E-İhracat

Avrupa Birliği Yeni KDV (VAT) Kuralları / IOSS VE OSS Nedir?


2020 yılı sonunda Avrupa Komisyonu, 1 Ocak tarihinde yürürlüğe girmesi beklenen yeni KDV (VAT) kurallarının, Covid-19 pandemisi dolayısıyla 1 Temmuz 2021 tarihine ertelenmesine karar vermişti.

Ülkeler, Korona ile mücadele etmekten dolayı yürürlüğe girmesi beklenen yeni kurallara hazır değiller. Bu yüzden, 1 Temmuz 2021 tarihinin de erteleneceğine dair söylentiler mevcut. Fakat İngiltere hariç tüm Avrupa Birliği için yeni sistemin artık yolda olduğunu söyleyebiliriz.

Artık tüm Avrupa Birliği, çevrimiçi satıcı bilgilerini toplamak ve KDV almak için tek bir sistem kullanacaktır.

1 Temmuz Sonrası yürürlüğe girmesi beklenen Avrupa Birliği yeni KDV (VAT) kuralları nelerdir, etkileri ne olacak ve bu kurallara nasıl hazırlanmanız gerektiği hakkındaki tüm bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz.

Henüz yeni kurallar ile ilgili tüm detaylar açıklanmasa da yazımız açıklanan bilgilere göre güncellenmeye devam edecektir.

Blog sayfamızı takipte kalarak ve gelişmelerden haberdar olablirsiniz.

İçerik;

1. Yeni KDV (VAT) Kuralları: Uygulanma Nedenleri

2. 1 Temmuz Sonrası Yürürlüğe Girecek Değişiklikler

3. IOSS ve OSS Sistemi Nedir?

4. Yeni KDV (VAT) Kuralları: Uygulanma Nedenleri

1. Yeni E-ticaret KDV (VAT) Kuralları Neden Getiriliyor?

yeni KDV (VAT) kurallari

Kurallar üzerinde yapılan değişikliklerden bahsetmeden önce Avrupa Birliği’nin neden yeni kurallar getirdiğine kısaca değinelim.

Avrupa Birliği, tedarikçiklerin, nakliye şirketlerinin, satış yapanların ve satın alanların verilerini toplamak, dijitalleştirmek ve görünür kılmak istemektedir. Ayrıca, yeni kurallar ile herkes için eşit alan oluşturma çabasındadır. Bu nedenle getirilen yeni kurallar Avrupa’dan veya Avrupa dışından nerede olursanız olun herkes için geçerli olacaktır.

  • Sadeleştirme ve Sınır Ötesi Ticareti Kolaylaştırma

Her ülkenin belirlediği KDV eşikleri, satıcılar ve devlet kurumları için çok büyük bir idari yük oluşturmaktadır. Tüm AB üyeleri için 10.000 Euro’luk bir birleştirilmiş eşik kullanılacağından dolayı KDV raporlama süreci daha basitleşecektir.

Aynı zamanda, yeni One Stop Shop’un (OSS) benimsenmesi, işletmelerin tüm AB satışları için KDV bildirebilecekleri yalnızca bir üye Devlette KDV kaydı yapmasına yardımcı olacaktır.

  • Adil Rekabet ve KDV Dolandırıcılığıyla Mücadele

Yeni kurallar, KDV dolandırıcılığını azaltmada ve AB işletmelerinin ürünlerini AB topraklarında satmaları için ortamı daha adil hale getirmede çok yardımcı olacaktır. Bu durum, AB işletmelerinin, şu anda KDV ödemeyen AB dışı işletmelerle eşit koşullarda rekabet edebilecekleri anlamına gelmektedir.

  • Gelir

Üye Devletlerin KDV gelirlerinde yıllık 7 milyar Euro’luk bir artış elde edeceği tahmin edilmektedir.

2. 1 Temmuz Sonrası Yürürlüğe Girecek KDV Değişiklikleri

Temmuz ayından sonra gerçekleşen değişiklikler şunlardır:

  • Mal satışları için mesafeli satış eşiklerinin kaldırılması ve 10.000 Euro’luk birleşik bir eşik belirlenmesi
  • Yeni One Stop Shop’u (OSS) başlatarak, Mini One Stop Shop’u (MOSS) genişletme
  • Düşük değerli ithalat KDV muafiyetinin sona erdirilmesi ve yeni IOSS’nin tanıtılması
  • Çevrimiçi pazaryerlerinin, KDV’nin toplanması ve bildirilmesi için satıcı olarak kabul edilmesi
  • Mal ve hizmet tedarikini kolaylaştıran çevrimiçi pazaryerleri için yeni kayıt tutma gereksinimlerinin getirilmesi
  • IOSS kullanılmaması durumunda değeri 150 €’dan az olan ithal malları basitleştirmek için özel düzenlemelerin getirilmesi

yeni KDV (VAT) kurallari

Aşağıdaki kısım gümrük işlemleri için çok önemlidir ve işinizin üzerinde kalıcı bir etkisi vardır. Yeni kurallara göre gelen 3 ana değişiklik;

1) AB ülkesi başına eşik tutarı, tüm ülkeler için toplam tutar 10.000 Euro olarak belirlenecektir

Birinci değişiklik artık Avrupa’da ülkeye bağlı olarak satış eşiğinin olması. Yeni kurala göre, Avrupa Birliği’ne yapılan toplam satışısınız 10.000 Euro’dan fazla olduğunda, satış yaptığınız ülkenin yerel KDV yüzdesine göre ödeme yapmanız gerekecek.

Örnek olarak; Yılda 12.000 Euro satış yaptığınızı varsayalım. Belçika’da 8.000 Euro, Almanya’da 4.000 Euro olarak yaptığınız satışın toplam tutar 12.000 Euro. Yani 10.000’den fazla. Bu durumda Belçika ve Almanya vergi kurallarına göre ödeme yapmanız gerekecek. Yani, müşterinizin nerede olduğuna, satışların gerçekte nerede gerçekleştiğine göre vergi ödeyeceğiniz anlamına gelmektedir.

2) 22 Euro’nun altındaki mallarda ithalat KDV muafiyeti iptal edilecektir

AB’ye giren sevkiyatlar için 22 €’luk düşük değerli sevkiyat indirimi kaldırılacaktır. Sonuç olarak, üçüncü bir ülkeden AB’ye giren her sevkiyat, ithalat KDV’sinden sorumlu olacaktır.

3) Amazon ve eBay gibi pazarlara daha fazla sorumluluk

Üçüncüsü, pazaryerlerinin ve platformların sorumluluğudur. Bilginin yakalanmasında çok önemli bir role sahiptirler. Özellikle Amazon ve eBay, bu konuda son birkaç yıldır çok katıydı. Bu platformlarda satış yapmak isteyen insanlar şirket bilgilerini ve KDV numaralarını kaydettirdiler.

Bu yüzden üzerinde çalıştığınız platformları takip ettiğinizden ve onların düzenleme kurallarına uyduğunuzdan emin olun. Çünkü bilgileriniz sadece bireysel olarak yurt içinde değil, büyük ölçekte bir Avrupa etkisine sahip olacaktır.

3. IOSS ve OSS Sistemi Nedir?

Temmuz ayında gerçekleşecek en büyük değişikliklerden biri, Mini One Stop Shop’un (MOSS) mal ve hizmetler için yeni One Stop Shop’a (OSS) genişletilmesidir.

Import One Stop Shop (IOSS), işletmelerin AB’ye ithal edilen malların mesafeli satışlarına ilişkin KDV yükümlülüklerine uymak için kayıt yaptırabilecekleri OSS’ye benzer bir portaldır. AB’deki müşterilere 150 € veya daha düşük değerde mal satan AB dışı şirketler için tasarlanmıştır. Daha yüksek değerli mallar için standart KDV ithalat kuralları geçerlidir.

OSS (One-Stop-Shop) ise, diğer AB ülkelerindeki müşterilere mal satan AB merkezli şirketler için tasarlanmıştır. Sistem,  1 Temmuz 2021’den itibaren kullanıma sunulacaktır. Böylece, AB’deki alıcılara ithal edilen malları satan tedarikçilerin ve elektronik arayüzlerin, alıcının mallar teslim edildiği anda KDV’yi ödemesini sağlamak yerine, KDV’yi tahsil etmesine, beyan etmesine ve vergi makamlarına iletmesine olanak tanınacaktır.

Hem OSS hem de IOSS şemalarının iki amacı olacaktır:

  • AB’de KDV dolandırıcılığıyla mücadeleye yardımcı olacak
  • Şirketlerin KDV toplama ve beyan etme sürecini basitleştirecekler.

Bu durum, AB şirketleri için adil rekabeti sağlayacaktır. Aynı zamanda AB tüketicileri, AB’nin dışından veya içinden çevrimiçi mal satın alırken, KDV oranının kendi ülkelerinde satın alınan mallarla aynı olacağını bilmeyi takdir edeceklerdir.

4. Neden OSS Sistemine Kaydolunmalı?

yeni KDV (VAT) kurallari
  • Temmuz ayından sonra, AB içinde mal ve hizmet satan işletmeler, mal veya hizmetlerin sunulduğu her ülkede kayıt yaptırmak zorunda kalmayacak. Bunun yerine yalnızca bir üye ülkede KDV kaydından yararlanabileceklerdir.
  • İşletmelerin, kayıtlı oldukları Üye Devletin yalnızca bir Vergi Dairesi ve bir dilde bilgi alışverişinde bulunmaları gerekecektir.
  • AB Üye Devletlerinde sunulan tüm mal ve hizmetler için tek bir KDV beyannamesi ve ödemesi yapılması gerekecektir. Bu nedenle OSS’ye kaydolmak çok caziptir. AB genelinde mesafeli satışlar için tüm KDV yükümlülükleri tek bir merkezi beyanname ile karşılanmaktadır.
NOT:

OSS’ye kaydolmak, yalnızca ikamet ettiği AB ülkesindeki AB girişimcileri için mümkündür. AB dışında bulunuyorsanız, kayıt olduğunuz Üye Devleti kendiniz seçebilirsiniz. Tüketicilere ürünlerinizi gönderdiğiniz ülke en iyi seçiminiz olabilir.

İlgilinizi Çekebilecek Diğer Blog Yazıları:

E-Ticaret
E-ticarette Müşterinin Güvenini Nasıl Kazanırsınız?
E-İhracat
Hyperwallet Nedir? Nasıl Kullanılır?
E-İhracat
Yurt Dışına Satış Nasıl Yapılır?