E-İhracat

Allegro’da Nasıl Satış Yapılır?


Allegro, Polonya ve Doğu Avrupa bölgesine ürünlerini satmak ve yeni müşterilere ulaşmak isteyenlerin kesinlikle yer alması gereken pazaryerlerindendir.

17 milyondan fazla hazır müşteriye sahip Polonya’nın en büyük çevrimiçi pazarı olan Allegro’da satış yapmanın avantajlarını ve nasıl satış yapmaya başlayacağınızı ele aldık.

İçerik;

  • Polonya’nın E-ticaret Hacmi
  • Neden Allegro’da Satış Yapmalısınız?
  • Allegro’da En Çok Satan Kategoriler Neler?
  • Allegro’da Hesap Nasıl Açılır?
  • Allegro’nun Satış Ücretleri Nelerdir?
  • Allegro Karşılama Programı Nedir?
  • Allegro Süper Satıcı Programı Nedir?
  • Allegro’dan Nasıl Eğitim Alabilirsiniz?
  • En Kolay Şekilde Allegro Hesabınızı Nasıl Açarsınız?

Polonya’nın E-ticaret Hacmi

Allegro’da satış yapmanın detaylarından bahsetmeden önce, pazarının potansiyelinden bahsetmekte fayda var.

  • Polonya, 37,9 milyonluk nüfusu ile AB’nin en kalabalık altıncı ülkesidir.
  • Polonya, dünyanın en hızlı gelişen e-ticaret pazarları arasında 13’üncü sırada yer almaktadır.
  • Online alışveriş yapanların sayısı 25.4 milyondur.
  • 1 kişinin 1 yılda ortalama harcadığı sepet tutarı 456 Euro’dur.
  • Polonyalı tüketiciler 2020 yılında online alışverişlerde 13.9 milyar Euro harcanmıştır. 
  • Polonya nüfusunun %75’i internet üzerinden alışveriş yapmaktadır.
  • Dünya’nın %45’i e-ticaret alışverişlerini Polonya’dan yapmaktadır.

Verilerde de görebileceğiniz gibi Polonya e-ticareti ile gelişmiş ve potansiyel taşıyan bir ülkedir. Allegro ise bu pazarda yerinizi almanız için en güvenilir ve karlı pazaryeridir.

Polonya pazarı ve Polonya’ya e-ihracat hakkında detaylı bilgi öğrenmek isterseniz ‘Polonya’ya E-ihracat’ konulu blog yazımızı okuyabilirsiniz.

Neden Allegro’da Satış Yapmalısınız?

Polonya’daki e-ticaret kullanıcıların %90’ı alışveriş yapmak için Allegro’yu tercih ediyor.  Bu nedenle, Allegro, 25 milyar dolarlık piyasa değeriyle Polonya’nın en popüler çok kategorili çevrimiçi pazar yeridir.

Polonya’daki bu başarısıyla ses getiren Allegro, sadece Polonya’nın değil Avrupa’nın da en büyük pazaryerleri arasında 5. sıradadır.

Moda’dan otomotive kadar birçok kategorisi bulunan bu platform, aylık 17 milyon kullanıcı ve 200+ milyon ziyaretçi sayısına, 110+ milyon ürüne ve ortalama 9.54 dakikalık ziyaret süresine sahiptir. Allegro platformuna gelen trafik, eBay’in on beş Avrupa web sitesinin toplamının % 50’sinden fazlasına eşittir.

Kaynak: webretailer

Dünya e-ticaret devi Amazon ile Allegro’nun Doğu Avrupa’daki konumlarını karşılaştırırsak eğer, Amazon’un Allegro’yu geçemediğini hatta Polonya pazarında Allegro’ya karşı şansı bile olmadığını söyleyebiliriz.

Küçük ve orta ölçekli şirketlerden 125 binden fazla kayıtlı satıcı ve perakendecinin bulunduğu bu pazaryerinde her gün 1,2 milyondan fazla ürün satılmaktadır.

Allegro’nun Türk satıcılar için en büyük eksisi yalnızca Lehçe dilinin kullanılmasıdır. Fakat Propars ile bu sorun ortadan kalkıyor!

Propars’ın yerelleştirme özelliği ile Türkçe yazdığınız ürün bilgileri Allegro’da Lehçe’ye otomatik olarak çevrilip satışa çıkarılıyor.

Allegro’da En Çok Satan Kategoriler Neler?

Allegro pazarında en çok satan beş kategori sırasıyla;

  • Ev ve Bahçe Dekorasyonu
  • Elektronik
  • Moda ve Tekstil
  • Çocuk Bakımı
  • Sağlık

Allegro’daki en popüler kategori, %74’lük satış oranıyla ev ve bahçe dekorasyonu kategorisidir.  %62’lik satış oranı ile elektronik kategorisi ikinci sırada yer alırken, moda ve tekstil kategorisi %46’lık satış oranı ile üçüncü sırada yer almaktadır.

Yukarıdaki kategori istatistiklerini incelediğimizde, bu kategorilerde e-ticaret yapan ya da yapmak isteyenler için Allegro platformu çok kar elde edilebilecek ve satış oranlarınızı artırma şansı yakalayabileceğiniz bir pazaryeridir.

Allegro’da Hesap Nasıl Açılır?

Allegro’da satıcı hesabına sahip olmak oldukça basit adımlardan oluşmaktadır. Bir hesap açmak için onay veya kayıt ücreti ödemeniz gerekmez.

Yukarıdaki görsellerde de görüldüğü üzere İşletme / Standart hesap seçeneğini seçtikten sonra sizden istenen ayrıntıları doldurun. Daha sonra, e-posta adresinizi etkinleştirmeniniz gerekiyor. Verileri doğru bir şekilde girdikten sonra, Allegro’dan alınan mesajdaki bağlantıya tıklamanız gerekmektedir. 24 saat içinde bu işlem yapılmalıdır, aksi takdirde platforma başarılı bir şekilde kaydolamazsınız.

Daha sonra kişisel bilgilerinizi ve şirket bilgilerinizi girmeniz gerekmektedir. Bu işlemi de tamamladıktan sonra bir ödeme yöntemi girmeniz gerekiyor. Bu noktada bir Payoneer hesabı açmanızı ve Payoneer hesap bilgilerinizi girmenizi öneriyoruz. Çünkü, ödemelerinizi almanızın en kolay ve güvenilir yolu Payoneer olacaktır.

Payoneer hakkında detaylı bilgi almak için ‘’ Payoneer Nedir? Komisyon Oranları Nelerdir?‘’ yazımızı okuyabilirsiniz.

Ödeme yönteminizi girdikten sonra, sunduğunuz işletme bilgilerinizi ve kişisel bilgilerinizi kanıtlamak için Allegro’nun sizden istediği evrakları göndermeniz gerekmektedir.

Bu evraklar;

  1. Faaliyet belgesi
  2. İmza Sirküsü
  3. Pay defteri
  4. Vergi levhası
  5. Kişiye ait kimlik fotokopisi

Önemli Not: evraklarınız İngilizce diline çevrilmiş olmalıdır. Eğer evraklarınız Türkçeyse bir mütercim tercümana kaşe ve imza da olacak şekilde çevirtebilirsiniz.

Evraklarınızı da gönderdikten sonra yapmanız gereken tek şey Alegro’nun evraklarınızı onaylamasını beklemek. En geç 2 iş günü içinde size dönüş yapacaklardır. Eğer, onaylamadıkları bir bilginiz veya evrakınız varsa detaylı bir şekilde hangi bilgilerinizi düzeltmeniz gerektiği hakkında bir mail alacaksınızdır. Daha sonra, düzenlediğiniz bilgileri ya da evrakları tekrar Allegro onayına gönderebilirsiniz.

Evraklarınız onaylandıktan sonra, iade politikası kısmınızı doldurmanız gerekiyor. Bu kısımda bir ürününüz iade edilirse kargo ücretleri nasıl karşılanacak? Ürün hangi adrese geri gönderilecek? Gibi soruları yanıtlamanız gerekmektir.

Son olarak, bir ürün listeleyip satışlarınıza başlayabilirsiniz.

Allegro’nun Satış Ücretleri Nelerdir?

  1. Listeleme Ücreti
  2. Satış Komisyonu

Listeleme Ücreti

Herhangi bir ürünün listeleme ücreti, sattığınız ürün kategorisine göre değişir. ‘Allegro ürün kategorisi ücreti’ sayfasını ziyaret ederek listeleme ücretlerinin ayrıntısına ulaşabilirsiniz.

Satış Komisyonu

Müşteriler tekliflerinizden ürün satın aldığında Allegro tarafından satış komisyonuna tâbi tutulursunuz.

Allegro’da satış komisyonunu hesaplamak için aşağıdaki formül kullanılır;

Komisyon ücreti = (komisyon x teklif fiyatı) x satılan birim sayısı.

Örneğin; 50 zloti bir ürün tshirt sattığınızda %8’lik bir komisyon oranı ödemeniz lazım (kıyafet kategorisinde kesilen tutar). 1 tshirt satışı için hesaplama yaparsak;

Yani, (50 x %8) x 1 = 4 zloti—Allegro’nun sizin 1 tshirt satışınızdan alacağı komisyon ücretidir.

Allegro Karşılama Programı Nedir?

Polonya’nın en popüler pazaryeri Allegro’ya işinizi taşımaya karar verdiğiniz an Allegro, ilk adımlarınızı ve satışlarınızı başlatmanıza, süreci daha rahat ilerletmenize yardımcı olmak için size 8 aya kadar kullanım süresini uzatabileceğiniz indirim ve promosyon paketi vermektedir.

Karşılama Programını kimler kullanabilir?

Program yalnızca Allegro’da yeni kayıtlı işletmeler için geçerlidir. Herhangi bir Allegro iş hesabıyla halihazırda resmi, yasal ve fiili bir ilişkiniz varsa veya geçmişte olmuşsa programdan faydalanamazsınız. 

Allegro’da yeni bir satıcıysanız bir işletme hesabına kaydolup hesabınızı yazının üst kısımlarında anlattığımız gibi etkinleştirdikten sonra programdan faydalanabilirsiniz.

Allegro Süper Satıcı Programı Nedir?

Süper Satıcı Programı, Allegro’nun en çok satış gerçekleştiren satıcılarına adanmış özel bir programdır. Programa katılmak isteyenler belirli gereksinimleri karşılamak zorundadır. Sizden talep edilenleri karşıladığınız an programa katılıp, avantajlarından faydalanabilirsiniz.

Peki programın avantajları ve katılım şartları nelerdir?

  • Müşteriler tüm tekliflerinizde Süper Satıcı etiketini görecek ve normal satıcıların ürünleri yerine sizin ürünlerinizi seçme olasılığı yüksek olacak.
  • Allegro platformuna yeni özellik geldiğinde test etmeye davet edileceksiniz.
  • Yalnızca Süper Satıcıların erişebildiği özel eğitimlere davet edileceksiniz.
  • Alaka düzeyine göre sıralanmış müşteri aramalarında teklifleriniz daha önde görünecektir
  • Herhangi bir problem yaşamanız durumda size öncelikli olarak yardım edilecektir.

Not: Allegro tarafından 2018 yılında yapılan şirket içi araştırmada,  müşterilerin istedikleri ürünleri, siparişleri yetkin bir şekilde yerine getiren ve yüksek puan alan en çok satanlardan satın almaya daha istekli olduğu ortaya çıkmıştır.

Süper Satıcı Olma Gereksinimleri

Süper satıcı olmak için öncelikle bir işletme hesabına (business account) sahip olmanız gerekiyor. Diğergereksinimleri aşağıda okuyabilirsiniz.

  • Süper Satıcı programına başvurmadan 30 gün önce listelenen en az bir yeni ürününüzün olması gerekmektedir.
  • Son 30 günde en az 20 siparişinizin tamamlanmış olması gerekiyor. Onları nasıl saydığımızı kontrol edin.
  • 1 yılda en az 100 müşteri değerlendirmesi almış olmalısınız.
  • 1 ay içerisindeki tüm puanların (yıldızların) ortalaması olan alıcı memnuniyetinizin en az 4,950 olması gerekmektedir.
  • Son 30 gün içindeki siparişlerin en az% 80’inde, tekliflerde belirtilen nakliye numaralarını zamanında tamamlamış olmanız gerekmektedir.
  • Son 30 gün içinde Allegro’nun ‘şartlar ve koşullarını’ ihlal etmemek, yani hiçbir uyarı veya yasak alınmamalıdır.
  • Süper Satıcı olmaya hak kazanmak için, son 30 gün içinde aynı dönemdeki işlem sayısı ile ilgili çözümlenmemiş tartışmalarınızın sayısı % 0,02’yi geçmemeli. Ek olarak, bu dönemde çözülmemiş tartışma sayısınız 20’yi geçmemelidir.

Allegro’da süper satıcı olmakla ilgili daha detaylı bilgi almak için tıklayın!

Allegro’dan Nasıl Eğitim Alabilirsiniz?

Allegro’nun kendi uzmanları ve bağımsız uzmanlar tarafından oluşturulmuş bir eğitim platformu olan Allegro Akademi, Allegro’da satış yapan şirketlerin doğru satış yapabilmeleri ve satışlarını artırabilmeleri için kurulan bir eğitim platformudur.

Allegro Akademi’de ürünlerinizi nasıl listeleyeceğinizi, nasıl satışa çıkaracağınızı, hedef kitlenize nasıl ulaşabileceğinizi, kargo ve diğer tüm süreçleri nasıl yönetebileceğiniz hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

En Kolay Şekilde Allegro Hesabınızı Nasıl Açarsınız?

Ana dili Lehçe ile yönetilen Allegro’da, Propars ile mağaza sahibi olmanın en büyük avantajı dil engeline takılmadan Ana dili Lehçe ile yönetilen Allegro’da, Propars ile mağaza sahibi olmanın en büyük avantajı dil engeline takılmadan ürünlerinizi aylık 200 milyondan fazla ziyaretçiye sunabilme şansınızın olmasıdır.

Propars Özellikleri

Propars’ın yerelleştirme özelliği ile;

  • Türkçe yazdığın ürün bilgilerin, ürünlerini satışa açtığın pazaryerinin bulunduğu ülkenin diline otomatik olarak çevrilir.
  • Ürünlerini hangi ülkenin pazaryerinde satışa açmak istersen o ülkelinin kategorilerini Türkçe olarak görür ve seçersin.
  • Pazaryerlerinde ürünlerinin öne çıkmasını sağlayan ‘ürün filtrelerini’ Türkçe olarak görüp kendi ürün filtrelerin ile eşleştirerek satışa açabilirsin. Örneğin: ürün filtrende olan ‘yeşil’ renk, Polonya’da ‘zielony’, İngiltere’de ise ‘green’ olarak görünür.
  • Türkiye’de 40 numara olarak sattığın bir ayakkabıyı, İngilterede 6,5, Amerika’da ise 9 olarak görünür. Böylece doğru ürün satışı yapar ve yüksek müşteri memnuniyeti yakalarsın.

Stok Yönetimi;

  • İşletmene ait tüm stok bilgilerini Propars’ta buluşturup ve yönetebilirsin. Herhangi bir mağazanda satış yaptığında, tüm stok bilgilerin otomatik olarak güncellenir.
  • Bir ürününün stoğu tükendiğinde Propars ürünün ilanını pasif konuma alır. Stoklarında olmayan bir ürünü satma riskin ortadan kalkar.

Sipariş Yönetimi;

  • Hem kendi internet sitenden hem de satış yaptığın pazaryerlerinden gelen tüm siparişlerin hiç gecikmeden Propars paneline ulaşır.
  • Tüm siparişlerini tek bir ekrandan kolaylıkla yönetebilirsin.

E-fatura;

  • Nerede olursan ol siparişinin faturasını kolaylıkla e-fatura olarak oluşturabilirsin.

Propars hakkında detaylı bilgi almak için Propars’ın demo paketinden yararlanabilirsiniz.

E-Ticaret
Müşteri Kazanmanın ve Elde Tutmanın Sırları
E-İhracat
Avrupa Birliği Yeni KDV (VAT) Kuralları / IOSS VE OSS Nedir?
E-İhracat
Amazon Satışlarınızı Nasıl Artırırsınız? SEO ve Reklamların Önemi