E-İhracat

Amazon Geliştirilmiş Üretici Sorumluluğu (EPR) Nedir?


Dünyanın en büyük e-ticaret platformu Amazon daha önce 2022 yılı itibari ile satıcılılarının Geliştirilmiş Üretici Sorumluluğu (EPR) ile ilgili sorumluluklarını geliştireceğini duyurmuştu.

Özellikle Almanya ve Fransa’nın çevre koruma politikaları kapsamında yaptığı düzenlemeler buna sebep oldu. İlgili ülkeler, e-ticaret satıcıları da dahil olmak üzere tüm üreticileri ve satıcıları bu yeni kurallarla sorumlu tuttu. Haliyle bir e-ticaret platformu olan Amazon da bu kurallara bağlı olarak satıcılarına yeni hükümlülükler getirdi.

Özellikle de üreticileri çok yakından ilgilendiren bu konuyu sizin için derledik.

Geliştirişmiş Üretici Sorumluluğu (EPR) Nedir?

Kısa haliyle EPR (Extended Producer Responsibility) Türkçe olarak Geliştirilmiş Üretici Sorumluluğu anlamına geliyor. EPR; bir ürünü piyasaya sunan üreticinin, ürününün ambalaj atığı gibi tüm yaşam döngüsünden sorumlu tutulmasını ifade eden bir çevre politikası. Üstelik, devletlerin uyguladığı bir politika.

Almanya ve Fransa bu kapsamda üreticileri bu konuda yükümlü tutuyor. Ayrıca, Amazon ise satıcılarına EPR kurallarına uymalarını ve bunu kendilerine bildirmelerini istiyor.

Kimleri Kapsıyor?

Eğer, ürününüzün atık haline gelecek bir ambalajı var ise EPR kurallarına göre üretici olarak kabul edilirsiniz. Müşterinize göndermek için ikinci bir ambalaj yaptığınız bir üründe bile yine atıklar hakkında sorumlu tutulursunuz. Kurallara tabi olan bir ürünü o ülkede satıyor veya o ülkeye ihraç ediyorsanız bu kurallar sizi de ilgilendiriyor.

Hangi Kategoriler için Geçerli?

Geliştirilmiş Üretici Sorumluluğuna (EPR) tabi tutulan kategoriler Almanya ve Fransa’da değişkenlik gösteriyor. Bu kategoriler ise şu şekilde;

Fransa’daki Kategoriler;

Ambalaj Ürünleri,
Elektronik Ürünleri,
Tekstil,
Lastik,
Kâğıt Ürünleri,
Kimyasal Ürünler,
Piller,

Almanya’daki Kategoriler;

Elektronik Ürünleri,
Piller,
Ambalaj Ürünleri,

İlgili ülkelerde belirtilen kategorilerde satış yapan bir işletme EPR kaydı yaptırmalıdır. Ayrıca, Amazon’a bunu bildirmek zorundadır.

Amazon EPR Kayıt Süreci

Amazon, satıcılarının EPR’yi kapsayan kategorileri ve bu kategorilerdeki gerekli işlemleri ifade eden bir portal geliştiriyor. Kayıtlarınızı Amazon’a belirtmek için buraya tıklayınız. Gerekli adımları takip ederek. EPR kayıtlarınızı Amazon’a belirtiniz.

Amazon Ne gibi Yaptırımlar Uyguluyor?

Amazon iki farklı ülkede iki farklı yaptırım uygulayacağını belirtmişti. Ayrıca, Almanya’da kayıtlarını beyan etmeyen işletmelerin ürün listeleri 1 Temmuz 2022 itibari ile askıya alınacağını duyurmuştu. Fransa’da ise bir süreliğine henüz EPR kayıt yaptırmayan işletmelerin yerine gerekli ödemeleri gerçekleştireceğini belirtmişti. Ve de bu ödemeleri aylık ve yıllık periyodik takvimlerle işletmelere faturalayacak.

İlgili Yazılar;

E-İhracat
Fransa’ya E-ihracat Nasıl Yapılır?
E-İhracat
2021 Avrupa E-Ticaret Raporu
E-İhracat
Amazon Avrupa’da Nasıl Satış Yapılır?