Kadın Girişimciler İçin Destekler 2022
Kendi işinin sahibi olmak veya işlerini büyütmek isteyen kadınların bu istekleri artık bir hayal değil. Birçok kurum ve kuruluş geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 2022’de de kadın girişimcilere destek vermeye devam ediyor.
“Kadın Girişimcilere Destek Veren Kurum ve Kuruluşlar” isimli yazımızda bu kurum ve kuruluşların tamamına ulaşabilirsiniz.
Türkiye’de, sanıldığı gibi kadın girişimciler ötekileştirilmiyor. Birçok konuda çeşitli önceliklerden faydalanıyor. Öyle ki Türkiye’de kadın girişimcilere sağlanan imkan ve desteklerin oranı erkek girişimcilere sağlanandan daha fazla.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının ev hanımlarına uyguladığı “15 bin lira faizsiz kredi imkânı” ve TGMP (Türkiye Grameen Mikro Finans Programı)’in uyguladığı “mikro kredi” gibi yalnızca kadınlara destek sağlayan pek çok program var. Bu programlar, kadın girişimcilere sağlanan öncelik ve kolaylıkları anlamamız için örnek teşkil ediyor.
KOSGEB
KOSGEB, kobi desteklerinde olduğu gibi, kadın girişimcilere verilen desteklerde de öne çıkıyor.
Bizzat, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın bünyesinde bulunan KOSGEB, girişimcilere sağladığı hibe oranı %60 iken, kadın girişimcilerde bu rakam %80’e çıkıyor.
Aynı zamanda KOSGEB; kadınlara hibe kredi desteği veren tek kurum olma özelliği taşıyor.
Projeye göre hibe kredisinin yeterli olmaması durumunda, KOSGEB faizsiz ve uzun vadeli kredilerden yararlanma imkânı da sunuyor. Bir diğer özelliği ise “ev hanımlarına” verdiği önceliğin yanı sıra, tanıdığı çeşitli kolaylıklar. Kadınlar hibe kredi desteğini kullanır. Erkekler de aynı destekten yararlanabiliyor. Açacakları iş yerlerine daha az harcama yapabilme imkanı tanıyor.
Peki KOSGEB Kadın Girişimci Desteklerinden faydalanmanın şartları nelerdir? Bu sorunun cevabını ve daha birçok ek bilgiyi yazımızın devamında bulabilirsiniz:
KOSGEB Kadın Girişimci Desteği Şartları
– KOSGEB, girişimcilik desteklerinde uyguladığı politikası itibariyle; herhangi bir şirketin %30’ undan fazlasında ortaklığı bulunan veya bizzat şirket sahibi olan kişilere; girişimcilik desteği vermiyor. Ayrıca adından da anlayabileceğimiz üzere KOSGEB yalnızca KOBİ’lere; yani Küçük ve Orta Ölçekli işletmelere destek sunuyor.
– Desteklerden faydalanabilmek için KOSGEB veri tabanına kayıt şartı aranıyor.
– KOSGEB imkanlarından faydalanabilmenin bir diğer şartı; “Girişimcilik Eğitimi” almış olmak. Bu eğitim KOSGEB ve KOSGEB ile ortak çalışan kurumlar tarafından ücretsiz veriliyor. Toplamda 70 saat olan eğitim neticesinde uygulamalı girişimcilik sertifikası kazanılıyor. Girişimcilik desteklerinden faydalanabilmek için; işletmenizi kurmadan önce eğitiminizi almış ve başvurunuzu yapmış olmanız gerek. Hali hazırda kurulu şirketler girişimcilik desteklerinden faydalanamıyor.
– Eğitiminizi tamamlayıp, sertifikanızı almanızın ardından bir iş planı oluşturmanız gerek. Alacağınız eğitim kapsamında iyi bir “iş planının” nasıl yapılması gerektiği de var. KOSGEB’e destek başvurusunda bulunacağınız sırada iş planınız hazır olmalı.
– KOSGEB belirli faaliyetleri desteklemiyor. Çok geniş bir destek ağına sahip olsa da; sağlık, eğitim, tarım ve hayvancılık gibi bir takım sektörlere destek vermiyor. Desteklerden faydalanabilmek için KOSGEB’in belirlediği sektörlerden birine başvuru yapılmalı.
-Aranan şartlara uygun başvurular, iş planınızın onaylanması halinde KOSGEB girişimcilik desteklerinden faydalanabiliyor.
KGF (KREDİ GARANTİ FONU)
– Dönemin Ekonomi bakanı Mehmet Şimşek; pozitif ayrımcılık olarak nitelendirdiği kadın girişimci destekleriyle alakalı olarak; Hazine destekli kefalet sistemine büyük ilgi gösterildiğini ve KGF’nin yeniden yapılandırılarak kadın girişimcilere pay ayrıldığını belirtmişti. Hali hazırda birçok alanda desteklerini sürdüren KGF de, kadınlara “pozitif ayrımcılık” uygulayan kurumlardan bir tanesi.
– Kendi tanımıyla KGF; İşini büyütmek isteyenler, daha çok üretip daha çok kazanmak isteyen KOBİ’ler; yeni teknolojilere odaklanmış vizyoner işletmeler, yurtdışına açılmak isteyenler; rekabet gücünü arttırmak isteyenler ya da henüz yolun başında olup iş hayatına sağlam bir giriş yapmak isteyenler… KGF, işte tüm bunları yapmak isteyen fakat krediye ihtiyacı olan; ancak kredi için talep edilen teminatları karşılamayanlara, kefalet desteği sağlıyor.
KGF KADIN GİRİŞİMCİ DESTEKLERİ
2 yıldan kısa süredir faaliyet göstermekte olan ve belirli bir iş fikrine dayanan işletmelerin kullanmak istedikleri kredilere kefalet desteği sağlıyor. KGF’nin kefalet desteği sunduğu üst limit 2.500.000 TL olmak ile birlikte maksimum kefalet oranı %90. (KGF, kredinin azami %90’ına kefil olması sebebiyle; arta kalan bu %10’luk oran için kredi sicil puanınızı gözden geçirmenizde fayda var.)
– Bankalar kefalet mektubu talep ettikleri esnada, faydalananların her bir kefalet kullanımı için tek sefere mahsus kefalet miktarının “%0,03”’ü oranında kefalet komisyonunu peşin olarak talep eder.
– KGF işletme kredilerine uyguladığı kefalette, vade en fazla 5 yıl olmak ile beraber, anapara ödemesiz dönemi 1 yıl ile sınırlı tutuyor. Bu durum yatırım kredilerinde değişkenlik gösterir; vade 10 yıl, anapara ödemesiz dönem 3 yıldır.
KGF Kadın Girişimci Destekleri Başvuru koşulları
Kadın girişimci desteklerinden faydalanmak isteyenlerin, KOBİ vasfına sahip olan gerçek veya tüzel işletme olması gerekiyor.
KGF, kadın girişimcilere sağladığı kefalet desteğinde bir de yaş sınırı uyguluyor. Kadın şahıs işletmelerinde; “55 yaşın” üstünde olmayan kişiler fayda sağlayabiliyorlar. (Tüzel kişi işletme olması halinde ise hisse toplamının en az %50’sinin yine bu yaş sınırını aşmamış kadınlara ait olması bekleniyor.)
Destek önceliğini yeni girişimcilere vermiş olmasından ötürü KGF, faaliyet süresi 2 yılı aşmış olan kişilere destek sağlamıyor.
KGF’nin kefalet desteği sunması istenen kadın girişimcilerin en az ilkokul mezunu olması bekleniyor.
KOSGEB ve KGF, KOBİ desteklerinde olduğu gibi kadın girişimci desteklerinde de haklı olarak akla ilk gelen kurumlardır. Bu sebeple bu yazımızda sizlere, kadınlara pozitif ayrımcılık uygulayan ve çok konuşulan bu iki kurumu anlattık. Girişimci destekleriyle ilgili çeşitli yazıları Propars Blog’da bulmaya devam edebilirsiniz.
Yurt Dışına Satış Yapan Bir Kadın Girişimci Olun!
Girişimlerinizi yurt dışına açmak ve ürünlerinizi tüm dünyaya satmak artık hiç olmadığı kadar kolay. Özellikle de Etsy gibi siteler girişimciler için pek çok avantaj sunuyor. Özel ürünlerinizi yurt dışına satmak aslında düşündüğünüzden çok daha kolay.
Propars’ın gelişmiş entegrasyon sistemleri ile temel bilgisayar bilgilisi ve Türkçeye sahip olarak tüm dünyaya satış yapabilirsiniz.
Siz de e-ihracat yapan bir kadın girişimci olmak isterseniz bize ulaşın!
İlgili yazılar:
– Girişimcilere Destek Sağlayan Kurum ve Kuruluşlar
– 2022 yılında kobilerin hayatını etkileyecek teknoloji trendleri