E-Ticaret

Küçük Girişimciye Öğütler


Kendi işini kurmak çoğu insanın hayallerini süsler. Küçük ama parlak bir fikirle yola çıkıp işini istikrarlı bir şekilde büyüten, piyasada adını duyuran, maddi açıdan başarıya ulaşanların hikayeleri girişimcilik ruhu taşıyanlara ilham kaynağı olur. Günümüzde özellikle e-ticaret tüm dünyada geniş kitlelere küçük yatırımlarla ulaşabilmeyi mümkün kılıyor. Bu sayede popüler ürün ve hizmetlerden, ufak ve özel bir hedef kitleye hitap eden niş pazarlara kadar geniş bir yelpazede başarılı iş imkanları mevcut. Gelin bir iş kurmayı hayal eden küçük girişimcilerin başarıya giden yolda uğramaları gereken önemli duraklardan bahsedelim.

 

Kendi İşinizi Kurmaya Hazır mısınız?

 

Bir iş kurmak beraberinde maddi ve manevi risk, sorumluluk ve stres getirir. Tüm bunlara hazır mısınız? Kendi işinizi kurmak için sebepleriniz ve beklentileriniz gerçekçi mi?

 

Girişimcilerin kendi işlerini kurma sebepleri arasında çalışma saatlerini kendi belirlemek, evden çalışmak, kimseden emir veya izin almak zorunda olmamak, kazancını maaşla kısıtlamamak, ünlü olmak, zengin olmak, bir marka yaratmak, çocuklarına bırakacağı bir şirketin temellerini atmak, çılgın fikrini sadece kendi hayata geçirebilecek olmak veya iş aramaktan yorulmuş olmak gibi birçok sebep sayılabilir.

 

Küçük ölçekli bir iş de olsa patron olmak herkesin harcı olmayabilir. Disiplinli, çalışkan, vizyon sahibi, kendine güvenen biri misiniz? Doğru kararları, doğru zamanda verebileceğinize inanıyor musunuz? İyi bir idareci misiniz? Değişen koşullara ayak uydurabilmek için gerektiğinde planlarınızı veya iş yapma biçiminizi değiştirebilir misiniz? Başarılı olamamanız halinde nerede durmanız gerekeceğini biliyor musunuz?

 

Hangi Konularda İyi Olduğunuzu Belirleyin

 

Herkesin yatkın olduğu alanlar farklıdır. Bu yatkınlıkta etken olan birçok farklı faktör vardır. Aldığınız eğitim kuracağınız işte önemli bir rol oynayabilir. Dil konusunda eğitim almışsanız veya yabancı bir dili çok iyi biliyorsanız, bir tercüme bürosu açmanız hiç de uçuk bir fikir olmaz. Bale eğitimi almışsanız bir dans stüdyosu kurabilirsiniz.

 

Başarılı olabileceğiniz alanları kuşkusuz geçmiş iş tecrübeniz de etkiler. Beklentilerine, zorluklarına aşina olduğunuz bir alanda iş kurmanız halinde yarışa 1-0 önde başlarsınız. Sektörü ve sektörde söz sahibi firmaları tanıyor olmanız, kurmuş olduğunuz iş ilişkileri ve dostluklar, seçtiğiniz alanda tanınıyor olmanız size büyük avantaj sağlar.

 

Hobileriniz veya faaliyetleriniz sayesinde parçası olduğunuz pazarlara dair bilgi ve tecrübeniz size yol gösterebilir. Maket tren koleksiyonunuz varsa diğer koleksiyonerlere hitap eden benzer ürünleri satabilirsiniz. El sanatları konusunda tecrübeniz ve çevreniz varsa çok farklı ürünleri hem üretebilir, hem de üreticilerden alıcılara ulaşmasına aracı olabilirsiniz.

 

Daha önce satıcısı veya alıcısı olmadığınız, hakkında sağlıklı veriden ve tecrübeden yoksun olduğunuz, çevrenizde hatta ülkenizde mevcut talebin varlığından emin olamadığınız bir alanda iş kurmaya karar vermek akıllıca bir seçim olmayabilir.

 

Bir İş Fikri Oluşturun

 

Yapmaktan zevk alacağı bir iş kurup, bu işte başarılı olmak ve para kazanmak her girişimcinin ideal senaryosudur. Çoğu zaman en büyük başarılar ya daha önce kimsenin akıl edemediği basit fikirlerden, ya da kimsenin cesaret edemediği uçuk fikirlerden doğar.

 

Mütevazi sokak simidini “saray”larda satmak basit olduğu kadar orjinal bir fikir olduğu için bu kadar başarılı olmuş ve neredeyse yeni bir endüstri yaratmıştır. Kahve deyince aklına bol köpüklü ve telveli Türk kahvesinden başka bir kahve gelmeyen Türk insanının hiç de ucuz sayılamayacak sütlü kahveleri içmek için mekanları dolduracağı fikrine yatırım yapmak mutlaka cesaret gerektirmiştir.

 

Daha önce defalarca denenmiş ve başarılı olunmuş bir alanda iş kurmak birçok bakımdan olası riskleri azaltabilir. Kalabalık bir AVM’nin yemek bölümünde açılacak yeni bir mekan açıldığı günden itibaren yüksek müşteri potansiyeline sahip olacaktır. Bir okulun karşısına açılacak kırtasiyenin iş yapmama ihtimali nedir? Bu tip bir yatırım tekerleği yeniden icat etmek zorunda kalınmayacağı için daha güvenli olarak görülebilir. Rekabet unsuru göz önünde bulundurulmalı ve mümkün oldukça rakiplerden sıyrılmayı sağlayacak ek ürün veya hizmetler sunulmaya çalışılmalıdır.

 

Diğer yandan daha önce kimsenin düşünmediği yeni bir iş, rekabet ihtimali ortadan kalkacağı için iyi bir fikir olabilir. Yurt dışında başarılı olmuş bir ürünü ülkemize ilk getiren olmak, ihmal edilmiş bir gruba hizmet götürmek, ufak ve özel bir hedef kitleye hitap eden bir niş pazar bulmak yapacağınız yatırıma değebilir. Başka kimsenin satmadığı bir ürün veya hizmeti satmadan önce, neden ilk olacağınız sorusuna bilgi ve araştırmaya dayanan bir cevabınız olmasını tavsiye ederiz.

 

Piyasa Araştırması Yapın

 

Fikriniz her ne kadar kağıt üzerinde parlak bir fikir gibi görünse de, zamanınızı ve paranızı harcamadan önce gerekli piyasa araştırmasını yapın. Neden iyi bir fikir? Faaliyet göstereceğiniz pazarı yeterince tanıyor musunuz? Satacağınız ürün veya hizmet için yeterli talep var mı? Piyasa potansiyeli nedir?

 

Hedef kitleniz olacağını düşündüğünüz kişilerle konuşun. Onlarla yapılmış söyleşiler varsa, haklarında yazılmış makaleler varsa, piyasayı anlatan kitaplar varsa okuyun. Ürün veya hizmetlerinizi alacağınızı düşündüğünüz müşterilere satın alıp almayacaklarını sorun. Almaları için gerekli olan özellikleri, koşulları ve fiyatları öğrenin.

 

Potansiyel müşterilere hangi platformlarda ulaşabileceğinizi belirleyin. Onları nasıl ikna edeceğinizi planlayın. Bir günde, bir haftada, bir ayda, bir yılda kaç adet ürün satabileceğinizi tahmin edin. Sizinle aynı veya benzer ürünleri satan firma veya mağazaların satış rakamlarını, cirolarını, kârlarını araştırın. Müşterilerin hangi sıklıkta tekrar alım yapacağını, yeni müşteri potansiyelini hesaplayın.

 

Başarılı Olanları Dinleyin, Başarısız Olanları da Dinleyin

 

Sizinkine benzer amaçlarla yola çıkanlardan başarılı olanların neden başarılı olduğunu araştırın. Aynı sektörde olmasanız bile başarılı girişimcilerin öğütlerine kulak verin. İyi bir girişimci, iyi bir patron, iyi bir iş insanı olabilmenin altın kurallarını kendinize ve işinize uyarlayın.

 

Başarı hikayeleri yazılara, kitaplara, filmlere konu olur. Oysa başarısızlık hikayeleri de en az başarı hikayeleri kadar ibret vericidir. İş hayatında karşılaşabileceğiniz zorlukları, verebileceğiniz kötü kararları, yolunuzdaki olası tuzakları, kaçınılması gereken kestirme yolları önceden bilebilseniz ne iyi olurdu değil mi? Yapabileceğiniz her hata sizden önce başkaları tarafından mutlaka yapılmuştır. Onların hikayelerinden ders alın.

 

Hesabınızı İyi Yapın

 

İşinizi kurarken de, başarısını ölçerken de en önemli kriterlerden biri kazançtır. Yola çıkmadan önce mali açıdan vermeniz gereken kararlar vardır. Bunlardan ilki işinizi nasıl finanse edeceğiniz, gerekli sermayeyi nereden sağlayacağınızdır. Bir ortağa veya bir yatırımcıya ihtiyaç duymanız, ya da kredi çekmeniz durumunda planlarınız farklı olacaktır. Şahıs şirketi veya Limited şirket arasındaki farkları bilerek koşullarınıza ve ihtiyaçlarınıza en uygun olanı seçin.

 

Yeni bir iş kurmanın hayatınıza getireceği mali yükü gerçekçi bir şekilde tahmin etmelisiniz. Halen düzenli bir gelir sağlayan bir işten ayrılmanız gerekecek mi? Hayatınızda neler değişecek? Sermaye için birikmiş paranız var mı? Borçlanmanız gerekecek mi? Hangi harcamalarınızdan vazgeçebilirsiniz? İşiniz düzenli olarak kazandırmaya başlayana kadar yetecek birikiminiz var mı? Tüm yumurtalarınızı aynı sepete mi koyuyorsunuz? İşiniz beklediğiniz gibi gitmezse vazgeçmeden önce kendinize ne kadar zaman tanıyacaksınız?

 

Yola İşini Bilenlerle Çıkın

 

İşinizi ne kadar iyi bilirseniz bilin, hem avukat, hem muhasebeci, hem tasarımcı, hem grafiker, hem halkla ilişkiler uzmanı olmanız mümkün değil. Bütçenizi belirlerken işinizi daha iyi yapmanıza yardımcı olacak profesyoneller için bütçe ayırın. Personel çalıştırıyorsanız ilgili mevzuatı bilen kişilere danışın. Hukuki danışmanlık almak için bir sorun çıkmasını beklemeyin.

 

Şirketinizin web sitesi vitrininizdir, profesyonel bir tasarıma yatırım yapın. E-ticaret yapıyorsanız online mağaza tasarımınızı sadece görsel açıdan değil, fonksiyonel açıdan da uzman kişilere emanet edin. İnternet ortamında en fazla kişiye ulaşabilmek için SEO uzmanlarına danışın.

 

Çevrenizde akıl danışabileceğiniz, sorun çıktığında fikirlerine güvenebileceğiniz bir destek sistemi oluşturun. Üyesi olduğunuz oda, dernek veya kulüpler varsa sizden daha tecrübeli üyelerin tecrübelerinden faydalanın.

E-Ticaret
Kobiler için E-ticaret Rehberi -II-
E-Ticaret
2022 Yılında KOBİ’lerin Hayatını Etkileyecek Teknoloji Trendleri
E-Ticaret
Girişimcilere Destek Sağlayan Kurum ve Kuruluşlar