Google Alışveriş Reklamları Kapandı Şimdi Ne Olacak?
Bir satıcıysanız ve ürünlerinizi internet üzerinden satışa sunmak istiyorsanız; web sitenize veya online mağazanıza trafik çekmeniz gerekir. Bu sayede potansiyel müşterilere ulaşarak satışlarınızı arttırabilirsiniz. Fakat özellikle de kendi web sitenize trafik çekmek, büyük pazaryerleriyle rekabet edememekten dolayı oldukça zordur.
Trendyol, N11, Hepsiburada, Gittigidiyor gibi pazaryerleri, Türkiye sınırları içerisinde online alışveriş deyince aklan gelen ilk platformlardır. Bu platformlardan bağımsız olarak satış yapmak istediğinizde ise karşınıza kocaman bir engel çıkar: İlk sayfaları domine eden bu pazaryerleri varken sizin web sitenizi kim görecek?
İşte tam da bu noktada Google Alışveriş Reklamları devreye giriyor. Yani eskiden giriyordu. Alışveriş reklamları sayesinde satıcılar; ürünlerini Merchant Center üyeliği açtıktan sonra; Google Alışveriş reklamları servisinden yararlanacak şekilde sergileyebiliyorlardı. Bu sayede, Google Alışveriş butonuyla arama yapıldığı zaman irili ufaklı birçok satıcının ürünü bu ara yüzde müşterilerinin beğenisine sunuluyordu.
Satıcılar, komisyon oranları %20 hatta %25 bantlarında olan pazaryerlerindense, kendi web sitelerinden satış yaparak, bu komisyon oranlarına ayıracakları paraları Google alışveriş reklamlarına kullanıyorlardı. Böylelikle hem pazaryerlerinde satıcı olmaya gerek kalmadan, Google alışveriş sayfasında rekabete dahil olabiliyorlardı hem de kendi web sitelerine trafik çekebiliyorlardı, ta ki bugüne kadar.
Google: alışveriş seçeneğini ve arama reklamlarını Türkiye’de durdurduğunu duyurdu. Peki, bu kararın arkasında hangi nedenler var? İnternet satıcılarını nasıl bir süreç bekliyor?
Gelin birlikte inceleyelim;
a. Google Alışverişin Kapanma Süreci
b. Google’ın Açıklaması
c. Google Alışveriş Reklamları Olmadan Bizi Ne Bekliyor?
d. Global Pazaryerinde Nasıl Satış Yapılır?
e. Propars’ta E-İhracat Süreci Nasıldır?
a. Google Alışverişin Kapatılma Süreci
Geçtiğimiz şubat ayında Rekabet Kurulu, Google’a 98 milyon TL değerinde ceza kestiğini duyurmuştu. Bu cezanın temel nedeni ise Google’ın Alışveriş Reklamları konusunda haksız rekabete sebep olduğu iddiasıydı.
Son gelişmelerle birlikte Google, 10 Ağustos itibarı ile Alışveriş Reklamlarını Türkiye’den kaldıracağını açıkladı. Ortak bir çözüm yolu bulmak için Rekabet Kurulu ile çalışmaya devam edeceklerini açıkladı.
Peki bu ne anlama geliyor? Özetle, Google arama motorundaki “alışveriş” sekmesini Türkiye için kapatıyor. Yani “ayakkabı” diye aratıp “alışveriş” sekmesinden size en uygun ürünü onlarca seçenek arasından seçme opsiyonu tarih oluyor. Fakat bu durum, alışveriş yapanlardan daha ziyade satıcıları etkiliyor. Yazımızda daha önce de bahsettiğimiz gibi, “alışveriş” sayfası sayesinde irili ufaklı birçok satıcı kendi e-ticaret sitelerindeki ürünü milyonların beğenisine sunmak için bir fırsat elde edebiliyordu. Bu sayede kendi web sitelerine trafik çekebiliyor ve pazaryerlerindeki satıcılarla rekabete girebiliyorlardı.
Bu durum ne yazık ki bundan sonra değişeceğe benziyor. Zaten piyasayı kontrol altında tutan pazaryerleri, e-ticaret sitesi sahiplerinin kurtarıcısı olan Google Alışveriş Reklamlarının kaldırılmasıyla varlığını iyice hissettirecek gibi duruyor.
b. Google’ın Açıklaması
Google’ın bu konuyla ilgili yaptığı resmî açıklama şu şekilde:
“İnternetten bir alışveriş yaptığınızda, aradığınız ürünlere hızlı ve kolay biçimde ulaşmak istersiniz. Reklam verenler de aynı ürünleri tanıtmak ister. İşte bu sebeple Google, kullanıcılarımızı binlerce büyük, küçük satıcı ile her iki taraf için de faydalı biçimlerde buluşturan Alışveriş reklamlarını gösterir. Verilerimiz bu reklamların, reklam verenler için neredeyse yüzde 20 daha etkili olduğunu, maliyetleri düşürdüğünü ve geri dönüşleri artırdığını gösteriyor; Türkiye’deki kullanıcıların yüzde 82’si, sonuçlar sayfasının Alışveriş Reklam Birimi ile daha faydalı olduğunu düşündüklerini belirtiyor. *
Bu yılın başlarında Rekabet Kurumu Google’ın Alışveriş Karşılaştırma Servislerine (AKS) eşit davranması yönünde bir karar verdi. Yanıt olarak, Rekabet Kurumu’na (RK), satıcılardan Alışveriş reklamlarının gösterilebilmesi için AKS’lere Google Alışveriş’le aynı fırsatı sağlayacak ve Alışveriş reklamlarının ürün kalitesini hem kullanıcılar hem de satıcılar için sürdürülebilir kılacak bir dizi tedbir sunduk. Sunduğumuz tedbirler Alışveriş reklamları için Avrupa’da 600’den fazla AKS’nin katılımıyla 3 yıldır başarıyla uygulanan tedbirlere çok benzer bir çözüm yolu içeriyor.
Ancak, sunduğumuz çözüm önerilerinin Türkiye için kabul edilebilirliği şu aşamada belirsiz. Bu nedenle, faaliyetlerimizi yasal çerçevede sürdürebilmek ve müşterilerimize hazırlık yapabilmeleri için yeterli süreyi sağlamak amacıyla, maalesef 10 Ağustos 2020 tarihinden itibaren Alışveriş reklamlarını Google’ın Türkiye’deki arama sayfalarından kaldıracağız. Bu bizim için kolay alınmış bir karar değil; bunun tüketiciler, satıcılar ve AKS’ler için daha az seçeneğe ve daha düşük kalite deneyimine sebep olacağına inanıyoruz. Uygulanabilir bir çözüm bulmak için RK ile birlikte çalışmayı sürdüreceğiz.
Yılın en yoğun alışveriş aylarına yaklaşırken, bu durumun müşterilerimizin satışlarına yönelik etkisini en aza indirmek üzere onlarla birlikte çalışacağız. Tüketiciler bilgiye ulaşmak için Google Arama’yı, satıcılar da müşterilerine ulaşmak için diğer reklam formatlarını kullanmaya devam edebilecek. Bu sorunları önümüzdeki aylarda çözüme kavuşturabilmeyi ve RK ile Alışveriş reklamlarını Türkiye’ye tekrar getirebilmemizi sağlayacak bir anlaşmaya varabilmeyi umuyoruz.”
c. Google Alışveriş Olmadan Bizi Ne Bekliyor?
Türkiye’de e-ticaret alanında girilen bu yeni süreçte satıcılar farklı arayışlara girecek gibi görünüyor. Bu arayışlardan en öngörülebilir ve sonuca yönelik olanı pazaryerlerinin marka değeri ve sahip oldukları organik trafikten yararlanmak.
Türkiye’deki pazaryerlerinin komisyon oranları ve kar marjları düşünülünce satıcıların hayal kırıklığına uğramalarını anlıyoruz. Fakat hiçbir şey için geç olmadığını da bilmenizi isteriz. Serüven yeni başlıyor! Amazon, eBay, Etsy gibi dünyanın en büyük pazaryerlerinin Türkiye’deki çözüm ve iş ortağı olan Propars ile e-ticaret ufkunuzu sınır hatta okyanus ötesine genişletebilirsiniz.
Kur farklarının sayısız müşteri potansiyeliyle buluşması, e-ticaret yapan Türk satıcılar için biçilmiş kaftan. Bu durum, görece düşük komisyon oranlarıyla da birleşince uluslararası pazaryerleri oldukça cezbedici bir hal alıyor.
d. Global Pazaryerlerinde Satış Yapmak
Söz konusu e-ihracat olunca satıcıların aklını en çok kurcalayan soruların başında kargo maliyetleri, gümrük çözümleri ve dil bariyeri gibi etmenler var. Aslında ilk bakıldığında bütün etmenler çözülmesi gerçekten zor gibi gözükse de hepsinin son derece makul çözümleri var.
Öncelikle gümrüğe değinmek gerekirse, kestiğiniz fatura 15 bin € altında ve faturasını kestiğiniz ürün 300 kg’dan hafifse mikro ihracat kapsamına gireceğiniz için herhangi bir gümrük işlemi uygulanmadığını belirtmek isteriz. Ürününüz ek bir masraf ya da operatörlük gerektirmeden gümrükten geçecek ve hedef ülkeye ulaşacaktır.
Kargo ise biraz daha zor ve önemli bir konu. Yurtdışına gönderim yaptığınızda haliyle gönderim ücretleri de buna göre değişiyor. Özellikle hızlı gönderim yapmak istediğinizde, yurtiçine göre göre daha göz korkutan bir tabloyla karşılaşıyoruz.
Propars olarak anlaşmalı olduğumuz DHL, UPS, ETD gibi kargo şirketleriyle ürün başına 5€’dan başlayan fiyatlardan yararlanarak kargo maliyetlerinizi azaltabilirsiniz.
Yurtdışında anlaşmalı olduğumuz depolardan da faydalanarak ürünlerinizi bu depolara gönderip, oldukça uygun fiyatlara depo hizmetlerimizden yararlanabilirsiniz. Sipariş aldığınızda ürünlerinizi bu depolardan kargolayarak gönderim sürelerinizi minimize ederken, iadelerinizi de bu depolara yönlendirebilirsiniz.
Normal şartlar altında bir satıcı olarak yurt dışındaki pazaryerlerinde satış yapmak istediğinizde önünüzdeki en büyük engel dil bariyeri olacaktır.
Amazon’un ve Ebay’in ülkelere göre ayrıştırılmış pazaryerlerinde İngilizcenin yanı sıra, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca gibi diller kullanılmaktadır. Bu da ürün açıklamaları, başlıkları, özellikleri gibi alanlarda dil desteği olmadan oldukça zorlanacağınız anlamına gelir. Hatta tüm bunların üstüne, bu ülkelerdeki müşterilerinizin soruları, mesajları ya da yorumları da farklı dillerde olacağından yönetilmesi bir hayli zor olacaktır.
Aşağıdaki Propars ile e-ihracat süreçlerinde de özetleneceği üzere, Propars; Almanca, İspanyolca, İngilizce, İtalyanca ve Fransızca dilleri için otomatik çeviri desteğini bünyesinde barındırır. Bu sayede ürünle alakalı olarak Türkçe yazdığınız her şey, hedeflenen pazaryerinin diline otomatik olarak çevrilerek gönderilir. Pazaryerinde doğru filtrelere girmek için ürünlerinize atadığınız özellikler ve seçenekler de bu çeviri sistemine dahildir. Aynı zamanda müşterilerle olan iletişiminizde de çeviri sistemi aktif olarak çalışmaktadır.
e. Propars’ta E-İhracat Süreci
İşte Propars ile e-ihracata başlarsanız birlikte yürüyeceğimiz süreçler:
1- Mağaza Açılışı
Türkiye’deki işletmen ile yurtdışı pazar yerlerinde kolayca mağaza açabilirsin.Propars, global pazaryerlerindeki mağaza açılış sürecine destek olur. Mağazalarını istediğin platformlarda senin adına ücretsiz açar. Mağazana tanımlanacak olan ödeme yöntemi ile yurtdışı pazarından gelecek ödemelerini kolayca alabilirsin.
2- Propars- Mağaza Bağlantısı
Mağazanın içerisinden yapılan Propars’a yetki verme işlemi ile Propars-Mağaza bağlantın yapılır. API denilen bu yöntem ile mağazan, Propars yönetim panelinle entegre olur.
3- Ürünlerin Propars’a Yüklenmesi
Ürünlerin toplu olarak Propars paneline yüklenir. Bu işlemi xml, json veya excel yöntemi ile yapabilirsin.
4- Ürünlerin Yerelleştirilmesi
Ürünlerin, seçtiğin pazaryerlerinin özelliklerine ve diline göre yerelleştirilir. Otomatik çeviri desteğimiz ile mağazanın bulunduğu ülkenin diline çevrilir ve ürün bilgin, kategori özelliklerin pazaryerinin yerel özelliklerine göre düzenlenerek yayına açılır.
5- Satış Arttırma Eğitimi
Uzman ekibimiz sana pazaryerlerinin kullanımı ve satış arttırıcı yöntemler hakkında bilgi veren ücretsiz bir eğitim verir.
6- Ürünlerin Satışa Açılması
Propars yönetim panelinden bize yetki verdiğin her mağazada tek tuşla ürünlerini satışa açabilirsin.
7- Sipariş Yönetimi
Satış yaptığın pazaryerlerinden gelen tüm siparişleri tek ekranda görüntüleyebilir ve yönetebilirsin.
8- Faturalama
Gelen siparişlerin propars ekranında toplanır ve faturaların, pazaryerinden alınan sipariş bilgilerine göre otomatik olarak kesilip gönderilmeye hazır hale gelir.
9- Kargo
Anlaşmalı olduğumuz kargo firmaları ile sana sağlanacak olan özel indirimlerden faydalanarak, yurtdışı kargo gönderim maliyetlerini yarıya indirebilirsin.
10- İade
İadelerin, propars paneli içerisinden yönetilebilir, iade edildikten sonra anlaşmalı olduğumuz depolarda senin için toplanır ve sonrasında toplu olarak sana gönderilir.
İlgili yazılar;
Amazon’da Ürün Başlığı Nasıl Oluşturulur?
Covid-19 Salgını E-Ticareti Nasıl Etkiledi?