E- Fatura Uygulamasındaki Yenilikler 2022 – Gelir İdaresi Başkanlığı
Bilişim çağının ticaret hayatına kazandırdığı kolaylıklardan biri olan e-Fatura ve e-Arşiv sistemi yaygınlaşmaya hızla devam ediyor ve kaçınılmaz bir hal alıyor.
Halen daha birçok işletme bu sistemi çekimser karşılasa da, GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) bu uygulamanın yaygınlaşması konusunda ısrarlı.
GİB, getirdiği her yeni düzenlemede devamlı olarak ciro şartı gibi bir takım şartların seviyesini daha da aşağı çekiyor. Bu nedenle her yeni düzenlemede daha fazla işletme bu sisteme geçmek zorunda.
GİB, aslında bu zorunluluğu tamamıyla işletmelere ve müşterilere kolaylık sağlamak adına uyguluyor. E-Fatura ve e-Arşiv, işletmeleri klasik kağıt faturaların maliyetinden ve muhafaza etme yükünden kurtarıyor. Aynı zamanda müşterilere de, faturalarına istedikleri an kolaylıkla ulaşabilme imkanı sunuyor. Üstelik doğa dostu olan bu sistem sayesinde kağıt üretimi için kesilen binlerce ağaç da kurtarılmış oluyor.
GİB’in yayınladığı taslak tebliğ
GİB, geçtiğimiz günlerde bu konuları içeren bir takım güncellemeler uyguladı ve yeni bir taslak tebliğ yayınladı. İşte değişiklikler:
– E-Arşiv uygulamasından yararlanma yöntemlerine e-Arşiv Portali yöntemi de eklendi.
– Önceki dönemlerde e-fatura kullanan işletmelere e-Arşiv kullanma zorunluluğu tanınmazken, yeni düzenleme ile birlikte artık e-Fatura kullanan işletmelerin aynı zaman da e-Arşiv sistemini de kullanması zorunlu hale getirildi.
– 2017 ve müteakip hesap dönemi brüt satış hasılatı 5 Milyon TL ve üzeri olan mükelleflere Gelir/Kurumlar Vergisi Beyannamelerinin verildiği tarihi izleyen hesap dönemi başından itibaren e-Arşiv Fatura uygulamasına geçme zorunluluğu getirildi.
– E-Ticaret Aracı Hizmet Sağlayıcıları, İnternet Reklamcılığı Hizmet Aracıları ile İnternet Ortamında İlan Yayınlayan mükelleflere 01.01.2019 tarihine kadar e-Arşiv uygulamasına geçme zorunluluğu getirildi.
– E-fatura ve e-arşiv kullanmayan işletmelerin aynı gün içerisinde aynı kişi veya kurumlara keseceği faturaların 50.000 TL’yi aşması durumunda bu faturalara 01.01.2019 tarihine kadar e-arşiv düzenlemesi getirmesi zorunlu kılındı.
– Gelir İdaresi Başkanlığı’na, yapacağı araştırmalar sonucunda riskli ya da vergiye uyum düzeyi düşük olan işletmelere yazılı bildirimde bulunarak uygulamaya geçme zorunluluğu getirebilme yetkisi verildi.
– Tebliğde belirtilen mükellef gruplarına e-Arşiv faturalarının düzenlenmesi ve müşterilerine kağıt ortamda iletilmesinde el terminallerinin kullanılması imkanı da tanındı.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi GİB; kademeli olarak tüm işletmelerin e-Fatura/e-Arşiv sistemine geçişini sağlamak için çalışmalarını sürdürüyor. Bu sisteme geçmeye mecbur bırakılmayı bekleyerek; sancılı bir geçiş dönemi yaşamamak için siz de hemen şimdi e-Fatura/e-Arşiv uygulamasına geçebilirsiniz!
Bunu size dayatılan bir zorunluluk olarak değil, teşvik edildiğiniz bir kolaylık olarak değerlendirmenizde fayda var.
E-Fatura/e-Arşive Propars ile Geçin!
Propars, Maliye Bakanlığı tarafından onaylanmış, özel entegratörlük lisansına sahip seçkin firmalardan biridir.
Eğer e-Faturaya KOBİ dostu Propars ile geçmeyi tercih ederseniz; aktivasyon ücreti, kurulum ücreti, entegrasyon ücreti veya eğitim ücreti gibi ek ücretler ödemeniz gerekmiyor ve sisteme ücretsiz bir şekilde geçmiş oluyorsunuz.
E-Fatura ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi Propars Blog da bulabilirsiniz.
E-İhracatta E-Fatura Kullanımı
E-İhracat yaparken ücretsiz e-fatura hizmetinden faydalanabilirsiniz. Yurt dışından gelen siparişlerinize tek tuşla mikro ihracata uyumlu faturanızı oluşturabilirsiniz. E-İhracat yaparken ücretsiz ve profesyonel e-fatura hizmetinden faydalanmak için şimdi hemen Propars’a ulaşın!
Diğer yazılar:
– e-Fatura’ya Nasıl Geçilir?
– e-Fatura ve e-Arşiv Hakkında Güncel 25 Soru Cevap
– e-Faturanın Faydaları Neler? Objektif Açıdan Okuyun!
– e-Fatura, e-Arşiv ve e-Defterde 2022 ile Gelen Düzenlemeler
– Propars ile kobilere ayda 1.000 e-fatura ücretsiz