E-İhracat

Amazon Avrupa’da Nasıl Satış Yapılır?


Sadece tek bir Amazon Avrupa hesabı ile Avrupa’daki tüm ülkelere tek tuşla satış yapabileceğinizi biliyor muydunuz?

E-ticaretin öncüsü ve lideri Amazon, 2018 yılında Amazon.com.tr adresi ile Türkiye pazarındaki yerini aldı.

Amazon’un bu atılımından sonra Türkiye pazarındaki satıcılar, hem e-ihracata adım atmak hem de Amazon’un avantajlı Dünya’sından yararlanmak için başvurulara başladı.

Artık Amazon Avrupa’da satış yapmak için Avrupa’da bir şirket açmanıza gerek yok.

Geliştirilen bu sistemle birlikte artık Türkiye’deki satıcılar oluşturdukları Avrupa mağazası ile Amazon’un Avrupa’daki pazar yerlerinde yer alıp, ürünlerini tüm Avrupa’ya satabilecek.

Sizler için Amazon Avrupa’da satış yapabilmek için ihtiyacınız olacak tüm bilgileri yazımızda derledik.

Konu Başlıkları


1. Amazon Avrupa ile Nerelere Satış Yapabilirsiniz?

2. Amazon Avrupa’da Neler Satabilirsiniz?

3. Amazon Avrupa’da Nasıl Hesap Oluşturabilirsiniz?

4. Amazon Avrupa’dan Ödemelerinizi Nasıl Alabilirsiniz?

5. Ürünlerinizi Amazon Avrupa’da Nasıl Listeleyebilirsiniz?

6. Ürünlerinizi Nasıl Gönderebilirsiniz?

7. Gümrük Süreçleri ve KDV İşlemleri

8. Amazon Avrupa’da Abonelik Ücreti ve Komisyon Oranları

9. Tek Tuşla Tüm Avrupa Ülkelerine Nasıl Ürün Gönderebilirsiniz?


1. Amazon Avrupa ile Nerelere Satış Yapabilirsiniz?

Amazon’u geliştirdiği bu sistemde, tek bir hesaba sahip olan satıcı, Amazon.de (Almanya), Amazon.uk (İngiltere), Amazon.fr (Fransa), Amazon.it (İtalya), Amazon.es (ispanya), Amazon.nl (Hollanda) ve Amazon.pl (Polonya) gibi Avrupa’nın hemen hemen bütün ülkelerinde ürünlerini satışa çıkarabiliyor.

Ancak, Avrupa hesabınızla satış yapabileceğiniz ülke sayısı bu yedi pazar ile sınırlı değil. Örneğin; Amazon.de (Almanya)’de sattığınız ürünler aslında Almanya’nın komşusu olan ve Almanca konuşulan Avusturya’yı da kapsıyor.

Amazon.fr (Fransa)’da listelediğiniz ürünler Belçika’da da satışa açılıyor. Yani bahsedilen bu yedi pazaryeri aslında tüm Avrupa ülkelerine satış yapabilmenizi sağlıyor.

Ürünlerinizi Amazon Avrupa’da satışa açmak için her ülke bazında ayrı ayrı hesaplar açmanıza gerek yok. Tek bir satıcı hesabı ile tüm Avrupa ülkelerinde satış yapabilirsiniz.

2. Amazon Avrupa’da Neler Satabilirsiniz?

Amazon’un en temel özelliklerinden biri, Dünya’nın her yerinden farklı kategorilerde satış yapan satıcıları bir araya getirip tek bir platformdan satış yapmalarını sağlamak.

Bu sayede Amazon tüketicileri, tüm bu farklı kategorilerde bulunan ürünlere Dünya’nın neresinde satışta olursa olsun ulaşabiliyorlar. Bu sebeple, bazı yasaklı ürünler dışında akla gelebilecek her çeşit ürün Amazon’da karşılık buluyor.

Amazon’da sadece bazı yasaklı maddelerin satışına izin verilmiyor.

Bu maddeler: uyuşturucular, silah ve mühimmatlar, reçeteli ilaçlar ve tütün ürünleridir.

Bu yasaklı ürünlerin aksine, Amazon Avrupa’da satabileceğiniz ürünlere baktığımızda ise 30’dan fazla ürün kategorisiyle karşılaşıyoruz.

İşte, Amazon Avrupa’da satabileceğiniz ürün kategorilerinden bazıları:

  • Giyim
  • Oto Parçaları
  • Oto Aksesuarları
  • Alkollü İçecekler
  • Bebek Ürünleri
  • Güzellik
  • Medya
  • Tüketici Elektroniği
  • Konsol ve Video Oyunları
  • Yapı Malzemeleri
  • Bahçe ve Dış Mekân
  • Bakkal
  • Sağlık ve Güzellik
  • Evcil Hayvan Malzemeleri
  • Ayakkabı ve Aksesuarlar
  • Yazılım
  • Spor Malzemeleri
  • Oyuncaklar ve Oyunlar
  • Saatler

Amazon Avrupa’da satabileceğiniz tüm kategorilerin detaylı ‘’Kategori Analizleri’’ sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

3.Amazon Avrupa’da Nasıl Hesap Oluşturabilirsiniz?

Ref: Amazon Europe Seller Center

Amazon Avrupa’da satıcı olmak için şirket ya da bireysel bir hesap açılışı yapmanız yeterlidir. Bireysel açılışlarda, satış kotaları bulunduğu için şahıs şirketi de olsa profesyonel ilerlemek için Amazon’da bir şirket hesabıyla başlangıç yapmanızı öneriyoruz.

Ufak bir not: Bireysel açılan Amazon hesapları daha sonra Profesyonel (şirket) hesaplarına çekilebiliyor.

Amazon Avrupa’da hesap açılışı yapmadan önce hangi evraklara ihtiyacınız olduğunu bilmeniz çok önemli. Amazon Avrupa’da satış yamak isteyen birçok satıcı hesap açılışlarında bazı sorunlarla karşılaşıyor.

Bu sorunlarla karşılaşmamak ve hesap açılış sürecinizi kolayca atlatabilmek için, hangi evraklara ihtiyacınız olduğunu bilmeniz ve evraklarınızı eksiksiz hazırlamanız bir hayli önemli.

Sizin için, İhtiyacınız olacak tüm evraklara ‘’ 2021 Güncel Amazon’da Satış Yapma ve Amazon’da Mağaza Açma Rehberi’’ yazımızda yer verdik.

Evrak sürecinizi tamamladıktan sonra hesap açılışınız için sizi sadece iki adım bekliyor.

Ref: Amazon Europe Seller Center

İlk adım kişisel bilgiler formu ikinci adım ise şirket bilgilerinizi ve evraklarınızı yükleyeceğiniz kısım. Yüklediğiniz bilgiler Amazon tarafından onaylandıktan sonra hesabınız aktif ve satışa hazır hale geliyor.

4. Amazon Avrupa’dan Ödemelerinizi Nasıl Alabilirsiniz?

Ref: Payoneer

Eğer Avrupa’da bir banka hesabınız varsa hesabınızı Amazon’a tanımlayarak, ödemelerinizi Euro veya Pound olarak banka hesabınıza aktarabilirsiniz. Ancak, Avrupa’da bir banka hesabınız bulunmuyorsa ve Türkiye’deki bir banka hesabını kullanmak istiyorsanız, bu durum pek de mümkün değil.

Amazon Avrupa Türkiye gibi bazı ülkelerdeki yerel banka bilgilerini kabul etmiyor ve Amazon’da satış yaptıktan sonra ödemelerinizi alabilmeniz için mutlaka Avrupa kaynaklı bir banka hesabınızın olması gerekiyor.        

4-5 ay öncesine kadar Amazon, bu durumu yaşayan Amazon satıcıları ödemelerini kolaylıkla alabilsin diye Hyperwallet ile iş birliği yapıyordu. Fakat geçtiğimiz aylarda bu iş birliği sona erdi.

Peki bu durumu nasıl çözebilirsiniz?

Sizi şu an da Amazon tarafından kabul edilen tek ödeme yöntemi olan Payoneer ile tanıştırayım.

Payoneer, 150’den fazla para birimini algılayan online bir ödeme yöntemidir. Payoneer hesabınızı saniyeler içerisinde Amazon hesabınıza entegre edip, ödemelerinizi istediğiniz para birimi olarak hesabınıza aktarabilir, Payoneer hesabınızda biriken paralarınızı da Payoneer hesabınıza bağladığınız Türkiye’deki banka hesabınıza aktarabilirsiniz.

‘’Payoneer Nedir? Komisyon Oranları Nelerdir?’’ yazımızla Payoneer hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Ufak bir not:  Propars ve Payoneer işbirliği sayesinde bu linkten yapacağınız hesap açılışlarınızdan indirimler ve hediyeler kazanma şansı yakalayın!

5. Ürünlerinizi Amazon Avrupa’da Nasıl Listeleyebilirsiniz?

Amazon Avrupa hesabınız açıldıktan sonra ürünlerinizi listeleyip satışa hazır hale getirmeniz gerekmektedir. Bunun için ürünlerinizin hazırlık süreçleri çok önemlidir.

Nelere İhtiyacınız var?

  • EAN, UPC (EÜK), veya ISBN kodu
  • Ürünün adı
  • Ürün açıklaması
  • Ürün resmi
  • Fiyat
  • Stok bilgisi

E-Ticarette doğru ürün ismi, açıklaması ve iyi hazırlanmış ürün fotoğrafları satışlarınızı doğrudan etkiler.

Amazonda ürün listelerken ana fotoğraflarınızın beyaz arka planda olması gibi önemli detayları bilmeniz bu açıdan çok önemlidir. Bu konuda ihtiyacınız duyabileceğiniz bilgileri  ‘’E-ticarette ürün açıklamaları ve fotoğraflar nasıl olmalıdır?’’ yazılarımızda bulabilirsiniz.

Ürünleriniz hakkındaki yukarıdaki tüm bilgiler hazır olduktan sonra ürünlerinizi satışa çıkarabilirsiniz.

Eğer ürünlerinize ait bir barkod kodu bulunmuyorsa, Amazon’da barkod muafiyeti talebinde bulunabiliyorsunuz. Böylece Amazon ürünlerinizi barkod numaralarınız olmadan da satışa çıkarabilmeniz için size imkân sağlıyor.  

6. Ürünlerinizi Nasıl Gönderebilirsiniz?

Amazon Avrupa’da sattığınız ürünleri müşterilerinize göndermek için önünüzde tercih edebileceğiniz iki farklı yol bulunuyor.

Bunlardan ilki; klasik şekilde, siparişlerinizi kendiniz paketleyip göndermek.

Bu noktada bir kargo şirketi ile anlaşarak hem kargo sürelerinizi kısaltabilir hem de önemli ölçüde tasarruf edebilirsiniz.

Kargolama süreçleriniz mağazanızın başarısı için oldukça önemli. Kargolarınızı müşterilerinize özenle hazırlanmış şekilde mümkün olduğunca kısa sürede göndermelisiniz.

Ufak bir not: Propars’ın anlaşmalı kargo firmaları sayesinde, ürünlerinizi oldukça uygun fiyatlarla Avrupa’daki tüm ülkelere kısa süreler içerisinde gönderebilirsiniz. (kargo link)

İzleyebileceğiniz ikinci yol ise Amazon’un e-ticaret dünyasına kazandırmış olduğu bir yenilik; Amazon FBA (Fulfilment by Amazon) sistemi.

Amazon’un geliştirdiği bu sistem ile ürünlerinizi Amazon’un Avrupa’da bulunan depolarından birine göndererek siparişlerinizin Amazon tarafından gönderilmesini sağlayabilirsiniz.

Siparişlerinizi paketlemek ve kargolamak ile uğraşmadan bu işlemleri Amazon’un güvenilirliğine teslim edebilirsiniz.

FBA sistemi size pek çok kolaylık sunuyor. Bu sistemi kullanmaya başladığınızda, kargolarınızın tüm süreçlerini takip eden Amazon, iade işlemleriyle bile ilgilendiği gibi hem mağazanız için yüksek kaliteli bir müşteri hizmetleri sunuyor hem de ürünlerinizin Amazon’da Prime etiketi kazanmasını sağlıyor.

Amazon FBA ile ilgili daha detaylı bilgiye sahip olmak için; “Amazon FBA Nedir? Avantajları Nelerdir?” yazımızı okuyabilirsiniz.

7. Gümrük Süreçleri ve KDV İşlemleri

Geçtiğimiz yıla kadar satıcılar Avrupa’ya yaptıkları gönderimlerde, ürünün fatura tutarı 15000 Euro’yu ve 300 kilogramı aşmıyorsa mikro ihracat kapsamında KDV’den muaf tutuluyorlardı.

1 Temmuz 2021 itibari ile Avrupa’nın KDV sisteminde bazı yeni kurallar yürürlüğe girdi. Bu kurallar gereği İngiltere hariç tüm Avrupa Birliği ülkeleri KDV süreçlerini tek bir sistemden yürütecek.

KDV raporlama sürecinin hem devlet hem de satıcılar için daha basitleşmesi, satıcıların adil rekabet ve dolandırıcılıklarla mücadele edilebilmesi için yeni bir düzene geçildi.

Bu düzen kapsamında Avrupa Birliğine yapacağınız satışınız 10.000 Euro’yu geçtiğinde, satış yaptığınız ülkenin KDV yüzdesine göre ödeme yapmanız gerekiyor.

Ayrıca yeni düzene göre, 22 € olan düşük ücretli ürünler artık KDV vergisinden muaf olmuyor. AB ülkelerinden herhangi birine yapacağınız düşük ücretli satışlar, ithalat KDV’si adı altında toplanacaktır.

Bu yeni düzenlemeyle birlikte IOSS ve OSS öğrenmemiz gereken iki kavram olarak ortaya çıktı.

IOSS sistemi sayesinde, satıcılar AB ülkelerine ürün gönderirken KDV’lerini beyan edebilecek ve KDV ücretlerini bu portaldan ödeyebilecekler.

IOSS / OSS ve bu yeni gümrük düzenlemesi hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için ‘’ E-ticaret Yapanlar için Avrupa Birliği Yeni KDV (VAT) Kuralları’’ yazımıza bir göz atabilirsiniz. 

Tüm bu vergilendirme süreçlerinizi Hellotax uygulamasıyla kolayca yönetebileceğinizi biliyor muydunuz?

Hellotax sayesinde VAT kaydı sürecinizi profesyonel ekiplerle birlikte sorunsuz bir şekilde yönetebilir ayrıca Hellotax’in sizlere sunduğu birçok imkândan faydalanabilirsiniz.

Hellotax’ın Propars kullanıcılarına özel olarak sunduğu uygun fiyatlandırma ve kampanyalardan yararlanmak için tıklayın!

8. Amazon Avrupa’da Abonelik Ücreti ve Komisyon Oranları

Amazon Avrupa ile tüm Avrupa’ya satış yaparken aylık 39 Euro abonelik ücreti ödemeniz gerekiyor. Ayrıca, bu ücret tüm mağazalarınızın abonelik ücretini kapsıyor ve ekstra bir ücret ödemeniz gerekmiyor.

Amazon Avrupa kapsamında herhangi bir ülke bazında hesap açılışı yaptıktan sonra diğer ülkeleri de ücretsiz olarak kullanabiliyorsunuz.

Örneğin; Amazon Almanya’dan bir hesap açtınız, Amazon Almanya hesabınız için aylık 39 Euro ödemeniz gerekmektedir. Fakat aynı zamanda Amazon İngiltere, Amazon İtalya veya Amazon İspanya hesaplarınız da olmuş olur.

Yerli pazar yerlerinden alışık olduğumuzun aksine Amazon’da herhangi bir listeleme ücreti yok. Bu ücret karşılığında 5 farklı farklı mağazada, onlarca ülkede dilediğiniz kadar ürün listeleyebilirsiniz. Ürün başına ödeyeceğiniz komisyon oranları ise kategoriye ve ülkelere göre değişkenlik gösteriyor.

Hangi kategoriler için yüzde kaç komisyon oranı ödemeniz gerektiğini öğrenmek için Amazon’un bilgilendirme sayfasına bakabilirsiniz.

9. Tek Tuşla Tüm Avrupa Ülkelerine Nasıl Ürün Gönderebilirsiniz?

Amazon Avrupa’da kolaylıkla satış yapabilmeniz için sizi Amazon çözüm ortağı Propars ile tanıştırayım.

Propars sayesinde kısa süre içerisinde Amazon Avrupa hesabınızı açabilir, ürünlerinizi Propars paneline yükleyerek tek tuşla tüm pazaryerlerinizde satışa çıkarabilirsiniz.

Ayrıca, Propars’ın sunmuş olduğu otomatik çeviri sistemi sayesinde ürün açıklamalarınızı sadece Türkçe yazarak, ürünlerinizi satış yapmak istediğiniz ülkelerin dillerinde yayına açabilirsiniz.

Propars hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak ve demo paketimizden yararlanmak için tıklayın.

E-İhracat
Paypal Sorunu Nasıl Çözülür? Türkiye’de Nasıl Kullanılır?
E-İhracat
Amazon Avrupa’da Komisyon Oranları Nelerdir?
E-İhracat
Amazon Avrupa’da Nasıl Mağaza Açılır?