E-İhracat

2021 Avrupa E-Ticaret Raporu


E-Ticaret artık hepimizin hayatının bir parçası. Son tüketiciler için gündelik bir rutin haline gelen online alışveriş satıcılar nezdinde ise ticari hayatları için olmazsa olmaz bir kanal.

GSMH (Gayri Safi Milli Hasıla) ve internete erişim oranı gibi birçok alanda dünyanın en gelişmiş kıtaları arasında bulunan Avrupa’da da e-ticaret günden güne büyüyor.

Yakın zamanda geride bıraktığımız 2021 yılında Avrupa e-ticaret pazarında neler yaşandığını Propars ekibi olarak sizin için derledik.

Avrupa E-Ticaret Pazarının Büyüme Oranı

Covid-19 pandemisi zaten hızla büyüyen e-ticaret pazarını daha da büyüttü. Pandemi öncesinde Avrupalı işletmelerin %70’i e-ticarete henüz başlamamıştı ve bu sayının çok büyük bölümünü mikro ölçekli işletmeler oluşturuyordu.  Ancak bu durum günden güne değişti. Öyle ki; 2019’da %14 büyüyen Avrupa e-ticaret pazarı, 2020’de %10 büyüdü ve son olarak geçtiğimiz 2021 yılında ise %12’lik bir büyüme kaydetti. Bu şekilde büyüme hızı son üç yılda da çift haneli sayıları yakalamış oldu.

Avrupa’da büyük ekonomilere sahip ülkelerde e-ticaret hali hazırda yaygınlaşmış durumda. Üstelik, görece daha arka plandaki ülkeler de çok hızlı şekilde büyüyor.

Yunanistan bu konuda başı çeken ülkelerden biri. Ülkedeki e-ticaret pazarı 2021 yılında %77 gibi astronomik bir büyüme gösterdi. Yunanistan’ı; %49’luk büyüme oranı ile Moldovya, %41 ile Rusya ve %37 ile İsviçre takip etti.

Avrupa’nın Nüfusu ve Online Alışveriş Yüzdesi

735,23 milyonluk nüfusa sahip Avrupa kıtasının %89’i internete erişebilir durumda. Ve bu nüfusun %73’lük kısmı internet üzerinden alışveriş yapıyor. Bu oran 2018’de ise %64 kadardı ve son 3 yılda %9’luk bir büyüme kaydedildi. Artık; Avrupa’da gerçekleşen tüm ticari işlem hacminin %15’lik bölümünü e-ticaret oluşturuyor.

Avrupa kıtası bölgeler özelinde incelendiğinde ise Batı Avrupa karşımıza pek çok alanda lider konumda çıkıyor.

Batı Avrupalıların e-ticarete olan eğilimi Avrupa ortalamasından bariz şekilde yukarıda. Öyle ki; Batı Avrupa nüfusunun %86’sı internet üzerinden alışveriş yapıyor. Ayrıca, Avrupa e-ticaret hacminin %64’lük bölümünü bu bölgede gerçekleşen e-ticaret oluşturuyor.

Batı Avrupa ülkeleri ise; Avusturya, Belçika, Fransa, Almanya, Lihtenştayn, Lüksemburg, Monako, Hollanda ve İsviçre’den oluşuyor.

Ülkeler bazında değerlendirildiğinde ise bu alanda liderlik İngiltere’ye ait. İngiltere halkının %92’si internet üzerinden alışveriş yapıyor ve Avrupa’da en fazla online alışveriş yapan toplum konumunda bulunuyor. İngiltere’yi bu alanda %91 ile Hollanda, %90 ile Danimarka ve İsviçre, %87 ile de Almanya takip ediyor.

Avrupalıların En Çok Tercih Ettiği E-Ticaret Kategorileri

Ülke yapısı ve tüketim eğilimlerine göre her bölgede en fazla talep gören e-ticaret kategorileri değişkenlik gösteriyor.

Perakendeciler perspektifinden bakıldığında Avrupa kıtasında 2021 yılında en fazla talep gören 5 kategori şu şekilde oldu;

Giyim, Ayakkabı ve Aksesuar; %63

Bahçe, Ev Aksesuarlı ve Mobilya; %29

Kozmetik; %26

Spor Ürünleri; %21

Tüketici Elektroniği; %18

avrupa
Avrupa

Avrupalıların Diğer Ülkelerden Alışveriş Yapma Oranı

Gelişen ödeme servisleri ve lojistik ağları ile artık sınırlar ve endişeler ortadan kalktı. Herhangi bir son kullanıcı internette beğendiği bir ürünü dünyanın neresinde olursa olsun gönül rahatlığıyla sipariş edebiliyor ve kısa süre içerisinde teslim alıyor.

Özellikle de Amazon, Ebay, Allegro gibi platformlar tüketicilere bu konuda çok büyük avantaj sağlıyor. Örneğin; Berlin’de yaşayan biri Amazon.de’ye giriş yaparak kendi dilinde sipariş verebiliyor. Sipariş verdiği kurumun Amazon olması sebebiyle haklı olarak bir endişe duymuyor ve ürünün nerede bulunduğuyla da neredeyse ilgilenmiyor.

Bu gibi sebeplerle Avrupalı tüketiciler kendi ülkeleri dışındaki ülkelerden de rahatça sınır ötesi alışveriş yapıyor. Üstelik bunu tercih edenlerin sayısı da her yıl artıyor. 2021 yılında; İspanya’daki tüketicilerin %82’si, Almanya’daki tüketicilerin %60’ı, Fransa’dakilerin %58’i ve İngiltere’dekilerin %51’i yurt dışından en az bir defa ve daha fazla alışveriş yaptı.

Bahsedilen ülkelerdeki kullanıcı sayısını ve pazar büyüklüğünü göz önünde bulundurduğumuzda; bu milyonlarca sipariş adetine ve milyarlarca euroluk bir ticari işleme tekabül ediyor.

Avrupalı Tüketicilerin Kargo Tercihleri

E-Ticaret günlük hayatımıza dahil oldukça tüketicilerin beklentileri de değişkenlik gösterdi. Artık özellikle de sipariş edilen herhangi bir ürünü günlerce beklemeyi kimse istemiyor. Siparişin hızlı teslim edilmesini bekliyor. Bununla birlikte siparişlerinin kendilerine uygun olan tarihte teslim edilmesine de özen gösteriyor.

Ancak artık gelişen lojistik ağları özellikle de Avrupa’da bu beklentiye karşılık verebiliyor. Hem alıcılar hem de satıcılar eski dönemlere nazaran çok daha az sorun yaşıyor.


2021 yılında Avrupalı tüketicilerin %32’si kargo tercihi olarak ertesi günü belirlerken, %22’si kendi belirlediği özel bir gün ve saati, %21’i hafta sonunu, %13’ü ise aynı günü tercih etti.

COVİD-19’un Avrupa E-Ticaretine Etkileri

Covid-19 pandemisi gündelik hayatı olduğu gibi ticari hayatı da etkiledi. Tüketicilerin ürün talepleri değişen koşullarla beraber farklılık gösterdi ve e-ticarete olan yönelim biraz da mecburi olarak arttı. Avrupa e-ticaretinin GSMH içindeki payı 2017’den bu yana tam iki kat artış gösterdi.

Bu yeni koşullar birçok kategoriye olan ilgiyi arttırırken bazılarında da düşüşe sebep oldu. Ancak birkaç kategori dışında tüm kategorilerde önemli artışlar yaşandı.

Üstelik, pek çok insan pandemi döneminde hayatında ilk kez internetten alışveriş yaptı. Online alışverişi ara sıra kullanan tüketiciler ise bunu bir alışkan haline getirdi.

Avrupa’da pandeminin ardından en fazla artış yaşayan kategoriler ise şu şekilde;
 

Market Alışverişi ve Pet Ürünleri; %30

Ev ve Bahçe; %27

Kitap, Film, Müzik ve Oyun; %25

Elektronik Aksesuar; %24

Kişisel Bakım; %21

Moda, Ayakkabı; %14

Artış yaşanan kategorilerin dışında düşüş yaşanan bir kategori de oldu. Eve kapanların artması ve ulaşım ihtiyaçlarının azalması Bisiklet ve Araba Aksesuarları kategorisinde %2’lik düşüş yaşanmasına sebep oldu.

Avrupa’da Satış Yapabileceğiniz Platformlar

Avrupa nüfusunun %79’u aktif olarak online alışveriş yapıyor ve bu coğrafyadaki e-ticaret her geçen gün daha da büyüyor.

Avrupa’ya e-ihracat yapmak tüm işletmeler için büyük fırsatlar sunuyor. Türkiye’deki bir işletme satışlarını Avrupa’ya açarak milyonlarca yeni müşteriye ulaşabileceği gibi euro ve sterlin kurları üzerinden yaptığı satışlar ile ürünlerinin değerini katlayabilir.

Avrupa’da satış yapmak için yer alabileceğiniz bazı öncü platformlar ise şu şekilde;

Amazon ile Avrupa’ya Satış

İşletmeler, Amazon Avrupa’da bir mağaza açarak Avrupa’ya satışa başlayabilir. Birleşik hesap olarak geçen bu hesap ile 39,99 euro karşılığında Avrupa’daki 5 ülkede (Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, İngiltere) satış yapabilir.

Ebay ile Avrupa’ya Satış

Dünyaca ünlü dev platform Ebay de Avrupa’ya satış yapmak için iyi bir opsiyon. Yedek parça ve aksesuar gibi teknik kategorilerde lider pazaryeri olduğunu söyleyebiliriz. Ebay özellikle İngiltere ve Almanya pazarlarda oldukça güçlü.
Ebay’in Avrupa’da bulunduğu ülkelerde satışa başlayabilir ve Payoneer ile paranızı güvenle Türkiye’ye transfer edebilirsiniz.

Allegro ile Avrupa’ya Satış

Polonya merkezli pazaryeri Allegro doğu Avrupa’da yükselen bir yıldız. Bölgenin en büyük pazaryeri konumunda bulunan Allegro bu bölgeyi hegemonyası altına almış durumda. Yüksek sipariş adetlerine rağmen içerisinde çok az sayıda satıcının bulunması onu hala niş bir platform kılıyor.

Propars ile Avrupa’ya Satış

Propars’ın e-ihracat çözümleri Avrupa’da satışa hemen başlamanızı sağlar. Propars’ın Amazon Avrupa, Ebay Avrupa, Allegro, Zalando ve Otto entegrasyonları ile Avrupa’ya kolayca e-ihracat yapabilirsiniz.


Propars Avrupa Entegrasyonlarında Neler Var?

-Toplu Ürün Girişi

-Ölçü Birimlerini Otomatik Yerelleştirme

-Otomatik Dil Çeviri Sistemi

-Sipariş ve Stok Yönetimi

-E-Fatura Hizmeti

-Mağaza Kurulumu ve Temel Reklam Ayarları

-Ödeme Servisleri ve Kargo Firmaları ile İndirimli Anlaşmalara Erişim


İlgili yazılar;

E-İhracat
Amazon Avrupa’da Nasıl Mağaza Açılır?
E-Ticaret
Müşteri Yorumlarına Neden Aldırmalısınız?
E-İhracat
Covid-19 Salgını E-Ticareti Nasıl Etkiledi?