E-Ticaret

Kobiler için E-ticaret Rehberi -II-


2. Bölüm

KOBİ’lerin e-ticarete Başlamaları için Temel Adımlar

Elektronik ticaretin KOBİ’ler için artık bir gereklilik olduğundan bahsetmiştik. KOBİ’lerin ayakta kalmaları, rakipleriyle yarışabilmeleri için fiziki satışlarının yanı sıra dijital dünyaya adım atmaları gerektiğinden bir önceki yazımızda söz etmiştik. “Satışlarım zaten iyi, neden e-ticaretle uğraşayım ki?” veya “E-ticaret bana ne kazandırır?” diye düşünüyorsanız öncelikle bir önceki yazımızıokumanızı öneririz.

Eğer E-ticaretin gücünü fark ederek firmanızın varlığını dijital dünyaya taşımak istiyorsanız doğru yerdesiniz. Bu yazımızda İnternetten satış yapmak hakkında konuşacağız. Ürünlerini daha fazla müşteriye ulaştırmak isteyen KOBİ’ler için ipuçlarımız yer alıyor.

Kısaca E-ticaretin size sağlayacağı avantajlar nelerdir?

Eğer daha önce hiç online satış deneyiminiz yoksa anlamını bilmediğiniz bazı terimler sizi korkutmuş olabilir. Öncelikle şunu söylemeliyiz ki; e-ticaretteki süreçler ile fiziki satış süreci birbirine oldukça benzer. Fiziki mağazadan farklı olarak; e-ticaret yaptığınızda daha fazla insana ulaşabilir, dünyanın her yerine ürün veya hizmet satışı yapabilirsiniz. Üstelik 7/24 ulaşılabilir olur, günün her saati ürün satmaya devam edersiniz. Üstelik sadece İnternet üzerinden ürün satışı yaptığınızda maliyetleriniz daha düşük olur. Fiziki mağazanız varsa onu destekleyerek maddi yükünü hafifletebilirsiniz.

ebayde-komisyon-oranları-ebayde-mağaza-açmak.jpg

E-ticaret için yasal zorunluluklar nelerdir?

Tüm bu avantajlardan sonra eğer siz de e-ticarete adım atmaya karar verdiyseniz bu konudaki ilk koşul vergi mükellefi olmanız. Fiziki bir mağazadan satış yapıldığında fatura kesmek zorunludur. İnternet siteleri üzerinden yapılan satışlar da aynı şekilde faturalandırılmak zorunda. Yani kısaca söylemek gerekirse; ticari bir faliyet yaptığınız için vergi mükellefi olmanız gerekiyor. Eğer işletmenizi şirket olarak çalıştırıyorsanız “tüzel kişi mükellefiyet kaydı”, eğer şahıs olarak çalıştırıyorsanız “gerçek kişi mükellefiyet kaydı” yaptırmalısınız. Eğer hâlihazırda bir firmanız varsa yani vergi mükellefiyseniz elbette ki bu adımı hızlıca geçebilirsiniz.

Sürecin başlamasıyla birlikte yine fiziki satışlara benzer bir şekilde defter tutmak ve tüm ticari işlemlerinizi kayıt altına almak zorundasınız. Vergi kanunları gereğince işinizle ilgili yaptığınız tüm alım ve satım işlerini belgelendirmeniz gerekiyor. Fatura, irsaliye gibi gerekli belgeleri detaylıca öğrenmek gerekiyor. Beyanname ve bildirimler konusunda daha fazla bilgi almak isterseniz egirisimci.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz. Bu konudaki yükümlülüklerin oldukça önemli olduğunu ve ihmal edilmemesi gereken kalemler olduğunu hatırlatmakta yarar var.

İnternet satışlarınız için uygun platformu nasıl seçebilirsiniz?

İnternetten satış yapmak için bir platform arayışındaysanız karşınıza sıklıkla tercih edilen 2 alternatif çıkacaktır. Şimdi kısaca bu alternatifleri olumlu ve olumsuz yönleriyle inceleyelim;

e-ticaret sitesi kurmak

Kendi E-ticaret sitenizi kurarak ürünlerinizi buradan satmak kulağa çok cazip ve prestijli geliyor. Ancak pek çok işletme için ciddi bir maliyet gerektirdiğinden ve zahmetli olduğundan tercih edilmeyebiliyor. Başlangıç aşamasında bu iş için bir yazılım bütçesine sahip olmanız gerekiyor. Güvenli bir web sitesi oluşturun, sizin için uygun ödeme sistemlerine karar verin. Bankalarla ödeme sistemleri için gerekli bağlantıları kurmak gibi işler çok zahmetlidir. Hazır e-ticaret yöntemleri ile bu süreçleri daha kolay atlatın. Amane yazık ki iş sitenizin çalışır hâle gelmesiyle bitmiyor. Aksine e-ticaret için önemli olan adımların daha yeni başladığını söyleyebiliriz.

Bir marka algısı yaratmak, müşterilerinizin hiç bilmedikleri bir markaya güvenmelerini sağlamak için işin pazarlama kısmına da hem bütçe hem zaman ayırmanız gerekiyor. Aramalarda üst sıralarda çıkarak rakiplerinizin önüne geçmek için profesyonel SEO hizmeti almalı, markanız için reklam çalışmaları planlamalısınız. Üzerine düşünülmesi gereken tüm bu iş kalemleri e-ticarete yeni adım atan işletmeler için zorlayıcı olabiliyor. Müşterilerin güvenini kazanmak, markanızın bilinirliğini sağlamak bir zaman gerektirdiğinden kısa vadede yüksek satış rakamları yakalamak da kolay olmuyor. Aynı zamanda tüm bu süreçleri yönetirken çalıştırmanız gereken elemanlar da düşünüldüğünde konu biraz masraflı bir hâle gelebiliyor.

Eğer başlangıç aşamasındaysanız önerimiz kendi web sitenizi yapmak yerine var olan büyük sanal pazarlardan birinde dükkan açmanız. Böylelikle zaman kaybetmeden satış yapmaya başlayabilir, aynı zamanda kendi e-ticaret sitenizin üzerinde de çalışabilirsiniz.

Propars ile E-ticaret çok kolay!

Sizlere önerebileceğimiz ikinci ve hem daha masrafsız hem de daha zahmetsiz olan yöntem ise e-ticarete Propars ile başlamanız. Ülkemizdeki ve yurt dışındaki en çok kullanılan sanal pazarlarda bir mağaza açarak ürünlerinizi seçtiğiniz web sitesinde hızlıca satmaya başlayabilirsiniz.

Efaturanin-faydalari

Eğer yurt içinde satış yapmayı planlıyorsanız yer alabileceğiniz 4 büyük site karşınıza çıkacaktır. Bunlar zaten adını mutlaka sizin de duyduğunuz platformlar. Hatta belki düzenli alışveriş yaptığınız N11.com, Gittigidiyor.com, Hepsiburada.com ve Sanalpazar.com. Eğer yurt içindeki müşterilerle yetinmeyip tüm dünyaya satmak gibi bir hedefiniz varsa o zaman çok kısa bir zaman ayırarak eBay, Etsy ve Amazon’da da bir dükkan açabilirsiniz.

propars-gittigidiyor-entegrasyonu

E-ticarete Propars ile başlamak çok kolay! Öncelikle ürünlerinizi Propars’ın sistemine yüklersiniz. Tek bir kez yüklemeniz yeterlidir. Satmak istediğiniz tüm ürünleri sonrasında istediğiniz platformda satışa sunabilirsiniz. Her bir web sitesi için ayrı ayrı ürün girişi yapmanız, tek tek ilanlar oluşturmanız gerekmez. Bu da size oldukça ciddi bir zaman kazandırır.

Saydığımız tüm web siteleri hâlihazırda ciddi bir müşteri kitlesi olan platformlar. Düzenli olarak reklam çalışmaları yaparak yüksek trafikler elde eden satış kanalları. Üstelik hem bilinir olmaları hem de müşterilerin beklentilerini karşılamaları nedeniyle müşteri tarafında güvenilir bir algıları vardır. Dolayısıyla siz de burada dükkan açtığınızda ürünlerinizi ikna olmaya daha yatkın müşterilerin karşısına çıkartırsınız.

Siz satacağınız ürünlere odaklanın, Propars sizin için takibini yapar!

Saydığımız web siteleri gözünüzü korkutmuş ve size nasıl takip edeceğim tüm bunları diye düşündürmüştür. İşte bu noktada imdadınıza yine Propars yetişiyor. Öncelikle Propars’ın sunduğu en önemli hizmetlerden biri stok yönetimi. Peki bu stok yöntemi nedir, nasıl çalışır? Birden fazla sitede satış yapmaya başladığınızda düzenli olarak bu siteleri kontrol etmek, sattığınız ürünleri stoklarınızdan düşmek zorunda kalırsınız. Bir ürün tükendiğinde tekrar tüm dükkanlarınızdan bu ürünü tek tek uğraşarak kaldırmanız gerekir. Bu hem zahmetli, hem de dikkatinizden kaçtığında riskli bir iştir. Müşteriniz elinizde olmayan bir ürünü sipariş ettiğinde ve siz tedarik edemediğinizde size olan güveni sarsılır, hem yorumlarında hem de puanlarında sizinle ilgili olumsuz geri dönüşlerde bulunabilir.

Propars ile bu tür sıkıntıları asla yaşamazsınız. Propars, Pazar Yeri eEntegrasyonu ile tüm mağazalardaki stoklarınızın düzenli olarak takibini yapar, stoğu azalan ürünler için sizi uyarır, hatta isterseniz tedarikçinize e-posta gönderir. Böylelikle hem bir yığın iş kaleminden kurtulun, hem de zamandan tasarruf edin. Pazar Yeri Entegrasyonlarıyla ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz tıklayın.

Eğer bir web siteniz varsa ancak Propars’ın sunduğu bu hizmetlerden faydalanmak istiyorsanız kendi e-ticaret sitenizi de Propars’a bağlayabilirsiniz. Böylece satış yaptığınız tüm kanallar tek bir noktada toplayın, stoklarınız kendi sitenizde de güncel olarak düzenleyin. Üstelik Propars kullandığınız takdirde ayda 1000 adet e-Fatura/e-Arşiv Propars’ın size hediyesi. Üstelik; bir de karşımıza bu yeni tanımlar çıktı, e-Fatura kullanmanın bana ne gibi faydaları olacak diyorsanız e-Fatura ile ilgili merak ettiğiniz tüm soruların cevapları burada.

Bu konuda detaylı bilgi almak isterseniz mutlaka Online Satış sayfamızı incelemelisiniz.

Propars ile E-İhracata Başlayın!

E-Ticaret yapmak ayakta kalmak ve büyümek isteyen her KOBİ için en önemli konu. Dijitalleşmek ve gelişmek çağımızın en önemli koşulu. E-Ticaret rehberimizde bir KOBİ’nin e-ticarete başlayabilmesi için gereken tüm adımları detaylıca inceledik. Ancak e-ticaret ile birlikte üzerine yoğunlaşmanız gereken bir diğer konu da “e-ihracat” olmalı.

E-İhracat, e-ticaretin faydalarını çok daha geliştiren, her KOBİ’nin dünyaya açılmasını sağlayan bir sistem. E-İhracatta doğru adımları atan bir işletme ürünlerini yalnızca kendi ülkesinde satışa çıkartmıyor. Tıpkı Trendyol, Hepsiburada gibi platformlarda satış yapar gibi dünyaya satış yapıyor. KOBİ’lerin bunu yapabilmesini sağlayan şey ise Amazon ve Etsy gibi global pazaryerleri. Global pazaryerlerinde satışa başlamak sizi dünyanın dört bir yanına satış yapan bir ihracat firması yapar.

E-İhracata nasıl başlayacağınızı düşünüyorsanız, Propars size bu noktada da çözüm üretir. Global platformların servis sağlayıcısı görevinde bulunan Propars, uluslararası platformlarda satış yapmanızı sağlar.

Üstelik Türkçe paneli ve otomatik çeviri sistemi gibi hizmetleri ile bu işlemi her işletme için mümkün kılar.

Önceki: Kobiler için e-ticaret rehberi -I-

Sonraki: Kobiler için e-ticaret rehberi -III-

İlgili Yazılar

– Amazon’da dükkan açmak için rehber bilgiler

– Gittigidiyor’da mağaza açmak için ayrıntılı bilgiler

– Amazon’da bir dükkan, Çeşme’de bir yazlık

– Adım adım ETSY’de satış yapmak

– E-ticarette başarı için dikkat edilmesi gereken 18 altın kural

E-Ticaret
Allegro Reklamları ile Satışlarınızı Artırın
E-Ticaret
E-ticarette Etkili Bir Satış Stratejisi 3 – Bundling
E-Ticaret
E-ticaret rehberi 4: 2022 yılında e-ticaret sektöründe beklenen gelişmeler neler?