E-Ticaret

SEO (Search Engine Optimization) Nedir ve Nasıl Kullanılır?


 

Search Engine Optimization yani Arama Motoru Optimizasyonu, bir web sitesinin arama motorlarının arama sonuçları listesinde ön sıralarda yer almasını sağlayarak ziyaretçi sayısını arttırmaya verilen addır. Arama motorlarına ek bir ücret ödemeden elde edilen bu sonuçlara “organik” sonuç adı verilir. Arama sonuçlarında bir site ne kadar üst sırada yer alırsa arama motorlarından yönlendirilen ziyaretçi sayısı o kadar yüksek olacaktır.

 

SEO, arama motorlarının çalışma prensiplerini ve kullanıcıların hangi arama motorlarını kullanarak, hangi kelimelerle, nasıl arama yaptıklarını inceler ve web sitelerinin bu bilgiler doğrultusunda tasarlanmasını sağlar. Amaç sadece arama motoru dostu web siteleri yaratmak değil, aynı zamanda kullanıcı dostu siteler tasarlamaktır. SEO kapsamında teknik yöntemlerle sitelerin sıralamasını yükseltmek ve ziyaretçi sayısını arttırmak hedeflenir. Doğru anahtar kelimelerin seçilmesi, site içeriğinin arama motorlarının ulaşabileceği şekilde düzenlenmesi ve doğru bağlantılar kurulması bu yöntemlerden sadece birkaçıdır.

 

Firmanızı, sunduğunuz ürünleri, hizmetleri, içeriği veya bilgiyi arayan ziyaretçiler Google, Bing ve Yahoo başta olmak üzere çeşitli arama motorlarına başvururlar. Ziyaretçilerden önce arama motorlarının sitenizi bulabilmesi ve veritabanlarına ekleyebilmesi gerekir. Arama motorları kullanıcılar bir arama yaptığında kullanıcının aramasına en uygun veya alakalı sonuçları popülerliğine göre sıralayarak listeler. SEO sayesinde sitenizin içeriğinin hem aranan kelimelerle alakası, hem de popülaritesi arttırılabilir.

 

Günümüzde bu “alaka” arama motorları tarafından yüzlerce değişkeni olan formüller kullanılarak belirlenmektedir. Google, aramalarda daha iyi sonuçlar elde etmek için siteler tasarlanırken arama motorlarının değil kullanıcıların dikkate alınmasını öğütlemektedir. Arama motorlarına sunulan içerik ile ziyaretçilerin göreceği içeriğin aynı olması; sitede belirgin bir hiyerarşi bulunması ve her sayfaya en az bir sabit metin bağlantısından ulaşılması; anahtar kelimeler kullanılarak tanımlayıcı ve kullanıcı dostu URL’ler oluşturulması da dikkat edilmesi gereken unsurlardır. Bing ise anahtar sözcükler bakımından zengin bir URL yapısı ve içerik kullanılmasını; anahtar kelimelerin kullanıcıların yaptıkları aramalara uyumlu olmasını; içeriğin düzenli olarak yenilenmesini; ulaşılması istenen metinlerin görsellerin içinde olmamasını tavsiye etmektedir.

 

Sitenizin başarısının temelinde kuşkusuz ziyaretçilerin ne aradığını ve nasıl aradığını bilmek yatar. Arama motorları en çok üç farklı amaçla kullanılmaktadır. Kullanııcı bir şey yapmak istemektedir, bir şey öğrenmek istemektedir, bir siteye ulaşmak istemektedir. Arama motorları bu sorulara en uygun cevabı vermek prensibi üzerine kurulmuştur. Hedef kitlenizin ne aradığını bilirseniz sitenizi bu talebe cevap vermek üzere tasarlayabilirsiniz. SEO’ya yapılan yatırım, internet trafiğinin arama motorları tarafından yönlendirildiğini düşündüğünüzde, sitenize ziyaretçi çekmeye doğrudan yatırım yapmak anlamına gelir. Yapılan araştırmalar arama sonuçlarında üst sıralarda yer almanın hem görünürlük açısından, hem ziyaretçi sayısının artması açısından, hem de kullanıcıların gözünde güvenilirlilk açısından önemli bir rol oynadığını göstermektedir.

 

SEO’nun birincil amacı sitenizin arama motorları için olduğu kadar kullanıcılar için de kolayca anlaşılabilir olmasını sağlamaktır. Arama motorlarının sitenizdeki her sayfanın içeriğini ve kullanıcıların nasıl işine yarayabileceğini anlamasına yardımcı olmayı hedefler. Sitenizin yapısını ve içeriğini arama motorlarının gücünü olduğu kadar kısıtlamalarını da göz önünde bulundurarak tasarladığınızda arama motorlarının görmezden geldiği bir siteye sahip olmaktan korkmanıza gerek kalmaz.

 

Yapay zekaya ve özel olarak geliştirilmiş formüllere dayanan arama motoru teknolojisinin kısıtlamaları bakımından dikkat edilmesi gereken önemli konular arasında giriş ekranlarını geçememeleri; tamamıyla orjinal içerik aradıkları için aynı sayfanın birden fazla kopyasıyla karşılaştıklarında dikkate almamaları; başarısız bağlantı yapısına sahip sitelerde sayfaların tümüne ulaşamamaları; HTML metinler dışındaki metinleri okuma konusunda hala sorunlar yaşamaları sayılabilir.

 

SEO’nun başarılı olabilmesi için hedef kitlenizin arama yaparken hangi anahtar sözcükleri kullandığını bilmeniz, bu terimleri ve ifadeleri kullanmaya çalışmanız gerekmektedir. Sitenize gelen ziyaretçilerin sayısından çok hedef kitlenizin parçası olup olmadıkları önem taşır. Kullanılan anahtar kelimeler konusunda bilgi sahibi olmanız halinde ürün ve hizmetlerinize olan talepteki değişimleri tahmin edebilir, değişen piyasa koşullarına adapte olabilir, kullanıcıların güncel ihtiyaçlarına yönelik yenilikleri hayata geçirebilirsiniz.

 

Arama motorlarına yazılan anahtar kelimelere anahtar kelime araştırma araçları ile ulaşmak mümkündür. Bunlar arasında Google AdWords Keyword Planner Tool, Google Trends, Microsoft Bing Ads Intelligence ve Wordtracker’s Free Basic Keyword Demand sayılabilir. Google AdWords Keyword Planner Tool sitenize uygun anahtar kelimeleri tavsiye etmekle ve olası arama hacmini tahmin etmekle kalmaz, bu anahtar kelimeler için arama yapıldığında üst sırada yer almanızı sağlayacak bir kampanyanın maliyetini de hesaplar.

Genel
Kadın Girişimcilere Destek Veren Kurum ve Kuruluşlar
E-Ticaret
Amazon Türkiye ‘de Mağaza Açmak ve Satış Yapmak
E-İhracat
Amazon SEO Nasıl Yapılır? – 1 : Çok Satan Ürün Başlığı Nasıl Oluşturulur?