E-Ticaret

İnternet Satışlarınızı Videolarla Katlayın


 

İsviçreli bilim insanları bu konuda deneyler yaptı mı bilmiyoruz, ama araştırmalara göre internet üzerinden alışveriş yapan müşteriler video içeren siteleri tercih etmekle kalmıyor, videosunu seyrettikleri ürünleri alma ihtimalleri artıyor. İnternetten satış yapıyorsanız ve sitenizde videoların gücünden yararlanmıyorsanız, çok şey kaçırıyorsunuz.

 

Müşterileriniz Neden Video Görmek İstiyor?

 

Online alışverişte müşteriler en çok alacakları ürünü yeterince inceleyememekten şikayetçidir. Videolar, özellikle ürün videoları, potansiyel müşterilere kısa sürede istedikleri bilgiyi sağlar. Müşteriler bir ürünü satın almadan önce nasıl göründüğünü, nasıl kullanıldığını ve neler yapabildiğini görebilirlerse soruları ve tereddütleri ortadan kalkar. Hatta ilginç veya faydalı bir videoyu defalarca seyredebilirler.

 

Unutmayın, müşteriler sitenizde daha fazla ve daha keyifli zaman geçirdiklerinde geri gelmekle kalmaz, daha çok alışveriş yaparlar. İyi kurgulanmış bir video, hem ürününüzü başarıyla tanıtır, hem de seyredenlere o ürünle ilgili bir hikaye anlatır, olumlu duygusal tepkiler uyandırır. Üstelik vermek istediğiniz bilgiyi veya mesajı okumak, seyretmek kadar keyifli değildir. Videolar sırf meraktan bile olsa diğer görsellere göre daha sık tıklanır.

 

Arama Motorları Neden Video İçeren Siteleri Tercih Eder?

 

Sattığınız bir ürünü arayan müşterilerin sizi bulabilmesinin en kolay yolu arama motorlarıdır. Her aramada karşımıza binlerce sonuç çıkar. Üst sıralarda yer alan sonuçların hem müşteri gözündeki güvenilirliği daha fazladır, hem de tıklanma olasılığı daha yüksektir. Sitenizde videolara yer vermeniz halinde aynı ürünü satan rakiplerinizden sıyrılırsınız, çünkü arama motorları sitenizi sıralarken farklı faktörleri kullanır.

 

  • Sitede geçirilen zaman – Müşteriler ilginç videolar buldukları sitelerde daha fazla zaman geçirirler. Arama motorları ziyaretçilerin sitenizde geçirdiği zamanı dikkate alır.

 

  • Sosyal medyada paylaşılma – Arama motorları açısından sitenizdeki içeriğin sosyal medyada paylaşılması önemlidir. Videoların paylaşılma ihtimali metin veya fotoğraflardan daha fazladır. Özellikle ilginç, eğlenceli veya komik videolar sıklıkla paylaşılır.

 

  • Tekrar ziyaret edilme – Ziyaretçiler sitenize geri geldiğinde arama motorları sitenizde değerli bilgiler bulunduğunu varsayar. Ürün videoları içeren bir siteye müşterilerin tekrar uğrama ihtimali neredeyse % 50 daha fazladır.

 

Videoları Nasıl Kullanabilirsiniz?

 

Videoları müşterilerinizi eğitmek, bilgi vermek, eğlendirmek için kullanabilir, ürünlerinizi tanıtabilirsiniz. İşte size birkaç fikir.

 

  1. Ürün Tanıtım Videoları

Özellikle benzer ürünlerle kıyaslandığında üstün özelliklere sahip bir üründen bahsediyorsak, bu üstünlükleri kanıtlamanın en kesin yolu uygulamalı olarak göstermektir. Karmaşık bir ürün tanıtım metni içinde kaybolacak, hayal edilmesi zor özellikler, videoda birkaç saniyede müşterilerinizi ikna edebilir. Üstelik müşterileriniz satın alacakları ürün hakkında gerçekçi beklentilere sahip olurlar. Söz konusu ürünün özelliklerini test eden esprili videolar hem etkileyici olur, hem de başkalarıyla paylaşılır.

 

  1. Kurulum/Kullanım Videoları

Kurulumu, monte edilmesi veya kullanımı karmaşık ürünlerde bunları göstermenin en kısa yolu videolardır. Henüz satın almaya karar vermemiş olan müşterileriniz ürünleri daha yakından tanımış olurlar ve kullanım zorluğu konusundaki endişeleri giderilmiş olur. Satın almış olan müşterilerinize ise yararlı bir hizmet sunarak kullanım hatalarından doğabilecek şikayetlerin, hatta iadelerin önüne geçmiş olursunuz.

 

  1. Tavsiye Videoları

İnternetten alışveriş ederken karşısına çıkan tüm seçenekler arasından seçim yapmak en tecrübeli tüketiciyi bile zorlayabilir. Bir ürünü doğrudan pazarlamak yerine müşterilerinizin karar vermesine yardımcı olacak videolar sunmak, sitenizin güvenilir bir kaynak olarak görülmesine sebep olacak ve ziyaretçi sayınızı olduğu kadar satışlarınızı da olumlu etkileyecektir.

 

  1. Eğitim/Hizmet Amaçlı Videolar

Doğa tutkunlarının veya kamp meraklıların ilgileneceği ürünler satan bir siteniz varsa, nasıl çadır kurulur; nasıl ateş yakılır; nasıl yön belirlenir; doğru alet ve araçlar nasıl seçilir gibi konularda eğitici videolar hazırladığınız takdirde hedef kitlenizle yakın bir bağ kurmakla kalmaz, satışlarınızı da artırırsınız.

 

  1. Müşteri Videoları

Sattığınız ürün veya hizmetleri farklı sektörlerde başarıyla kullanan müşterilerinizin kendi tecrübelerini ve memnuniyetlerini paylaştıkları videolar, eğer samimi ve dürüst bir tonda çekilmişse, çok etkili olabilir.

 

  1. Söyleşi Videoları

Öncü uygulamalar geliştiren ya da ürünlerinizi ilgi çekici şekillerde kullanan müşterilerinizle veya alanında söz sahibi olan başarılı iş insanları ve girişimciler ile yapılan söyleşiler video arşivinize değerli içerik sağlayacaktır.

 

  1. Sık Karşılaşılan Sorular/ Soru ve Cevap Videoları

Bir müşteri size soru yöneltiyorsa bu ilgisini gösterir, ama her soruya cevap vermeniz mümkün değildir. Müşterilerinizi size sitenizden, e-postayla veya sosyal medyadan sorular sormaya teşvik edin. Bu soruları konularına göre ayırıp videolarla cevaplayın.

 

Harekete Geçmek için Ne Bekliyorsunuz?

 

Video deyince aklınıza festivallere göndereceğiniz kısa filmler gelmesin. Bütçeniz varsa, tabii ki profesyonel bir yapım şirketinin hizmetlerine başvurabilirsiniz. Masraf yapmak istemiyorsanız, neredeyse sıfır harcamayla ilginç, özgün, eğitici, eğlendirici, akılda kalıcı, hatta ses getiren videolar çekebilirsiniz. Dijital kameraların ucuzlamasıyla kaliteli video çekmek artık herkesin elinde. Hatta sadece cep telefonunuzla bu yazıda bahsedilen birçok videoyu kolayca çekebilirsiniz. Çektiğiniz videoları düzenleyebileceğiniz ücretsiz yazılımları internette bulabilirsiniz. Acemilere yönelik eğitimler ve ipuçları da bir tık ötede. Öyleyse satışlarınızı ve e-ticarette görünürlüğünüzü artırmak için “kamera!”

E-Ticaret
Bounce Rate’i (hemen çıkma oranı) düşürmenin yolları
E-Ticaret
Amazon’da bir dükkan, Çeşme’de bir yazlık.
E-Ticaret
Tam Kapanma Sonrası E-ticaret Yapanlar Sokağa Çıkma Yasağından Muaf mı?