Ev Ofis Size Göre mi?
Sıkışık trafikte aracımızın içinde beklerken, yağmurlu havada taksi bulmaya çalışırken, soğuk bir kış sabahında sıcak evimizden çıkarken hangimiz evde çalışıyor olmayı dilemedik ki? Özellikle gelişen teknoloji işin bize gelmesini en az bizim işe gitmemiz kadar kolay ve mümkün kılmışken.
Ev ofis kavramı kendi işini kuran girişimcilerin, halen yapmakta olduğu işi evden çalışmaya uygun olanların veya çalışma biçimini değiştirmeye çalışanların önündeki seçeneklerden biri olarak gittikçe daha sık karşımıza çıkıyor. Peki ev ofis size göre mi?
Ev Ofis Kurulumu
Evden çalışmak sıfır maliyetli değildir. Başarılı olmanız bu kararı vermeden önce hem imkanlarınızı, hem de bütçenizi gözden geçirmenize ve gerçekçi beklentilere sahip olmanıza bağlıdır.
Eviniz müsaitse bir odasını ev ofise ayırmanız sizin de ailenizin de işini kolaylaştıracaktır. Yemek masasının bir ucunda, balkon kapısının yanıdaki taburede, oturma odasındaki çekyatta işinize konsantre olabileceğinizi ummak gerçekçi değildir. Hem kendinize, hem de işinizi yapmak için gerekli olan ekipmana uygun ayrı bir mekan hazırlamanız büyük önem taşır. İşiniz gereği toplantılar yapmanız gerekecekse bu mekan misafir ağırlayabileceğiniz bir yer olmalıdır.
Eğer benzer bir işi daha önce ofis ortamında yaptıysanız, nelere ihtiyaç duyacağınızı biliyorsunuzdur. Bütçenizi göz önünde bulundurarak nelere yatırım yapmanız gerektiğine karar verin. Bir laptop işinizi görecek mi, yoksa masaüstü bilgisayar mı tercih etmelisiniz? Printer, scanner, faks veya fotokopi makinesine ihtiyacınız olacak mı? İşiniz için hangi yazılımları temin etmeniz gerekecek? İnternet bağlantınız yeterince hızlı mı, paketiniz iş yükünüze yeterli mi?
İşinize özel bir telefon hattınız olması müşterilerinizin ve diğer profesyonellerin size ulaşabilmesi açısından önemlidir. Bu hat çaldığında bekletmeden ve ciddi bir şekilde cevap verilmesi, siz yoksanız anlaşılır bir şekilde not alınması gerekir. Sık sık telefona cevap veremediğiniz zamanlar olacaksa ve sabit hat kullanıyorsanız bir telesekreter edinmelisiniz. Unutmayın ki, telefon dış dünyayla iletişimde en sık kullandığınız araç olacaktır.
Bilmediğiniz konularda profesyonellere danışın. Faaliyet alanınıza bağlı olarak vergi, sigorta, muhasebe konularında başvurabileceğiniz uzmanlar olsun. Bir ofiste çalışmıyor olmanızın sizi mali ve hukuki sorumluluklardan muaf tutmadığını unutmayın.
İşinizi aksatmadan, en hızlı ve verimli şekilde tamamlamak için gerekli hazırlıkları yapmanız ve tüm olasılıklar için önlem almanız, verdiğiniz hizmetin kalitesini belirlemekle kalmaz, karşınızdakilerin sizin ev ofiste profesyonelce çalışıp beklentilerini karşılayabileceğinize ikna olmalarını sağlar. Evden çalıştığınızı birlikte iş yaptığınız kişilerden saklamayın. Soruları olursa dürüstçe cevaplayın, vereceğiniz hizmetin olumsuz etkilenmeyeceğini, hatta evden çalışıyor olmanızın avantajlar sağlayacağını anlatın.
İş Disiplini
Evden çalışıyor olacak olmanıza rağmen iş hayatının bir parçası olacaksınız. Yaptığınız işe bağlı olarak belki başkalarıyla birlikte veya başkaları emrinde çalışacaksınız. Daha önce evden çalışmamışsanız kendinizi evinizin rahatlığında verim alabileceğiniz bir iş disiplinine sokmak sandığınızdan daha zor olabilir.
İlk dikkat etmeniz gereken konu evin rehavetinin çalışma saatlerinizi olumsuz etkilemesine izin vermemek olmalıdır. Yolda geçireceğiniz zamanı kazanmış olabilirsiniz, ama ev ortamının size zaman kaybettirecek tuzaklarla dolu olacağını unutmayın. Ofis ortamında belli bir saatte masanızda olmak zorundaydınız; yemek saatiniz kısıtlıydı; kafanıza estiği gibi misafir kabul etmeniz, sokağa çıkmanız, yemek yapmanız, çamaşır yıkamanız, bilgisayar oyunu oynamanız, televizyon seyretmeniz mümkün değildi.
Her gün aynı saatte kalkmaya, aynı saatte yemek molası vermeye, ev içinde yapmanız gereken işler varsa bunları iş saatleri dışında yapmaya çalışın. Komşularınızın, arkadaşlarınızın, ailenizin iş saatlerinizi bilmelerini ve bu saatlere saygı göstermelerini isteyin. Zamanınızı yönetmekte zorlanıyorsanız kendinize yapılacak işler listesi hazırlayın. İşe başlangıç saatlnize olduğu kadar, mola ve paydos saatlerinize de dikkat edin.
Dışarı çıkmayacak veya birileriyle görüşmeyecek olsanız bile erken kalkmanız, duş almanız, traş olmanız veya hafif bir makyaj yapmanız, spor bir kıyafet tercih etseniz bile pijamalarınızı çıkartmanız sizi iş yapmaya hazır bir ruh haline sokar. Ofis hayatının yararlı alışkanlıklarını hayatınızdan çıkartmayın.
Temponuzu Ayarlayın
Kendi işinizin sahibiyseniz az çalışmak kadar, aşırı çalışmak da bir tehlikedir. Evden çıkmasanız bile devamlı çalışmak sağlıksızdır. Çalışma saatlerinizi özel yaşamınızdan ayırmanın en sağlıklı yolu düzenli bir programa sadık kalmanızdır. Belli bir saat çalışmadan sonra artık işi bırakmalı, ev ofisinize uğramamalısınız. Aynı şekilde kendinize hafta sonunda izin vermeli, yılın en az iki haftasını işten tamamen uzak kalacağınız bir tatile ayırmalısınız. Ofisiniz her ne kadar özel yaşam alanınız sınırları içinde yer alsa da, kendinize ve ailenize ayırmanız gereken zamanı işgal etmesine izin vermemelisiniz.
Ofiste çalışmak sizi evden çıkmaya, hareket etmeye, sosyalleşmeye zorlar. Oysa evden çalıştığınızda farkında olmadan kendinizi dış dünyadan soyutlanmış bulabilirsiniz. Daha az yürüdüğünüz, daha az merdiven çıktığınız, on adım ötedeki buzdolabına daha sık uğradığınız için kilo alabilir, formdan düşebilirsiniz. Ofiste çalışmanız halinde trafikte kaybedeceğiniz zamanı açık havada yürümeye veya spor yapmaya ayırmaya çalışın. İş saatlerinizden arta kalan zamanda ailenizle ve dostlarınızla mümkün olduğu kadar ev dışında kaliteli zaman geçirin. Kendinizi sosyal aktivitelerle düzenli olarak ödüllendirin.