Genel

Amazon Prime Day: Satıcılara Yönelik İpuçları


Amazon’un her yıl dünya çapında gerçekleştirdiği ve iki gün boyunca devam devam eden Amazon Prime Day etkinliği için sayılı günler kaldı. Bu yıl 21-22 Haziran tarihlerinde düzenlenecek kampanyalarda Prime üyelerine özel birçok indirim ve fırsat yer alacak.

Türkiye’de bu yıl ikinci Prime Day etkinliği ile alışveriş tutkunlarına hitap edecek Amazon, tüm dünya ile aynı anda Türkiye’de etkinliği gerçekleştirecek. Amazon satıcıları için yazımızda ele aldığımız 5 temel madde ile Prime Day 2021 etkinliğine  nasıl hazırlanmanız gerektiğini öğrenin;

İçerik;

  • 2020 Yılı Amazon Prime Day İstatistikleri
  • Satıcılar için Prime Day İpuçları
    • Ürün Listelemelerinizi Güncelleyin
    • Envanterinizi Yönetin
    • Fiyatlandırmayı Optimize Edin
    •  Paketleme
    • Reklam
  • Propars ve Amazon Entegrasyonu

2020 Yılı Amazon Prime Day İstatistikleri

Prime Günü, her yıl en kritik satış dönemlerinden biri. Amazon satıcıları, satışlarından gelen getirilerini en üst düzeye çıkarmak için temel stratejilerle işletmelerini Prime Günü’ne hazırlamanın ne kadar önemli olduğunun farkında.

Geçtiğimiz yıl Prime Day satışları dünya çapında yaklaşık 10.4 milyar ABD dolarına ulaştı. Bu durum Prime Day’i Amazon tarihindeki en başarılı alışveriş olayı haline getirdi. 2019 ile karşılaştırıldığında, iki günlük etkinlik sırasında tüketici harcamaları yüzde 43 oranında artış gösterdi.

  • Amazon Prime Üyeleri Tarafından Prime Day İçinde Satın Alınan Ürün Sayısı: 175 Milyon
  • 2020 Yılında Dünya çapında Amazon Prime Day Satışları: 10.4 milyar ABD Doları

Satıcılar için Prime Day İpuçları

Amazon, tedarik zincirinde zorluklar ve Covid-19 pandemisi ile ilgili depolama sorunları nedeniyle 2020 yılında Prime Day’i sonbahar tarihine ertelemişti. Kısa bir süre önce 21-22 Haziran günlerini 2021 yılı için resmi tarih olarak belirledi. Her zamankinden daha fazla işletmenin Amazon’da satış yapması ile birlikte Prime Day 2021, satıcıların hazırlaması gereken başka bir büyük etkinlik olacak.

İpucu 1: Ürün Listelemelerinizi Güncelleyin

Satıcıların görünürlüğü artırmak ve dönüşüm oranlarını en üst düzeye çıkarmak için tanıtmayı planladıkları ürün listelerini optimize etmeleri oldukça önemlidir. Ürün listelemelerinizi güncellerken aklınızda bulundurmanız gereken birkaç önemli faktör vardır:

  • Yüksek Kaliteli Görseller

Yüksek çözünürlüklü ve Amazon’un görsel standartlarına uygun, yeni ve ilgi çekici ürün görselleri kullanın.

  • Başlıklar, Madde İşaretleri ve Açıklamalar

Mobil görünürlüğe de yardımcı olan, ilgi çekici, net ve kısa bir metin yazın.

  • Anahtar Nitelikler

Satıcı olarak ,ürün bilgilerinizi kapsayan ayrıntılı açıklamalar eklemelisiniz. Tüketicilerin ürününüz hakkında olabilecek tüm sorularını açıklamada belirtmelisiniz.

  • Ön Uç ve Arka Uç Arama Terimleri

SEO performansını en üst düzeye çıkarmak, ön uç ve arka uç anahtar kelimelerini güncellemeyi gerektirir. Hem ürünle hem de kategorisiyle alakalı optimal anahtar kelimeler kullanmalısınız. Bu durum, hacim oluşturmaya, görünürlüğü ve dönüşümleri artırmaya yardımcı olur. Ürününüzle alakalı ancak şu anda listelemenizde kullanılmayan anahtar kelimeleri eklediğinizden emin olmalısınız. Kelimeleri tekrar etmeyin, kendinizin veya rakiplerinizin marka adlarını arka uç anahtar kelimelerinizde kullanmayın.

NOT: Amazon’da etkili bir pazarlama stratejisinin nasıl olması gerektiğini anlattığımız blog yazımıza burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.

İpucu 2: Envanterinizi Stratejik Olarak Yönetin

Prime Day’de tanıtmayı planladığınız herhangi bir ürün için, olası sorunları önlemek için hangi ürünlerinizin  stok seviyelerinin uygun olup olmadığını değerlendirmek için zaman ayırmalısınız.

Popüler bir ürününüzün stoğunun tükenmesi, listelemelerinizin sıralamasını ve satıcı performans ölçümlerinizi etkileyebilir. Prime Day’de kısa bir süre için sınırlı sayıda indirimin sunulduğu ‘Lightning Deals’ promosyonundan faydalanmak istiyor olabilirsiniz. Özellikle Lightning Deals’i kullanmayı planlıyorsanız, Prime Day boyunca yetecek kadar envanteriniz olduğundan emin olun.

Prime Day 2020 verilerine göre, çeşitli ürün kategorilerinde toplam satış büyümesinde artış oldu. 2019’a kıyasla, en çok satan ürünlerin birçoğunun elektronik kategorisine girmesiyle, elektronik kategorisi %12 büyüdü. Giyim, ayakkabı ve mücevherat için toplam satış büyümesi %27 arttı. Bakkal ve yiyecekler %23, ev ve mutfak %14 büyüdü. Bu popüler kategorilerde satış yapıyorsanız, artan talebi karşılayabilmeniz gerekli. Bundan dolayı, yeterli stoğa sahip olmak etkinlikte başarı yakalayabilmeniz için kritik olacaktır.

Not: Lightning Deals promosyonunu, Amazon’da ‘Today’s Deals’ veya ‘Prime Day’ sayfalarında bulabilirsiniz.

İpucu 3: Fiyatlandırmayı Optimize Edin

Satıcılar tüketicilerin dikkatini çekmek için rekabet ederken, Prime Day’de etkin fiyatlandırma stratejileri kilit rol oynar. Kataloglarınızda kapsamlı değişiklikler yapmak yerine her bir ürünü SKU düzeyinde titizlikle inceleyerek satışlarınızı en üst düzeye çıkarabilirsiniz. Her ürünün geçmiş performansını analiz edin. Böylece bu yılki etkinlikte ürünün en iyi nasıl fiyatlandırılacağını ve tanıtılacağını daha rahat belirleyebilirsiniz.

İpucu 4: Paketleme

Etkinlikte kullanmak için başka bir harika strateji, kataloğunuzdaki birden çok öğeyi tek bir işlem için gruplandırarak satışları artıran ürün paketlemedir. Yani, birbirini tamamlayan ürün paketleri oluşturmaktır. Paketler, genellikle aynı anda satın alınan popüler ürünler için etkilidir. Ayrıca, en iyi ürünlerinizi daha az popüler ürünlerle eşleştirerek, envanter seviyelerini yönetmeye ve eski envanter aracılığıyla satış yapmaya yardımcı olabilecek paketler hazırlayabilirsiniz.

İpucu 5: Reklam

Potansiyel müşterilerinize Prime Day’e katıldığınızı bildirmek için sosyal medyayı, e-posta kampanyalarını ve Amazon reklamlarını kullanın. Fırsatlarınızı önceden tanıtmaya başlayın ve promosyonlarınıza Prime Day boyunca devam edin. Amazon PPC kampanyalarınızı optimize etmelisiniz. Maksimum tıklama sağlayan ve bu tıklamalardan geri dönüş sağlayan anahtar kelimeleri ve ürünleri hedeflemelisiniz. Amazon reklamları ve bunları nasıl oluşturabileceğinizi buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz.

Propars ve Amazon Entegrasyonu

Propars ile Amazon’da satışa başlayarak ürünlerini 300 milyondan fazla ziyaretçiye sunabilirsin.

Propars’ın Avantajları;

  • Propars, Amazon mağazalarını senin yerine ücretsiz olarak açar.
  • Propars ile mağazalarını tek bir ekranda yönetebilir, stok takibi, sipariş yönetimi, e-fatura gibi e-ticarette ihtiyaç duyulan tüm özellikleri aynı yerden kontrol edebilirsin.
  • Ürün bilgilerin satış yaptığın ülkenin diline otomatik olarak çevrilir.
  • Müşteriler, Propars’ın anlaşmalı olduğu kargo şirketlerindeki indirimlerden faydalanarak ürünlerini çok daha uygun fiyatlarla yurt dışına gönderir.

E-Ticaret
Müşteri Kazanmanın ve Elde Tutmanın Sırları
E-Ticaret
E-ticarette Müşterinin Güvenini Nasıl Kazanırsınız?
E-İhracat
Amazon Suspend Nedir? Nasıl Çözülür?