E-Ticaret

İşletmenizi lokal olarak nasıl öne çıkarırsınız? SEO Neden Önemlidir?


SEO e-ticaret yapan bir işletme için en önemli konulardan biri. Artık iyi bir ürün üretip iyi bir hizmet vermek başarılı olmaya yetmiyor. e-Ticaret dünyasında, yerel aramalarda ilk sıralarda çıkmayan işletmelerin hiçbir şansı yok. Peki rekabetin böylesine sert olduğu bir alanda işletmenizi rakiplerinizin önüne nasıl çıkarabilirsiniz?

SEO

e-Ticaret ile uğraşıyorsanız SEO kelimesini duymuş olmanız kuvvetle muhtemel. Türkçeye “Arama Motoru Optimizasyonu” olarak çevrilen Search Engine Optimization kelimelerinin ilk harflerinden oluşan SEO, web sitelerinin arama motorlarında üst sıralarda çıkmasını sağlamak amacıyla atılan adımlara denir. SEO konusunda daha fazla bilgi edinmek isterseniz “Yeni Başlayanlar için E-ticaret Anahtar Kelime Araştırması Nasıl Yapılır?” yazısına göz atabilirsiniz.

SEO

Yerel SEO nedir?

SEO’nun bir alt dalı olarak görülebilecek olan yerel SEO ya da diğer adıyla lokal SEO, arama motorlarında bölgesel aramalarda üst sıralarda çıkmak için atılan adımlardır. Genel bir SEO çalışması yapmak hâlâ işletmeler için hayati önem taşısa da tek başına yeterli değil. Özellikle mobil cihazların yaygınlaşmasıyla birlikte yerel SEO’nun önemi daha da artmış durumda.

Yerel SEO’nun önemi çok basit bir örnekle şöyle açıklanabilir: Farz edelim çiçek satışı yapan bir mağazaya ve sanal mağazaya sahipsiniz. Web siteniz genel SEO kuralları açısından ne kadar ideal olursa olsun, bölgenizde “En yakın çiçekçi nerede?” araması yapan bir kullanıcının göreceği sonuçlarda üst sıralarda çıkabilmek için yerel SEO’ya özen göstermiş olmanız gerekir. Günümüzde sadece Google vasıtasıyla değil Apple Siri ve Google Assistant gibi mobil yardımcılar vasıtasıyla bu tip yerel aramalar çok daha sık yapılmakta. Bu yüzden de yerel SEO’nun önemi artık kesinlikle yadsınamaz bir noktaya ulaşmış durumda.

İşletmemi yerel olarak nasıl öne çıkarabilirim? SEO

İşletmenizi lokal olarak öne çıkarmak için iyi bir yerel SEO stratejisine ihtiyacınız var. Bunun için öncelikle hedeflediğiniz müşteri kitlesini iyi etüt etmeli ve o yönde bir strateji geliştirmelisiniz. İşletmeniz sadece belli bir bölgeye hizmet veriyorsa, örneğin bir restoran sahibiyseniz, yerel aramalarda üst sıralara çıkmanız daha kolay olacaktır. Ancak bu durum, daha genel hizmet veren işletmelerin aramalarda üst sıralara çıkamayacakları anlamına gelmiyor. Şu temel noktalara özen göstermek, sizi yerel aramalarda üst sıralara taşıyacaktır.

1. Web sitenizi güncel tutun

İşletmenizin internet sitesi her zaman en güncel bilgileri barındırmalıdır. Böylece hem yüksek ziyaret sayısını hem de ziyaret başına yüksek gezinme süresini hedeflemelidir. İşletmeniz hakkında genel bilgiler, ürünlerinizle ilgili güncel fiyat bilgileri dahil tüm bilgiler ve adres/telefon gibi iletişim bilgilerini eksiksiz barındırmayan bir web sitesinin aramalarda üst sıralarda tutunması kolay olmayacaktır. Ayrıca iletişim sayfanızda işletmenizin yerini gösteren bir Google Maps haritası koymayı da unutmamalısınız.

2. İçerik kraldır!

Bill Gates’in yıllar önce söylediği “İçerik Kraldır” sözü e-Ticaret ile uğraşan her işletmenin sloganı olmalı. Unutmayın hedefleriniz arasında web sitenize mümkün olduğunca ziyaretçi çekebilmektir. Ayrıca bu ziyaretçileri sitenizde mümkün olduğunca uzun süre tutabilmektir. Bunun en iyi yolu da ziyaretçilere sürekli yeni içerikler sunabilmekten geçiyor.

SEO

Yukarıdaki örnekten devam edersek: Çiçek sattığınız işletmenizin web sitesiniz için bir blog açabilirsiniz. Ve buraya güncel olarak içerik eklerseniz daha fazla ziyaretçi çekersiniz. Dikkat etmeniz gereken temel nokta, üretilecek içeriklerin müşteri kitlenizin yaptıkları internet aramalarına uygun olması. Mesela “Hangi çiçek hangi anlama gelir?” konulu bir blog yazısı yayınladığınızda tam da müşteri kitlenize uygun bir adım atmış olursunuz. İçeriklerinizin konusunu ve içeriklerde kullanmanız gereken anahtar kelimeleriplanlarken Google Anahtar Kelime Planlayıcısı ya da Keyword Tool gibi ücretsiz servislerden faydalanabilirsiniz.

3. Google Benim İşletmem

Google Benim İşletmem (Google My Business) Google aramalarında işletmenizle ilgili kısa bir açıklama yapın. İşletmenizin iletişim bilgilerinin ve o an açık olup olmadığının kullanıcılara anlık olarak iletilmesini sağlar. Yerel SEO için hayati önem taşıyan bu adımı mutlaka atın. İşletmenizle ilgili tüm bilgileri Google Benim İşletmem’e kaydetmelisiniz. Google Benim İşletmem’e işletmenizin ve hatta personelinizin yüksek çözünürlüklü fotoğraflarını da eklemelisiniz. Yerel aralamarda üst sıralarda çıkmayı hedefleyen işletmeler bu adımları kesinlikle hafife almamalı. Bu adımlarla ilgili daha ayrıntılı bilgi için Kobi Rehberi başlıklı yazıya göz atmayı unutmayın.

4. Sosyal Medyadaki Yorumlarınızı Fark Yaratır

Müşterilerinizin Google Benim İşletmem, Facebook ve Foursquare gibi sosyal medya mecralara önem gösterin. Olumlu yorumlar, yeri geldiğinde bir servet harcayarak yapabileceğiniz reklam kampanyalarından çok daha faydalı olabilir. Aramalarda üst sıralarda çıkıyor olabilirsiniz. Ancak önceki müşterilerin yorumlarının potansiyel müşterileriniz için büyük önem taşıdığını unutmamanız gerekir. Bu yüzden müşterilerinizin işletmenizden mutlu ayrılmasını sağlayın. Ayrıca onları sosyal medyada işletmenizle ilgili yorum yapmaya teşvik edecek adımlar atmalısınız.

İlgili Yazılar;

– Kobiler için yerel seo ve önemi

– Seo nedir?

– Google benim işletmem kobi rehberi

E-İhracat
2021 Yılı E-ticaret Trendleri
E-Ticaret
Online Olma Sırası Müşteri Hizmetlerinizde
E-Ticaret
2022’de fiziki mağazanızı internete taşıyın