E-Ticaret

KOBİ’ler için E-ticaret Rehberi -I-


Propars ekibi KOBİ’ler için ücretsiz bir e-ticaret rehberi hazırladı.

1. Bölüm: KOBİ’ler Neden E-ticaret Yapmalı?

Dünyanın en eski iş kollarından biri ticaret. Tarihte her dönem bir takım değişiklikler ticaret anlayışını değştirmiş olsa da son yıllardaki kadar büyük bir değişim hiç yaşanmadı. İnternet kullanımının günlük hayatın her anına sızmasıyla birlikte başlayan dijital dönüşüm elbette ekonomik dinamikleri de değiştirdi, ticarete bambaşka bir boyut kazandırdı. Tüketicinin ve üreticinin bu süreçle birlikte değişen, gelişen ihtiyaçları artık sadece büyük markaları veya kurumları değil, küçük ve orta ölçekli işletmeleri de güne ayak uydurmaya zorluyor. İşte bu aşamada karşımıza da bir süredir hayatımızda olan e-ticaret kavramı çıkıyor.

Pek çok internet kullanıcısı için “e-ticaret nedir?” sorusu epey geçmişte kalmış olsa da yine de kısaca tanımlamak isteriz. Elektronik ticaret, yani kısa adıyla e-ticaret, İnternet veya diğer bilgisayar ağları üzerinden ürün ve hizmet alım satımlarına verilen addır. Bu konuyla ilgili biraz daha bilgiye ihtiyacınız varsa daha önceden yayımladığımız “E-ticaret nedir?” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

KOBİ’ler için e-ticaret gerçekten gerekli mi?

Bu sorunun oldukça kısa ve kesin bir yanıtı var; EVET. E-ticaret, artık KOBİ’ler için şirketlerinin büyütmeleri için bir fırsat olmaktan ziyade kimi zaman rakipleriyle yarışabilmeleri ve dolayısıyla varlıklarını sürdürebilmeleri için bir gereklilik. E-ticaretin firmanıza olan faydalarını saymadan önce size yakın tarihte yapılan önemli bir araştırmadan söz etmek istiyoruz.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2017 Ağustos ayında sonuçlarını açıkladığı Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması’na göre İnternet kullanan bireylerin oranı 2017 yılı itibariyle %66,8’e yükseldi.

E-Ticaret Rehberi

İnternet kullanımının artmasının yanı sıra göze çarpan bir diğer önemli yükseliş de online alışveriş yapan kişilerin sayısında. 2016 yılında internet üzerinden kişisel kullanım amacıyla mal ve hizmet siparişi veren veya alan kişilerin oranı %20,9 iken, 2017 yılında bu rakam %24,9’a yükseldi. Bu da demek oluyor ki geçtiğimiz yıl her dört kişiden biri internet üzerinden alışveriş yapmış.

E-Ticaret rehberini okumaya devam edin.

Pazarlama uzmanlarının ortak görüşü bu oranların her geçen yıl daha da yükseleceği ve bu dijital sürece uyum sağlayamayan KOBİ’lerin büyüyemeyeceği hatta belki de ayakta kalamayacakları yönünde.

E-Ticaret yapmak firmalara ne kazandırır?

Sınır ötesi ticaret

Küreselleşmenin büyük bir hız kazandığı bir dönemi yaşıyoruz. Firmalar ticaret yapmak için artık sadece bulundukları coğrafya ile sınırlı değiller. E-ticaret ile dünyanın pek çok farklı noktasına ürün veya hizmet satabilir, çok daha fazla kişiye ulaşabilirsiniz.

Örneğin ayakkabı satan bir mağazanız var. Mağazanızdan alışveriş yapabilecek maksimum müşteri sayısı o caddeden geçen hedef kitleniz kadar olacaktır. İnternet üzerinden satış yapmaya başladığınızdaysa hedef kitlenizi genişletir, sadece bulunduğunuz şehre değil, dünyanın farklı noktalarına satış yapabilirsiniz.

Mağazanız 7 gün 24 saat hizmet verir

Dükkanınızın kapalı olduğu saatlerde, hatta siz uyurken bile ürünlerinizi satmaya devam etmeniz harika olmaz mı? Bir dükkanınız olduğunda belli mesai saatleri içinde orada bulunur ve satış yaparsınız. Oysa bir e-ticaret siteniz olduğunda günün her saati müşterileriniz size ulaşabilir, sizden alışveriş yapabilirler.

Maliyetler düşer, verimlilik artar – E-Ticaret Rehberi

Eğer fiziki bir mağazanız varsa pek çok gider kalemine alışkınsınız demektir. E-ticarete adım attığınızda ise yatırım ve işletme maliyetlerinin fiziki mağazaya oranla çok daha düşük olduğunu görürsünüz. Bu da daha verimli satış imkânlarına sahip olacağınız bir adım attığınız anlamına gelir. Ve firmanızı büyütmek için bir fırsattır. Eğer sadece kendi ürettiğiniz ürünlerin yanı sıra bir tedarikçi olarak çalışıyorsanız müşterilerinize daha fazla ürün seçeneğini bir arada sunabilir, stok konusundaki masraflarınızı düşürebilirsiniz.

Müşterilerinizle ilgili daha fazla bilgiye sahip olursunuz

Hedef kitlenizle ilgili bazı önemli bilgilere ulaşmanız için mutlaka sizden alışveriş yapmalarına gerek yoktur. Sanal mağazanızı gezerken bıraktıkları izlerle onlarla ilgili pek çok bilgiye sahip olabilirsiniz. Aynı zamanda hangi ürünleriniz daha çok dikkat çekiyor, müşterileriniz size nasıl ulaşıyor, pazarlama stratejinizi nasıl oluşturmalısınız gibi pek çok konuda fikir sahibi olabilirsiniz.

Güven ve prestij – E-Ticaret Rehberi

İşinizi dijital dünyaya taşımak daha fazla insana ulaşmanıza ve güven sağlamanıza yarar. Müşterilerartık alışveriş yapmadan önce internette o ürün veya hizmetle ilgili araştırmalar yaptıkları bilinen bir gerçek. Sizden ürün veya hizmet satın almış müşterilerinizin olumlu yorumları prestijinizi arttırır. Yeni müşteriler kazanmanıza neden olur.

Propars ile E-ticaret artık çok kolay!

E-ticaret her ne kadar günden güne daha gerekli ve kolay hâle gelse de; başlangıç aşamasındaki bir firmanın önünde çok da kolay olmayan bir süreç olduğunu belirtmekte yarar var. Marka algısı yaratmak, bilinirlik ve güvenilirlik sağlamak önemlidir. Ancak kısa vadede büyük satış rakamlarına her zaman çok da kolay değil. E-ticaret yapacağınız bir web sitesi oluşturmak başlangıç noktasında ciddi yatırım isteyen bir iş. Operasyonel anlamda bu süreci yönetmek firmanız açısından zahmetlidir. Ancak bu e-ticarete atılamayacağınız anlamına gelmiyor. Propars ile Gittigidiyor ve Hepsiburada gibi Türkiye’nin önde gelen online satış sitelerinde mağaza açabilirsiniz. Üstelik satışlarınızı sadece yurt içi ile sınırlı tutmak zorunda değilsiniz. Amazon, Ebay gibi global platformlarda yer alarak dünyanın pek çok yerine ürünlerinizi satmanız mümkün.

Zaten hâlihazırda e-ticaret siteniz var mı? O zaman ürünlerinizi Propars’a yükleyerek stok takibini kolaylaştırabilir, üstelik ücretsiz E-fatura hizmetinden faydalanabilirsiniz.

Propars ile E-İhracata da Başla! – E-Ticaret Rehberi

Ürünlerinizi online ortama taşımak ve e-ihracata başlamak artık her işletme için bir zorunluluk. E-Ticaret yapmak gelişen sistemlerle çok kolaylaştı. Bir çok işletme zaten bunun farkında. Ancak e-ticaretin sunduğu faydalar ülkemiz içerisinde sınırlı değil.

Online olarak tüm ülkeye ulaştığınız gibi tüm dünyaya da ulaşabilirsiniz. Üstelik; Trendyol, Hepsiburada’da satış yapar gibi kolay şekilde! Amazon ve Etsy gibi global platformlarda satış yaparak tüm dünyada satışa başlayabilirsiniz.

Propars’ın gelişmiş e-ihracat çözümleri, e-ihracat yapmak isteyen tüm KOBİ’ler için biçilmiş kaftan! Şimdi hemen Propars ile Amazon, Ebay, Allegro ve Etsy gibi global dev platformlarda satışa başlayabilirsin.

Üstelik otomatik çeviri sistemi gibi gelişmiş sistemler ile her işletme için uygun!

Devamı: Kobiler için e-ticaret rehberi -II-

İlgili Yazılar

– E-ticaret yapanlara e-arşiv zorunlu mu?

– Mutlaka bilmeniz gereken e-ticaret terimleri

– E-ticaret nedir?

E-Ticaret
E-Ticarette Bilgiye Hükmetmek
E-Ticaret
Allegro Reklamları ile Satışlarınızı Artırın
E-Ticaret
Pazarlamada E-Postayı Doğru Kullanmanın 9 Altın Kuralı