E-ticaret Yapanlara E-Arşiv Fatura Zorunluluğu 2021
E-ticaret Yapanlara E-Arşiv Zorunluluğu 2017 – 2018 – 2019 – 2020 – 2021 – 2022 (Güncel)
E-ticarette e-fatura ve e-arşiv uygulamasının zorunluluk kapsamı genişletiliyor mu?
İşte detaylı cevaplar.
Maliye Bakanlığı’nın bir süredir üzerinde çalıştığı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde yapılacak değişikler bildiğiniz gibi 2017 sonlarında belli olmuştu ve Maliye Bakanlığı konuyla ilgili taslak çalışmasını 25 Ağustos’ta Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) internet sitesi olan gib.gov.tr adresinde yayımlamıştı.
Bu değişiklikler şu an 2022’da hala geçerli ve yürürlükte.
Henüz haberi olmayanlar için yazımızı yeniden derledik.
Peki yeni değişiklikler e-ticaret yapan firmaları nasıl etkiliyor? Hazırlanan taslakta neler yazıyor?
Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nin yeni taslağında öncelikle, internette emlak ve motorlu taşıt satın almaya veya kiralamaya aracılık eden internet siteleri için Maliye Bakanlığı’na düzenli rapor vermelerini sağlayacak bazı değişiklikler var. Taslağa göre, Sahibinden.com gibi siteler 1 Ocak 2018’den itibaren satın alınan veya kiralanan emlak ve motorlu taşıtların ilanlarını açan kişilerin bilgilerini, ilanda bahsedilen emlak veya taşıtla ilgili bilgileri aylık olarak bakanlığa göndermek zorunda olacak. Ayrıca yeni taslağa göre internetten satın alınan ürünlerin taşımacılığını yapan kargo ve lojistik firmaları da alıcı ve göndericinin adres ve detay bilgilerini Maliye Bakanlığı’na göndermek zorunda olacaklar. Bunun detaylarını GİB’te okumak için tıklayın. >>
Peki Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nin yeni taslağı e-ticaret yapanları nasıl etkileyecek?
Eğer internetten ürün veya hizmet satıyorsanız;
1. Artık “E-Ticaret Faaliyet Bildirim Formu” göndermek zorunda olacaksınız.
2. E-Arşiv kullanmak zorunda olacaksınız.
Bu iki maddenin şartları ve detayları şu şekilde:
1. E-ticaret Faaliyet Bildirim Formu
İnternetten ürün veya hizmet satanlar yani e-ticaret yapan tüm firmala; 1 Ocak 2018’den itibaren GİB tarafından detayları verilecek olan bir formu düzenli olarak doldurup; GİB’e elektronik ortamdan göndermek zorundalar. E-ticaret Faaliyet Bildirim Formu adı verilen bu formda GİB’in sizden talep edeceği, yaptığınız satışlarla ilgili çeşitli bilgiler yer alacak. Form sayesinde GİB sürekli olarak e-ticaret faaliyetlerinizi takip ve kayıt edecek.
E-ticarete yeni başlayacak olanların ise; 1 Ocak 2018’den itibaren başladıktan 30 gün sonra formu gönderme sorumlulukları başlayacak.
Gönderilecek formun nasıl olacağı örneğini görmek için tıklayın.
GİB, tebliğ taslağında faaliyet bildirim formuyla ilgili şunları söylüyor:
“İnternet, ekstranet, intranet ya da benzeri bir telekomünikasyon ortam veya aracının ticari faaliyete tahsis edilmesi veya bu faaliyetlerde kullanılması suretiyle elektronik ortamlarda ticari faaliyette bulunan mükelleflerden; 1.1.2018 tarihinden önce faaliyette bulunanlar; 31.01.2018 tarihine kadar, 1.1.2018 tarihinden sonra faaliyete başlayanlar ise; faaliyete başladıkları tarihten itibaren 30 gün içinde; format, standart ve muhteviyatı Başkanlık tarafından belirlenen bilgileri; “E-Ticaret Faaliyet Bildirim Formu” ile internet vergi dairesi üzerinden Başkanlığa elektronik ortamda bildirmek zorundadırlar.
Bildirimi yapılan bilgilerde daha sonradan bir değişikliğin olması veya elektronik ortamda faaliyetin tamamen sona erdirilmesi halinde, değişikliğin gerçekleştiği veya faaliyetin sona erdirildiği tarihten itibaren 30 gün içinde internet vergi dairesi üzerinden Başkanlığa elektronik ortamda bildirilmesi zorunludur.” Söz konusu bilgilerin gerçeğe aykırı olarak bildirdiği tespit olunanlar adına her bir tespit için 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun Mükerrer 355 inci maddesinde belirtilen özel usulsüzlük cezası uygulanır.”
2. E-ticaret yapanlara E-Arşiv Zorunluluğu
İnternetten ürün ve hizmet satarak e-ticaret yapan firmalardan, ilgili hesap dönemine ait iş hasılatı veya brüt satış tutarı (cirosu) 1 milyon ile 5 milyon lira arasında olanlar; e-arşiv kullanmak zorunda olacaklar. İş hasılatı veya cirosu 5 milyon ve üzerinde olanlar ise; hem e-fatura hem e-arşiv kullanmak zorunda olacaklar.
Peki ne zaman?
İlgili hesap dönemine ait gelir veya vergi beyannamesini verdikten itibaren altı ay içinde, hazırlıklarını tamamlamış ve e-arşiv ‘e (ve cironuz 5 milyon liranın üstündeyse e-faturaya) geçmiş olmanız gerekecek.
E-ticaret yapanları ilgilendiren bu iki konu da 25 Ağustos’ta taslağı yayımlanan tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek.
Eğer e-arşiv veya e-faturaya geçmek zorundaysanız, korkmayın.
Aslında e-arşiv ve e-fatura işinizi çok kolaylaştırır. Çünkü;
- Her sipariş için kestiğiniz faturayı 2-3 nüsha basıp, müşteriye, muhasebeciye gönderme, yıllarca koruyarak saklama gibi dertleriniz kalmaz.
- Kağıt fatura koçanı alma/bastırma masrafı sona erer, bu da size epey tasarruf ettirir.
- Faturalarınızı hazırlaması ve göndermesi en fazla 20 saniye alır. (Tabii ki sadece Propars e-fatura bu kadar hızlı!)
- İptali ve iadesi kolay ve sorunsuzdur.
- Otomatik olarak arşivlenir, yani yıllarca saklama işini Propars yapar. Böylece kıymetli evrağınızın başına bir şey gelmemiş olur.
- İnternetle, e-posta ile gönderildiği için kargoda, postada kaybolma derdi sona erer.
- Muhasebecinizin işini çok kolaylaştırır, sizinle ilgili işleri birkaç dakikada bitirir.
- Propars’la e-fatura ve e-arşiv kesmek, göndermek çok kolay, güvenli, kaliteli ve ucuz.
Ne kadar mı ucuz?
Aslında bedava.
Propars yaz kampanyasında, şimdi Propars kullanan herkese aylık 1000 adet e-fatura ve e-arşiv ücretsizdir. Üstelik koşulsuz, şartsız. Yani Propars kullanıyorsanız e-fatura ve e-arşiv size bedavaya gelir.
Ayrıca e-fatura veya e-arşive geçmek de masraflı değil, sadece GİB’den bir sefere mahsus bir mali mühür satın almanız gerekir. Ardından birkaç saatte Propars’la başka hiçbir ücret ödemeden e-fatura/e-arşive geçersiniz.
Propars’ta kurulum, aktivasyon, eğitim vb. hiçbir ek ücret ödemezsiniz.
Propars kullananlara hediye olan ücretsiz 1000 fatura yetmezse, (aylık değil, dilediğiniz süre boyunca kullanmak üzere) ek 1000 adet daha e-fatura / e-arşiv sadece 55 liradır.
Peki Propars nedir?
Stok yönetimi, ön muhasebe, e-fatura, e-arşiv, e-ticaret yönetimi gibi bir sürü özelliği olan, aşırı kolay kullanımlı bir programdır. Çocuğunuz bile Propars’la fatura kesip gönderebilir, n11’de satış yapabilir. İşinizi kolaylaştırır, hızlandırır, çoğu işi otomatik halleder.