E-Ticaret

E-ticaret rehberi 3. Bölüm: E-ihracat ile tüm dünyaya sat!


E-ticaret ile birlikte karşımıza çıkan bir diğer kavram da e-ihracat oldu. Eğer e-ticaret yapmaya başladıysanız veya hâli hazırda bir süredir ürünlerinizi dijital ortamda satıyorsanız pastadan alacağınız dilimi büyütmek size de cazip gelecektir. Eğer henüz e-ticarete başlamadıysanız veya bu konuda kafanızda sorular varsa mutlaka “KOBİ’ler Neden E-ticaret Yapmalı?” ve “KOBİ’ler için e-ticaret rehberi” başlıklı yazılarımıza göz atmanızı öneririz.

Propars’ı Keşfet

Öncelikle en temel soruyla başlayalım. “E-ihracat nedir?”. En basit tanımıyla açıklayacak olursak e-ihracat; dijital ortamdaki satış kanalınızdan ürünlerinizi yurt dışındaki müşterinize satmanızdır. Yurt içindeki müşterinize sattığınızdan farklı olarak müşteriniz adına fatura düzenlerken KDV’siz satış faturası düzenler, müşterinize ürünü gönderirsiniz. Burada karşınıza çıkacak diğer tanımlar da Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı (ETGB) ve mikro ihracat olacaktır.

ETGB ve Mikro ihracat nedir? E-Ticaret

Yurt dışına yaptığınız satışlar 150kg ve KDV’siz tutarda 7500 € limitine kadar olduğu takdirde bu işleme mikro ihracat adı verilir. Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı da gümrük müşavirlerine gereksinim duymaksızın ekspres taşıyıcılar ile anlaşarak elektronik ortamda düzenlenen bir beyandır. ETGB sayesinde son yıllarda e-ticaret yapmak oldukça kolay bir hale gelmiştir. ETGB ile yapılan satışlarda gümrükte herhangi bir sorun yaşamaz, kargo şirketleriyle elektronik ortamda hızlıca beyanname oluşturarak ürünlerinizi hızlıca müşterinize ulaştırabilirsiniz.

Propars-eihracat

 

Neden e-ihracat yapmalısınız? E-Ticaret

Dijital dünyadaki gelişmeler nedeniyle sınırlar her geçen gün ortadan kalkıyor. Artık fiziki mağazalar ile sadece vitrininin önünden geçen müşteriye satış yapma dönemi çok gerilerde kaldı. Bugün sadece yurt içine değil, dünyanın dört bir yanına ürünlerinizi satabilirsiniz. Ürünlerinizi, markanızı, işletmenizi tüm dünyaya duyurmanın en maliyetsiz yöntemidir e-ihracat. Normalde sizin varlığınızdan haberdar olması çok zor olan potansiyel müşterileriniz size kolaylıkla ulaşabilir, siz de ürünlerinizi tüm dünyaya satabilirsiniz.

E-ihracatın klasik ihracata göre pek çok avantajlı yanı bulunuyor. İlk sırada sayabileceğimiz de elbette ki gümrükte yaşanan sıkıntılar ve buradaki prosedürleri yerine getirmek için harcadığınız zaman ve yapılan masraf. E-ihracat ile ihracat operasyon hazırlığı daha kolaydır. Bireysel müşterileriniz adına fatura keserken faturalarınızı KDV’siz keseceğinizden ürünü yurt içiyle aynı satış fiyatıyla sattığınız takdirde daha kârlı bir satış yapmış olursunuz.

Bunlara ek olarak e-ihracatın sadece satış yapan KOBİ’ye değil, Türk ekonomisine katkısı nedeniyle devlet tarafından verilen pek çok teşvik ve destekten faydalanmanız mümkün.

Şubat 2018 itibariyle Ekonomi Bakanlığı tarafından açıklanan e-İhracat Stratejisi ve Eylem Planı (2018-2020) devletin bu konudaki desteğinin en önemli göstergelerinden biri. Türk mallarının yurt dışındaki satışlarını arttırmak ve e-ticaret alanında ülkemizin gelişmesi amacıyla yayımlanan eylem planında en büyük hedef; KOBİ’lerin ve mikro girişimcilerin e-ihracatçı olmalarının sağlanması. Konuyla ilgili Ekonomi Bakanlığı’nın 6 Şubat 2018 tarihinde yaptığı basın açıklamasını okumak için tıklayın.

Propars’ı Keşfet

E-ihracat yapmaya karar verdiniz, peki ürünlerinizi nerede satacaksınız?

Burada tıpkı e-ticarette olduğu gibi karşınıza bir kaç farklı alternatif çıkıyor. Bunlardan ilki kendi web siteniz üzerinden satış yapmak. Burada karşınıza çıkabilecek öncelikli problem dil farklılığı, ödeme sistemleri ve pazarlamayla ilgili olacaktır. Öncelikle müşterilerinize ulaşmak, ürünlerinizle ilgili bilgi aktarmak için web sitenizde farklı dil seçenekleri sunmalısınız. Web sitenizin varlığını potansiyel müşterilerinize duyurmak için pazarlama çalışmaları yapmanız şart. Bu aşamada dikkat etmeniz gereken en önemli konuysa satış yapmak istediğiniz ülkenin satış dinamiklerine göre bir pazarlama stratejisi belirlemek. Dolayısıyla pazarlama kısmı hem ciddi bir zaman hem de yüksek bir bütçe ayırmanız gereken kalem.

Bununla birlikte satış yapmak istediğiniz ülkelerin ödeme sistemlerine dair de bilgi sahibi olmalısınız. Hangi ülkelerde en çok hangi ödeme sistemi kullanılıyorsa sisteminize o ödeme yöntemini entegre etmeniz gerekiyor. Elbette ki e-ihracat işlemleri sırasında dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli konu da lojistik. Kârlı bir satış yapmak için kargo bedellerini iyi hesaplamalı, ürünlerinizi nasıl göndereceğiniz konusunda sıkı bir araştırma yapmalısınız.

Tüm bu aşamalar çok zahmetli diyorsanız size hayatınızı kolaylaştıracak bir önerimiz var!

Global Pazaryerlerinde E-Ticaret Yapmak

Yurt dışına satış yapmaya başlamak istiyor ama nasıl başlayacağınızı bilmiyorsanız hâlihazırda bir müşteri kitlesine sahip olan büyük pazarlarda dükkan açabilirsiniz. Dünyanın e-ticaret devleri arasında yer alan Amazon.com, Etsy ve Ebay’de mağaza açarak ürünlerinizi satmaya başlayabilirsiniz. Tüm buralarda tek tek dükkan açmak; ürünler için ayrı ayrı ilanlar oluşturarak satış takibi yapmak zor diyorsanız; Propars size destek vermeye hazır! Propars ile tüm bu satış kanalları için tek bir kez ürünlerinizi yüklemeniz yeterli. Sonrasında ürüneriniz bu mecralarda satışa çıkar ve tüm bu işlemler sadece dakikalarınızı alır. Siz satış yaptıkça Propars sizin için stok yönetimi takibi yapar, böylelikle ürün tedariği konusunda sıkıntı yaşamazsınız.

Yeterince iyi İngilizce bilmiyorum, hangi dilleri öğrenmem lazım gibi endişelerinizi de bir kenara bırakın. Propars ile ilanlarınız ve müşterilerinizden gelen mesajlarınız otomatik olarak tercüme edilir, gelen mesajlarınız hızlıca cevaplanır. Tüm siparişler ve mesajlar tek bir yerde toplandığından size de karmaşadan uzakta, dünyaya ürünlerinizi satma keyfini yaşamak kalır.

Tüm bunlara ek olarak Propars kullandığınız takdirde size hediye edilen ücretsiz 1000 adet e-fatura ile satışlarınızı kolaylıkla takip edebilirsiniz. Pazar yeri entegrasyonlarıyla ilgili daha fazla bilgi almak için tıklayın.

Propars’ın size ve işletmenize kazandıracaklarını hemen deneyimlemeye başlayın.
Devamı: E-ticaret rehberi -IV-
Önceki yazılar: E-ticaret rehberi -I-

E-ticaret rehberi -II-

Propars’ı Keşfet

İlgili yazılar

– 2018’de fiziki mağazanızı internete taşıyın

– Amazon’da Satış Yapmak ve Amazon’da Mağaza Açmak

– Adım Adım Etsy’de Satış Yapmak ve Etsy’de Mağaza Açmak

– Ebay’de Satış Yapmak ve Ebay’de Mağaza Açmak İçin Bilmeniz Gerekenler

– İnternetten Satış İçin Yapmanız Gerekenler

E-Ticaret
Trendyol’da Nasıl Mağaza Açılır? Komisyon Oranları Nelerdir?
E-Fatura
E-ticaret Yapanlara E-Arşiv Fatura Zorunluluğu 2021
E-İhracat
Amazon FBA Nedir? Avantajları Nelerdir?