E-İhracat

Amazon SEO Nasıl Yapılır? – 1 : Çok Satan Ürün Başlığı Nasıl Oluşturulur?


Amazon’da Ürün Başlığı Nasıl Oluşturulur?

Ürün başlıkları, Amazon ürünlerinin en önemli bileşenlerinden biridir ve satış başarısı üzerinde doğrudan etkilidir. Amazon’da satışa çıkardığınız ürünün başlığı açıklayıcı, özgün ve anlaşılır olmalıdır. Bu yazımızda belirtilen noktalara dikkat ettiğiniz takdirde Amazon’da başarılı bir satıcı olmanın ilk adımını kolaylıkla atacaksınız!

  1. Amazon’da Ürün Başlığı Karakter Limiti Ne Kadar?
  2. Amazon Ürün Başlığı Optimizasyonu için İpuçları
    2.1. Keyword (Anahtar Kelimeler)
    2.2. Kullanılabilirlik
    2.3. Format
  3. En Aktif Kategoriler İçin Başlık Oluşturma
    3.1. Ev & Mutfak
    3.2. Elektronik
    3.3. Takı
    3.4. Oyun
  4. Propars, Amazon Entegrasyonu

1. Amazon’da Ürün Başlığı Karakter Limiti Ne Kadar?

Amazon’da, kategorilere göre değişiklik gösterebilen ürün başlığı karakter sayısı genel itibariyle 150-200 arasıdır. 150-200 karakter, detaylı ve etkili bir ürün başlığı yazmak için oldukça yeterli olsa da ürünleriniz mobil platformlarda görüntülenirken yalnız ilk 80 karakterin görüntüleneceğini belirtmekte fayda var. Bu sebeple, biraz sonra belirteceğimiz ürün başlığının anahtar bileşenlerini ilk 80 karakterde yazmakta fayda var.

2. Amazon Ürün Başlığı Optimizasyonu için İpuçları

2.1 Keyword (Anahtar Kelimeler)

Ürün başlığı yazarken “anahtar kelime” dediğimiz, ürünümüzü müşteri aramalarında ve Amazon arama motoru algoritmasında ön plana çıkmamıza yardımcı olacak kelime ve cümlecikleri kullanmak oldukça önemlidir. Ayrıca, Bu anahtar kelimeler, ürününüzün kategorisine yönelik genel kelimeler olabileceği gibi, doğrudan ürününüze odaklanmış, daha spesifik kelime öbekleri de olabilir. Bu anahtar kelimeleri çıkarmanın birkaç yöntemi;

  • Amazon arama motoru: Amazonun kendi arama motoruna ürününüzü özetleyecek en temel kelime ve kelime öbeklerini yazarak Amazon’un o anahtar kelimede en çok aratılan diğer öbekleri gösterdiğini göreceksiniz.

Yukarıda verilen örnek dil sebebiyle Amazon Türkiye’den alınmıştır. Amazon’un diğer tüm ülkelerinde de aynı mantık geçerlidir. Görüldüğü gibi “kadın” anahtar kelimesinden sonra en çok aratılanlar Amazon tarafından gösterilmiştir. Daha spesifik bir örnek verelim:

Kadın botu sattığımız bir senaryoda, arama bölümüne “kadın bot” yazarak “deri” ve “su geçirmez” anahtar kelime öbeğine ulaşabiliyorum. Bir örnek de Amazon İngiltere’den verecek olursak:

Burada “Women Boots” yazdığımız zaman Amazon Türkiye’ye göre daha çok anahtar kelime karşımıza çıkıyor. Bunun sebebi ise Amazon Türkiye’nin hala gelişmekte olması ve daha az seçenek bulunması.

–          Rakip Listeler: Amazon’daki rakiplerinizin, aynı sayılabilecek ürünler için başlıklarında ne gibi anahtar kelimeler kullandıklarını inceleyerek kendi ürün başlığınıza uyarlayabilirsiniz. Bu asla başkalarının başlığını kopyalayın olarak algılanmamalı. Fikir alma ve kendinize uyarlama bizim buradaki anahtar kelimelerimiz.

–          3. Parti Yazılımlar: Amazon’u gerçekten gelir kaynağı olarak kullanan birçok satıcı 3. Parti yazılımlardan faydalanmaktadır. Piyasada birbirlerinin benzeri hizmeti veren onlarca yazılım bulunmaktadır. Keyword çıkartmak için kullanabileceğiniz gibi, işinize yarayabilecek birçok farklı hizmet ve araçları da içinde barındıran bu yazılımların tek handikabı, bedava olmamalarıdır.

2.2 Kullanılabilirlik

Keyword çalışmasının yapıldığını varsayalım. Peki bunları nasıl kullanacağız? Öncelikle şunu söylemeliyiz ki sırf elimizde birçok keyword var diye bunları gelişigüzel şekilde ürün başlığının içine serpiştiremeyiz. Ürün başlığı ikna edici ve güçlü olmalı ve emin olabilirsiniz ki “güçlü”, gerekli gereksiz her anahtar kelimeyi başlığa serpiştirmek anlamına gelmiyor. Daha açık olmak gerekirse; Amazon’un önceki algoritmasına göre ürün başlıklarına tabiri caizse anahtar kelimeler döşeniyor ve ortaya hem göze hem de zihne hitap etmeyen, fakat sırf algoritmada yükseklere gelebilmek için yazılmış karmaşık ve çirkin başlıklar kullanılıyordu. Bu algoritma değiştiğinden beri Amazon belirli bir formatta başlık yazılmasını uygun görüyor. Bu formata göre başlığınız anlam bütünlüğünü korumalı ve bütün halinde bakıldığında düzenli ve mantıklı olmalıdır. Eş anlamlı kelimeler ve gereksiz uzun anahtar ve yardımcı kelimelere yer verilmemelidir. İleride verecek olduğumuz örneklerde bu konuya değineceğiz.

2.3 Format

–          Her kelimenin baş harfi büyük olmalı.

–          Tüm sayıları numara ile yazın.

–          Hem anlaşılır hem bilgilendirici olmalı.

–          Gereksiz uzun ve karmaşık olmamalı.

–          Fazla kısa olmamalı ve az bilgi de içermemeli.

3. En Aktif Kategoriler İçin Başlık Oluşturma

Amazon’da en popülerler arasında bulunan “Ev & Mutfak, Elektronik ve Kıyafet” kategorileri üzerinden çeşitli ürünler bazında ürün başlığı örnekleri oluşturmak için ihtiyacımız olan belirli formüller var. Ayrıca, bu formüllere uyduğumuz sürece ürün başlığı oluşturmak bir problem teşkil etmeyecektir. Kategori ve ürünlere göre değişiklikler olabilse de biz en temellerini sizler için derledik; ve genel çapta formatlar hemen hemen benzer şekilde ilerleyecektir.

3.1 Ev & Mutfak  

Yatak pedi, şilte ve çarşaf için formül: Marka + Dikiş Sayısı + Materyal + Uzunluk + Ürün Modeli + Renk, Boyut

Örneğin, SAPPHIRE COLLECTION 800 Dikiş Saf Mısır Pamuğu Ultra Yumuşak Otel Kalitesinde 40CM/16INCH Derin Döşeli Çarşaf (BEYAZ, KING)

Ürünün orijinal dilinde görüntüsü ise şöyle:

–    Yastık için formül: Marka + (Yakalayıcı bir keyword: Premium otel kalitesi) + Özellikler + Materyal + Boyut + Miktar

Örneğin, Duck & Goose Premium Otel Kalitesinde Lüks Yumuşak Tip Beyaz Mikrofiber Yastık, Düşük Alerjenli, Elegant Dizaynlı 100% Pamuk (48*74CM – 19*29INCH, Her kutuda 1 Yastık)

–        Havlu için formül: Marka + Premium + Miktar + Renk + Kaçar Adet + Materyal

Örneğin, Utopia Towels Premium 8 Parça Havlu Seti (Koyu Gri); 2 Banyo Havlusu, 2 El Havlusu, 4 Küçük Havlu – Pamuk Havlular

Şef aletleri için formül; Marka (+ eğer varsa model numarası) + Kullanım Amacı + Model İsmi ve Açıklaması + Ürün Tipi (Renk) + Ekstra Örneğin, Blackstone Signature Griddle Accessories, Restoran Sınıfı, 2 Ispatula, 2 Kazıma Aparatı; 2 Şişe, Ücretsiz Tarif Kitapları, Barbekü için 5’li alet kiti, Kamp İçin Uygun

Tencere-Çatal Bıçak Takımı Formülü: Marka + (Yakalayıcı Kelimeler) + Materyal + Kullanım Amacı + Boyut + Ürün Tipi Örneğin, Calphalon, Modern Sert Anotlanmış Alüminyum Yapışmaz Tava, Omlet Tavası, 10-inch ve 12-inch set, Siyah, Son model -2018986

Tabak, Kâse için formül: Marka + Adet + Ürün Tipi + Kaç Kişilik (set değil tek bir tabaksa kaç kişilik yerine boyutları)

Örneğin, Amazonbasics 18-Parça Akşam Yemeği Takımı, 6 kişilik

3.2    Elektronik

Dizüstü ve masaüstü için formül: Marka + Yıl + Boyut + Model Numarası + PC tipi + (İşlemci + Ram + Hard Drive boyutu + Optik Disk Sürücü)

Örneğin, HP 2019 14” Laptop – Intel Core i3 – 8GB RAM – 128 GB HDD – Kül Grisi Klavye Çerçevesi (14-CF0014DX)

TV için formül: Marka + Model Numarası + Boyut + Ürün Tipi Örnek: Samsung 40NU7100 Düz Ekran 40” 4K UHD 7 Serisi Smart TV 2019

3.3    Takı

Takı ve mücevherat için formül: Marka + Materyal (Kalite vs.) + Stil/İsim + Ürün

Örneğin, Naava 9 Karat Altın 3 Karat Elmas Claw Set Sıralı Taşlı Yüzük.

3.4 Oyun

Oyunlar için formül: İsim + Başlık + Oyun Konsolu + Üretici Örnek: Crash Team Racing – Nitro Fueled – PS4 (Activision)

Kısaca özet geçecek olursak; başarılı olan rakiplerinizin ürün başlıklarını inceleyerek çıkarımda bulunup (asla kopyalamadan) kendinize en uygun başlıkları yaratmanız mümkün. Genel olarak Amazon’un öneri ve şartlarına uyduğunuz sürece problem yaşamayacaksınız. Bloğumuzda anlatılanlar da eminiz ki bu süreci nasıl yönetmeniz gerektiği hakkında yardımcı olacaktır.

4. Propars, Amazon Entegrasyonu

Amazon’da başarılı bir satıcı olmanız için Propars’ın yazılım çözümlerinin yanında danışmanlık hizmetleri de alabileceğinizi unutmayın.

Entegrasyon, mağaza kurulumu, satış arttırma, FBA programı gibi pek çok konuda bize danışmaktan çekinmeyin! Propars ile Amazon, eBay ve Etsy gibi dünyanın en büyük pazaryerlerinde satışa başlamak içinse aşağıdaki süreçleri takip etmeniz yeterli.

Daha detaylı bilgilendirme için Amazon entegrasyon sayfamızı inceleyebilirsiniz.

1- Mağaza Açılışı

Türkiye’deki işletmeniz ile yurtdışı pazar yerlerinde kolayca mağaza açabilirsiniz. Propars, global pazaryerlerindeki mağaza açılış sürecine destek olur. Üstelik, mağazalarınızı istediğiniz platformlarda sizin adınıza ücretsiz açar. Mağazanıza tanımlanacak olan ödeme yöntemi ile yurtdışı pazarından gelecek ödemelerinizi kolayca alabilirsiniz. Mağaza açılışı için gereken belgelere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Mağaza açılışı için gereken evraklara buradan ulaşabilirsiniz.

2- Propars- Mağaza Bağlantısı 

Mağazanızın içerisinden yapılan Propars’a yetki verme işlemi ile Propars-Mağaza bağlantınız yapılır. API denilen bu yöntem ile mağazanız, Propars yönetim panelinle entegre olur.

3- Ürünlerin Propars’a Yüklenmesi

Ürünleriniz toplu olarak Propars paneline yüklenir. Bu işlemi xml, json veya excel yöntemi ile yapabilirsiniz.

4– Ürünlerin Yerelleştirilmesi

Ürünleriniz, seçtiğiniz pazaryerlerinin özelliklerine ve diline göre yerelleştirilir. Ayrıca; otomatik çeviri desteğimiz ile mağazanızın bulunduğu ülkenin diline çevrilir ve ürün bilgileri; kategori özellikleri pazaryerinin yerel özelliklerine göre düzenlenerek yayına açılır.

5- Satış Arttırma Eğitimi

Ayrıca; uzman ekibimiz size pazaryerlerinin kullanımı ve satış arttırıcı yöntemler hakkında bilgi veren ücretsiz bir eğitim verir.

6- Ürünlerin Satışa Açılması

Propars yönetim panelinizden bize yetki verdiğiniz her mağazada tek tuşla ürünlerinizi satışa açabilirsiniz.

7- Sipariş Yönetimi

Satış yaptığınız pazaryerlerinden gelen tüm siparişleri tek ekranda görüntüleyebilir ve yönetebilirsiniz.

8- Faturalama

Gelen siparişleriniz propars ekranında toplanır ve faturalarınız, pazaryerinden alınan sipariş bilgilerine göre otomatik olarak kesilip gönderilmeye hazır hale gelir. Amazon’da ürün satışı yaptıktan sonra faturasını kesmek çok kolay!

9- Kargo

Anlaşmalı olduğumuz kargo firmaları ile size sağlanacak olan özel indirimlerden faydalanabilirsiniz. Üstelik yurtdışı kargo gönderim maliyetlerini yarıya indirebilirsiniz.

10- İade

İadeleriniz, propars paneli içerisinden yönetilebilir, iade edildikten sonra anlaşmalı olduğumuz depolarda sizin için toplanır ve sonrasında toplu olarak size gönderilir. 

Daha detaylı bilgilendirme için bize ulaşabilirsiniz.

İlgili yazılar:

*Propars, Amazon’un Türkiye’deki partneridir.

E-İhracat
Amazon Satışlarınızı Nasıl Artırırsınız? SEO ve Reklamların Önemi
E-İhracat
Amazon Avrupa’da Komisyon Oranları Nelerdir?
E-İhracat
Amazon Avrupa’da Nasıl Mağaza Açılır?