E-Ticaret

E-ticaret rehberi 4: 2022 yılında e-ticaret sektöründe beklenen gelişmeler neler? 


Eskiden mağazaları gezmek, uygun fiyatlı ürünü bulup alışveriş yapmak bir ihtiyaçtı. Dijital dönüşümün etkisiyle artık fiziki mağazalardan alışveriş yapmanın yavaş yavaş zaman geçirmek için eğlenceli bir etkinliğe dönüşmesinin eşiğindeyiz. Bugün hem zamandan tasarruf etmek, hem fiyat analizini daha kolay yapıyor. Hem de daha uygun fiyatlarla ürünlere sahip oluyor. Başta tekstil ve teknoloji ürünleri olmak üzere pek çok kişi ihtiyaçlarını online alışveriş ile karşılıyor. Peki her geçen gün hızla büyüyen bu sektörü 2022 yılında neler bekliyor? Kısaca bir göz atalım…

Rakamlarla E-Ticaret

Daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi e-ticaret sektörü her geçen gün büyük bir hızla büyüyor. Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği’nin (TÜBİSAD) en son kamuoyuna duyurduğu “Türkiye e-Ticaret Pazar Büyüklüğü – 2016” raporuna göre 2015 yılına oranla yıllık yüzde 24’lük bir artışla 30.8 milyar TL büyüklüğe ulaştığı belirtildi.

Henüz geçtiğimiz yılın rakamları açıklanmamış olsa da kullanıcıların gelişen e-ticaret alışkanlıklarının 2022 yılında hedefi çok daha ileri götüreceği açık.

Yine Türkiye İstatistik Kurumu’nun Ağustos ayında açıkladığı Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması’na göre; İnternet üzerinden alışveriş yapan bireylerin oranı %24,9. 2016 yılında %20,9 olan bu orandaki artış 2022 yılında da yükselişin devam edeceğinin göstergesi.

Aynı zamanda bugün ülkemizde İnternet kullanan dört kişiden birinin İnternet üzerinden alışveriş yaptığı anlamına geliyor. Pazar her geçen gün büyüren elbette e-ticaret sektöründeki gelişmeler de hızla sürüyor. Peki 2022 yılında e-ticaret dünyasını neler bekliyor?

Online_Magazalar_icin_Basarili_Urun_Sayfalarinin_Sirlari

Mobilin gücü daha da artıyor!

Akıllı telefon kullanımının yaygınlaşması son bir kaç yıldır mobildeki yükselişin en büyük nedeni. 2022 yılında da bu yükselişin devam edeceğine şüphe yok. TÜSİAD’ın yayımladığı E-ticaret Raporu’na göre 2016 yılındaki ülkemizdeki online alışveriş işlemlerinin yaklaşık %19’u akıllı telefon ve tabletler üzerinden gerçekleşmiş. Bu rakamın 2022 yılında %54’e ulaşması bekleniyor.

Pek çok İnternet kullanıcısının mobilden yaptığı aramaların artması karşımıza Mobil SEO tanımını çıkardı. Bu da şu demek oluyor ki artık web sitelerinin mobil uyumlu olması bir lüks değil, bir gereklilik. Müşterilerinizin mobilden de size kolaylıkla ulaşması, sitenizi doğru ve hızlı görüntülemesi, tüm işlemleri kolaylıkla halledebiyor olması oldukça önemli. Aynı zamanda e-ticaret sektöründeki mobil aplikasyonların da önemini sürdüreceği bir gerçek.

Videolar

Satın almayı etkileyen en önemli unsurlardan birinin görsellik olduğunu biliyoruz. Önceden sadece kaliteli ürün ve hizmet fotoğrafları yeterliyken bugün artık markalar video prodüksiyonları üzerine de çalışır hâle geldi. 2022 yılında da markaların pazarlama stratejilerinde kullanıcıların dikkatini çekmek ve onları etkilemek için canlı video çalışmalarına da yer verecekleri açık.

Yapay zeka – E-Ticaret

Yapay zeka; bir bilgisayar veya bir robotun istenenleri yerine getirme kabiliyeti olarak tanımlanıyor. E-ticaret sektöründe de yapay zekanın daha çok gündeme geleceği bir gerçek. Müşterilerin aradıkları bir ürüne kolayca ulaşmalarını sağlamak, otomatik olarak sorularını cevaplamak, siparişlerini almak gibi pek çok işlem robotlar tarafından yapılacak.

Kişisellik önem kazanıyor

e-ticareti fiziki mağazalardan yapılan alışverişlerden ayıran en temel konulardan biri de müşterilerin devamlı iz bırakmasıdır. Ayrıca, gezdikleri sayfalardan sepette kalan ürünlere kadar pek çok konuda size bilgi verirler. Bu bilgileri doğru olarak kullanmak bu yıl oldukça önemli olacak. Müşterinin önceki alışverişlerini takip ederek kişiye özel öneriler sunan mecraların satış oranlarını yükseltmeleri kaçınılmaz.

Fiziksel mağazalarda da dijital dönüşüm rüzgârları esecek

Dijital dünya tam hız ilerliyor. Elbette fiziki mağazalar da kendi paylarına düşeni yapmak, tüketicinin dikkatini çekmek zorundalar. Önümüzdeki yıllarda beklenen en büyük değişimlerden biri de mağazaların da online alışverişi destekler konuma gelmesi. Akıllı aynalar, sanal gözlüklerle yapılan mağaza ziyaretleri gibi teknolojiler ile pazarlama yöntemlerinin tam anlamıyla bir bütün olarak değerlendirilmeye başlanacağı yıllar bizi bekliyor.

Müşterinin beklentisi artıyor – E-Ticaret

e-ticaret alışkanlıklarının artmasıyla birlikte müşteri tarafında da beklentiler artıyor. Müşteriler artık sipariş verdikleri ürünlere daha hızlı ve daha az maliyetle ulaşmak istiyorlar. Bu durum, müşteriye ürünü söz verdiği zamanda göndermek ve güven sıkıntısı yaşamamak için e-ticaret işini yapanları daha sorunsuz bir stok yönetimi yapmaya zorluyor. Ayrıca, pek çok farklı mecrada satış yapan markalar için stok yönetimi de dijitalleşmek zorunda. Eğer bu konuda hâlâ bir çözüm öneriniz yoksa Propars kullanarak stok yönetiminizi sorunsuz halledebilirsiniz. Hemen inceleyin. Mağazalar ürün gönderimini doğrudan kendi depolarından yapmak yerine tedarikçilerin depolarını kullanıyor. Lojistik maliyetlerini düşürürken, aynı gün teslimat kavramı da önem kazanıyor. Rekâbetin kızıştığı noktalardan biri olan kargolama sürecinde yine markaların kullanıcılara ürünü aynı gün teslim etmek için teslimat noktaları yaratmaları da gündemde.

Müşteri online alışveriş yaparken de kendini özel hissetmek ister. E-ticaret siteleri ürünü beğendirmenin ötesinde bunu satışa çevirebilmek için alışverişin her aşamasını kullanıcı için kolay hâle getirmeli. Pek çok kişi alışveriş yaparken daha önce o markadan alışveriş yapan müşterilerin yorumlarını incelerler. 2022 yılında da müşteri deneyimlerinin öneminin devam edeceği açık.

Sosyal medyanın 10 kaplan gücü! E-Ticaret

Sosyal medyayı kullanmak son bir kaç yıldır markalar için olmazsa olmaz. Markaların pazarlama çalışmalarında sosyal medyaya ayırdıkları bütçeyi her geçen gün arttırmalarıyla bu mecralar sadece bir iletişim kanalı olmaktan çıktılar. Bugün markaların kendilerini tanıttıkları bu mecrada yakın zamanda kullanıcılar da başrolde olacaklar. “User generated content” adıyla anılan yeni pazarlama trendi markanın kendisini anlatmasından çok, onu anlatan müşterilerinin önem kazanacağı bir döneme işaret ediyor. İçeriğin müşteriler tarafından oluşturulmasının diğer müşteriler üzerindeki üstün gücünü fark eden markalar bu yıl müşteri eğilimlerini daha fazla dikkate alacak gibiler. Aynı zamanda sosyal medya mecralarında daha fazla doğrudan satışın yapılacağı bir dönemin kapıları açılmak üzere…

E-İhracat

Globalleşen dünyada sınırlar e-ticaret için de ortadan kalkıyor. Artık sadece büyük markalar değil, KOBİ’ler de bulundukları ülkeyle sınırlı kalmak istemiyorlar. Bir süre sonra ticaretin tamamen e-ticarete döneceği açıkken bu şartlarda ayakta kalabilmek için işletmeler satış ağlarını da büyütmek isteyecekler. Bu nedenle ülkemizde de devletin destekleriyle de 2022 yılında e-ihracatın da büyük önem kazanacağını biliyoruz. E-ihracat nedir, yurt dışına ürünlerimi nasıl satarım gibi sorularınız varsa “E-ihracat ile tüm dünyaya sat!” başlıklı yazımıza göz atın.

Propars E-İhracat

E-Ticaretin gelişimi her gün artıyor. Beklentiler ise her geçen gün daha artıyor. Hiç şüphe yok ki e-ihracat da bu beklentilerden payını alıyor. E-İhracat yapma isteği ve yapabilme imkanları her geçen gün genişliyor.

E-İhracata kolay yoldan başlanın yolu ise Propars’tan geçiyor. Propars’ın global çaptaki ender yazılım teknolojilerinden birine sahip. Global pazaryerleri entegrasyonları ile yurt dışına satış yapmak çok kolay. Üstelik, bunu kendi anadilinizde yapmak da mümkün. Ayrıca, ürünlerinizin hem isimleri hem de ölçü birimleri ilgili ülkenin diline kolayca çevrilebiliyor.

Siz de hemen şimdi e-ihracata başlamak için Propars ile iletişime geçin!

Önceki yazılar: 
E-ticaret rehberi -I-

Rehber -II- 

E-ticaret rehberi -III-

İlgili yazılar: 2022’de fiziki mağazanızı internete taşıyın

Yeni Başlayanlar için E-ticaret Anahtar Kelime Araştırması Nasıl                              Yapılır?

  1. 1
  2. 2
  3. 3
                      Amazonda Satış Yapmak ve Amazonda Mağaza Açmak
 
 
E-Ticaret
Tam Kapanma Sonrası E-ticaret Yapanlar Sokağa Çıkma Yasağından Muaf mı?
E-Ticaret
İnternetten Satış İçin Yapmanız Gerekenler
E-Ticaret
Mutlaka Bilmeniz Gereken E-ticaret Terimleri