E-İhracat

Covid-19 Salgını E-Ticareti Nasıl Etkiledi?


Covid-19, dünya çapında pek çok şeyi olduğu gibi e-ticareti de farklı yönlerden etkiledi ve etkilemeye devam ediyor.

Salgınla birlikte e-ticarette bazı kategorilere olan talep doğal olarak azalmışken bazıları ise oldukça yükselişte.

Üstelik bazı veriler, covid-19’un salgın sonrasında e-ticaretin hacmini önemli ölçüde geliştireceğini işaret ediyor.
Peki, covid-19 salgını e-ticareti nasıl etkiledi?

Konu Başlıkları;

a. Amazon’da Son Durum Ne?

b. Satıcılar Ne Durumda?

c. Salgını Yaşayan Ülkelerdeki Alışveriş Trendleri Neler?

d. Kargolar Çalışıyor mu?

e. Propars’ın Yorumu

a. Amazon’da Son Durum Ne?

Referans.

Mevcut durumu öncelikle e-ticaretin tartışmasız lideri Amazon üzerinden değerlendirelim.

Amazon cephesinden bakıldığında en büyük endişe tedarik zincirinde yaşanan kopmalar nedeniyle ortaya çıkabilecek olan stok problemleri. Bir Pazaryeri olarak ürünlerinde stokta yok ibaresinin iyice yayılması isteyecekleri son şey.


Amazon prime ürünlerinde bile 5 gün ile 4 hafta arası bir gönderim süresi sunabiliyor. Bu da durumun aslında ne kadar ciddi ve Amazon cephesinde zorlayıcı olduğunu gösteriyor.

Ancak yine de pazaryeri bazında baktığımız zaman, pazaryeri sahiplerinin öngörülerinin aksine, Amazon net bir kar veya zarar açıklamasa da kategoriler arasındaki satış ağırlığı dengesinin korunduğunu söylemek mümkün.

Öte yandan Amazon bu süreci olabildiğince iyi şekilde atlatmak için adımlar da atıyor. Öyle ki yakın siparişleri doğru şekilde yönetebilmek için depo ve sevkiyat departmanlarına 100.000 yeni çalışan alınacağını duyurdu.

Bu sebeple, asıl endişe taleplerin azalmasından ziyade yalnızca sürecin iyi yönetilmesi ile ilgili.

b. Satıcılar Ne Durumda?

Bizleri asıl ilgilendirense Covid-19’un satıcılar ve alıcılar üzerindeki etkileri.

Satıcılar açısından e-ticarette hacminde herhangi bir düşüş gözlenmedi. Aksine, dünya nüfusunun çoğunluğu online alışverişe yönelmiş durumda. Birazdan analizi yapılacak kategorilerde inanılmaz bir patlama varken, bazı kategorilerde ise düşüşler gözlendi. Zaten böyle olması bekleniyordu.

Bazı kaynaklara göre salgın sonrasında da e-ticaretin, salgın öncesine göre daha yaygın olacağı belirtiliyor. Bunun başlıca nedenleri arasında şunlar var:

  • Daha öncesinde yeniliğe pek açık olmayan insanların bu süreçte mecbur kalarak e-ticarete yönelmesi ve alışması
  • Bu yönelim sonucunda e-ticaretin birçok alanda daha pratik ve kolay olduğunun anlaşılması
  • Bu durumun birçok insan için kalıcı hala gelmesi

Yapılan anketlere göre Amerika’da, katılımcıların 50%’si covid-19 salgınından sonra da alışveriş merkezleri ve marketlerden mecbur kalmadıkça uzak duracaklarını belirtti.

c. Salgını Yaşayan Ülkelerdeki Alışveriş Trendleri

Peki, dünya genelinde salgından önemli ölçüde etkilenen ülkelerde online ticaret ne durumda?


Aşağıda sizler için Amerika, Almanya ve İtalya’daki e-ticaret verilerini paylaştık. En fazla artış yaşanan kategorilere ve artış oranlarına birlikte bakalım;

ABD, Almanya ve İtalya Alışveriş Trendleri

  1. Market Alışverişi – Ev
  2. Hayatta Kalma – Temel ihtiyaçlar
  3. Bahçe Düzenleme – Geliştirme
  4. Eğlence – Aktivite
  5. Fitness – Bireysel Spor
  6. Home Office
  7. Dışarıyı İçeri Getirme

Trend 1: Market Alışverişi – Ev

Yemek ve ev bakımı (+47% İtalya)

Market alışverişi ve gurme yemek (+26% ABD, +34% Almanya)

Trend 2: Hayatta Kalma – Temel İhtiyaçlar

Sağlık ve gündelik (+13% ABD)

Sağlık ve kişisel bakım (+19% Almanya)

Cihaz (+14% ABD) (+74%’ü hava filtreleri ve temizleyicileri)

Business; endüstriyel ve teknik (+39% İtalya) (+98%’i Sağlık ve Güvenlik alt kategorisi altında)

Trend 3: Arka Bahçe Geliştirme

Veranda, çimenlik ve bahçe (+44% İtalya, +35% Almanya, +9% ABD)

  • Bu trendin, seyahat kısıtlamaları arttıkça artacağı öngörülüyor.

Trend 4: Eğlence ve Aktivite

Video oyunları (+31% Almanya)

Oyuncak ve oyunlar (+10% ABD, +36% Almanya, +30% İtalya)

Trend 5: Fitness ve Bireysel Spor

Spor ve Outdoor (+236% İtalya, +35% Almanya)

  • Bu trend, insanların evlerinde veya dışarıda tek başlarına yapacakları sporu da içeriyor. (Ev spor aletleri vs) Normalde de Almanya ve İtalya gibi ülkelerde spor ve outdoor popüler trendler. İnsanlar spordan vazgeçmiyor.

Trend 6: Home Office

Araştırmanın yapıldığı tarihlerde Almanya ve ABD henüz tam olarak karantina ve sosyal izolasyon uygulamasına geçmemişti. Fakat İtalya’da evden çalışmalar başlamıştı. Bu nedenle bu trend o dönem için sadece İtalya’da gözlemlendi, ancak şu an için diğer ülkelerde de ortaya çıktığını söyleyebiliriz.

Ofis ürünleri (+43% İtalya)

Trend 7: Dışarıyı İçeri Getirme

Kültürün ve sosyo-ekonomik yapının etkili olduğu alışveriş tutumu hakkında daha detaylı bir analiz sunmak adına, bu trend için ülkeleri alt kategorilerine bakarak inceleyeceğiz.

Amerika’daki Top 5 Kategori

Source: Sellics

Almanya’daki Top 5 Kategori


Source: Sellics

İtalya’daki Top 5 Kategori

Source: Sellics

En Çok Satan Alt Kategoriler: ABD

Bu veriye göre ABD’de insanların öncelikli yönelimi gıda sektörü. Bunu hava filtreleri ve spor-eğlence-aktivite takip ediyor. Kısaca insanlar öncelikle temel ihtiyaçlarını karşılıyor ardından salgına karşı koruyucu önlemler alıyor ve sonrasında da karantina zamanlarını doldurmak için aktivite ve spora yöneliyor.

En Çok Satan Alt Kategoriler: Almanya

ABD’nin aksine Almanya’da gündelik market alışverişinden ziyade pirinç ve bakla görülüyor. Amerika’nın nüfus ve yüzölçümü Almanya’ya göre çok daha fazla fakat buna rağmen iki ülkede de 35.000-40.000 civarı market bulunuyor. Bu da Almanların toplu taşıma ve hatta arabalarına bile ihtiyaç duymadan kolaylıkla gündelik alışverişlerini marketlerden yapabileceği anlamına geliyor. Bu nedenle gündelik market alışverişi Almanya e-ticaretinde yerini pirinç ve bakliyat gibi stoklanabilecek alt kategoriye bırakıyor

Diğer taraftan masa tenisinin ne kadar yükseldiğini görebiliriz. Bilmeyenler için belirtelim, Almanlar masa tenisine oldukça düşkünler, bu yüzden grafik sizi şaşırtmasın. Evde geçen onca boş zamanı düşünecek olursak diğer alt kategorilerin çoğunlukla spor ve aktivitelere yönelik olması beklenen bir sonuç.

En Çok Satan Alt Kategoriler: İtalya

Diğer ülkelerde olduğu gibi, İtalya’da da fitness ve spor malzemeri yükselişte. Zaten trend olan bir alanın daha da arttığını görebiliyoruz. Diğer ülkelere göre daha sıkı bir evde kalma politikası izlemek zorunda kalan İtalyanlar, evlerine dumbell, barfiks çubukları, barlar ve ağırlıklar gibi fitness ekipmanları alarak sporlarına devam ediyorlar. Diğer taraftan kâğıt ve not defteri artışı da daha önce belirttiğimiz “Home Office” kavramına İtalyanların daha erken geçmek zorunda kaldıklarını destekliyor. Bunları hobi malzemeleri, sağlık ürünleri ve dövüş sanatları takip ediyor. Almanya’daki masatenisi popülerliği, İtalya’da gelenekselleşen dövüş sanatları formunda kendini gösteriyor.

d. Kargolar Ne Durumda?

Kapanan sınırlar ve uygulanan sokağa çıkma yasakları kargolarda aksamalar yaşanılabileceğini düşündürmüştü.

Ancak, pek çok ülke giriş çıkışlarını kapatsa da Amerika ve Avrupa başta olmak üzere neredeyse hiçbir ülke ticari kargoları kapatmadığını ilan etti.

Şu an için ürün gönderimiyle ilgili sorun yaşanan bir ülke bulunmuyor. E-İhracat yapan veya yapmayı düşünenler için bu konuda sorun edilecek herhangi bir nokta yok.

d. Propars‘ın Yorumu

Hem ülkemiz hem de dünyamız için çok alışık olmadığımız zor bir süreçten geçiyoruz. İnsan sağlığını korumak ve virüsü bir an önce atlatmak için sayısız önlem alındı ve alınmaya devam ediyor.

Tüm çabalar bu dönemi en az hasarla atlatabilmek için. Öncelikle kendimizin ve sevdiklerimizin sağlığını korumamız gereken bu dönemde hayatın devam ettiğini ve bu virüsten bir gün mutlaka kurtulacağımızı unutmamak gerekiyor. Bu sebeple; mevcut e-ticaret kullanıcılarının taleplerini arttırdığı, hiç kullanmayanların ise mecburi olarak e-ticaret alışkanlığı edindiği bu dönem virüs sonrası için bize birçok şeyi işaret ediyor.

Özellikle e-ticarette satıcı rolünde bulunan firma ve kişiler için pek çok eşsiz fırsat sunuyor. Bu noktada dünyayı doğru şekilde okumak ve içinde bulunduğumuz sancılı dönemi en iyi şekilde değerlendirmek hepimiz için çok önemli.

E-Ticaret ile ilgili her konuda bize danışabileceğinizi unutmayın ve lütfen evde kalın.

İlgili yazılar:

E-Ticaret
E-Ticarette Stok Yönetiminin Önemi
E-Ticaret
Müşterileri İkna Etmenin Psikolojik Sırları
E-Ticaret
İnternetten Satış Yapma Yöntemleri