E-İhracat

Amazon Avrupa’da Nasıl Mağaza Açılır?


Size e-ihracat yapabilmeniz için en iyi imkanları sunan Amazon Avrupa’da satış yapmak için geç kalmak üzeresiniz!

E-ihracat yapmaya hazırsınız fakat Amazon Avrupa’da nasıl mağaza açılacağını bilmiyor musunuz?

Sizin için, Amazon Avrupa’da mağaza açmak ve Amazon’un 7 farklı adresiyle tüm Avrupa ülkelerine tek bir panelden satış yapmak hakkındaki tüm detaylı bilgiye yazımızda yer verdik.

Konu Başlıklarımız

1) Amazon Avrupa’da Hesap Oluşturmak için Gerekli Evraklar

2) Hesap Oluşturma Sayfası

3) İşletme Bilgisi

4) Satıcı Bilgileri

5) Ödeme Bilgileri

6) Amazon Mağaza Adı Belirleme

7) Ek Bilgiler

8) Amazon Avrupa’da Ödeme Yöntemini Seçme

9) En Hızlı ve Sorunsuz Şekilde Amazon Avrupa’da Mağazanızı Açın!

1) Amazon Avrupa’da Hesap Oluşturmak için Gerekli Evraklar

Öncelikle, Amazon Avrupa’da mağaza açmadan önce şirketler için hazırlanması gereken bazı evraklar var.

  • Faaliyet Belgesi veya Oda Kayıt Belgesi
  • İmza Sirküsü
  • Ticaret Sicil Gazete (şahıs şirketlerinde olmayabilir)
  • Vergi Levhası
  • Banka ekstresi (Amazon’un aylık ücretini karşılayacağınız kart’ın ekstresi)
  • Renkli taratılmış Kimlik veya Pasaport Fotokopisi
  • İkametgâh Belgesi (E-devletten alınabilir)
  • Online Nüfus Kayıt Örneği (E-devletten alınabilir

Önemli bir not: Amazon evrak kontrollerinde tarihlere çok önem veriyor. Evraklarınızın son 180 gün dahilinde alınmış olduğunu tekrar kontrol etmenizi öneriyoruz.

Tüm bu evrak süreci hakkında detaylı bilgi almak için ”2021 Güncel Amazon’da Satış Yapma ve Amazon’da Mağaza Açma Rehberi” yazımıza bir göz atabilirsiniz.

İhtiyacınız olacak tüm bu evrakları hazırladıktan sonra artık Amazon Avrupa’da mağaza açmaya hazırsınız!

2) Hesap Oluşturma Sayfası

Amazon Seller Central

Amazon Avrupa’da bir mağaza açmanız için Amazon Avrupa satıcı hesabı oluşturmanız gerekmektedir. Satıcı hesabı oluşturmak için Amazon.uk sayfasına girmeniz yeterli.

Ufak bir not: Amazon Avrupa’da hesap oluştururken ister Amazon.uk hesabı isterseniz de Amazon.de hesabı oluşturun, hiç fark etmez!  Tek bir Avrupa ülkesinden açacağınız Amazon hesabınız, diğer tüm ülkelere bağlantılı olacak şekilde açılır.

Yine de Seller Central’dan destek alacağınız zaman, sadece Almanya’da Türkçe hizmet vermesinden dolayı, Amazon.de üzerinden hesap açılışı yapmanızı öneririz.

Eğer hangi ülke üzerinden açılış yapmaya karar verdiyseniz, ilk adıma geçebiliriz;

Bu aşamada, bir e-posta adresi ve şifre girmeniz gerekiyor. Girmiş olduğunuz e-posta adresine Amazon tarafından bir doğrulama kodu gelecektir, o kodu Amazon sayfanıza girip diğer sayfaya geçebilirsiniz. Daha sonra açılacak olan sayfada bir telefon numarası girmeniz gerekmektedir. Girmiş olduğunuz telefon numarasına da bir doğrulama kodu gelecektir.

Amazon’da e-posta ve telefon doğrulamas, çift taraflı doğrulama olarak adlandırılır. Bu doğrulamaları tamamladıktan sonra Amazon sizi mağaza açma sayfasına yönlendirecektir.

Bu sayfada ilk olarak ‘’işletme türünüzü’’ girmeniz gerekmektedir.

Bu durumda;

  • Esnaf ve Sanatkarlar için – Esnaf ve Sanatkarlar,
  • Döner Sermaye ve Kamuya ait ticari işletmeler için – Devlete ait işletme,
  • Şahıs / Gerçek kişi işletmesi için- Gerçek kişi işletmeleri,
  • Halka açık işletmeler için- Halka açık işletme,
  • Kolektif, Limited ve Anonim şirketler için- Özel işletme seçeneğini seçmeniz gerekmektedir.

İşletme türünüzü girdikten sonra, işletmenizin yasal adını ve konumunu girmeniz yeterli olacaktır.

Sayfanın sonunda bulunan ‘’Kaydet ve Devam Et’’ butonuna tıklayarak işletme bilgilerinizi gireceğiniz sayfaya geçebilirsiniz.

3) İşletme Bilgisi

İşletme Bilgisi bölümü, Amazon Avrupa’da mağaza açmanız için dikkatli doldurmanız gereken bir bölümdür.

Bu sayfa tarafından, firmanızın kayıtlı adresi, vergi numarası, ticaret sicil numarası, telefon numarası ve öncelikli olarak irtibata geçilecek kişinin bilgileri isteniyor.

İrtibat kurulacak kişin tarafından, ismi pasaportta ya da kimlikte yazıldığı şekliyle yani, en doğru şekilde yazılması gerekiyor.

Önemli bir not: Kişi bilgileri geri alınamayacak bilgiler arasındadır. Bu yüzden, kişinin bilgilerini bu durumu dikkate alarak doldurmalısınız.

Bu sayfadaki işlemlerinizi eksiksiz bir şekilde tamamladıktan sonra ‘’Kaydet ve Devam Et’’ butonuna tıklayarak bir satıcı bilgileri sayfasına geçebilirsiniz.

4) Satıcı Bilgileri

Satıcı bilgileri sayfasında Amazon sizden, bahsettiğimiz irtibat kişisinin doğduğu ülkeyi, şu anda vatandaşı olduğu ülkeyi ve doğum tarihi gibi bilgileri istiyor.

Kimlik kanıtı istenilen bölümde kimlik ya da pasaport seçeneklerinden birini seçmeli ve örneğin ‘’Kimlik’’ i seçtiyseniz, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaranızı istenilen boşluğa girmelisiniz.

Alt kısımda bulunan ‘’İkamet Adresi ‘’ alanında, otomatik olarak iş adresiniz görünecektir. ‘’Başka adres ekle ‘’ butonuna tıklayarak, irtibat kişisinin resmi ikametgâh adresini ayrıca girmeniz gerekiyor.

Bir sonraki adımda, sizin tarafınıza bir onay kodu gönderilmesi için telefon numarası girmeniz isteniyor. Numaranızı girdikten sonra ‘’SMS’’ seçeneğini seçip, ‘’ Bana şimdi mesaj gönder ‘’ butonuna tıklarsanız, telefonunuza bir onay kodu gönderiliyor.

Onay kodu girildikten sonra ‘’Doğrulama Başarıyla Tamamlandı ‘’ yazısını görmelisiniz.

Önemli Not: Eğer şirketinizde %25 ve daha fazla hisseye sahip birden fazla ortak varsa, bu bölümde temsilci olarak herhangi bir tanesini ekleyebilirsiniz. Diğer şirket bilgileri, ilerideki aşamalarda girmeniz için sizden istenecektir.

5) Ödeme Bilgileri

Ödeme bilgileri sayfasında, Amazon Avrupa mağazanız için aylık Amazona ödeyeceğiniz tutarın çekileceği kredi kartınızın bilgilerini girmeniz gerekiyor.

Eğer kredi kartınızın ekstresi farklı bir adrese gidiyorsa, alttaki adres ekleme butonundan adres değişikliği yapabilirsiniz.

Önemli Not: Bu bölümde gireceğiniz kredi kartınızın yurtdışına ve internete açık bir kart olması, Amazon’un ücreti çekebilmesi için bir hayli önemlidir.

Sonrasında ‘’Kaydet ve Devam Et’’ e tıklayarak bir sonraki sayfaya geçebilirsiniz.

6) Amazon Mağaza Adı Belirleme

Bu sayfada Amazon sizden satıcılarınızın görebileceği bir mağaza adı belirlemenizi ister. Belirleyeceğiniz bu mağaza adınız tüm Amazon Avrupa ülkelerinde aynı gözükecektir.

Yurtdışı odaklı satışlar gerçekleştireceğiniz için mağaza adınızı global olacak şekilde, İngilizce dilinde ve herkesin anlayabileceği şekilde belirlemeniz bir hayli önemlidir.

Önemli Not: Amazon sizin, mağaza isminizi oluşturduktan sonra değiştirme hakkı sunmaz. Bu nedenle, seçeceğiniz mağaza adınızı devamlı kullanmanız gerektiğini unutmayın.

Mağaza adınızı belirledikten sonra girmiş olduğunuz tüm bilgiler Amazon’a gönderilir ve bilgilerinizin Amazon tarafından doğrulanması beklenir. Eğer evraklarınız eksiksiz ise Amazon tarafından doğrulanacaktır ve sizi Seller Central sayfasına yönlendirecektir.

Fakat bazı durumlarda, Amazon ilk aşamada evraklarınızı doğrulamayabilir ve sizden bilgiler üzerinde değişiklik yapmanızı talep eden detaylı bir e-posta gönderir.

Böyle bir durumla karşılaşırsanız, Amazon hesabınıza girip kaldığınız yerden geriye dönerek girmiş olduğunuz belgeleri düzenleyebilir ve tekrar gönderebilirsiniz.

Önemli bir not: Amazon doğrulama sistemi aktif bir şekilde güncellenmektedir. Amazon’un yeni geliştirdiği doğrulama sistemi olan online toplantılar sayesinde Amazon ekibi, sizden müsait olduğunuz bir gün için randevu talep eder ve o gün yapılacak olan online toplantıda sizin ve evraklarınızın doğrulamasını gerçekleştirir.

Bu sistem şu an yeni olduğu için bazı hesap açılışlarında isteniyorken bazı hesap açılışlarında ise böyle bir durumla karşılaşılmıyor.

7) Ek Bilgiler

Amazon Avrupa’da 1. Aşamayı sorunsuz bir şekilde geçtikten sonra sıra 2. Aşamaya geliyor.

2. Aşamada, girmiş olduğunuz şirket bilgilerinizi belgelerle kanıtlamanız gerekemektedir. Bu kısımda faaliyet belgesi, imza sirküsü ve ticaret sicil gazetesi gibi şirket evraklarınızı yüklemeniz gerekmektedir.

Altında bulunan kısımda ise, girdiğiniz kişi bilgilerini kanıtlar nitelikte kimlik ya da pasaport fotokopisi, ikametgâh belgesi ve online nüfus kayıt örneği belgenizi girmeniz gerekmektedir.

Ayrıca, şirkette %25 ve daha fazla hisseye sahip ortaklar bulunuyorsa, kaç ortak eklenecekse kişisel bilgileri ve yukarıda bulunan belgeleri de yüklemeniz gerekmektedir.

Tüm bu bilgileri girdikten sonra bilgilerinizi kaydedip Amazon’un kontrolü için gönderebilirsiniz. Amazon, evraklarınızı inceleyecek ve mağazanızı ”aktif” hale getirecektir.

Mağazanız aktif olunca da ürünlerinizi Amazon Avrupa hesaplarınızda listeleyip, satışa açabilirsiniz.

8) Amazon Avrupa’da Ödeme Yöntemini Seçme

Payoneer Blog

Hesabınız açıldıktan sonra, Amazon sizden bir ödeme yöntemi girmenizi ister. Aslında bu bölüm, ürünlerinizi sattıktan sonra ödemelerinizin geleceği banka hesap bilgileri kısmıdır.

Bu düzenlemeleri, Hesap bilgisi>>  Banka hesap bilgileri butonundan yapabilirsiniz.

Maalesef ki Amazon Avrupa hesabınız için bu kısımda Türkiye’deki bir banka hesap bilginizi giremiyorsunuz. Amazon Avrupa’dan ödeme alabilmeniz için yurtdışı kaynaklı aracı bir banka kullanmanız gerekiyor.

Eğer yurtdışı kaynaklı bir banka hesabınız yoksa dert etmeyin!

Bu sorun için size Payoneer ödeme sistemini öneriyoruz.

Payoneer sayesinde, Türkiye’den hesap açmak isteyen herkes, sanki bir Avrupa vatandaşıymış gibi 150’den fazla ülkede banka hesabı açabiliyor. Bu sayede, Amazon İngiltere’den gelecek olan ödemeleri Payoneer’deki Pound hesaplarında birikirken, Almanya’da alacakları ödemeler ise Euro hesaplarında birikir.

Satıcılar, biriken bu ödemelerini istedikleri zaman Payoneer hesaplarına tanımladıkları Türkiye’deki banka hesaplarına çekebilirler.

Payoneer hakkında detaylı bilgi almak için ‘’Payoneer Nedir? Komisyon oranları Nelerdir?’’ konu başlıklı yazımıza bakabilirsiniz.

Payoneer hesabınızı açtıktan sonra, Amazon’daki banka hesap bilgileri kısmına girerek Payoneer hesap bilgilerinizi girmeniz yeterli olacaktır.

9) En Hızlı ve Sorunsuz Şekilde Amazon Avrupa’da Mağazanızı Açın!

Amazon Avrupa’da bir hesap açarak tüm Avrupa’ya satış yapabileceğinizi söylemiştik, fakat önemli bir noktada sizleri uyarmak istiyoruz. Sadece bir Amazon hesabı açıp, bu imkandan yararlanabilecek olsanız da satmak istediğiniz ürünleri, tüm Avrupa hesaplarınıza teker teker girmeniz gerekecek.

Sizi bu yükten kurtaracak ve satmak istediğiniz ürünleri sadece tek bir panelden tüm Avrupa hesaplarınıza satışa çıkarmanızı sağlayacak bir çözüm yolu sunuyoruz;

Propars ile çok kısa bir süre içerisinde ve sorunsuz şekilde Amazon Avrupa mağazanızı oluşturabilirsiniz.

Propars size hem mağaza açılış süreçlerinizde hem de ürünlerinizi satışa çıkarmanız konusunda destek sağlıyor.  

Ürünlerinizi sadece Propars paneline yükleyerek, Amazon Avrupa’daki tüm ülkelere tek tuşla satışa açabilirsiniz!

Ayrıca, Propars’ın otomatik çeviri özelliği sayesinde ürünlerinizi, yabancı dil bilme gereksinimi olmadan, ürün bilgilerinizi sadece Türkçe yazarak, istediğiniz pazaryerinde o ülkenin dilinde satışa çıkarabilirsiniz.

Amazon Avrupa’da en hızlı ve sorunsuz şekilde mağazanızı açmak için Propars’ın demo paketine başvurabilirsiniz!

E-İhracat
Amazon Geliştirilmiş Üretici Sorumluluğu (EPR) Nedir?
E-İhracat
Etsy Satışlarını Nasıl Artırırsın?
E-İhracat
Payoneer Nedir? Komisyon Oranları Nelerdir?