E-Arşiv Faturada İptal ve Raporlama İşlemleri 2022 Güncel
2019 yılı itibari ile e-Arşiv faturanın kullanımı ile ilgili birtakım güncellemeler yapıldı. Bu güncellemeler, e-Arşiv faturanın iptal ve raporlama süreçlerini yeniden şekillendirdi.
E-Arşiv Faturanın Raporlama Süreçleri;
2019 yılına dek; işletmelerin kesmiş olduğu e-Arşiv faturalar; takip eden ayın en geç 15’ine kadar rapor ediliyordu.
Ancak, 2019 yılı itibari ile artık müşterilere teslim edilmiş olan faturalar, 2 günde bir otomatik şekilde Gelir İdaresi’ne rapor edilecek. Ve bu raporlarda dikkat edilen tarih; faturaların kesildiği tarih değil, faturaların müşterilere teslim edildiği tarih olacak.
Örnek olarak; 5 Ocak tarihinde kesilip; 10 Ocak tarihinde gönderilen bir faturanın raporu 12 Ocak’ta Gelir İdaresine gönderilecek.
Bir diğer örnekse; 22 Ocak tarihinde oluşturulup Propars‘a kaydedilen ve Propars’ta numara alan bir fatura için “Gönder” butonuna basılan tarih 3 Şubat ise; bu faturanın raporlama günü 5 Şubat olacak.
Fatura İptal Süreci, E-Arşiv Fatura Nasıl İptal Edilir?
Özellikle internet satıcılarının sık karşılaştığı sorunlardan biri; satışı yapılan ve faturası kesilen bir ürünün kargosunun geri dönmesi durumunda ortaya çıkan fatura iptal etme ihtiyacıdır.
Bu ve benzer başka sorunlar göz önünde bulundurularak; Gelir İdaresi’nin e-Arşiv faturaların iptali ile ilgili tavsiye ettiği 3 farklı yöntem bulunuyor.
İşte e-Arşiv faturalarınızı iptal etmek için uygulayabileceğiniz yöntemler;
1) Faturanızı alan taraf bir işletme ise; size bir iade faturası oluşturur. Bu şekilde, herhangi bir iptal işlemi yapmak durumunda kalmazsınız.
2) Eğer faturayı alan taraf bir son kullanıcı ise; faturanın alt tarafında bulunan “iade” bölümünü doldurarak size geri gönderebilir ve siz bu imzalı bölümü “gider pusulası” olarak kullanabilirsiniz. Böylece, muhasebesel olarak faturanızı iptal etmiş sayılırsınız.
3) Ayrıca, Propars panelinizde, faturasını iptal etmek istediğiniz siparişinizin içerisinde bulunan “İptal” butonuna basarak iptal işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Ancak burada diğerlerinden farklı olan önemli nokta ise, sizin veya müşterinizin bu faturayı aylık beyannamesinde kullanmamış olması.
Üstelik, e-fatura ve e-arşiv fatura uygulamaları ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi Propars Blog’da bulabilirsiniz!
Ayrıca, İlgili yazılar;
- Ayrıca, E-Fatura ve E-Arşive Geçmek
- E-Fatura ve E-Arşiv Hakkında 25 Soru-Cevap
- Propars ile E-Faturaya Ücretsiz Geçiş
- E-Fatura Hakkında Yanlış Bilinen 11 Gerçek