E-Ticaret

E-Ticaret Nedir?


 

         E-ticaret kısaca internet veya diğer bilgisayar ağları kullanılarak ürün ve hizmetlerin alım ve satımına verilen genel isimdir. Aslında alım ve satımdan çok daha fazlasını içerir. Para elektronik ortamda el değiştirdiğinden farklı teknolojiler işin içine girer. Müşteri ilişkileri yönetiminden pazarlamaya kadar geniş bir yelpazede klasik iş kavramının tüm öğeleri kullanılır. E-ticaret aynı zamanda bilgisayarlara ek olarak mobil cihazlar, online veri işlenmesi, toplanması, bütünlüğü ve güvenliği gibi farklı yeni teknolojileri de içerir.

 

E-ticaret ile birlikte hayatımıza M-ticaret ve T-ticaret kavramları da girdi. M-ticaret cep telefonları ve dizüstü bilgisayarlar gibi mobil ağların kullanılarak ürün ve hizmetlerin alım/satımına, faturaların bu ağlar üzerinden ödenmesine verilen addır. T-ticaret ise televizyonların kullanılarak ürün ve hizmetlerin alım/satımına verilen addır.

 

E-ticaret hızla ticaret yapmanın en popüler yolu haline gelmiş durumda. Dünyanın her yerinden ürünlere ve satıcılara 24 saat boyunca kolayca ulaşabilmek müşterilerin alışveriş yapmasını kolaylaştırırken, satıcılar için de tüm dünyadaki müşterilere ulaşmak artık hayal değil. E-ticaret büyüdükçe yeni ve farklı iş kollarının gelişmesine ve ekonominin global anlamda büyümesine sebep oldu.

 

Sanal pazar yerlerinin ve online mağazaların hayatımıza girmesiyle birlikte geleneksel mağaza açma, iş kurma kavramları da şekil değiştirdi. KOBİ’ler, hatta şahıslar, büyük ve köklü firmalarla aynı platformlarda yan yana satış yapma ve rekabet etme imkanına kavuştular. Mağazalar mekanlara bağlı olmaktan kurtulduğunda ticaretin çehresi her anlamda değişti. Kısacası e-ticaret, süreçleri kısalttı ve maliyetleri düşürdü.

 

E-ticaretin getirdiği, hatta zorunlu kıldığı yenilikler sayesinde reklam, pazarlama, müşteri ilişkileri, satış sonrası destek, stok yönetimi, lojistik, rekabet gibi ticarete dair her konuda köklü değişiklikler yaşandı. Yerel pazarlara yönelik sınırlı ticaret anlayışı, yerini global bir pazara ulaşabilmenin fırsatlarına ve risklerine bıraktı.

 

E-ticaret her ne kadar sıfırdan bir mağaza açmayı ve ticarete atılmayı kolaylaştırmış olsa da, başarılı olmak o kadar kolay değil. Yeni ve henüz tanınmayan bir firmanın kendi sitesini açması hem zor ve pahalı, hem de hemen kar etmesine imkan tanıyacak satış rakamlarına ulaşması uzak bir ihtimal. E-ticaretin doğası gereği yeterli sayıda satış yapmak geleneksel mağazalarda olduğundan daha zor. Tüketiciler tanımadıkları bir mağazadan elleriyle dokunamadıkları bir ürünü almak konusunda haklı olarak çekingen davranıyorlar. Araştırmaların gösterdiği gibi mağazanızı ziyaret edenlerin sadece % 1’i bir şeyler satın alıyorsa, sanal mağazanızın hatırı sayılır bir ziyaretçi trafiğine ulaşmadan kar etmesini beklemek hata olur.

 

C2C – Consumer to Consumer (Tüketiciden Tüketiciye) E-Ticaret

 

“Sanal Pazar Yeri” veya “Online Pazar Yeri” olarak adlandırılan bu çeşit e-ticaret, KOBİ’ler ve ticarete yeni atılan, dolayısıyla henüz tanınmayan işletmeler için en az masraf ve risk içeren uygulamadır. Mağazanızı açtığınız platformun büyüklüğüne ve popülerliğine bağlı olarak her gün hem yerel, hem de global yüzbinlerce ziyaretçiye zahmetsizce ulaşmanız mümkündür.

 

Üstelik alıcı ve satıcı arasında para doğrudan el değiştirmez. Online pazar yerleri alıcı ile satıcıyı buluşturmakla kalmaz, aynı zamanda hem satıcıyı hem de alıcıyı koruyacak bir ödeme biçimini sistemin içinde barındırır. Satıcılar ürünlerini satışa sunar, ziyaretçiler satın almak istedikleri ürün için ödeme yapar. Pazar yerleri alıcı ürünü teslim alıp ödeme onayı verene kadar ödemeyi elinde tutar ve onayın ardından, önceden belirlenen komisyonu tahsil edip satıcıya ödemeyi ulaştırır.

 

Sanal pazar yerleri alıcılar açısından iki önemli konuda avantaj sağladığından gün geçtikçe geleneksel pazarların yerini almakta. Birinci avantaj satıcıların artan rekabetle yarışabilmek ve düşük maliyetlerini alıcılara yansıtabilmek için sunduğu uygun fiyatlardır. İkinci avantaj ise belli başlı tüm sanal platformların sunduğu birkaç iş günü içerisinde adrese teslim imkanıdır.

 

B2C – Business to Consumer (Firmadan Tüketiciye) E-Ticaret

 

         B2C, firmaların internet ortamında doğrudan son kullanıcı olan tüketiciye satış yaptığı ticaret modeline verilen addır. Bu modelde müşteri doğrudan internet sitesini inceleyerek sipariş verir; ödemeyi yapar ve ürün kendisine ulaştırılır. Son yıllarda patlama yaşanan online müzik, uygulama ve film satışları ile birlikte online ödeme hizmetleri de bu modele dahildir.

 

B2B – Business to Business (Firmadan Firmaya) E-Ticaret

 

         B2B, şirketler arası ticareti ifade eder. Üretici bir firma ile toptancılar, toptancılar ile perakendeciler arasındaki satış işlemleri ve firmaların bayilerine yaptıkları satışlar bu kategoriye girer. Ülkemizde de en sık kullanılan e-ticaret modellerindedir. Bu modelde alıcı ve satıcı firmalar, ürün ve hizmetlerin sergilendiği platformlarda buluşurlar. Fiyat sunma, teklif alma ve verme gibi işlemler sonucu satış gerçekleştirilir. B2B’nin bu kadar büyük bir pazar sahibi olmasının sebebi şirketler, toptancılar ve perakendeciler arasındaki işlem hacminin ve tutarının yüksek olmasıdır. Bu türü kullanan işletmeler son kullanıcıya ürün satmazlar.

E-Ticaret
E-Müşteriler Kimlerdir?
E-Ticaret
E-ticarette Etkili Bir Satış Stratejisi 1 – Upselling
E-Ticaret
2022’de fiziki mağazanızı internete taşıyın