E-Ticaret

İşletmenizi Sosyal Medyada Tanıtın: Ne Kadar Bütçe Kullanılmalı?


İnternet kullanmayan neredeyse kimsenin kalmadığı günümüzde işletmenizi dijital ortamda tanıtmak hayati önem taşıyor. Peki hangi sosyal medya ağı için ne kadar bütçe gerekli?

E-Ticaretin olmazsa olmazı dijital pazarlamadır. Normalde varlığınızdan dahi haberdar olmayacak binlerce kilometre ötedeki bir müşteriye satış yapabilmenizin kilit yolu. Her ne kadar ücretsiz olarak kullanabileceğiniz dijital pazarlama araçları bulunsa da bu iş için bir bütçe ayırmanızda çok büyük fayda var.

Dijital pazarlama bütçesi ne işe yarar?

Dijital pazarlama için ayıracağınız bütçeyi üç farklı kanal arasında paylaştırmanız gerekiyor:

-Reklamlar,

-Google Adwords harcamaları

-İçerik pazarlaması giderleri.

Sosyal medya reklamlarını Facebook, Twitter ve Instagram’da vereceğiniz reklam bütçesidir. Google Adwords harcamaları ise internet aramalarında üst sıralarda çıkmanızı sağlar. Veya hedef kitlenizin ziyaret ettiği sayfalarda reklam yayınlamanızı sağlayarak tanınırlığınızı artırır. İçerik pazarlama bütçeniz sayesinde ise SEO uyumlu içerikler yayınlayarak hem aramalarda üst sırada çıkar hem de hedef kitlenizin sanal mağazanızda daha fazla zaman geçirmesini ve dolayısıyla daha fazla alışveriş yapmasını sağlarsınız.

Sosyal Medya Reklamlarına ne kadar harcamalıyım?

Reklamlara tam olarak ne kadar bütçe ayırmanız gerektiği sorusunun tabii ki her KOBİ için farklı bir yanıtı var. Fakat kabaca bir oran verecek olursak 100 birimlik dijital pazarlama bütçeniz var. Bunun 40 birimini sosyal medya reklamlarına ayırın. 40 birimini Google Adwords’e, 20 birimini ise içerik pazarlamaya ayırabilirsiniz. Böylece bir yandan potansiyel müşterilere ulaşın, diğer yandan da onları sürekli memnun kalacakları yeni içeriklerle karşılaştırın.

Hangi sosyal medya ağına ağırlık vermeliyim?

Diyelim ki yukarıdaki orana sadık kalmaya ve 100 birimlik bütçenizin 40 birimini sosyal medya reklamlarına harcamaya karar verdiniz. Peki hangi sosyal medya ağına öncelik vermeli ve hangi mecra için ne oranda bütçe ayırmalısınız? Tabii ki sattığınız ürüne ve hedef kitlenizin sosyal medya kullanım alışkanlıklarına göre bir strateji belirlemek en sağlıklı yol. Ancak bazı genel istatistiklerden faydalanarak da bir fikir edinebilirsiniz.

Sosyal medyanın kralı Facebook

Interpress’in yaptığı araştırmaya  göre Türkiye’de en çok kullanılan ağ Facebook. Facebook’un sosyal medya pazarındaki payı tam yüzde 32. Hal böyle olunca sosyal medya bütçenizde en büyük payı Facebook’a vermek mantıklı bir tercih gibi görünüyor.

facebook reklamlarına ne kadar harcanmalı - proparsnet

Facebook hangi KOBİ’lere daha uygun?

Facebook reklamları özellikle reklam hedefleme stratejisi konusunda oldukça faydalı. Kullanıcılar Facebook’a lokasyon, cinsiyet, beğeni, ilişki durumu, çalışma durumu ve eğitim durumu gibi bilgilerini girdiklerinden Facebook reklam filtrelemeyi bu bilgileri kullanarak yapabiliyor.

Diyelim ki internet üzerinden çiçek satışı yapıyorsunuz. Sevgililer günü yaklaşırken sosyal medyaya reklam vermeye karar verdiniz. Bu durumda bütçenizin büyük bölümünü Facebook’a ayırmalısınız. Çünkü Facebook, kullanıcıların medeni durumlarını kayıt altına alıyor. Böylece reklamınızı ağırlıklı olarak sevgilisi olan kişilere gösterebiliyor. Ya da diyelim ki Boğaziçi Üniversitesi’ne yakın bir yerde restoranınız var. Bu durumda bütçenizdeki en büyük payı yine Facebook’a ayırmalısınız. Çünkü bir tek Facebook, reklamınızı sadece bu üniversitede okuyan öğrencilere gösterebilecek dataya sahiptir.

Twitter’a ne zaman reklam vermeliyim?

Yukarıda sözünü ettiğimiz araştırmaya göre Türkiye’de Facebook’tan sonra en yaygın kullanılan sosyal medya ağı Twitter. Bu yüzden sosyal medya bütçenizde bu sosyal ağa da yer vermelisiniz. Twitter’a ayıracağınız bütçenin oranını belirlerken yine ihtiyaçlarınızı ve Twitter’ın sunduğu filtreleme özelliklerini göz önüne almalısınız.

Twitter reklamlarına ne kadar harcamalıyım - proparsnet

Tıpkı Facebook gibi Twitter da oldukça iyi işleyen bir reklam hedefleme özelliğine sahip. Twitter’ın en büyük artısı, belirli bir kelimeyi kullanan kullanıcılara göre filtreleme yapabilmesi. Örneğin internet üzerinden kitap satıyorsanız edebiyat, roman, şiir gibi kelimeleri kullanan insanlara ulaşabilirsiniz. Twitter ayrıca takipçi ve takip edilen hesap bazlı filtreleme de yapar. Yukarıdaki örnekten devam edersek, Twitter, kitabevi ilanınızı yayınlarken takip listesinde kitabevleri bulunan kullanıcılara öncelik verecektir.

Instagram’da görsellik her şeydir

Kullanım oranı olarak Twitter ile başa baş giden Instagram KOBİ’niz için reklam bütçesine karar verirken değerlendirmeniz gereken bir başka sosyal medya mecrası. Tıpkı Facebook ve Twitter’da olduğu gibi Instagram’da da vereceğiniz reklamlar reklam hedefleme stratejisiyle kullanıcılarla buluşur.

Instagram da lokasyon ve beğeni bazlı filtreleme yapar. Ayrıca kullanıcılar yaş ve cinsiyet gibi bilgilerini girmişse bu bilgileri de reklam hedefleme için kullanır. Fakat bu bilgiler Facebook’taki kadar yaygın olarak girilmez. Instagram’ı diğer mecralardan ayıran en büyük özellik görsel ağırlıklı olmasıdır. Sattığınız ürün görsel olarak cazip ve farklı bir ürünse Instagram sizin için ideal bir reklam mecrasıdır. Aksi halde buraya ayıracağınız bütçeyi, daha fazla kritere göre reklam hedefleme yapabilen Facebook’a aktarmak daha doğru bir strateji olabilir.

Instagram Reklamlarına ne kadar harcamalı - propars.net

LinkedIn’de reklam vermeli miyim?

LinkedIn‘in diğer sosyal medya mecralarından en büyük farkı, potansiyel müşterilerinizden daha çok potansiyel tedarikçiler, yatırımcılar ya da elemanlarla iletişime geçebileceğiniz bir ağ olmasıdır. Bu yüzden özellikle büyümeyi planladığınız dönemlerde LinkedIn’de reklam vermek işinize yarayacaktır. Ancak önceliğiniz potansiyel müşterilerinize kendinizi tanıtmak ise ve mütevazı bir bütçeye sahipseniz, yukarıdaki sosyal medya ağlarıyla işe başlamanız daha uygun olacaktır.

LinkedIn firma sayfası - Propars.net

E-İhracat ile Ürünlerini Tüm Dünyaya Tanıt!

İnternet artık lokal bir işletmenin herkes tarafından bilinebilir bir hale gelmesini sağladı. Web siteleri ve sosyal medya üzerinde yapılan doğru çalışmalar ile kendi ürünlerinizi ve küçük işletmenizi tüm ülkeye hatta tüm dünyaya tanıtmak mümkün. İnternetin ve sosyal medyanın fiziki sınırları yok. Bu sebeple ürünlerinizin tanıtımını yapmak için tek hedefiniz kendi ülkeniz olmak zorunda değil. İnternetin sunduğu imkanlardan tam olarak faydalanarak işletmenizi tüm dünyaya tanıyabileceğiniz unutmayın.

Özellikle de e-ticaret satışlarınız için tüm dünyada müşterileriniz olduğunu atlamayın. Facebook, İnstagram ve Pinterest gibi uygulamalar hem işletmenizi hem de ürünlerinizi tanıtmak için uygundur.

Ayrıca Amazon, Etsy gibi platformlar da ürünlerinizi tüm dünyaya satma şansı sunar. Tıpkı Türkiye’ye satış yapar gibi buralarda da satış yaparak, ürünlerinizi tüm dünyanın beğenesine sunun. Bu platformlarda bir satıcı olmak için ihtiyacınız olan teknik desteği Propars’tan sağlayabilirsiniz.

İlgili Yazılar

– Google Benim İşletmem Kobi Rehberi

– Kobiler için yerel seo

– Sosyal medyanın gücünü kullanın

– Küçük işletmeler için en iyi 12 uygulama

E-Ticaret
12 Maddede N11’de Başarılı Mağaza Nasıl Olunur? 2021 Güncel Bilgiler
E-Ticaret
E-Müşteriler Kimlerdir?
E-Ticaret
Kobiler için yerel SEO ve önemi -I-