E-İhracat

Fransa’ya E-ihracat Nasıl Yapılır?


Fransa’ya e-ihracat yapmak istiyor ama nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız, kargo, gümrük, vergi süreçlerinin nasıl ilerlediğini ve ödemelerinizi nasıl alacağınızı merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edin.

E-ihracatın birçok işletme için kazançlı bir alan olduğuna dair şüphe yok. Dünya genelinde ürünlerinizin satışını gerçekleştirebileceğiniz potansiyel müşterilerin sayısını düşünün. Dünya’da tamı tamına 2,8 milyar kişi aktif olarak online alışveriş yapmaktadır.

Türkiye’deki çoğu işletme, yabancı pazarların içinde kendilerine yer bulmayı ve satışlarını gerçekleştirmeyi karmaşık ve zaman alıcı bir süreç olarak değerlendirmektedir.

Fransa’da bulunan kullanıcıların %27’si, yani nüfusun 15 milyonu her yıl başka ülkelerden online alışveriş yapmaktadır.

Ülkeler arası rekabetin fazla olduğu e-ticaret ve e-ihracat alanında Avrupa pazarı her yıl dikkatleri üzerine çekmekle birlikte ülke bazında Fransa, Avrupa’nın en büyük üçüncü güçlü e-ticaret pazarı olmuştur.

Fransa’ya e-ihracat yapmayı düşünenler için mutlaka bilinmesi gereken konular;

  • Fransa’da E-Ticaret Hacmi ve Online Alışveriş Yapanların Oranı
  • Fransa’ya Nasıl Satış Yaparım?
  • Fransa’dan Ödeme Nasıl Alınır? Hangi Ödeme Aracını Seçmeliyim?
  • Döviz Kurundan Faydalanın
  • Fransa’ya E-ihracatta Kargo Süreci
  • Fransa’ya E-ihracatta Gümrük İşlemleri
  • Fransa’da Vergi İşlemleri
  • Propars İle E-ihracat

Fransa’da E-Ticaret Hacmi ve Online Alışveriş Yapanların Oranı

Dünyanın 6. ve Avrupa’nın 3. büyük ticaret hacmine sahip olan Fransa’nın 2020 yılında e-ticaret hacmi 104 milyar Euro’dur.

Fransa’da son yıllarda çevrimiçi alışveriş yapanların oranı artış göstermiştir. Bunun bir nedeni, ülkenin sahip olduğu iyi internet altyapısı güvenli bir alışverişi de beraberinde getirmektedir.

Bir diğer neden ise, geleneksel veya çevrimiçi bir mağazada yapılmış olsun, nüfusun çoğunun alışverişlerini ödemek için kredi kartı kullanmasıdır. Şu anda Fransa’da ikamet edenlerin tercih ettiği ödeme yöntemleri,% 57’lik bir oranla kredi kartlarıdır, % 25’i elektronik transfer yöntemlerini kullanarak ödeme yapmayı tercih ediyor ve nüfusun yalnızca % 2’si nakit ödeme yapıyor.

Aynı zamanda, yapılan araştırmalara göre Fransa nüfusunun %89’luk bir kısmı yani nüfusun 58 milyonu online alışveriş sitelerini aktif olarak kullanmaktadır. Yurtdışındaki e-ticaret tüketicilerinin yüzdesi ise %64’dür.

Her ne kadar belli bir yaş grubunun üstündeki kesim online alışverişe sıcak bakmasa da, dijital dönüşümün ve dijital kullanımının büyük bir artış gösterdiği pandemi döneminde 65-74 yaş grubunda internetten alışveriş yapanların oranı tüm dünyada olduğu gibi Fransa’da da artış göstermiştir. Korona virüs sebebiyle daha sık online alışveriş yapanların yüzdesi ise %27’dir. Kişi başı yıllık ortalama satın alma tutarı ise 752 Euro olarak belirlenmiş ve Fransız tüketicilerin yüzde 49’u, online olarak en az bir ürün satın almıştır.

Fransa’ya Nasıl Satış Yaparım?

Fransa’ya e-ihracat yapmayı düşünüyorsanız alanında çok sayıda piyasa oyuncusunun varlığı nedeniyle rekabet seviyesi yüksek bir pazarda yer alacağınızın farkında olmanız gerekiyor. Yerel ve küresel platformların sayısının artışı ve e-ticarete olan talep rekabeti yükseltmiştir.

Fransa’da en çok tercih edilen dijital satış platformu Amazon’dur. E-ticaret kullanıcılarının %82’si Amazon’u tercih etmektedir. 2019 yılında Fransa’da Amazon üzerinden 3,8 milyar dolarlık net satış gerçekleştirilmiştir. Amazon’u, Cdiscount, Ebay, ve Zalando takip etmektedir.

Rekabet seviyesinin yüksek olması sizi korkutmasın. Türk işletmeler için bu büyük pazarın içinde yer almak ve satışlarınızdan aldığınız gelirlerinizi arttırmak karışık bir süreçten oluşmamaktadır. Bir e-ticaret platformunda yer almak için kuruluş belgelerinin hazır olması, ticaret siciline başvurulması işlemleri zorunluluktur. Bununla birlikte, hangi platformda yer almak istiyorsanız, sizden talep edilen belgelerinizi hazırladığınız zaman geriye birkaç basit adım kalmaktadır.

Bunlar;

  • Mağaza isminizi belirleyip, açılış işleminizi yapmak
  • Ürünlerinizi mağazanıza yüklemek
  • Satışlarınızdan alacağınız gelirler için bir ödeme aracı belirlemektir.

   Aynı zamanda Fransa’ya e-ihracat yapacaksanız mağazalarınızın pazarlama aşamasını da unutmamalısınız. Bu kadar büyük bir pazarda potansiyel müşterilerinize daha hızlı ulaşmanın ve satış gerçekleştirmenin en önemli adımlarından biri pazarlamadır . Dünyanın önde gelen e-ticaret platformları satıcıların ürünlerinin daha hızlı satılmasını sağlamaya ve markalarının popülerliğini arttırmaya teşvik edici yeni düzenlemeler ve uygulamalar getirmektedir. Örnek olarak, Amazon Avrupa’da yer almak istiyorsanız,  Amazon reklamlarından faydalanabilir veya Amazon Live ile canlı yayında satış yapmanın nimetlerinden yaralanabilirsiniz.

Fransa’dan Ödeme Nasıl Alınır? Hangi Ödeme Aracını Seçmeliyim?

Paypal’ın ülkemizdeki faaliyetlerini durdurmasıyla birlikte, e-ihracat yapanlar veya yapmayı düşünenler için ödemelerini nasıl tahsil edeceği sıkıntılı bir konu haline gelmiştir.

İşte tam da bu noktada dünyadaki tüm dijital platformlarda geçerli olan Payoneer, bu sorunu ortadan kaldırıyor. Hem düşük komisyon oranları hem de paranızı anlık döviz kurundan bozdurma ve daha birçok avantaja sahip oluyorsunuz.

Fransa’ya e-ihracat sürecinizi kolaylaştırmak için ödeme sistemi olarak Payoneer hakkında daha fazla bilgi öğrenmenizi tavsiye ederiz. Bunun için ‘Payoneer Nedir? Avantajları Nelerdir?’ konulu blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Döviz Kurundan Faydalanın

Döviz kurundaki dalgalanmalar Türkiye’deki çoğu işletmeyi zor durumda bırakmaya devam etmektedir. Bunu kendi avantajınıza çevirmenin en hızlı yolu ise e-ihracattan geçmektedir.

Türkiye’de hangi ürünü satıyor oluyorsanız olun, bunu Fransa’da bugünün döviz kuruyla 8,52 katı fazlasına satabilirsiniz. Türkiye sınırları içerisinde ise sattığınız bir üründen bu kadar fazla kar etmeniz olanaksızdır.

Bütün bunlara ek olarak, potansiyel müşterilerin ve online alışveriş yapanlarının oranın Türkiye’den daha fazla olduğunu unutmayın. Fransa 67 milyon nüfusu ile Avrupa’nın en kalabalık dördüncü ülkesidir. Daha önce de belirttiğimiz gibi bu nüfusun %89’luk kısmı online alışveriş sitelerini kullanmaktadır.

Fransa pazarında, pazarın en büyük segmenti, 2021’de 18.649 milyon ABD doları olarak öngörülen pazar hacmine sahip hazır giyim ve tekstildir.

Online’da en çok satılan ürün kategorileri şu şekildedir;

  • %54 -Hazır Giyim ve Tekstil
  • %36 -Ev Elektronik malzeme
  • %34 -Spor ve Eğlence Ürünleri
  • %34 -Kitap ve Sesli Kitaplar
  • %32 -Kozmetik ve Cilt Bakımı
  • %27 -Bakkal Ürünleri
  • %25 -Ev Dekorasyonları
  • %23 -Oyuncak

Fransa’ya E-ihracatta Kargo Süreci

E-ihracata atılmak isteyenlerin akıllarında kalan en büyük soru işareti ise kargo işlemleri oluyor. Bu konu alanında merak edilen birçok soru ve bu soruları kapsayacak cevaplar var. Bu soruların en başında gelen ve en önemlilerinden biri ise ‘Yurt dışına nasıl kargo göndereceğim?’ sorusu oluyor.

Burada izlenmesi gereken en önemli adım hangi uluslararası kargo şirketi ile anlaşma yapacağınız gibi gözükse de asıl önemli olan kargo gönderim yöntemlerinin çok gelişmiş olması ve tek bir barkod ile tüm kargo süreçlerini izlenebilir olmasıdır. Ayrıca bilinen en büyük yanlışlardan biri ise kargo süresinin uzunluğu oluyor. Fakat İstanbul’dan Antalya’ya giden bir kargonun kullanıcıya ulaşma süresi ile Türkiye’den Fransa’ya gidecek olan kargonun süresi eş değerdir.

Bir diğer kafa karıştıran soru ise ücret hesaplamasıdır. Yurt dışına göndereceğiniz kargolarda ücret hesaplaması sırasında tartı ile ağırlık ölçümü ve hacimsel ağırlıklar hesaplandıktan sonra ürününüz için bir ücret belirlenmektedir. Ücretlerin göndereceğiniz ürünün ebatlarına göre değişkenlik göstereceğini unutmayın.

Fransa’ya E-ihracatta Gümrük İşlemleri

Mikro ihracat kapsamında yurt dışına gönderdiğiniz ürünün veya ürünlerin ağırlığı 300 kg’ın altında ve 1500 Euro’nun altında bir fiyata satacaksanız, satışlarınız mikro ihracattan sayılmaktadır.

 Mikro ihracat çerçevesinde sayılan bir ürün için gümrük beyannamesi, gümrük masrafı vb. ekstra ücret talep edilmemektedir.

Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı da gümrük müşavirlerine gereksinim duymaksızın ekspres taşıyıcılar ile anlaşarak elektronik ortamda düzenlenen bir beyan aracılığıyla yapılan satışlarda gümrükte herhangi bir sorun yaşamaz, kargo şirketleriyle elektronik ortamda hızlıca beyanname oluşturarak ürünlerinizi hızlıca müşterinize ulaştırabilirsiniz. Bu konu hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için ‘E-ihracat Nedir? Nasıl Yapılır?’ konulu yazımızı okuyabilirsiniz.

Fransa’da Vergi İşlemleri

E-İhracata teşvik kapsamında pek çok devlet desteği bulunuyor. Bunlardan biri de vergi muafiyetidir. Yurt dışı için oluşturduğunuz faturaları KDV tutarı olmadan hazırlayabilir, yani 0 KDV ile 150 Euro’ya kadar vergiden muaf olabilirsiniz. Aynı zamanda KDV iadesinden faydalanabilirsiniz.

Propars İle E-ihracat

Propars ile E-ihracat yaparak tüm ürünlerinizi kısa süre içerisinde dijital dünyaya taşıyabilir, dünyada e-ticaret hacmi en geniş ve müşteri sayısı en fazla olan ülkelerde ürünlerinizi satabilirsiniz.

Propars, sizin yerinize pazar yerlerindeki mağazalarını açar ve satışta olan ürünlerinizin takibini yapar. Stoklarınızın güncellemeleri otomatik olarak yapılır. Bütün siparişlerinizi tek bir ekrandan yönetme şansını size verir. E-faturalarınızı ise aynı ekran üzerinden dakikalar içerisinde oluşturabilirsiniz.

Dünyaya açılmak isteyen satıcıların çekindiği konular arasında olan dil bariyerini ise sizin yerinize halleder. Türkçe arayüze sahip Propars ile kategori ve ürün özelliklerinizi Türkçe olarak seçebilirsiniz. Ürün bilgileriniz, ürünlerinizi satışa açtığınız ülkelerin dillerine göre sistem üzerinden otomatik olarak çevrilir.

Müşterilerinizden aldığınız mesajlar ve sizin gönderdiğiniz mesajlar yine otomatik çevirisi yapılarak size ulaşır ve gönderilir.

Genel
E-Ticaret Trendleri 2021
E-İhracat
Amazon Geliştirilmiş Üretici Sorumluluğu (EPR) Nedir?
E-İhracat
Etsy Payments Türkiye’ye açıldı! 2022