E-Ticaret

Terk Edilen Alışveriş Sepetlerinin Hikayesi


E-ticarette, müşterilerin bir online alışveriş sitesini gezip. beğendikleri ürünleri sepetlerine koyduktan sonra satın almadan siteden çıkmaları alışveriş sepetinin terk edilmesi olarak adlandırılır. Bir ziyaretçinin müşteri olmaya bu kadar yaklaşmışken vazgeçmesi satıcılar için üzücü olduğu kadar yaygındır.

Online alışveriş sepetlerinden yaklaşık %70’i terk edilir; ama bu müşterilerin çoğu bazı önlemlerle sepetlerini terk etmemeye veya geri dönüp alışverişlerini tamamlamaya ikna edilebilir. Çünkü ürünlerinize ilgi göstermiş, tüm aşamaları tamamlamış, sıra kasada ödeme yapmaya gelince siteden ayrılmışlardır. Müşterilerin dolu alışveriş sepetlerini terk etmelerinin nedenlerini inceleyerek; sitenizde bu tür kayıpları en aza indirebilir ve ibreyi lehinize çevirebilirsiniz. Sitenizdeki sepetlerin sadece %30’unu satışa çevirebildiğinizi ve bu oranı %100’e yaklaştırmak için alacağınız her önlemin kazanç hanenize yazılacağını unutmayın. Gelin en sık karşılaşılan nedenlere ve çözümlerine bir göz atalım.

Neden 1: Kasaya vardığında beklenmedik ücretlerle karşılaşma

Çözümü: Hiçbir müşteri beğendiği ve fiyatını uygun bulup satın almaya karar verdiği bir ürün için kasada ek ücretlerle karşılaşmaktan hoşlanmaz. Ürün sayfalarınızda bir ürünün fiyatıyla birlikte o ürün için geçerli olan tüm ek ücretleri açıkça belirtin.

Neden 2: Başka bir sitede daha uygun bir fiyat bulma

Çözümü: Gittikçe daha fazla online alışveriş sitesi alışveriş sepetini terk eden müşterileri alışverişlerini tamamlamaya ikna etmek için özel indirimler teklif ediyor. Ufak da olsa bir indirim; müşteriyi sitenize geri getirmekle kalmaz, terk ettiği alışveriş sepetini de satış hanenize ekler. Alışveriş sepetinin terk edilmesi sebeplerinden biridir.

Neden 3: Toplam fiyatın yüksek gelmesi

Çözümü: Müşteriler bir sitede dolanırken sepetlerinin durumunu ve içindekilerin toplam fiyatını sürekli takip edebilmek isterler. Tecrübeli müşterilerin gözü ekranın sağ üst köşesinde sepetlerini görmeye alışmıştır. Bu bilgiyi güncel ve görünür tutmanız kasada tatsız sürprizleri engeller.

Neden 4: Sitenin karmaşık gelmesi/yavaş olması/çökmesi

Çözümü: Sitenizdeki tüm sayfaların ve görsellerin hızlı yüklenmesi, bağlantıların doğru sayfalara ulaştırması birinci önceliğiniz olmalıdır. Sitenizin tasarımı veya teknik sorunları yüzünden satış kaybetmenin özürü yoktur.

Neden 5: Ödeme yapacak vakit kalmaması

Çözümü: Müşteriler alışveriş yaparken daha sabırlı olurken; sıra bilgi girme ve ödeme yapma gibi işlere geldiğinde sabırsızlanabilirler. Satın alma ve daha da önemlisi ödeme yapma sürecinin basit ve zahmetsiz olmasına özen gösterin. Kedi veya köpek maması gibi ürünleri düzenli aralıklarla alan müşterilerinize otomatik sipariş seçeneği sunun. Müşterilerinizin zamanına saygı duyduğunuzu uygulamalarınızla gösterin.

Neden 6: Güvenlik prosedürlerinin aşırılığı veya yetersizliği

Çözümü: Kredi kartı bilgilerini; kullanıcı şifrelerini veya annelerinin kızlık soyadını defalarca girmek zorunda kalmaktan kimse hoşlanmaz. Teknoloji standardı olan güvenlik önlemlerinin dışına çıkmayın. Diğer yandan, müşterilerinizin bilgilerini korumak için gerekli tüm önlemleri alın ve güvenlik sertifikalarınızı sitenizde sergileyin.

Neden 7: Yetersiz teslimat seçenekleri

Çözümü: Bulunduğu yere yakın şubesi olmayan veya geçmişte hizmetinden memnun kalmadığı bir kargo şirketine mecbur bırakılmak, birçok müşteri için o siteden alışveriş etmemek için yeterli sebeptir. Farklı kargo firmaları ile çalışın. Alışveriş sepetinin terk edilmesi sebeplerinden biridir.

Neden 8: Teslimat tarihinin uygun olmaması

Çözümü: İster kendileri için, ister bir sevdikleri için alışveriş ediyor olsunlar, herkes satın aldığı ürüne hemen kavuşmak ister. Mümkün olduğu kadar kısa, ama sözünüzü tutabileceğiniz kadar makul teslimat süreleri duyurun. Özel bir gün için hediye alan veya tatile çıkacak olan müşterilerinize teslimat tarihini kendileri belirleme imkanı verin.

Neden 9: Alışveriş sepeti üzerinde değişiklik yapmanın zor veya imkansız olması

Çözümü: Sitenin her sayfasından sepete kolayca ulaşılması ve aşamaları tekrarlamak zorunda kalmadan alışveriş sepetinin içeriğinin değiştirilebilmesi mümkün olsun.

Neden 10: Sorularını yöneltecek bir yetkili olmaması

Çözümü: Satın alma öncesi ve sırasında sorularını cevaplayacak bir yetkiliye ulaşabilmeleri halinde, satış sonrası alacakları destek konusunda müşterilerinizin size duyduğu güven artar. Bir telefon numarası veya chat ekranıyla ulaşılabilir olun.

Neden 11: Kargo ücretinin yüksek gelmesi

Çözümü: Online müşterilerin yarısından fazlası kargo ücreti talep etmeyen siteleri tercih ediyorlar. Belli bir miktarın üzerindeki siparişlerde indirimli veya ücretsiz kargo sağlayın.

Neden 12: Alışveriş yapmak için kayıt olmaları gerektiğini farketmeleri

Çözümü: Sitenize ilk defa gelen ve bir daha gelip gelmeyeceğinden emin olmayan bir müşteriyi kaçırmanın en kesin yolu uzun bir kayıt işlemine zorlamaktır. Bir daha geldiklerinde işlemlerinin hızlanması ve özel fırsatlardan faydalanmaları açısından kayıt olmalarının avantajlı olacağını belirtin, ama misafir olarak alışveriş yapmalarına izin verin.

Neden 13: İade koşullarını beğenmemeleri

Çözümü: Firmanızın olduğu kadar müşterilerinizin de haklarını gözeten, anlaması ve uygulaması kolay iade koşulları benimseyin. İade süreleri uzadıkça iade ihtimalinin azaldığını hatırlayın.

Neden 14: Ödeme seçeneklerinin uygun olmaması

Çözümü: Farklı bankaların POS’larıyla çalışarak hem çok sayıda kredi kartıyla ödeme seçeneği sağlar, hem de daha çeşitli taksit imkanı sunarsınız.

Bir alışveriş sepetinin terkedilme nedeni ne olursa olsun, o satışı geç de olsa tamamlayabilmenin en etkili yolu, zaman kaybetmeden müşteriye bir e-posta ile alışverişlerini tamamlamadıklarını hatırlatmak, bir sorun olup olmadığını sormak ve terk ettikleri alışveriş sepetlerinin bir dahaki gelişlerinde kolaylık sağlamak amacıyla saklanacağını bildirmektir. Sepetlerindeki ürünleri hatırlatmak da etkili olacaktır. Bu e-posta mesajlarının alıcı tarafından okunma ve sitenize dönüş sağlama olasılığı yüksektir. Üstelik müşterilerinizin neden sitenizden ayrıldığını kendi ağızlarından duymak, ürünlerinizden fiyatlarınıza, sitenizin kullanım kolaylığından ödeme yöntemlerinize kadar birçok önemli konuda paha biçilmez veriler elde etmenizi sağlayacaktır.

Satın alma işlemini tamamlamadan sitenizden ayrılan müşterilere ulaşmanın ve kendinizi hatırlatmanın bir başka etkili yolu da retargeting adı verilen reklam uygulamasıdır. Bu yöntemle sitenizden ayrılan müşteriler takip edilerek gittikleri sitelerde karşılarına sizin reklamlarınız çıkarılır.

Başarılı satıcılar terk edilen alışveriş sepetlerini kaçırılmış birer satış imkanı olarak görmezler. Etkili önlemler ve başarısı kanıtlanmış uygulamalar ile her ziyaretçiyi müşteriye dönüştürmeyi başarırlar.

Propars’ı Ziyaret Edin.

E-Ticarete Yeni Başlayacaklar İçin 10 Tavsiye

E-Ticaret
Kobiler için E-ticaret Rehberi -II-
E-Ticaret
N11.com’da Mağaza Nasıl Açılır? 2021 N11 Komisyon Oranları
E-Ticaret
E-ticaret Siteniz Akıllı Telefonlara Uyumlu mu?