E-Fatura

Temel Fatura ve Ticari Fatura Nedir?, Nasıl İptal Edilir?


Bu yazımızda, e-Fatura ile birlikte hayatımıza giren iki yeni kavram olan Temel ve Ticari faturadan ve iptal işlemlerinden bahsedeceğiz.

a. Temel ve Ticari E-Fatura Arasındaki Fark Nedir?
b. Temel Fatura Nasıl Reddedilir?
c. Ticari Fatura Nasıl Kabul ya da Reddedilir?
d. Kabul Edilen Bir Ticari Fatura Nasıl Reddedilir?
e. Neden Ticari Fatura?


a. Temel ve Ticari E-Fatura Arasındaki Fark Nedir?


E-Fatura/E-Arşiv kullanıcıları faturalarını oluşturup gönderirken, faturanın karşı tarafa e-Fatura olarak mı yoksa e-Arşiv olarak mı gönderileceği sistem tarafından otomatik olarak belirlenir.

Şayet göndereceğiniz faturanın şekli e-faturaysa, faturanızın senaryosunu Temel veya Ticari e-fatura olarak belirlemeniz gerekiyor.

Ayrıca, Faturanızın senaryosunu “Temel e-Fatura” olarak belirlemek isterseniz, karşı tarafa ilettiğiniz e-fatura, herhangi bir onay beklemeden direkt olarak kabul edilmiş algılanır.

Eğer, faturanızı “Ticari e-fatura” şeklinde oluşturursanız, karşı tarafa onay veya ret seçenekleri sunmuş olursunuz. Faturanızı gönderdiğiniz kişi, faturayı inceleyip kabul edebilir, reddedebilir veya iade edebilir.

Propars Fatura


b. Temel Fatura Nasıl Reddedilir?

Temel fatura, klasik kağıt faturanın elektronik ortamdaki karşılığıdır ve ret süreçleri de birbirine benzer.

Faturayı alan taraf faturayı reddetmek için notere başvurabilir veya KEP üzerinden karşı tarafa, iadeli taahhütlü posta gönderebilir.

İki tarafta uzlaşmış ise, herhangi bir problem ile karşılaşılmaz ve iki tarafta bu faturayı beyannamesinde kullanmaz.

c. Ticari Fatura Nasıl Kabul ya da Reddedilir?

Ticari e-faturalarda ise faturayı kabul ya da reddetmek için 8 günlük bir süreniz bulunuyor. Bu süre boyunca faturanızı inceleyip değerlendirerek kararınızı verebilirsiniz. Ancak, eğer faturanızı 8 gün içerisinde reddetmediyseniz, otomatik olarak faturayı kabul etmiş sayılırsınız.

Entegratör yöntemini kullanıyorsanız, faturanızı entegratörünüzün sağladığı sayfa üzerinden kabul edebilir veya reddedebilirsiniz.

Gelir İdaresinin sunduğu portal sistemini kullanıyorsanız da, ilgili faturayı seçip, mali mührünüzü kullanarak faturayı imzalamalı, ardından da yanıtınızı karşı tarafa iletmelisiniz.


Propars Ticari Fatura

d. Kabul Edilen Bir Ticari Fatura Nasıl Reddedilir?

Ticari faturanın istenmeden kabul edilmediği durumlarda, faturayı reddedebilmek için KEP sistemi üzerinden faturayı oluşturan tarafa, bu durum ile ilgili bir yazı göndermeniz gerekiyor. Eğer faturayı kesen tarafın da buna bir itirazı yoksa, bu yazıyı iki tarafta arşivine ekler ve fatura iptal edilmiş olur. Ayrıca, iptal edilen bu faturaya beyannamede yer verilmez.

e. Neden Ticari Fatura?

E-Fatura döneminden önce işletmeler, faturalarını kendi içlerinde bir onay sürecinden geçirmek istiyordu ancak faturaların iptal süreçlerinin zorluğundan şikayetçiydi.

Önceden bu gibi durumlar için proforma fatura olarak bilinen bir teklif faturası sunulur, bu fatura onaylanırsa gerçek fatura oluşturulur ve yine onay sürecinden geçerdi.

İptal edilmek istenilen faturalar içinse, noter gibi pahalı ve zahmetli yollar izlenirdi.

E-Fatura ile birlikte tanıştığımız Ticari faturanın en büyük avantajı ise, faturayı alan tarafa 8 günlük bir değerlendirme süresi tanıması.

Bu süre içerisinde, işletmeler faturalarını inceleyebilir ve kolayca kararını verebilir.

                                                             


E-Fatura ve E-Arşiv ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi, Propars Blog’ta bulabilirsiniz!

Yurt Dışı Satışlarınızda E-Fatura Kullanın

Yurt dışında yaptığınız satışlar için e-fatura kullanmaya ne dersiniz? Propars’ın ücretsiz e-fatura hizmetinde yurt dışından gelen faturalarınızın şablonları otomatik olarak oluşturulur. Gelen siparişinize tek tuşla fatura kesebilirsiniz. Üstelik; bu fatura şablonları KDV %0 şekilde mikro ihracata uygundur.

Siz de Propars’ın gelişmiş e-ihracat yazılımlarından faydalanın. Ayrıca, kolay ve profesyonel e-fatura hizmetine ücretsiz sahip olun.

İlgili yazılar;  

E-Fatura
E-Faturaya Nasıl Geçilir? Zor ve Masraflı Mıdır? 2021 Güncel Bilgiler
E-Fatura
KOBİ’lere Ücretsiz E-Fatura
E-Fatura
Propars ile kobilere ayda 1.000 e-fatura ücretsiz