E-Fatura

E-Fatura Hakkında Yanlış Bilinen 11 Gerçek


E-fatura nedir ve e-fatura hakkında neler yanlış biliniyor, tüm detaylarıyla Propars Blog’ta okuyun.

 

Çoğunuz e-fatura kelimesini devlet bazı firmaları e-fatura kullanmaya zorlayana kadar hiç duymamıştı bile, biliyoruz. Herkes için birden ortaya çıkan yabancı bir kelimeydi ve duyduğunda herkes “Nerden çıktı bu şimdi yaa, e-fatura da neymiş!” dedi. Hayatta her zaman olduğu gibi, eğer birisi sizi bir şeyezorlarsa, o şey size inanılmaz itici ve kötü görünür. Yıllardır alıştığınız yöntemleri bir anda bırakmak da çok zor bir şeydir, evet. Ancak, ya e-fatura sandığınız kadar kötü bir şey değilse? Gelin, herkesin anlayabileceği bir dilde, e-fatura hakkında yanlış bildiğiniz şeyleri öğrenin.

 

E-fatura nedir?
E-fatura, aslında sadece bildiğimiz kağıt faturaların “elektronik” versiyonudur; yani bildiğimiz elektronik cihazların içinden geçebilen, bilgisayar gibi elektronik bir cihazın içinde yaratılan halidir kağıt faturanın. Tıpkı posta ve e-posta gibi. Eskiden haftalarca postacının uğrayıp mektup getirmesini beklerken, e-posta diye bir şey çıktı ve hepimiz kullanmaya alıştık, değil mi? Hayatı ne kadar kolaylaştırdığını, hızlandırdığını, postalaşmayı zahmetsiz hale getirdiğini gördük. İşte e-fatura da tıpkı öyle bir şey.

 

Peki, e-fatura hakkında yanlış bilinen şeyler neler? İşte detaylı bir liste:

 

  1. E-fatura çok pahalı.
    Hayır. Eğer e-fatura yeni çıktığı ve devlet zorunlu kıldığı için fırsattan istifade edip çok yüksek fiyatlarla satmaya çalışan firmalara denk gelmezseniz, e-fatura pahalı değil. KOBİ dostu Propars şimdi Propars’la e-Faturaya geçen ve Propars kullanan tüm KOBİ’lere iki yıl boyunca aylık 1000 e-Fatura hediye ediyor. Tamamen ücretsiz!
  2. E-fatura kullanmak için belli bir ciro gerekli, cirom yeterli değil.
    Hayır. Devlet her sene cirosu belli bir seviyenin üstünde olan işletmeleri e-faturaya geçmek zorunda bırakıyor; ama gönüllü geçmek için hiçbir ciro şartı yok. Cironuz ne olursa olsun e-faturaya hemen geçebilirsiniz.
  3. E-faturaya geçmek çok maliyetli.
    E-faturaya geçmeyi maliyetli yapan şeyler, aktivasyon ücreti, kurulum ücreti, entegrasyon ücreti, eğitim ücreti gibi ek bedellerdir. Eğer e-faturaya KOBİ dostu Propars’la geçerseniz, aktivasyon, kurulum gibi ek bedeller ödemezsiniz ve e-faturaya ekonomik şekilde geçersiniz. E-Faturaya Propars’la geçmenin tek maliyeti sadece bir mali mühür almaktır, o kadar!
  4. Devletin e-fatura için belirlediği zorunluluk kriterlerine uymuyorum, geçmeme gerek yok.
    Devlet Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) her sene belirlediği ciro sınırını aşağı çekiyor ve kısa birkaç yıl içinde bütün işletmelerin e-faturaya geçmesini zorunlu kılacağını açıkça belirtiyor. Zorunlu geçiş süreci insanın “iki ayağını bir pabuca sokan” cinsten. Siz de sıranız gelmemiş olsa da, stressiz ve rahat bir geçiş dönemi geçirmek ve uygun fiyatlardan yararlanmak için Propars’la e-faturaya şimdi geçin, zamandan ve paradan tasarruf edin.
  5. Çok az fatura kesiyorum, e-fatura bana uygun değil, gereksiz.
    Siz hiç “Çok az mektup gönderiyorum” deyip e-posta kullanmayı reddeden birini gördünüz mü? Biz görmedik! Faturalaşmanın modern, kolay ve hızlı yoluyla tanışınca siz de “Bu olmadan eskiden nasıl yaşıyormuşuz yahu!” diyeceksiniz. Propars’la e-faturaya zahmetsizce geçin, esnaf usulü söylemek gerekirse bir paket sigara parasına sadece ihtiyacınız olan kadar alın. Rahat edin.
  6. E-faturaya geçersem e-fatura kullanmayan başka firmalara fatura gönderemem.
    Hayır, elbette gönderebilirsiniz. E-fatura kullanmayan firmalara e-faturanın bir alt dalı olan e-arşiv göndereceksiniz, ki e-arşiv aslında e-faturayla neredeyse aynı şey. Sadece, karşı taraf e-fatura kullanyorsa e-faturanın adı e-arşiv oluyor, o kadar. E-faturanızı nasıl kestiyseniz, e-arşiv de aynı kolaylıkta olacak.
  7. E-faturaya geçersem müşterilerime fatura gönderemem. Onların e-faturası yok.
    E-fatura kullanmayan firmalara yaptığınız gibi, son kullanıcılara, yani normal müşterilerinize de e-arşiv göndereceksiniz,
  8. E-faturaya geçersem fatura iptali ve fatura iadesi yapamam.
    Hayır, yapabilirsiniz. E-faturayla tanışır tanışmaz e-fatura veya e-arşiv’in nasıl iade/iptal yapıldığını kolayca öğreneceksiniz.
  9. E-faturaya geçmek zor ve uzun bir iş.
    Hayır, değil. Propars’la e-faturaya geçmek için tek yapmanız gereken koltuğunuzda oturup internet üzerinden (online) başvuru formunu doldurmak ve yine internetten bir mali mühür sipariş etmek. Hiçbir yere gitmenize ya da uğraşmanıza gerek yok. Mali mührünüz gelince Propars kurulumunuzu ücretsiz gerçekleştirecek ve ta-daa! E-Faturaya kolayca geçmiş olacaksınız.
  10. E-faturaya geçmek için gereken mali mühür çok pahalı.
    E-faturaya geçmek için GİB sizden bir mali mühür almanızı istiyor, ancak mali mühürler sandığınız kadar pahalı değil. Devlet mali mühür fiyatlarında 2017 başında indirim yaptı ve 2017 itibariyle mali mühür fiyatları tüzel kişiler için sadece 275 TL + KDV, gerçek kişiler içinse sadece 125 TL + KDV. (Mali mühür tek sefere mahsus alınır.)
  11. E-fatura kullanması çok zor, karmaşık.
    Önce Propars’ı görün, buna sonra karar verin. Propars’ın herkesin kullanabileceği şekilde tasarlanmış KOBİ dostu arayüzünde diğer bütün işlemler gibi e-fatura kullanmak da çok kolay.

 

Propars E-Fatura’yı İncele

 

Propars’la işletmenizin Ön Muhasebe‘den Stok Yönetimi‘ne, E-Ticaret Yönetimi‘nden Sipariş ve Müşteri Yönetimi‘e bütün ihtiyaçlarını tek programla karşılayabileceğinizi biliyor musunuz? Bir sürü fonksiyonu olan tek bir programla, hemen tasarruf etmeye başlayın. Her ihtiyacınıza ayrı ayrı para ödemeyin. İşletme kurtaran Propars tüm özellikleriyle sadece ayda 49,90 TL!

Hemen www.propars.net ‘i ziyaret edin, bugün işletmeniz için iyi bir şey yapın.

E-Fatura
E- Fatura Uygulamasındaki Yenilikler 2022 – Gelir İdaresi Başkanlığı
E-Fatura
Temel Fatura ve Ticari Fatura Nedir?, Nasıl İptal Edilir?
E-Fatura
E-Faturaya Nasıl Geçilir? Zor ve Masraflı Mıdır? 2021 Güncel Bilgiler