Sanal Mağaza Nasıl Tanıtılır? E-Ticarette Pazarlama
Bir sanal mağaza sahibi olmak, binlerce rakibinizin olduğu dev bir pazar yerinde tezgah açmak gibidir. Doğru pazarlama yöntemlerini uygulamazsanız potansiyel müşterileriniz varlığınızdan dahi haberdar olmayabilir.
e-Ticarete atılan firmaların “yenilikçi” kabul edildiği ve sadece bu sayede bile rakiplerine fark atabildikleri dönem çok geride kaldı. Artık -Ticarete atılmak tek başına rakiplerinizin önüne geçtiğiniz anlamına gelmez. Zira günümüzde işletmelerin çok büyük bir bölümü e-Ticaretin artık bir zorunluluk olduğunu kabullenip internet üzerinden satış yapmaya başladı. Herkesin kolayca bir sanal mağazaya sahip olduğu bir ortamda mühim olan binlerce rakibinizin arasında kaybolmamak. Bunun da yolu dijital pazarlama yöntemlerinden geçiyor.
Dijital pazarlama nedir? – Sanal Mağaza
e-Ticarette pazarlama, dijital kanallar üzerinden yapılan faaliyetlerdir. Ancak bu, geleneksel pazarlama stratejilerinin dijital kanallarda aynen uygulanması demek değildir. Her ne kadar geleneksel pazarlamanın birçok temel prensibi hâlâ geçerliliğini korusa da dijital ortamda araçlar ve kullanıcı davranışları çok daha hızlı değişir. Bu yüzden dijital pazarlama stratejileri de geleneksel pazarlamaya kıyasla çok daha hızlı değişmelidir. Bu faaliyetler, özellikle büyük ölçekli işletmeler için çok ciddi bir maliyet anlamına gelmektedir. KOBİ‘ler için bazı temel stratejileri uygulayarak rakip işletmeler arasında fark yaratmak daha kolaydır.
Başlangıç için ideal: Google Adwords
e-Ticarete yeni adım atan bir KOBİ’nin ilk hedefi bir an önce tanınır hale gelmektir. Sanal mağaza nız bir an önce görünür hale gelmelidir. Bunun yolu da Google aramalarında üst sıralarda yer almaktan geçer. Google aramalarında üst sıralarda yer alabilmenin aşağıda bahsedeceğimiz daha komplike yolları olmakla birlikte, yeni bir sanal mağaza açan bir işletme için Google Adwords kullanmak ideal bir ilk adımdır.
Google Adwords nedir? – Sanal Mağaza
Google Adwords , en yaygın kullanılan arama motoru olan Google’ın sunduğu bir reklamcılık hizmetidir. Bu hizmeti kullandığınızda sadece verdiğiniz reklamın sitenize getirdiği tık üzerinden ödeme yaparsınız. Google Adwords’te işletmenizi aramalarda üst sıralarda görüntülemeye yarayan arama ağı reklamından faydalanabileceğiniz gibi başka sitelerde görüntülenmek üzere görsel ve video şeklinde reklam da verebilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamalara da Google Adwords vasıtasıyla reklam vermeniz mümkün.
Arama ağı reklamlarına öncelik verin
e-Ticarete yeni adım atan bir sanal mağazanın Google Adwords’te önceliği arama ağı reklamı vermek olmalıdır. Bu sayede ürününüzle ilgili arama yapan kullanıcılar sizin sanal mağazanızı arama sonuç sayfasında üst sıralarda görürler. Adwords’teki diğer reklam seçeneklerine kıyasla geri dönüşüm oranı daha yüksek olan arama ağı reklamları bu yüzden e-Ticarete yeni adım atan KOBİ’lerin önceliği olmalıdır.
Sosyal medya reklamlarını ihmal etmeyin – Sanal Mağaza
İnternet kullanıcıları zamanlarının çoğunu sosyal medya mecralarında geçirdiğinden bu mecralar sanal mağazanızın tanıtımını yapmanız için idealdir. Facebook, Twitter ve Instagram gibi Türkiye’de yaygın olarak kullanılan sosyal medya mecralarına reklam vererek sanal mağazanızın tanınırlığını artırabilirsiniz. Üstelik bu mecralar reklam hedefleme adı verilen bir strateji uygularlar ve lokasyon ya da beğeni gibi filtreleme yöntemleri sayesinde reklamınızı doğru kişilere doğru zamanda gösterirler. Bu, bir sanal mağaza için önemlidir.
İnternet siteniz SEO uyumlu olsun – Sanal Mağaza
İnternet sitenizi Google aramalarında üst sıralara taşımanın tek yolu Google Adwords değil. E-Ticaret yapıyorsanız Arama Motoru Optimizasyonu anlamına gelen Search Engine Optimization (SEO) meselesiyle önünde sonunda haşır neşir olmak durumunda kalırsınız.
SEO, web sitelerinin arama motorlarında üst sıralarda çıkmasını sağlamak amacıyla atılan adımlara denir. Tıpkı SEO gibi, sitenizi bölgesel aramalarda üst sıraya çıkarabilmek için atmanız gereken adımlar da yani yerel SEO da dijital pazarlamanın önemli araçlarından biridir. Başlangıç için Google Adwords işinizi görür. Ancak ilerleyen aşamalarda SEO uyumlu bir web sitesine sahip olmalısınız. Aramalarda üst sıralarda çıkmanız açısından hayati bir pazarlama stratejisi halini alacaktır.
Potansiyel müşterilerinizin e-posta adreslerine ulaşın – Sanal Mağaza
İnternet sitenizi ziyaret etmiş ancak alışveriş yapmadan ayrılmış tüm ziyaretçiler aslında birer potansiyel müşteridir. Bu potansiyel müşterilerinizin e-posta adreslerine ulaşabilirsiniz. Onlara promosyon ve kampanya mailleri göndererek geri dönüşü yüksek bir pazarlama faaliyetinde bulunabilirsiniz. Zira el altından satılan toplu e-posta adreslerinden satın alıp bunlara spam mail göndermeyin. İşletmenizle ilgilenen insanlara e-posta gönderin. Sadece e-posta üzerinden indirimler yapacağınızı duyurun. E-posta üzerinden paylaşacağınız ilgi çekici içerikler üreterek hatırı sayılır bir e-posta arşivine ulaşın.
En önemli strateji: Devamlılık – Sanal Mağaza
Her türlü pazarlama faaliyeti devamlılık ister. Uyguladığınız pazarlama teknikleri başarılı olabilir ve mağazanız kısa sürede tanınabilir. Yine de her gün birçok rakibinizin pazara giriş yaptığını unutmayın. Ve geride bıraktığınız rakiplerinizin de pazarlamaya önem verip bütçe ayırmaya başladığını unutmamanız gerekir.
Günümüzde dijital pazarlamanın devamlılığı anlamında en kritik nokta içeriktir. Bill Gates’in “İçerik Kraldır” (Content is King) sözünden hareketle, internet sitenize sürekli ziyaretçi çekecek bir blog bölümü açmak ve hedef kitlenizin en çok aradığı kelimeleri içeren blog yazıları eklemek, sanal mağazanızın her zaman rakiplerinden bir adım önde kalmasını sağlamanın en güçlü yoludur. Sanal mağaza devamlılık ister.
Sanal Mağazanı Tüm Dünyaya Aç!
Bir sanal mağazaya sahip olmak fiziki sınırlardan kurtulmak anlamına gelir. Sanal mağazanız tüm ülkeye hatta tüm dünyaya ulaşabilir. İnternette sınır veya mesafe yoktur. O halde neden yalnızca kendi ülkenizde satış yapmak isteyesiniz ki?
Propars e-ihracat ile tanışmak sanal mağazanızı tüm dünyada satış yapan bir hale getirir. Propars’ın KOBİ’ler için sunduğu gelişmiş e-ihracat çözümleri ile e-ihracat yapmak her işletme için mümkün.
Ebay, Allegro, Wish ve Amazon gibi platformlarda satış yapın. Tüm dünyaya satış yapan bir ihracat firması olmak sizin elinizde.
Propars, dil çevirisi ve mağaza kurulumu gibi destekleri ile çok kolay bir süreç sizi bekliyor.
E-İhracata hemen başlamak için şimdi bir Propars yetkilisine ulaşın!
İlgilenebileceğiniz diğer yazılar;
– E-fatura hakkında yanlış bilinen 11 gerçek
– 2018’de fiziki mağazanızı internete taşıyın
– 2018 yılında Kobilerin hayatını etkileyecek teknoloji trendleri
– Propars ile 1000 e-Fatura ücretsiz