Girişimci

Google Benim İşletmem Kobi Rehberi


Google hayatımızın vazgeçilmezi. Daha önceki yazımızda Yerel SEO’nun işletmeler açısından ne kadar önemli olduğundan söz etmiştik. “Yerel SEO nedir?”, işletmem için ne gibi faydaları var diye düşünüyorsanız öncelikle “KOBİ’ler için Yerel SEO ve Önemi” başlıklı yazımızı okumanızı öneririz.

Bu yazımızda Yerel SEO çalışmalarının olmazsa olmaz kalemlerinden biri olan Google My Business, Türkçe adıyla Google Benim İşletmem’den söz edeceğiz. Kobiler, Google benim işletmem‘i nasıl kullanmalı, detaylı bir şekilde anlatacağız.

Google Benim İşletmem nedir?

Yerel SEO çalışmalarında ilk adım diyebileceğimiz Google Benim İşletmem (Google My Business) en çok kullanılan arama motoru olan Google’da işletmelerin listelenmesini sağlayan ücretsiz bir uygulamadır. Özellikle belli bir lokasyon üzerinde yapılan çalışmalarda büyük önem taşıyan Google Benim İşletmem’de işletmeniz adına bir hesap yaratarak potansiyel müşterilerinizin size daha kolay ulaşmasını sağlayabilirsiniz.İşletme hesabınıza girdiğiniz bilgilerle size yakın konumdaki kullanıcılar tarafından daha kolay bulunur hale gelirsiniz. Müşterileriniz sizin konumunuzu Google Haritalar’da görüntüleyebilir, Google Plus’ta işletmenizle ilgili yaptığınız güncellemelere ulaşabilirler.

Ne işe yarar?

Zaten mevcut bir web sitesine sahip olan pek çok işletme sahibinin aklına gelen ilk soru; Google Benim İşletmem’de hesap oluşturmak ne gibi faydalar sağlayacak oluyor.

Google Benim İşletmem, işletmenize bir kimlik kazandırır. Hedef kitlenizin size çok daha kolay ulaşabiliyor olmasını sağlar. Potansiyel müşterileriniz size daha kolay ulaşırken aynı zamanda işletmenizle ilgili pek çok bilgiyi de görüntüleyebilirler. Web sitenizi Google ile destekleyerek sitenizin trafiğine katkıda bulunun. Google’ın sizinle paylaştığı analizler de yeni müşterilere ulaşmak, doğru bir dijital pazarlama stratejisi geliştirmek açısından oldukça önemlidir.Tüm bunlarla birlikte Google Benim İşletmem’de doğrulanmış bir hesabı bulunan işletmenin pek çok kullanıcı tarafından daha güvenilir bulunduğunu da hatırlatmak isteriz.

Google Benim İşletmem’e nasıl kaydolurum?

Google Benim İşletmem’de işletmeniz için bir hesap oluşturup işletmenizin bilgilerini düzenli ve güncel tutun. Google’da işletmenizle ilgili bir arama yaparak daha önceden listelenmiş olup olmadığını kontrol etmeniz gerekiyor. İşletmenizin arama sonuçlarında çıkması bir hesap oluşturulduğu anlamına gelmez. Başka biri tarafından yönetiliyorsa işletmenizin hesabına sahip olmak için şu sayfadan başvuruda bulunarak sayfanızı sahiplenebilirsiniz.

İşletmenizi kaydetmek için bir Gmail hesabına sahip olmalısınız. Sonradan şu sayfadan oldukça basit adımlarla işletmenizi hemen kaydetmeniz mümkün.

Uygulamanın işletmeler açısından bir diğer olumlu özelliği de mobilden de kolaylıkla yönetilebiliyor olması. Yani ofis dışında, hareket halindeyken bile işletme sayfanızda kolaylıkla güncelleme yapmanız mümkün. Android kullananlar buradan , IOS işletim sistemine sahip cihaz kullananlar buradan uygulamayı indirebilirler.

Fiziksel bir mağazanız yok veya başka bölgelere de hizmet veriyor olabilirsiniz. Bu durumda Google’da Hizmet Bölgeleri İşletmesi sayfasından işletmenizin servis verdiği konumu düzenleyebilirsiniz.

İşletmenizle ilgili gerekli bilgileri girdikten sonra Google doğrulama işlemini yapmanız gerekiyor. Bu, Google’ın sizin verdiğiniz bilgileri onayladığı anlamına gelir. Doğrulama işlemi yapmadan işletme bilgilerinizde düzenleme yapamazsınız. Aynı zamanda kullanıcıların doğrulanmış işletmeleri daha güvenilir bulduklarını da hatırlatmakta yarar var. Genellikle Google’dan posta yoluyla doğrulama işlemi gerçekleşse de bazı işletme türleri için e-posta, telefon gibi seçenekler de bulunabiliyor. Google işletmenizin varlığını onayladıktan sonra artık Google Benim İşletmem sayfanızda güncelleme yapabilirsiniz. Sayfayı ziyaret ederek doğrulama işleminin nasıl yapılacağıyla ilgili daha detaylı bilgi alın.

Google Benim İşletmem’e kaydolurken nelere dikkat etmelisiniz?

Google Benim İşletmem hesabını etkin ve verimli bir biçimde kullanmalısınız. Bunun en önemli anahtarı ise işletmenizle ilgili çalışma saatleri, adres ve telefon numarası gibi tüm önemli bilgileri doğru ve eksiksiz girmeniz. İşletmenizi tanımlarken doğru bir kategori seçmeye özen gösterin. e müşterilerinizin size ulaşmasını sağlayacak anahtar kelimelere de dikkat etmeniz gerekiyor.

Kendinizi bir müşterinin yerine koyun ve size nasıl ulaşabileceklerini düşünün. Cevabınız, mutlaka işletmeniz için önemli anahtar kelimeleri içeriyordur, mümkün oldukça bu kelimeleri kullanın.

Bir diğer önemli konu da işletmenizi yansıtan görsel malzemeler. Müşterilerinizin aklında kalması açısından öncelikli olan işletmenizin logosudur. Logonun yanı sıra mümkün oldukça yüksek çözünürlüklü fotoğraflar ekleyerek verdiğiniz hizmeti veya ürünlerinizi tanıtabilirsiniz. Fotoğrafların, kullanıcılar tarafından çok daha dikkat çekici bulunduklarını unutmayın. Ocak 2018 itibariyle Google, Benim İşletmem hesaplarına video yükleme özelliğini de kullanıma açtı. Bu da işletmelere ürün ve sundukları hizmeti aynı zamanda dikkat çekici videolar ile de ifade etme şansı sundu. Hem kullanıcılar hem de işletme sahipleri işletmeyle ilgili videolar paylaşabiliyor. Bu yeni özellikten siz de faydalanabilir, işletmenizin tanıtımını videolar ile yapabilirsiniz.

Müşterilerin bir işletmeyle ilgili karar verme aşamasında dikkat ettikleri en önemli şeylerden biri de diğer kullanıcıların yorumlarıdır. Sizden hizmet almış bir müşterinizin pozitif yorumu elbette ki potansiyel müşterileriniz üzerinde olumlu bir etki bırakacak, karar vermesini kolaylaştıracaktır. Bu nedenle müşterileriniz için bir yorum yazma bağlantısı oluşturarak onları yorum yazmaya teşvik edin.

Google Benim İşletmem - Google Play'de Uygulamalar
Google

Haritalara işletmenizi nasıl ekleyebilirsiniz?

Google Benim İşletmem hesabınızla Google Haritalar’a işletmenizi kaydederek müşterilerinizin adresinize ulaşmasını kolaylaştırın. Böylelikle müşterileriniz sizi ziyaret edecekleri durumda yol tarifi alabilirler. Aynı zamanda Google Haritayı web sitenizdeki iletişim sayfanıza da eklemeyi ihmal etmeyin.

Google Benim işletmem ile web sitesi oluşturmak

Google Benim İşletmem ile bir web sitesi oluşturmak sadece bir kaç dakikanızı alır. İşletme kaydınızdaki bilgilerle otomatik olarak oluşturulabilen web sitesi için farklı tasarım şablonlarından birini seçmek mümkün. Görsel malzemelerinizi ve metinleri kolaylıkla ekleyerek, mobil uyumlu bir web sitesi oluşturabilirsiniz. Herhangi bir teknik bilgiye ihtiyaç duymadan, kolaylıkla oluşturabileceğiniz web sitesi için bir ücret ödemeniz gerekmiyor. Konuyla ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz sizi şöyle alalım.

Google Benim İşletmem ile ulaşabileceğiniz istatistikler

Uygulamanın bir diğer avantajlı yanı da size müşterilerinizle ilgili gelişmiş bilgiler sunması. “Insights” adlı bölümde müşterilerinizin sizi hangi aramalar sonucunda bulduğunu tarih bilgileriyle birlikte görebilirsiniz. Arayanların size nereden ulaştığına dair bilgilere erişin. Bununla beraber site trafik bilgileri, telefonla arama etkinlikleri gibi pek çok önemli veriye ulaşmanız mümkün. Kullanıcıların davranışlarına yönelik edineceğiniz bu bilgiler hem müşterilerinizin beklentilerini anlamanıza yardımcı olur, hem de işletmenizle ilgili güçlü yanlarınızı keşfetmenizi sağlar.

Tüm bu verilerin yanı sıra bilgi alabileceğiniz bir diğer konu da hangi fotoğraflarınızın daha dikkat çok dikkat çektiği. Müşterilerinizin hangi fotoğraflarla daha çok etkileşime geçtiğini keşfederek sonraki güncellemelerinizi bu doğrultuda yapabilirsiniz.

Google sizinle benzer işletmelerin fotoğraf sayılarını da sizinle paylaşıyor.

Bu verilerden de fotoğraf paylaşımlarınızın yeterliliğiyle ilgili fikir sahibi olmanız ve bu doğrultuda güncellemeler yapmanız münkün. Insights hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz buraya tıklayın.


İlgili Diğer Yazılar

-Kobiler için yerel SEO ve önemi

E-Ticarette Anahtar Kelime Araştırması Yapmak

– Seo Nedir? Nasıl Kullanılır?

E-Ticaret
Müşteri Kazanmanın ve Elde Tutmanın Sırları
Girişimci
Kadın Girişimciler İçin Destekler 2022
E-Ticaret
E-Ticarette Başarı İçin Dikkat Edilmesi Gereken 18 Altın Kural