E-İhracat

Amazon Satışlarınızı Nasıl Artırırsınız? SEO ve Reklamların Önemi


İyi planlanmış ve geliştirilmiş bir pazarlama stratejisi, Amazon’da başarılı bir şekilde satış yapmak isteyenler için zorunluluktur. Bu nedenle, hazırlayacağınız stratejilermümkün olduğu kadar çok müşteriye nasıl ulaşmayı planladığınızla ilgili her ayrıntıyı kapsamalıdır. Maalesef ürünlerinizi siteye yüklemek ve satışa açık hale getirmek markanızın, mağazanızın ve ürünlerinizin görünürlüğünü ve bilinirliğini artırmak için yeterli değildir.

Satışlarınızdan en iyi verimi Amazon SEO ve reklamlardan faydalanarak alabilirsiniz.

Size yardımcı olması açısından Amazon’da etkili bir pazarlama stratejisinin nasıl olması gerektiğini ve Amazon’da satış yapmanın püf noktalarını ele alacağız.

Henüz Amazon’da mağaza sahibi değilseniz, ‘2020 Güncel Amazon’da Satış Yapma ve Amazon’da Mağaza Açma Rehberi’ blog yazımızı okumanızı öneririz.

İçerik;

  • Amazon’da Pazarlaması Nasıl Yapılır?
    1. Sponsorlu Ürün Reklamları
    2. Sponsorlu Marka Reklamları
    3. Amazon Görüntülü (Display) Reklamlar
  • Amazon’da Reklam Kampanyası Nasıl Oluşturulur?
    1. Ürün Reklamı Oluşturma (Sponsorlu)
    2. Marka Reklamı Oluşturma (Sponsorlu)
    3. Görüntülü (Display) Reklam Oluşturma
  • Amazon SEO: Amazon Aramalarında Nasıl Üst Sırada Yer Alırsınız?
    1. SEO Nedir?
    2. Amazon’un Arama Motoru Nasıl Çalışır?
    3. A9 sıralama algoritması
    4. Anahtar Kelime Kullanımı: Amazon SEO’nun Temeli
    5. Fotoğraf Kullanımı (Amazon SEO)
    6. Amazon Sıralama Faktörleri

Amazon’da Pazarlama Nasıl Yapılır?

Amazon’da mağaza sahibi olmayı düşünüyor fakat hazırda müşteri kitleniz olmadığı için endişeleniyor olabilirsiniz. Böyle bir durumda ürünlerinizin ve mağazanızın tanıtımı için ücretli reklamlardan yararlanarak müşteri kitlenizi oluşturmak en etkili ve hızlı sonuç veren yöntemlerden biridir.

Pazaryerlerinin her biri kendi ekosistemlerinde satıcılarına belirli pazarlama araçları sunmaktadır. Amazon’da kendi sisteminde perakendecilerin veya üreticilerin ürünlerini tanıtmalarını ve daha fazla müşteriye ulaşmalarını sağlamak için reklam ve pazarlama araçları sunmaktadır.

Bunlar;

  • Sponsorlu ürün reklamları
  • Sponsorlu marka reklamları
  •  Amazon görüntü reklamları (Amazon display ads) olmak üzere 3 ayrı reklam grubudur.

Sponsorlu Ürün Reklamları

Amazon sponsorlu ürün reklamları, müşterileri belirli bir ürün sayfasına çekmek için tasarlanmış ürün reklamlarıdır. Yani bireysel ürün listelemelerinin reklamlarıdır. Bu nedenle ürün görünürlüğünü ve ürün satışlarınızı artırmaya yardımcı olurlar.

Bu reklam türü, belirlediğiniz anahtar kelimeler kullanılarak hedeflenir ve satıcı tıklama başına ödemek istediği reklam tutarını belirler. Böylece reklamlar arama sonuçları sayfasının üst sıralarında ve ürün detay sayfalarında görünecekler. Müşteriler belirlediğiniz anahtar kelimeyi aratıp reklamınıza tıkladığında tıklama başına teklif ettiğiniz tutar üzerinden ücretlendirilirsiniz. Aksi takdirde, reklamların müşterilere gösterilmesi için sizden ücret alınmaz.

Sponsorlu Marka Reklamları

Amazon  sponsorlu marka reklamları ürün portföyünüzü göstermektedir. Bunlar, marka logonuzu, özel bir başlığı ve en fazla üç ürününüzü gösteren arama sonucu reklamlarıdır. Bu şekilde tek bir ürününüzün pazarlamasını yapmak yerine birden çok ürünle markanızın pazarlamasını yapabilirsiniz. Bu reklam türüde tıklama başına ücretlendirilir.

Sponsorlu marka reklamları, alakalı alışveriş sonuçlarında görünür ve sizin ürünlerinize benzer gibi ürünler için alışveriş yapan müşteriler arasında markanızın keşfedilmesine yardımcı olur.

Amazon Görüntülü (Display) Reklamları

Amazon görüntülü reklamları, sponsorlu ürün reklamlarının aksine, müşteriler belirli bir anahtar kelime yerine benzer ürünler aradığında görüntülenmektedir. En popüler ‘tıklama başına maliyet’ reklam biçimlerinden biridir. Bu reklam türü müşterileri açılış sayfanıza veya belirli ürün sayfalarına çekecek şekilde özelleştirilebilir ve satıcının tıklama başına ödeme yapması gerekir. Bütçenizi ve tıklama başına teklifinizi belirleyerek reklam için ne kadar harcama yapacağınızı kontrol edebilirsiniz.

Amazon ana sayfasında, ürün detay sayfalarında veya alışveriş sonuçları sayfalarının yanı sıra üçüncü taraf web siteleri ve uygulamalarda görünebilecek reklamlar aracılığıyla ürünlerinize göz atan, keşfeden veya satın alan ilgili kitlelere ulaşabilirsiniz.

Amazon’da Reklam Kampanyası Oluşturma

Artık Amazon’un 3 büyük reklam türüne hakimsiniz! Peki reklam kampanyanızı nasıl oluşturacaksınız?

İlk olarak ‘Satıcı Merkezinden ’ (Seller Central) ‘Reklam’ seçeneği seçin ve ‘Kampanya Yöneticisine’ tıklayın. Daha sonrasında yazımızın üst kısımlarında bahsettiğimiz 3 reklam türünden birini seçmeniz gerekmektedir. 3 ayrı reklam türü için izlemeniz gereken yollar aşağıda belirtilmiştir.

a)Sponsorlu ürün reklamı nasıl oluşturulur?

Bu noktada, Kampanya Oluştur’u tıkladınız ve Sponsorlu Ürünleri seçtiniz. Bundan sonra tam olarak ne yapacağınızı aşağıda açıkladık.

  1. Kampanya sürenizi ve bütçenizi ayarlayın.
  2. Hangi anahtar kelimelerin veya ürünlerin hedefleneceğine karar verin. İkinci seçenek olarak  Amazon’un reklamlarınızı alakalı arama terimleri ve ürünleriyle eşleştirmesine izin verebilirsiniz. Bunun için otomatik hedeflemeyi seçmeniz gerekmektedir.
  3. Reklamını yapmak istediğiniz ürünleri seçin ve teklifinizi belirleyin.
  4. Kampanyanızı başlatın.

b) Marka reklamı nasıl oluşturulur? (Sponsorlu)

  1. Kampanya sürenizi ve bütçenizi ayarlayın.
  2. Başlık ve hangi ürünleriniz öne çıkarılacağı dahil olmak üzere reklamınızı özelleştirin.
  3. Hangi anahtar kelimeleri hedefleyeceğinize ve tıklamalar için ne kadar teklif vermek istediğinize karar verin.
  4. Reklamınızı incelenmek üzere gönderin. Reklamınız 72 saat içinde Amazon tarafından incelenecektir.

c) Görüntülü (Display) reklam oluşturma

  1. Hedefleme stratejinizi seçin (ürün hedefleme veya kitleler).
  2. Teklifinizi ve günlük bütçenizi belirleyin.
  3. Tanıtmak istediğiniz ürünleri seçin veya ulaşmak istediğiniz kitleleri seçin.
  4. Reklamınız otomatik olarak oluşturulur ve hedefleme stratejisine bağlı olarak Amazon’da veya Amazon dışında görünecektir.

NOT: Gösterimlerinizi, tıklamalarınızı, tıklama oranınızı, mağazanıza gelen trafiği, reklam harcamalarınızı vb. takip etmeyi unutmayın. Bütün bu bilgiler, reklamlarınız performansını izlemenize ve bir sonraki kampanyanızı optimize etmenize, daha fazla verim almanıza yardımcı olacaktır.

SEO

Müşterilerinize uygun fiyatlar sunuyor, ürün fotoğraflamanıza dikkat ediyor, ilgi çekici açıklamalar içeren ürün sayfası oluşturuyor fakat hala istediğiniz satış oranlarına sahip olamıyorsanız Amazon SEO stratejilerinizde bir noktayı es geçiyor olabilirsiniz.

Arama motoru optimizasyonu anlamına gelen SEO, ürün listenizi mümkün olduğunca çok Amazon müşterisi tarafından bulunacak şekilde optimize etme işlemidir. SEO yapmayan satıcılar ürünlerinin bulunmasını neredeyse imkansız hale getirmektedir.

İyi bir SEO başlangıç noktanız dikkatlice ve size uygun seçilmiş anahtar kelimler ile birlikte iyi yazılmış ürün açıklamasıdır.

Amazon SEO Nedir?

Amazon için SEO, mümkün olduğunca fazla organik arama trafiği oluşturmak için ürün listelemelerinizi optimize etmek anlamına gelir.

Satıcıların bunu yapmasındaki amaç, Amazon arama algoritmasını, ürün listelerini ok sayıda arama sorgusu için arama sonuçlarının en üstünde göstermeye ikna etmektir. Bunu dikkat etmek, ürünlerin Amazon müşterileri önünde daha fazla görünürlük kazanmasını sağlayarak, listeniz için daha fazla tıklama ve daha fazla satışla sonuçlanacaktır.

Amazon’un Arama Motoru Nasıl Çalışır?

Arama motoru, Amazon’da alışveriş yapanların ihtiyaç duyabilecekleri hemen her şeyi tek bir yerde bulabilmeleri için var.

Arama motorunun arkasında, bir Amazon müşterisinin yaptığı her arama sorgusu için hangi ürünlerin, hangi sırayla gösterileceğini belirleyen Amazon A9 algoritması vardır.

A9 Algoritması

Amazon’un A9 algoritması, arama motorunun çalışmasını sağlayan şeydir. Bu sıralama algoritması, Amazon’da üst sıralarda yer almak istiyorsanız arkadaş olmanız gereken şeydir.

A9 algoritması, Amazon tarafından tasarlanan ve yönetilen tescilli bir yazılımdır. Bir anahtar kelime için dizine eklenen tüm ürünleri alır ve bunları, Amazon’un müşterilerine sunmak istediği şeyle eşleşen faktörlere göre sıralar.

Algoritma, müşteri memnuniyetini en üst düzeye çıkarmak için tasarlanmıştır. Bunu da verilen arama terimiyle alakalı en alakalı ve popüler ürünleri müşterinin karşısına çıkartarak yapar. Bu işleyiş Amazon’a satın alımlarından memnun müşteriler olarak geri döner.

SEO Temeli: Anahtar Kelime Kullanımı

Anahtar sözcükler, başlığınızda, madde işaretlerinde (bullet point) ,ürün açıklamasında ve ek anahtar sözcük alanlarında kullanılan terimlerdir. Anahtar sözcükler, Amazon arama motorunun sayfanızı okumasına ve ürününüzün ne olduğu hakkında bir fikir edinmesine izin verirler.

Amazon SEO’nun önemli kısmı, anahtar kelimeleri nasıl ve nerede kullandığınızdan oluşmaktadır.

Amazon araması anahtar kelimeye dayalı olduğundan ürün sayfanızdaki ( product page) metin, Amazon’un ürününüzün neyle ilgili olduğunu ve müşterilerin karşısına çıkartılmasının uygun olup olmayacağını anlamasına yardımcı olmaktadır.

Öneri: Anahtar kelime kullanımında işinizi daha kolay hale getirmek için kendinize bir anahtar kelime listesi hazırlayabilirsiniz. Önemli anahtar kelimeleri başlığınıza ve görünürlüğü yüksek alanlara yerleştirmek, tıklamalara ve dönüşümlere yardımcı olacağı için Amazon SEO’nuzu artırır. Aynı zamanda hazırladığınız liste aracılığıyla anahtar kelime kullanımındaki tekrardan kaçınabilirsiniz. Ayrıca listenize anahtar kelimelerinizin varyasyonlarını eklemeyi unutmamalısınız.

Amazon SEO: Göz Ardı Etmemeniz Gereken Noktalar

Anahtar Kelimeler Nerelerde Kullanılır?

  • Ürün Başlığı (Product Title)

Ürün başlığınız çok önemlidir. Amazon’un algoritması ideal olarak başlıkta verilen anahtar kelimeyle ilgili bir sonuç koleksiyonu göstermek ister.

Bu nedenle, bir anahtar kelime için gerçekten sıralama elde etmek istiyor ve ön sıralarda çıkmak istiyorsanız, o anahtar kelimenizi başlığa koymanız daha mantıklıdır. Bununla birlikte, ürün başlığında sahip olduğunuz alan miktarının son derece sınırlı olduğunu (özellikle marka adınızı da  kullanacaksanız) göz önünde bulundurmalısınız. Genellikle 150-200 arasında olması gereken karakter sayınız, mobil platformlarda da başlıklarınızın düzgün görüntülenebilmesi için 60-80 karakter arasında tutulmalıdır.

İstek listenizdeki tüm anahtar kelimeleri listelemek için maalesef yeterli alanınız olmayacak. Başlığınızdaki alanı yalnızca en önemli ve alakalı anahtar kelimeler için ayırın.

Hangi anahtar kelimenin ürününüzü mükemmel bir şekilde tanımladığını, hedef kitlenizle eşleştiğini ve ihtiyacınız olan trafiği ve satışı sağlamak için yeterli arama hacmine sahip olduğunu göz önünde bulundurarak kullanacağınız kelimeyi belirleyin. Bunlar marka adınızu ürününüzün rengini, temel malzemelerini vb. içeren kelimeler olabilir.

  • Bullet Points (Madde İşaretleri)

 Farklı kullanım durumlarıyla ilgili uzun kuyruklu anahtar kelimeler eklemeye başlayabileceğiniz yer tam olarak burasıdır. Madde işaretlerinizi kısa ve okunaklı tutarken, olabildiğince çok anahtar kelime varyasyonu eklemeye çalışın.

  • Ürün Açıklaması

Ürününüz ile ilgili henüz bahsetmediğiniz her şeyi ürün açıklamasına ekleyin. Ürün başlığınızda olduğu gibi burada da müşterilerinizin ürünlerinize ulaşabilmek için aratabilecekleri kelimeleri ve cümleleri ürün açıklamasına entegre etmelisiniz. Aslında kendinizi müşterinizin yerine koyup size sorabileceği bütün soruları gözden geçirdiğinizde bu konuda bir zorluk yaşamazsınız.

Eğer arama sonuçlarında üst sıralarda çıkmak istiyorsanız, ürün bilgilerinizi eksiksiz ve hatasız bir şekilde girmiş olduğunuzdan emin olmalı ve ürünlerinizin temel özelliklerini ve farklılıklarını vurgulayan kelimelere de yer verebilirsiniz.

  • Arka Uç Anahtar Kelimeler (Backend Keywords)

Amazon Arka Uç Anahtar Kelimeleri, görünürlüğünü artırmak için bir ürün listesine eklenebilecek gizli arama terimleridir. Bu anahtar kelimeler, ürün listeleme sayfasını ziyaret eden kullanıcı tarafından görülemez. Amazon SEO’da çok önemli bir rol oynar. Müşteriye dönük tarafa dahil edemediğiniz daha fazla anahtar kelimeyi eklemek için Amazon size 250 karakter sunar. Mutlaka bu alanı kullanın.

Önemli Notlar;
  • Herhangi bir anahtar kelime alanında bir marka adı kullanmak Amazon şartlarına aykırıdır. Rakiplerinizin adlarına daha fazla görünürlük elde ederim mantığıyla backend anahtar kelimelerde yer vermeyin.
  • Satışını yaptığınız ürünler için doğru kategori seçimi ve ürünlerinizin detaylandırılmasını atlamamalısınız. Bütün bunlar size daha fazla satış olarak geri dönecektir. Ürünlerinizin özelliklerini spesifikleştirin. Örnek olarak; kahve bardağı satıyorsanız, bardak, kahve bardağı, kulplu, seramik şeklinde satışını yaptığınız ürünü detaylandırmalısınız.

Amazon SEO: Fotoğraf Kullanımı

Fotoğraflarınızın arka planında düz beyaz bir arka plan tercih etmek, ürünlerinizin, görüntü alanının yani çerçevenin en az %85’ini doldurması, satılmayacak hiçbir ürünün fotoğrafta bulunmaması önemlidir.

Amazon fotoğraflarınızın en az 1500×1500 piksel olmasını önermektedir. Mümkünse 2500×2500 piksek kullanmanız daha yararlı olacaktır. Satışını yapacağınız ürünle ilgili en az 6 fotoğraf mutlaka eklemelisiniz. İlk fotoğrafınızdan sonraki fotoğraflarda ürünün detaylarına yer vermeli ve her açıdan fotoğraflamaya özen göstermelisiniz.

Amazon SEO: Sıralama Faktörleri

Şimdiye kadar, Amazon için SEO’nun ne olduğunu, Amazon algoritamasının naısl çalıştığını, anahtar kelime kullanımını ve fotoğraflarınızın nasıl olması gerektiğini ele aldık. Yazının devamında Amazon’un ürünleri nasıl ve neye göre sıraladığını öğreneceksiniz.

a) Satışların Hacmi ve Tutarlılığı

Satış, bir ürünün popülerliğinin en önemli ölçüsüdür. Esasen Amazon’un görmek istediği en büyük ölçü budur ve sıralamanızı etkileyecek en önemli faktördür. Burada dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta, satışlarınızın tutarlı olmasıdır. Amazon, yalnızca bir gün yükseliş yakalayıp, diğer günler satışları düşen ürünleri değil, satışlarını uzun süre koruyan ürünleri sıralamasında öne çıkarır. Unutmayın 7 gün boyunca günde 30 satış yapmak, bir günde 100 satış yapmaktan daha iyidir.

Yeni başlıyorsanız elinizde müşteri kitleniz yoksa satışlarınızın hacmini artırmanın en etkili ve kolay yolu, yazımızın üst kısımlarında ele aldığımız Amazon reklamlarından faydalanmanızdır. Hali hazırda reklamlardan faydalanıyorsanız ise PPC kampanyalarına yaptığınız harcamaları artırabilirsiniz.

Öneri: Satışların hacmini artırmak için ücretli reklamlar yayınlıyorsanız, bütçenizi en az bir haftaya dağıtın. Tüm bütçenizin hemen kullanılmasına izin vermeyin. Bu satış tutarlılığı yakalama şansınızı artırır.

b) Dönüşüm Oranı

Ürün sayfalarınızın tıklamalarının hangi oranla satışa döndüğü Amazon’un popülerliğinizi ölçmesini sağlamaktadır. Listelerinize gelen müşterilerinizin kaçı ürünlerinizi satın almaya devam ediyor ya da satın alıyor?

Dönüşüm oranlarını yüksek olan satıcıların, ürün listelerinin görünürlüğü artar ve arama sıralamalarında daha fazla görünürlük elde ederler.

c) Alakalı Satışlar

Önemli olan yalnızca ürününüzün genel satışları ve dönüşüm oranı değildir. Aynı zamanda, belirli arama terimlerine göre aldığınız metriklerdir. Ürün listeniz gerçekten iyi bir dönüşüm oranına ve belirli bir anahtar kelimeyi arayan müşteriler için yüksek satış sayısına sahipse, o anahtar kelime için daha üst sıralarda yer alırsınız.

Bunun nedeni, müşterilerin bu arama sonucu için ürününüzün gösterilmesinden açıkça memnun olmasıdır. Çok satıyor ve yüksek oranda dönüşüyor. Müşteri memnuniyetini merkez alan Amazon bu şartları sağlayan bir ürün için sıralamayın yükseltecektir.

Propars ve Amazon Entegrasyonu

Propars ile Amazon’da satışa başlayarak ürünlerini 300 milyondan fazla ziyaretçiye sunabilirsin.

Nerelere Satış Yapabilirsin?

  • Amazon.com
  • Amazon Avrupa
  • Amazon Arabistan

Propars’ın Avantajları;

  • Propars, Amazon mağazalarını senin yerine ücretsiz olarak açar.
  • Mağazalarını Propars paneli sayesinde tek bir ekranda yönetebilirsin. Propars paneli stok takibi, sipariş yönetimi, e-fatura gibi e-ticarette ihtiyaç duyulan tüm özellikleri kullanıcılarına sunar.
  • Ürünlerinin bilgilerin satış yaptığın ülkenin diline otomatik olarak çevrilir.
  • Müşteriler Propars’ın anlaşmalı olduğu kargo şirketlerindeki indirimlerden faydalanarak ürünlerini çok daha uygun fiyatlarla yurt dışına gönderir.

Propars hakkında detaylı bilgi almak ve demo talebinde bulunmak için tıklayın!

E-Ticaret
Allegro Reklamları ile Satışlarınızı Artırın
E-Ticaret
İnstagram’dan Müşteri Çekmek İçin 4 İpucu
E-İhracat
Ebay ile Nerelere Satış Yapabilirim? Tam Liste!