2021 Yılı E-ticaret Trendleri
E-ticaret trendleri, markaya olan ilgiyi ve siteye gelen trafiği arttırma hedefleri olanlar için oldukça önemlidir.
Covid-19’un bütün Dünya’da yarattığı etkiyle, 2020 yılı e-ticaretin gelişiminin hız kazandığı bir yıldı. 2019 ve 2020 e-ticaret raporu verileri karşılaştırıldığında %64’lük bir büyüme yaşandığını söyleyebiliriz.
2022 yılında büyümenin devam edeceği e-ticaret sektörünün yeni trendlerinin neler olacağını yazımızın ilerleyen kısımlarında okuyabilirsiniz.
2022’de Dikkate Almanız Gereken E-ticaret Trendleri;
- 1. E-ticarette Ödeme Yöntemlerinin Değişmesi
- 2. Mobil Uyumlu Web Siteleri
- 3. Video Temalı İçerik Üretimi
- 4. Dropshipping
- 5. Kişiselleştirme
- 6. Pazaryerlerine Olan Talep ve Entegrasyonlar
1. E-ticarette Ödeme Yöntemlerinin Değişmesi
Ödeme seçenekleri, müşterilerin belirli bir markayı seçmelerinin ana nedenlerinden biridir. Müşterilerinizin tercih ettiği ödeme yöntemini sunmazsanız, e-ticaret mağazanızdan alışveriş yapma oranları düşer.
Şu an itibariyle, e-ticaret işletmeleri banka ve kredi kartlarından ayrı olarak dijital cüzdanları kabul etmektedir. Eskiden Paypal ya da Hyperwallet gibi online ödeme yöntemleri oldukça bilinen yöntemlerdi fakat, Paypal’in Türkiye’deki faaliyetlerini durdurması ve Hyperwallet’in de Amazonla olan iş birliğinin sona ermesinden ötürü artık tüm platformlarda kullanabileceğiniz tek bir ödeme yöntemi kaldı o da Payoneer.
Alternatif online ödeme yöntemlerinden olan Payoneer hakkında daha fazla bilgiye ”Payoneer Nedir? Komisyon oranları nelerdir?” yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Kripto paralara yönelik olan talep ise her geçen gün artmaktadır. Örnek olarak, Overstock, müşterilerin Bitcoin’i bir ödeme yöntemi olarak kullanmasına izin vermek için bir Bitcoin platformu olan Coinbase ile ortaklık kurmuştur.
2022 yılında, daha fazla e-ticaret işletmesinin işlemler için kripto para birimlerini kabul etmeye başlayacağını söyleyebiliriz.
2. Mobil Uyumlu Web Siteleri
Tüketicilerin online alışverişe karşı olan güveni arttıkça, mobil cihazlarını kullanarak alışveriş yaparken kendilerini daha rahat hissedebiliyorlar.
2022’in sonunda mobil cihazlar üzerinden yapılan toplam e-ticaret satışlarının neredeyse %73’ünü oluşturması beklenmektedir. Ayrıca, mobil ticarette en önemli noktalardan biri ise, web sitenizin mobil uyumlu olup olmadığıdır. Eğer mobil uyumlu bir e-ticaret sitesine sahip değilseniz, müşterilerinizin alışveriş sepetlerini terk etme eğilimi daha fazladır.
E-ticaret yaparken, mobil kullanıcılarınız için müşteri deneyimini iyileştirmeye zaman ayırmalısınız ve bu konuya odaklanmalısınız.
E-ticaret sitenizi mobile uyumlu hale getirebilecek bazı yollar şunlardır;
- Google mobil uyumluluk testini kullanarak web sitenizin mobil uyumluluk açısından güncel durumunu inceleyin. URL’nizi girdikten sonra site size mağazanızın mobile karşı duyarlı olup olmadığını ve web sitenizde herhangi bir yüklenme problemi olup olmadığını analiz edecektir.
- Online mağazanız için PWA (Progressive Web App) oluşturabilirsiniz. Bu web sitenizin görünümünü, kullanıcı deneyimini, mobil uygulamaların sunduklarıyla benzer seviyeye getirmektedir.
- Sitenizi ziyaret eden müşteriler için AMP (Hızlandırılmış Mobil Sayfalar) uygulayın. Bu size sayfalara yüksek performanslarla telefonlardan erişim imkanı sunmaktadır. Ayrıca, SEO çalışmaları içinde önemi büyüktür. Sayfa yüklenme hızının SEO için önemli bir faktördür. Site hızınızı ‘Google Test My Site’ aracı ile kontrol edebilirsiniz.
- Mobil cihazlardan alışveriş yapan müşterileriniz için ödeme sürecinin mümkün olduğu kadar kolaylaştırın. Bu müşterilerinizin sepete eklediği ürünleri almaktan vazgeçmesini minimum seviyeye indirir.
- Son olarak, mobil cihazı üzerinden sitenizden alışveriş yapan bir müşteri gibi sitenizin performansını kendiniz test edin. Sitenizde gezinmenin nasıl olduğunu, ürünlerin cep telefonunda görüntülenmesinin kolay olup olmadığını ve ürün görsellerinin ve yazıların okunaklı olup olmadığına mutlaka dikkat edin.
3. Video Temalı İçerik Üretimi
Sosyal medya platformları, markaların satışlarını artırmak için yıllardır kullandığı bir alan. Facebook, Instagram, Tiktok gibi uygulamalarda markalar ürün tanıtımlarını, ürünlerin resimlerini ve ayrıntılarını kitlelerine sunmaktadır. Örneğin; Instagram’ın sunduğu mağaza özelliği ile satış yapan kişiler ya da firmalar ‘Alışverişe Kaydol’ işlemini gerçekleştirdikten sonra e-ticaret sitesindeki ürünler ile oluşturmuş olduğu Instagram mağazasına sitesinde hali hazırda sattığı ürünleri yükleyerek daha fazla potansiyel müşteriye ulaşıp, satışlarını arttırabiliyor.
Müşterilerin, görselin üzerine tıklayarak siparişi tamamlamak için doğrudan markanın satın alma sayfasına yönlendirildiğine zaten aşinayız. 2022 yılında bunu videolu içeriklerde de görebileceğimiz e-ticaret trendleri arasında konuşulan konulardan biridir. Müşteriler ürün satın alma ayrıntılarına erişmek için bir videoyu tıklayabilecekler. Bu şekilde sosyal medya da paylaşılan hareketli içerikler ‘alışveriş yapılabilir’ hale gelecektir.
Aynı zamanda internetten satış yapmak için kaliteli görsel kullanımı oldukça önemlidir ve satışların oranını etkileyen bir unsundur. E-ticaret sitenizdeki ürünleri; ürün fotoğrafları yerine ürün tanıtım videoları ile daha detaylı bir şekilde anlatarak; müşterileriniz aklında daha fazla yer etmesini sağlayabilirsiniz. 2022 yılında bolca göreceğimiz video içeriklerden ürün tanıtımlarınız için faydalanmayı unutmayın.
4. Dropshipping
Türkçe karşılığı ‘stoksuz satış’ olarak ifade edilen dropshipping; ürün stokları olmadan, platformlar üzerinden gelen siparişleri tedarikçi firmaya yönlendirmek ve siparişleri tedarikçinin deposu üzerinden yönetmek anlamına gelmektedir. Böylelikle firmalar ya da bireyler stoksuz bir şekilde, tedarikçilerin ürünlerini kullanıcılara satmaktadır. Yani, en basit anlamda fiziksel ürünlere sahip olmaksızın ürünleri satabileceğiniz bir ticaret şeklidir.
Dropshipping yapan insan ve firma sayısının artması 2022’de de bu alanın e-ticaret trendleri arasında gösterilmesine olanak sağlamaktadır.
5. Kişiselleştirme
Deneyimlerin kişilere özgü ihtiyaç ve isteklere göre tasarlanması her alanda odak noktası haline gelmiştir. Ayrıca, e-mail pazarlamasında yaygın olarak kullanılan ve kullanımı devam etmekte olan kişiselleştirme teknolojinin gelişimiyle bambaşka bir yöne doğru evrilmiş ve müşteri beklentilerini ve deneyimlerini en üst noktaya taşımıştır.
Kişiselleştirmeyi kullanın. Genellikle satın aldıklarını hatırlatın. Bir sonraki için önerilerde bulunun.
Bunların yanı sıra; ürün paketlemelerinizi kişilere göre düzenleyebilir ve paketlerin içerisine müşterilerinizin kendilerini özel hissetmelerine yardımcı olacak notlar ekleyebilirsiniz. Ayrıca, kişiselleştirilmiş ürünler ve hizmetler ile satışlarınızı arttırabilir ve müşterilerinizin markanızı olan bağlılığını kazanabilirsiniz.
6. Pazaryerlerine Olan Talep Ve Entegrasyon Firmaları
Amazon, Ebay, Allegro gibi e-ticaretin önde gelen platformlarının müşteri memnuniyeti kazanmak ve eşsiz bir deneyim yaratmak için gerekli altyapıya sahip olmasından dolay pazaryerlerine olan talep 2022 yılında da artarak devam edecektir.
Aynı zamanda Etsy gibi daha niş pazarların yeni girişimleri ve girişimcileri barındırması e-ticaret platformlarında ki çeşitliliği arttırarak bununla doğru orantıda pazaryerlerine olan talebi de yükseltmektedir.
Pazaryerlerinizi ürünlerinizi listeleyebileceğiniz, ve çeşitlilik yaratabileceğiniz, daha fazla müşteriye ulaşabileceğiniz ve dijital varlığınızı ileriye götürebileceğiniz yerler olarak düşünebilirsiniz.
E-ticaret ve e-ihracat alanında globalleşmeye olan istekten dolayı entegrasyon firmaları 2022 yılında revaçta olacak. Bu sebeple; Türkiye içinde hali hazırda sattığı bir ürünü yurtdışınca milyonlarca potansiyel müşteriyle buluşturmak isteyen herkes entegrasyon firmalarını göz önünde bulundurmalıdır.
Kendi alanında tek olan entegrasyon firması Propars ile; ürünlerinizi aynı anda tek tuşla Amazon, Ebay, Etsy, Allegro gibi en popüler e-ticaret sitelerinde satışa açıp gelirlerinizi arttırabilirsiniz.
Üstelik, satışlarınızı gerçekleştirirken; Propars’ın müşterilerine sunduğu panel aracılığıyla stok yönetimlerinizi, sipariş takiplerinizi ve e-fatura işlemlerinizi tek ekran üzerinden yönetme imkanına sahip oluyorsunuz.
Lokalizasyon sistemi aracılığıyla, ürünler satışa açılan ülkelere göre yerelleştiriliyor. Üstelik bunun sayesinde; Türkiye’de 38 numara olarak satışa açtığınız bir ayakkabı; İngiltere pazarında 5 numara olarak gösteriliyor.
Bütün bunlara ek olarak, dil bariyerini ortadan kaldıran sistemiyle tüm dünyaya satış yaparken; mağazalarınızı entegre ettiğiniz Propars panelini Türkçe kullanarak dil problemi yaşamazsınız. Üstelik ürün bilgileriniz, ürünlerinizi satışa açtığınız ülkenin diline otomatik olarak çevrilir.
Propars hakkında detaylı bilgi almak ve demo talebinde bulunmak için tıklayın!,
İlgili yazılar:
Yurt Dışına Nasıl Satış Yapılır?