E-Ticaret

Kobiler için yerel SEO ve önemi -I-


Yerel SEO her işletme için önemlidir. Teknolojiyle birlikte değişen dünya, işletmeleri, markaları da trendleri takip etmeye, dijital dünyaya uyum sağlamaya zorluyor. Geçmişte iyi bir ürün üretmek veya hizmet kalitesini arttırmak başarılı bir satış grafiği yakalamak için yeterliyken; bugün dijital dünyada da var olmak, rakiplerinizle orada da yarışmak zorundasınız.

Dijital dünyada işletmenizi nasıl duyuracağınıza dair biraz araştırmaya yaptıysanız karşınıza çıkan ilk tanımlardan biri hiç şüphesiz SEO (Search Engine Optimization ) olmuştur. Türkçede “arama motorları optimizasyonu” olarak kullandığımız SEO en basit tanımıyla web sitelerinin arama motorlarında yapılan aramalarda üst sıralarda çıkmasını sağlamak amacıyla yapılan çalışmalar bütünüdür. Eğer SEO konusunda daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz bu konuda daha önceden yazmış olduğumuz “Yeni Başlayanlar için E-ticaret Anahtar Kelime Araştırması Nasıl Yapılır?” yazısına göz atmanızı öneririz.

Biz bu kez, tüm markalar ve işletmeler için olmazsa olmazlardan biri olan kobiler için Yerel SEO, yani bir diğer adıyla Lokal SEO’dan söz edeceğiz.

yerel SEO

Yerel SEO nedir?

Eğer SEO konusunda bir takım çalışmalara başladıysanız yerel SEO çoktan kulağınıza çalınmış olmalı. Yerel SEO en basit tanımıyla arama motorlarında bölgesel aramalarda üst sıralarda çıkmak için yapılan çalışmalardır. Yerel SEO’yu kabaca SEO’nun bir alt dalı olarak nitelendirmek mümkün olsa da yerel SEO’nun stratejisi daha farklıdır. Üstelik yerel arama sonuçları çok daha hızlı değişir. Yerel SEO çalışmasını SEO çalışmalarından ayrıştıran en temel fark yerel SEO’daki önceliğin lokasyon olması. Yani yerel SEO çalışması sırasında hedef kitlenizi tanımlanırken önceliğiniz kullanıcının coğrafi konumudur.

Bir kullanıcı arama motorunda herhangi bir kelimeyle arama yaptığında arama motorları, aranan kelimeyle ilgili içerikleri getirirken kullanıcının lokasyonu gibi bazı temel faktörleri de göz önüne alır. Mobil kullanımın artması, Google Assistant, Apple Siri veya Amazon Echo gibi kişisel asistan kullanımının yaygınlaşması, sesli arama gibi teknolojilerin her geçen gün daha fazla kullanılır hale gelmesi de yerel SEO’nun önemini arttıran konulardan birine dönüşmüştür. Kullanıcılar herhangi bir ihtiyaç durumunda büyük oranda bulundukları bölge için arama yaparlar.

Kobiler için yerel SEO çalışması işletmeler için neden bu kadar önemli?

İşletmeniz hedef kitleniz için görünür mü? Potansiyel müşterileriniz sunduğunuz bir hizmet veya sattığınız bir ürünle ilgili arama yaptıklarında işletmenize ulaşabiliyorlar mı? Yerel SEO çalışmalarıyla işletmenizi tüm dünyaya duyurmanız, rakiplerinizin önüne geçmeniz mümkün.

Bir örnekle açıklamak gerekirse; yemek yemeye karar verip arama motorunda restoran araması yapan bir kişiyi düşünelim. Kullanıcıya çıkan sonuçlar öncelikli olarak yakın çevresindeki yerler olacaktır. İşletmesiyle ilgili arama motorlarına eksiksiz ve güncel bilgiler bırakan restoranlar müşteriye ulaşmak konusunda elbette ki daha başarılı olacaktır.

Yerel SEO kapsamında yapılması gereken başlıca çalışmalar

Yerel SEO için öncelikle hizmet alanlarınızı ve hedef kitlenizi doğru belirlemeli, çalışmalarınızı o plan üzerine kurgulamalısınız. Eğer tek bir lokasyonda çalışan bir işletmeniz varsa işiniz elbette daha kolay olacaktır. Ancak temel konulara dikkat ederek arama motorlarında daha üst sıralarda çıkmayı sağlamak mümkündür.

Web sitenizdeki bilgilerin güncelliğinden emin olun

Web siteniz kurumunuzla ilgili tüm bilgileri eksiksiz içermelidir. Satışını yaptığınız ürün veya hizmetlerle ilgili bilgilerle beraber iletişim sayfanızın düzenlenmesi de oldukça önemlidir. Buradaki odak noktanın müşterinin size kolaylıkla ulaşmasını sağlamak olduğunu unutmayın. İletişim sayfalarınızdaki adres ve telefon numaraları güncel ve eksiksiz olması önemlidir. Aynı zamanda mobilden size ulaşan müşteriniz için telefon numaralarınızın tıklanabiliyor olması gerekir. Basit teknik konulara da özen göstermelisiniz. Eğer birden fazla dükkan sahibi olan bir işletmeyseniz tüm iletişim bilgilerinizi müşterinizle paylaşın. Bununla birlikte iletişim sayfanızda mutlaka Google Haritaya yer verin. (Linklenecek: Google Maps) Böylelikle müşterileriniz sizin konumunuzla ilgili de daha kolay bilgi sahibi olacaktır.

İşletme bilgilerinizi Google’a eksiksiz girin

Google My Business yerel SEO için kelimenin tam anlamıyla kilit bir konu. Google My Business kaydı oluşturarak işletmenizin ai tüm önemli bilgileri buraya ekleyin. İşletmeniz için kayıt oluştururken hizmet verdiğiniz veya satış yaptığınız alanla ilgili doğru bir kategori seçmeniz büyük önem taşıyor. İşletmenizi tanıtan, SEO uyumlu bir içerikle işletmenizi kaydederken mutlaka işletmenizin yüksek boyutlu fotoğraflarını da ekleyin. Google My Business arama motorlarında üst sıralarda çıkmak için olmazsa olmaz iş kalemlerinden biri.

Propars - Yerel Seonun önemi

Content is king* (*İçerik kraldır)

Bill Gates yıllar evvel “İçerik kraldır” dediğinde haklıydı. Yerel SEO çalışmalarını sayfa içinde de sürdürmelisiniz. Öncelikle markanız veya işletmeniz için bir içerik stratejisi belirleyin. Sunduğunuz hizmet veya ürünle ilgili bir anahtar kelime araştırması yapın. Burada dikkat etmeniz gereken nokta müşterilerinizin hangi anahtar kelimelerle size ulaşacağını bulmaktır. Burada Google Anahtar Kelime Planlayıcıdan da faydalanabilirsiniz. Web sitenizde bu anahtar kelimeleri de kullanarak yüksek değerli içerik üretebilirsiniz. İçeriklerinizi yayınlarken yazının başlığına, sayfa etiketlerine, sayfa URL’ine, sayfa görsellerinize lokasyon bilgilerini mutlaka eklemeye özen gösterin. Lokal aramaların büyük ölçüde mobilden geldiği düşünülürse; web sitenizin mobil uyumlu olması, kullanıcıların mobilden sitenize ulaştıklarında sitenizi sorunsuz görüntülemeleri de oldukça önemli.

Her SEO çalışmasında olduğu gibi backlink yerel SEO çalışmalarında da temel konulardan biri. Google sadece siteleri değil, siteler arasındaki ilişkiyi de değerlendirir. Bu nedenle özellikle trafiği yüksek sitelerden sitenize link almak oldukça önemlidir. İşletmenizle veya yer aldığınız sektörle ilgili başka web sitelerinin size yönlendirme yapması SEO skorunuzu yükseltecektir.

Sizi müşterileriniz anlatsın

Sizin kendinizi doğru ifade etmeniz kadar önemli bir diğer konu da müşterilerinizin sizinle ilgili yaptıkları geri bildirimlerdir. Sizden aldıkları bir ürün veya hizmeti olumlu olarak değerlendirmeleri, web sitenizin yanı sıra başta Google My Business olmak üzere Facebook ve Foursquare gibi mecralarda olumlu yorumlar yapmaları potansiyel müşterileriniz açısından oldukça önemlidir. Daha önce sizden hiç hizmet almamış bir kullanıcının sizi değerlendirirken yorumlara ve puanlarınıza baktığını unutmayın. Üstelik pozitif yorum ve yüksek puanlar doğrudan görünürlüğünüzü arttıracaktır.

yerel SEO

İlgili Yazılar

– Google benim işletmem – Kobi Rehberi

– SEO nedir, nasıl kullanılır?

– Küçük işletmeler için en iyi 12 uygulama

– Yeni başlayanlar için e-ticarette anahtar kelime araştırması

E-Ticaret
Amazon’da bir dükkan, Çeşme’de bir yazlık.
E-Ticaret
E-ticaret Siteniz Akıllı Telefonlara Uyumlu mu?
E-Ticaret
İnternetten Satışlarda Kazandıran 10 Hareket