E-İhracat

Polonya’ya E-ihracat Nasıl Yapılır?


E-ihracat kavramı teknolojinin ilerlemesiyle birlikte hem değer kazanmış hem de ülkeler arası bir rekabete yol açmıştır.

Son zamanlarda, Avrupa pazarında gözler e-ihracatta oldukça rağbet gören Polonya’ya çevrildi. Polonya bu alanda sağladığı birçok avantaj ile Avrupa ülkeleri arasında yükselmeye başlamıştır.

Polonya, 38 milyona yakın nüfusuyla gelişmiş ve Avrupa pazarları arasında hızla büyüyen bir pazardır. Ayrıca e-ihracatın gelişimine katkısından dolayı çekici bir lokasyondur.

Polonya’ya e-ihracat yaparken ihtiyacınız olacak tüm bilgiyi yazımızda bulabilirsiniz.

Konu Başlıkları;

1. Polonya’da Ticaret hacmi

2. Polonya’da Nasıl Satışa Başlanır?

3. Polonya’dan Ödeme Nasıl Alınır?

4. E-ihracat ile Kur Farkını Avantaja Çevirmek/ Polonya’da En çok Satılan Kategoriler

5. Polonya’ya Kargo Süreci

6. Polonya’da Gümrük İşlemleri ve KDV Süreçleri

7. Polonya’ya E-ihracat Yapmanın En Kolay Yolu

1. Polonya’da Ticaret hacmi

Ticaret alanında gelişmekte olan Polonya, Türkiye’nin en büyük 18. ticari partneridir. Türkiye, 2019 yılında Polonya’ya 3,4 milyar dolarlık ihracat yaparken, Polonya’dan 2,6 milyar dolarlık ithalat yapmıştır.

Son 5 yılda Türkiye’nin Polonya’ya ihracatı büyürken, ithalatının daralması ticari ilişkimizin karlı bir yönde ilerlediğinin göstergesidir.

Polonya’ya ticaret yapmanın en büyük avantajlarından biri ise; Polonya’nın yurt dışından en çok talep ettiği ürünler ile Türkiye’nin yurt dışına sattığı ürünlerin benzerlik göstermesidir.

Polonya’da e- ihracat gelişimi diğer Avrupa ülkelerinden farksızdır, fakat Polonya’ya bu alanda çok fazla keşfedilmemiş bir potansiyeldir.

Bunun nedeni, hala çok büyük bir e-tüketici potansiyeli olmaması ve interneti sınırlı kullanan kitlelerin yoğunluğudur.

STATISTA verilerine göre Polonya’da 2020 yılında e-ticaret pazar yerlerine kayıtlı mağaza sayısı 44.500, 2024 yılı için Polonya’da beklenen müşteri sayısı 21 milyondur. Türkiye’de popüler olan pazar yeri Trendyol, 110 bin mağazasıyla cirosal olarak Allegro (polonya’nın en büyük e-ticaret sitesi)’nun 10 katı altındadır.

Güncel kullanıcı sayısı 17 milyon olan Allegro,  10 Milyar USD’lik Polonya e-ticaret pazarındaki en çok kullanılan e-ticaret platformudur. Avrupa’nın en büyük dördüncü e-ticaret sitesi olan Allegro, diğer popüler pazaryerleriyle kıyaslayınca Polonya’ya yapılabilecek e-ihracat serüveninizde başarılı satış yapabileceğiniz en önemli pazaryerlerinden biridir.

Allegro hakkında daha detaylı bilgi almak için ‘’Allegro’da Nasıl Satış Yapılır?’’ yazımızı incelemenizi öneririz.

Sadece bu verileri gözlemlemek bile Polonya pazarının değerinin katlanacağının ve potansiyel pazardan çok gelişmiş bir pazar olacağının göstergesidir.

2. Polonya’da Nasıl Satışa Başlanır?

Bildiğiniz gibi artık günümüzde küçük esnaftan tutun da binlerce çalışanı olan firmalara kadar herkes e-ticaret ile oldukça haşır neşir.

Herhangi bir fiziksel mağazaya ya da çok büyük bir sermayeye ihtiyaç duymadan kitlelere ulaşabilmek, bu konuda satıcıları en çok cazip eden nokta diyebiliriz.

Ülkemizde de tüm dünyada olduğu gibi satıcılar Amazon başta olmak üzere eBay, Etsy, Allegro gibi global e-ticaret platformlarında ürünlerini satışa açıyorlar.

Sizde internet sitenizi milyonlarca kullanıcısı olan bu popüler pazaryerlerine taşıyarak, potansiyel müşterileri sayınızı arttırabilirsiniz.

Propars ile Allegro, Amazon ve Ebay gibi dünyanın en popüler pazar yerlerinde dakikalar içinde yer alabilir, e-ticaret hacmi geniş ve kullanıcı sayısı fazla olan ülkelerde ürünlerinizi satışa çıkartabilirsiniz.

Aslında Polonya’ya satış yapmak için Allegro platformu en doğru tercih gibi gözüküyor. Allegro’nun genel kitlesini Polonya vatandaşları oluşturduğu için Allegro sayesinde hedef kitlenizde sapma olmadan doğrudan Polonya’ya e-ihracat yapabilirsiniz.

Amazon’un Avrupa ülkeleri arasında Polonya’da yerini aldı ve bu sayede ürünlerinizi, güvenli ve en popüler pazaryeri Amazon üzerinden Polonya’ya satabilirsiniz.

3. Polonya’dan Ödeme Nasıl Alınır?

Türkiye’de e-ihracat yapan ve yapmak isteyen satıcılar için ödemelerini nasıl tahsil edeceği sıkıntılı bir konu gibi gözükebilir.

Ödemelerinizi güvenle alabileceğiniz, online ödeme sistemi olan Payoneer ile tanışın!

Dünya çapında en çok tercih edilen ödeme sistemi olan Payoneer ile Allegro, Etsy, Ebay, Amazon gibi platformlarda yer almak isteyen firmalar, ödemelerini sorunsuz bir şekilde almaktadır.

Eğer bir Payoneer hesabına sahipseniz, Polonya’dan yaptığınız satışlarınızdan aldığınız kazançları, hesabınızda toplayabilir ve yönetebilirsiniz. Bu sayede, her mağazanız için ayrı ödeme hesapları açmanıza gerek kalmaz.

Ödemelerinizi hangi para biriminden alacağınıza dair de endişeniz olmasın. Payoneer hesabınızda birden fazla para birimine ait hesap açabilirsiniz ve açtığınız bu hesapları pazaryerlerinize entegre ederek istediğiniz para biriminden ödemeleri Payoneer hesabınızdan Türkiye’deki bankanıza rahatlıkla aktarabilirsiniz.

Payoneer hakkında daha detaylı bilgiye sahip olmak isterseniz ‘Payoneer Nedir? Avantajları Nelerdir?’ konulu blog yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

4. E-ihracat ile Kur Farkını Avantaja Çevirmek/ Polonya’da En çok Satılan Kategoriler

Türkiye’de yaşanan kur dalgalanmaları, ülke ekonomisini zor durumda bırakarak, satıcıların istedikleri kar oranlarını yakalamalarını zorlaştırdı. Artan döviz kurlarını kendi avantajınıza çevirmenin en kolay ve karlı yolu ise e-ihracattan geçmektedir.

Polonya’nın en büyük pazaryerlerinden biri olan Allegro’da, bir T-shirt’ü ortalama 25,50 Zloti’ye satmanız mümkündür. Türkiye’de ortalama T-shirt fiyatlarının 20 TL olduğunu varsayarsak, Allegro’da aynı T-shirt’ü 65 TL’ye satabilirsiniz.

Burada kazancınızı en fazla etkileyecek noktalardan biri de potansiyel müşteri sayılarınızdır.

Polonya, 37,9 milyonluk nüfusu ile AB’nin en kalabalık altıncı ülkesidir. Ülkenin en büyük pazaryeri olan Allegro’nun aylık kullanıcı sayısı yaklaşık olarak 17 milyonu bulmaktadır.

Bu yoğunlukta müşteri sayısına sahip bir pazaryerinde yer almak, potansiyel müşterilerinizin sayısını otomatik olarak arttıracaktır.

Polonya’nın özellikle tekstil ve mobilya ürünlerini ithal etmeyi tercih eden bir ülke olduğunu düşünürsek, Türkiye’deki satıcılar için hedef alınabilecek bir pazar yeri olduğunu söyleyebiliriz.

İşte 2019 yılında Polonya’nın yurt dışından satın aldığı başlıca ürünler şu şekildedir;

  • Mücevherat ve Kıymetli Taşlar=625. Milyon USD
  • Ağaç ve Orman Ürünleri=4.69 Milyar USD
  • Hazır Giyim= 4.60 Milyar USD
  • Deri, Ayakkabı = 3.05 Milyar USD
  • Mobilya= 2.65 Milyar USD
  • Tekstil, Halı ve Ev Tekstili= 2.38 Milyar USD
  • Toprak, Cam ve Seramik= 1.85 Milyar USD
  • Madencilik ve Doğal Taşlar= 1.82 Milyar USD

5. Polonya’ya Kargo Süreci

E-ihracat yapmak isteyen satıcıların en fazla çekindiği konuların başında gelen kargo işlemleri geliyor. Fakat aslında doğru bir yönetimle bu süreç sanılan kadar komplike değildir.

Uluslararası gönderilerinizi hızlı, güvenilir ve ekonomik fiyatlar ile müşterilerinize ulaştırabilirsiniz.

Ürün ebatlarınıza göre sizler için en iyi iki kargo / nakliye şirketini önereceğiz. Eğer küçük ya da normal ebatta ürün gönderimleri yapacaksanız sizleri Navlungo ile tanıştıralım. 

Navlungo sayesinde yüzlerce lojistik firmasını karşılaştırabilirsiniz. Bu sayede, sizin için uygun olan taşıma yöntemlerini seçebilir ve bu firmalardan hizmet alabilirsiniz.

Büyük ebatlı gönderileriniz için ise Horoz Lojistik seçebileceğiniz en iyi alternatif firmaların başında gelmektedir.

Horoz Lojistik, lojistik sektöründe Türkiye’nin ilk milli kuruluşudur. 5 kıtada, 107 ülkede ve 600 noktada Entegrasyon gerçekleştiren Horoz Lojistik, ürün gönderim sürecinizi sorunsuz bir şekilde yönetmenizi sağlayacaktır.

Bir diğer konu ise kargoların ne kadar süre ile teslim edildiğidir. Ülkeler arası teslimat yapmak şehirlerarası teslimattan farksızdır. İstanbul’dan Ankara’ya 1 ile 3 gün arasında giden kargo gönderiniz, Türkiye’den Polonya’ya da aynı süre zarfı içerisinde ulaşmaktadır.

6. Polonya’da Gümrük İşlemleri ve KDV Süreçleri

Eğer mikro ihracat yapıyorsanız, yani yurt dışına göndereceğiniz ürünün ağırlığı 300 kg’ın altındaysa ve 15000 Euro’nun altında bir fiyata sattıysanız, satışınız mikro ihracat sayılmaktadır.

Mikro ihracat altında sayılan bir ürün için herhangi bir gümrük beyannamesi, gümrük masrafı vb. ekstra ücret ödemezsiniz.

Mikro ihracat hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için ‘E-İhracat Nedir’ konulu yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz.

Polonya, 1 Mayıs 2004 tarihinde gerçekleşen AB üyeliği ile, AB Gümrük Birliğinin bir parçası haline gelmiştir. (Ticaret.gov.tr)

AB Gümrük Birliği Anlaşması sayesinde Türkiye, Polonya’ya yaptığı ihracatlar da gümrük vergisinden muaf tutulmaktadır. Ayrıca Türkiye ile Polonya arasında “Çifte Vergilendirmeyi Önleme” ikili anlaşması yürürlüktedir.

Polonya’da Katma Değer Vergisi standart oranı %23’tür. Bazı yiyecekler, medikal ürünler, kitaplar ve otelcilik hizmetlerinde %8’lik ve %5’lik indirimli oranlar uygulanmaktadır.

Polonya Avrupa Birliğine dahil bir ülke olduğu için ‘’ Avrupa Birliği Yeni KDV (VAT) Kuralları / IOSS VE OSS Nedir?’’ yazımızı incelemenizi şiddetle tavsiye ederiz. 

7. Polonya’ya E-ihracat Yapmanın En Kolay Yolu

Propars ile e-ihracat yaparak tüm ürünlerinizi dijital dünyaya kısa süre içerisinde taşıyabilir ve Polonya pazarının bir parçası olabilirsiniz.

Propars, seçtiğiniz pazaryerlerindeki mağazalarınızı ücretsiz olarak açar ve satışta olan ürünlerinizin takibini yapar.

Bütün siparişlerinizi Propars penlinizle tek bir ekrandan yönetebilirsiniz. E-faturalarınızı ise aynı ekran üzerinden dakikalar içerisinde oluşturabilirsiniz.

Propars ile kategori ve ürün özelliklerinizi Türkçe olarak seçebilirsiniz. Ürün bilgileriniz, ürünlerinizi satışa açtığınız ülkelerin dillerine göre Propars tarafından otomatik olarak çevrilir.

Propars hakkında daha fazla bilgi almak ve Propars’ın demo paketinden yararlanmak için tıklayın!

E-Ticaret
Ev Ofis Size Göre mi?
Genel
Wish Platformunda Nasıl Satış Yapılır?
E-Ticaret
E-Ticarette Bilgiye Hükmetmek