E-Ticaret

Pardon, Tanışıyor muyuz?


Mesleğimiz ne olursa olsun gün boyunca defalarca müşteri oluyoruz. Sokaktaki simitçinin de, kahvemizi hazırlayan baristanın da müşterisiyiz. Durup düşünün; müşteri olarak en memnun kaldığınız tecrübeler hangileri?

Müşteri memnuniyeti, verdiğiniz hizmetin veya sattığınız ürünün kalitesine olduğu kadar alışveriş sırasında yaşattığınız tecrübeye de bağlıdır ve size müşteri sadakati olarak geri döner. Araştırmalara göre eski bir müşteriyi tekrar gelmeye ikna etmek, yeni bir müşteri kazanmaktan çok daha kolay ve ucuzdur.

İnsanlar daha önce uğradıkları bir mekana tekrar geldiklerinde hatırlanmak isterler. Simitini iyi pişmiş sevdiğini hatırlayan simitçi, standına yaklaştığında gazeteyi hazır eden gazete bayii, her sabahki poğaçasını daha o söylemeden paketleyen tezgahtar insana kendini özel hissettirir. Verilen hizmette veya satın alınan üründe bir sorun olduğunda bunu görmezden gelmesi kolaylaşır.

Sanal mağazalarda müşteriler size kendileri hakkında çok ve çeşitli bilgi bırakır. Doğum günlerini, sevdikleri yazarları ve film türlerini, tercih ettikleri markaları, hobilerini, hatta evlilik yıldönümlerini bilirsiniz. Bu bilgileri kullanarak her müşterinizin sanal mağazanızdaki alışveriş tecrübesini kişiye özel hale getirebilirsiniz.

Mağazanıza giriş yapan müşterinize ismiyle hitap etmek, daha önce yaptığı alışverişleri hatırlamak veya doğum gününü kutlamak günümüz yazılımlarıyla çocuk oyuncağı. Müşterinize hatırlandığını belli etmek ve sadakatini ona özel davranarak ödüllendirmek satışlarınız açısından da getirisi bol biruygulama. Doğum günlerine özel indirimler yapmak veya doğum günlerinde yapacakları alışverişlerde kargo ücretini üstlenmek gibi uygulamalarla hem müşterilerinizi memnun edebilir, hem de belki de alışveriş yapmayı planlamadıkları bir günü satış fırsatına çevirebilirsiniz.

Ayrıca müşterilerinizin hobilerini, özel ilgi alanlarını ve satın alma alışkanlıklarını bilmeniz mağazanızda sunduğunuz ürün çeşitlerini belirlerken size yol gösterir. Örneğin müşterileriniz arasında maket trenlere veya antika bebeklere meraklı olan birileri olduğunu bildiğiniz takdirde mağazanızda bu ürünleri bulundurmanız, hatta yeni çeşitler geldiğinde ilgileneceğini düşündüğünüzü müşterileri e-posta yoluyla bilgilendirmeniz hem satışlarınızı artırmanıza, hem de müşterilerinize onları tanıdığınızı göstermenize yardımcı olacaktır.

E-ticaret ile rekabet tarihte hiç olmadığı kadar ticaretin ayrılmaz bir parçası haline geldi. Dünyanın neresinde olursanız olun, sizinle benzer ürünleri, benzer fiyatlarla satan başka sanal mağazalar bulmak müşterileriniz için artık çok kolay. Unutmayın, başarının yolu müşterilerinizi tanımaktan, sadakatleri için onları ödüllendirmekten ve kendilerini özel hissettirmekten geçiyor.

E-Ticaret
İşletmenizi Sosyal Medyada Tanıtın: Ne Kadar Bütçe Kullanılmalı?
E-Ticaret
İnternet Satışlarınızı Videolarla Katlayın
E-Ticaret
E-Müşteriler Kimlerdir?