E-Ticaret

E-Ticarette Ürün Fotoğrafları Nasıl Olmalı?


Etkili ürün fotoğrafları sayesinde fazladan binlerce tık alıp, on binler kazanmanız mümkün. Nasıl mı?

Bu blog yazımızda, ürün fotoğraflarının önemini ve etkili ürün görselinin nasıl olması gerektiğini inceleyeceğiz.

Ürün fotoğraflarının e-ticaret siteniz için önemli olduğunu siz de çoktan fark etmiş olmalısınız. Hatta belki de en önemlilerinden sayabiliriz.

Hatalı bir ürün fotoğrafı, kötü çekilmiş bir görsel sizi ciddi zarara uğratabilir. Müşterilerinizin ayağını kesebilir, alım kararlarını etkileyerek cironuza direkt etki eder. Çünkü internet ortamında, müşterinin ürün hakkında fikir sahibi olmasını sağlayan ilk şey fotoğraftır.

Yüksek çözünürlüklü, iyi çekilmiş bir fotoğraf, ürünle ilgili detayları, ihtiyaç duyulan bilgileri sağlayacağından, müşterinin beklentisini mükemmelen karşılayabilir. Müşterinin, ürünü %100 anlamasını sağlar, hatalı siparişlerden sizi korur.

Güzel fotoğrafı herkes seveceğinden, iyi ürün fotoğrafları aynı zamanda sizin marka elçiniz gibi davranarak, daha çok tanınmanızı sağlayacaktır.

Şu iki fotoğrafa bakın: Hangisi sizde güven uyandırıyor?

Bir ürünle ilgili ne kadar detaylı bilgi, açıklama ve anlaşılır bir fotoğraf sunuyorsanız, satış şansı o kadar artacaktır, bu da size ciro ve kar olarak döner.

Sosyal medya şu anda nerede ise sadece görsellik üzerinden yürüyen bir mecra. Güzel ve çekici fotoğrafları, burada da size artı sağlar. Hem ürünlerinizin sosyal medyada paylaşılma olasılığını arttırır, hem de sizin yaptığınız paylaşımlarda, ürünlerinize olan ilgi artar.

Peki. Etkili ürün fotoğrafının sağladığı bu avantajları nasıl elde edeceğiz? Etkili bir ürün fotoğrafı nasıl seçeceğiz?

Propars’ı Keşfet

E-ticarette ürün resmi için olmazsa olmazlar

1) Yüksek Çözünürlük – Ürün Fotoğrafları

Fotoğrafın belli bir çözünürlükte olması gerekir. Web ortamı için 72 dpi çözünürlük yeterlidir. Buradaki DPI’ın açılımı: Dot per Inch yani ekranın inç başına görüntüleyebildiği nokta sayısıdır. Fotoğrafın boyutları da önemlidir. 300×300 piksel fotoğraf boyutu olan bir alanda, eğer 150 piksel büyüklükte bir fotoğraf yüklerseniz, sistem onu büyütüp çerçeveye oturtmaya çalışır, bu da görüntüyü bozar. Küçük boyut fotoğraflar ilgili detayları gösteremeyeceğinden tercih edilmemelidir.

Ancak çok yüksek boyutlu fotoğraflar da sayfanızı yavaşlatacağından maksimum 2MB boyutlu fotoğraf kullanmaya özen gösterin.

2) Birden fazla fotoğraf – Ürün Fotoğrafları

Bir ürünü en iyi anlatacak şekilde, birden fazla fotoğraf kullanılmalı. Neden derseniz, müşterimiz için fiziki mağazadaki deneyimin aynısını oluşturmamız zaruridir. Nasıl ki bir şey almadan önce elimize alıp içini dışını inceliyoruz. Burada da ürünün farklı yönlerden görünüşü, alternatif kullanım şekilleri ve malzemeye dair detayları gösteren fotoğrafları elimizi korkak alıştırmadan kullanmalıyız.

İdeal ürün görsel adedi 6 veya daha fazla olması önerilir. Özellikle pazar yerleri, fotoğraf adedi daha fazla olan ürünleri öne çıkarma eğilimindedir.

3)  Ürünün detaylı gösterilmesi – Ürün Fotoğrafları

Ürün, fotoğrafın %85’ini kapsamalıdır. Ürünle ilgili birden fazla görsel kullanın demiştik, ancak ilk fotoğraf sadece ürününüzün detaylarına odaklanmalı. İlk fotoğrafta herhangi bir aksesuar kullanmayın ya da ürünü boğacak, geri planda bırakacak bir kurgu yapmayın.

4)   Alternatif Fotoğraflar

Ürünün birden fazla rengi varsa, veya birden fazla farklı materyalden yapıldı ise, her biri için ayrı ayrı ürün fotoğraflarının eklenmesi gerekir. Renk alternatiflerini yazı ile yazıp müşteriden hayal etmesini beklemek, sipariş kaybına yol açabileceği gibi, müşteri memnuniyetini de negatif etkileyecektir.

5) Fotoğraf Arka Planı

Beyaz arka plan kullanın. Hem ürününüzü daha iyi anlatmış, hem de potansiyel müşterilerinizin gözlerini yormamış olursunuz.

6)  Zumlama özelliği

Ürününüzün iyice anlaşılabilmesi için yakınlaştırma / Zum seçeneği olan bir arayüz kullanmalısınız. Bu sayede, ürünü müşterinin gözünün içine sokabilirsiniz 🙂

Propars ürün ekranları yakınlaştırma özelliği sağladığı için, ekstra bir sistem kullanmanıza gerek kalmaz. Sadece yüksek çözünürlük ürün fotoğrafı yüklemeniz yeterli olur.

7) Doğru Işık

İyi bir ürün fotoğrafı doğru ışıkta çekilmelidir. Mümkünse gündüz vakti, doğal ışıkta, aydınlık bir alanda ürünlerin fotoğrafını çekin. Hatta küçük bir yatırımla yandaki fotoğraftaki gibi bir beyaz kutu alabilir, ürünlerinizi bunun içinde çekebilirsiniz. Kutunun üstüne yerleştireceğiniz led bir ışık sayesinde, istediğiniz aydınlıkta ve net fotoğraflar elde edebilirsiniz.

Bu sayede tüm ürünleriniz için aynı yönden ve aynı miktarda ışık şiddeti yakalayacağınızdan, görselleriniz arasında farklılığın da önüne geçmiş olursunuz.

Flaşlı çekimler de ürünün rengini yanlış gösterip yansıma yapabileceğinden tercih edilmemelidir.

8) Tripod Kullanımı

Ürün görsellerinizin aynı ışık altında olmasını sağladıktan sonra, kamera açısını da sabitlemek isteyebilirsiniz. Bu durumda basit bir tripod ile kamerayı sabitledikten sonra tüm ürünlerinizi aynı ışık altında çekebilirsiniz.


9) Görsel Stili           

Ne kadar yaratıcı olursanız olun, ister ürün görsellerini üreticiden alın, isterseniz kendiniz çekin: Ama stil olarak aynı ve tutarlı olmasına dikkat edin. Birinde mankenin kafasını koyup, diğerinde kafaları kesmeyin mesela. Farklı arka planlar kullanmayın. Mümkün olduğunca, aynı renk arka planda ve benzer ışıkta çekilmiş ürün görsellerini edinin. Üreticiden alamıyorsanız, ya da aldığınız fotoğraflar sizi tatmin etmiyorsa, bir fotoğrafçı ile anlaşıp yenilerini çektirebilir ya da biraz emek harcayarak kendiniz çekebilirsiniz.

Fotoğrafçı ile çalışacaksanız veya kendi fotoğraflarınızı çekecekseniz, bloğumuzu takip edin. Bu konularda da detaylı yazılar yayınlayacağız.

Ürün fotoğraflarının SEO’ya etkisi

Şu ana kadar iyi fotoğrafın, e-ticaretteki ciro ve karlılığınıza, marka algınıza nasıl etki edeceğini anlattık. Oysa iyi bir ürün görseli, doğru şekilde yüklenmiş ise, Google görsel aramalarında da markanıza referans olabilir. Veya SEO’nuzun da gelişmesine katkı sağlar.

Bunun için resimleri yüklerken “alt” özelliğini kullanmanız gerekir. “Alt” kısmına yazacağınız  kısa açıklama ile, arama motorlarına görsel hakkında bilgi vermiş, indekslemelerini sağlamış olursunuz. Resmin dosya adının da, ürün adı ile aynı olmasını unutmayın.

>> Alt seçeneği yazarken basit düşünün, ürününüzü birisine tanımlarken söyleyeceğiniz kelimeleri yazın: Yeşil taşlı kolye ya da Ahşap dikdörtgen masa gibi….

Ürün ismindeki Türkçe karakterler ve boşluklar atılarak urun-ismi-modeli-kodu.jpg ya da png şeklinde isimlendirdiğiniz ürün görselleri, “alt” seçeneği ile de kullanıldıktan sonra, artık 10 kaplan gücündesiniz demektir. Bol kazançlar.

Bonus: Ürünlerinizin ilgi çekici ve estetik fotoğrafları varsa, Pinterest’te bir hesap açarak, oraya da yüklenmesini sağlayabilirsiniz. Yalnız dikkat; resimleri direkt yüklemek yerine e-ticaret sitenizden, ya da online dükkanınızdan URL ile ekleyin. Hem kaliteli bir backlink sahibi olacak, hem de sitenizin adresini gösterebileceksiniz.

Bonus 2: Propars üyeleri, kayıtlı ürünlerinin fotoğraflarını kolaylıkla çekerek, ek bir işlem yapmadan doğrudan ürün sayfalarına yükleyebilirler

İlgili yazılar;

E-İhracat
Amazon Satışlarınızı Nasıl Artırırsınız? SEO ve Reklamların Önemi
E-Ticaret
İnstagram’dan Müşteri Çekmek İçin 4 İpucu
E-Ticaret
İnternet Satışlarınızı Videolarla Katlayın