E-İhracat

İngiltere’ye E-ihracat Nasıl Yapılır?


Birleşik Krallık, Avrupa kıtasının e-ihracat ve e-ticaret alanındaki en önemli oyuncularından olmakla birlikte bu alanda en gelişmiş ülkelerdendir. İngiltere’ye e-ihracat yapmak isteyenlere yardımcı olması için hazırladığımız yazımızda aşağıdaki konuları ele alacağız;

  • İngiltere E-ticaret Hacmi
  • İngiltere’de Ürünlerimi Hangi Pazaryerinde Satmalıyım? Hangi Ürünler Daha Fazla Tercih Ediliyor?
  • Hangi Ödeme Yöntemleri Daha Fazla Tercih Ediliyor? Satışlarımdan Gelen Ödemeleri Nasıl Alırım?
  • İngiltere’ye E-ihracat: Kargo Süreci Nasıl İlerler?
  • E-ihracat: Gümrük Süreci
  • İngiltere’ye E-ihracat: Vergi Süreci
  • Brexit’den Sonra Birleşik Krallık ve Türkiye Arasındaki Durum Nedir?
  • Propars ile E-ihracat

İngiltere E-ticaret Hacmi

Online alışverişte İngiltere, Avrupa’da başı çeken ülkeler arasındadır ve Almanya ile birlikte Avrupa’nın en güçlü e-ticaret pazarına sahiptir. 67 milyon nüfusa sahip ülkede 48.6 milyon tüketici internetten alışveriş yapmaktadır.

Özellikle Korona virüs döneminde internetten alışveriş yapma oranında %30 artış yaşanmıştır. 2020 yılında online satışlardan 222 milyar Euro elde edilmiştir.

Ecommerce Foundation tarafından yayınlanan bir raporda; ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 7,94’ünün e-ticaret satışlarından oluştuğu belirtilmektedir.

Bunun yanı sıra ülkede ‘sınır ötesi’ alışveriş yapanların oranı azımsanmayacak kadar yüksektir. 32.6 milyon kişi sınır ötesi alışveriş yapmaktadır. 1 kişinin ortalama 1 yılda harcadığı sepet tutarı ise 1,020 Euro’dur.

Bu harcama tutarını göz önünde bulundurduğumuzda; Türkiye’den İngiltere’ye e-ihracat yapmak isteyen satıcıların; kur farkını ve potansiyel müşteri yoğunluğunu da hesaba katarak gelirlerini 10 katına katlayabileceklerini söyleyebiliriz.

İngiltere’de Ürünlerimi Hangi Pazaryerinde Satmalıyım? Hangi Ürünler Daha Fazla Tercih Ediliyor?

Ürünlerinizi maksimum seviyede satabilmek için; kullanıcı yoğunluğunun fazla olduğu pazar yerlerinde mağaza açmak dışında ürün fotoğraflarınızın çekimlerine dikkat etmenizi; pazarlama ve reklam stratejilerinizi oluşturmanızı mutlaka öneriyoruz.

İngiltere’deki e-ticaret kullanıcılarının hangi pazaryerinden daha fazla alışveriş yaptığını gösteren oranlar şu şekildedir;

  • Amazon= %91
  • Ebay= %63
  • Wish= %11
  • Etsy= %10
  • Zalando= %5
  • Allegro= %1

Ayrıca; yukarıdaki pazaryerleri haricinde Tesco, Asos ve Argos platformlarının da kullanıcı sayısı azımsanmayacak kadar yüksektir.

‘’ Birleşik Krallık’taki moda harcamalarının yüzde 69’u artık çevrimiçi olarak yapılıyor’’

Birleşik Krallık’ta çevrimiçi satış yapan perakendeciler, güçlü bir dijital altyapıya sahip olmanın ödüllerini almaktadırlar. Birleşik Krallık’ta, çevrimiçi platformlar; hazır giyim ve moda müşterileri için bir numaralı satın alma kanalına dönmüş durumdadır.

‘Fighting for the future of fashion’ adlı çalışma; Birleşik Krallık’taki moda harcamalarının yüzde 69’unun artık çevrimiçi olarak gerçekleştiğini göstermektedir.

‘’% 63’ünün modayı çevrimiçi satın alma olasılığı eskisine göre daha yüksek’’

‘Fighting for the future of fashion’ adlı çalışmada, aynı zamanda, moda alışverişi yapanların %63’ünün, korona virüsten öncesine göre giyim ve aksesuarlarını internetten satın alma olasılıklarının daha yüksek olduğu, %26’nın ise satın almadan önce bir ürüne dokunmak ve hissetmek istediklerini belirtilmiştir.

‘Amazon moda alanında büyüyor’

Amazon şu anda, İngiltere’deki tüketiciler arasında en çok ziyaret edilen moda web sitesi konumundadır.

Moda alışveriş yapanların yüzde 60’ı kıyafet ve aksesuar alışverişi yapmak için Amazon’u ziyaret etmektedir ve şirketin moda pazarındaki rolü gittikçe artmaktadır.

Hazır Giyim ve Moda kategorisi Birleşik Krallık’ta popüler bir ürün kategorisidir. Bu kategori dışında online alışverişlerde en çok tercih edilen ürün kategorileri ve oranları ise aşağıdaki gibidir;

  • Hazır Giyim ve Ayakkabı= %68
  • Kitaplar ve Sesli Kitaplar= %46
  • Ev Elektroniği= %43
  • Kozmetik ve Bakım Ürünleri= %39
  • Mobilya ve Dekorasyon Ürünleri=%30
  • Filmler= %32
  • Oyuncaklar= %22

Hangi Ödeme Yöntemleri Daha Fazla Tercih Ediliyor? Satışlarımdan Gelen Ödemeleri Nasıl Alırım?

Kredi ve banka kartlarının birçok ülkede popülerliğinin devam etmesine karşın dijitalleşmenin hız kazanmasıyla alternatif ödeme yöntemleri her geçen gün çoğalmaktadır.

Ecommerce Foundation’ın 2019 yılında yaptığı bir araştırma, dijital ödeme sistemlerinin İngiltere’deki en popüler ödeme yöntemi olduğunu gösteriyor. Ayrıca; 2018 yılında Birleşik Krallık’ta alıcıların yüzde 40’ından fazlası en az bir kez dijital ödeme yöntemlerinden faydalanmıştır. Dijital ödeme yöntemlerini; Kredi kartları (yüzde 23,7) ve ardından ön ödemeli kartlar (yüzde 17,2) takip etmektedir.

Türkiye’den İngiltere’ye e-ihracat yapmak isteyen herkes için ödemeleri en basit yoldan nasıl alacağı; ödeme sistemlerinin sunduğu komisyon oranları gibi konular problem olarak görülmektedir.

Üstelik Yurt dışına satış yapan insanların en sık kullandığı alternatif ödeme yöntemlerinden olan Payoneer ile küresel ticaretteki ödeme problemlerinizi ortadan kaldırabilirsiniz.

Dünya çapında tanınan dijital Online para transferi ve dijital ödeme hizmetleri sunan Payoneer’in avantajlarına ve detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

İngiltere’ye E-ihracat: Kargo Süreci Nasıl İlerler?

Hızlı teslimat, teslimat yerinin ve zamanının seçilebilmesi online alışveriş tüketicilerinin sepetlerini terk etmemelerini sağlamak için önemlidir. Kargonun satın alma kararına etkisi yüksektir.

Hızlı teslimat, teslimat yerinin ve zamanının seçilebilmesinin İngiltere’deki tüketicilerin satın alma kararına etkisi şu şekildedir;

  • Teslimat yerinin seçilebilmesi= %50
  • Hızlı teslimat= %40
  • Teslimat zamanın seçilebilmesi= %22

Tüketicilerin beklentilerinin dışında ise; kargolarını müşterilerine hızlı, güvenilir, ve ekonomik yollar ile göndermek İngiltere’ye e-ihracat yapan ve yapmak isteyen satıcılar için öncelikler arasındadır.

Öncelikle mikro ihracat kapsamında olan kargolarınızı yurt dışına gönderirken %18 KDV iadesi alabilme imkanınız vardır. Yani; mikro ihracat dahilinde olan satışlarınızı Türkiye içinde kargo gönderir gibi yanında faturasıyla beraber rahatlıkla yurt dışına göndeqrebilirsiniz. Bundan yazının ilerleyen kısımlarında daha detaylı olarak bahsedeceğiz.

Aynı zamanda uluslararası bir kargo firması ile anlaşma yaptıktan sonra kargo gönderim yöntemlerinin gelişmesinden dolayı tüm kargo süreçlerini takip edebiliyorsunuz.

Peki, kargolarınız kaç günde müşterilerinize ulaşır?

Burada Çin’in e-ihracat alanındaki başarısını örnek alabiliriz. İngiltere, İtalya, İspanya, Almanya, Hollanda ve daha birçok Avrupa ülkesi sınır ötesi e-ihracatta ülke olarak ilk sırada Çin’den alışveriş yapmayı tercih etmektedir. Çin ile Avrupa ülkeleri arasındaki mesafeyi göz önünde bulundurursak Türkiye konumundan dolayı Avrupa’ya ürün göndermekte süre ve maliyet açısından çok daha avantajlı. Türkiye içerisinde şehirler arası ürün göndermek ile Türkiye’den İngiltere’ye ürün göndermek arasında herhangi bir fark yoktur.

Ücretler konusuna gelecek olursak; yurt dışına gönderim yapacağınız kargo firması ve ürünlerinizin ebatlarına göre size sunulacak fiyat değişkenlik gösterecektir. Ancak şunu unutmayın; 10-15 Euro kargo ücreti Türkiye için fazla gözükse de, İngiltere’de online alışveriş tüketicileri için bu aralıktaki kargo fiyatları kabul edilebilir seviyededir.

Öneri: Propars ile çalışarak, anlaşmalı olduğu kargo firmaları aracılığıyla kargolarınızı çok daha uygun fiyatlarla gönderebilirsiniz. Ayrıca, Propars hakkında daha detaylı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

İngiltere’ye E-ihracat: Gümrük Süreci

Yurt dışına göndereceğiniz ürünün ağırlığı 300 kg.’ın altındaysa ve 15000 Euro’dan daha düşük fiyata sattıysanız, yaptığınız satış mikro ihracat kapsamına girmektedir. Ayrıca, mikro ihracat kapsamına giren bir ürünü kargoya verirken herhangi bir gümrük beyannamesi, gümrük masrafı vb. ekstra hiçbir ücret ödemezsiniz.

Yazımızın ‘İngiltere’ye E-ihracatta Kargo Süreci Nasıl İlerler?’ kısmında bahsettiğimiz gibi, kargolarınızı yurt dışına gönderirken %18 KDV iadesi alabilme imkanınız olduğunu unutmayın.

İngiltere’de Vergi Süreci

E-İhracata teşvik kapsamında pek çok devlet desteği bulunmaktadır. KDV iadesinden faydalabilir ve vergi muafiyetinden yararlanarak KDV tutarı olmadan, 0 KDV ile 150 Euro’ya kadar vergiden muaf olabilirsiniz.

Brexit’den Sonra Birleşik Krallık ve Türkiye Arasındaki Durum Nedir?

Brexit sonrası Türkiye ile Birleşik Krallık arasında Gümrük Birliği ilişkisinin yerine alacak Serbest Ticaret Anlaşması imzalanmıştır. Bu anlaşma,  AB ve Türkiye Gümrük Birliği üzerinden ticareti yapılan malların, sıfır gümrük vergisi ile ticaretine devam edilmesine olanak sağlamaktadır. Aynı zamanda STA (Serbest Ticaret Anlaşması); malların ve hizmetlerin önündeki tarife dışı engellerin de aşılmasına yardımcıdır.

Propars ile E-ihracat

Propars ile E-ihracat yaparak tüm ürünlerinizi kısa süre içerisinde dijital dünyaya taşıyabilir; dünyada e-ticaret hacmi en geniş ve müşteri sayısı en fazla olan ülkelerde ürünlerinizi satabilirsiniz.

E-ticaret sitelerinin sayısı sürekli değişmekte ve her gün daha fazlası oluşturulmaktadır. 2020 yılı itibariyle dünya genelinde 24 milyondan fazla e-ticaret sitesi var. Şimdi hemen siz de Propars ile en fazla kullanıcı sayısına sahip olan e-ticaret platformlarında yer alın.

Propars, sizin yerinize pazar yerlerindeki mağazalarını açar ve satışta olan ürünlerinizin takibini yapar. Üstelik stoklarınızın güncellemeleri otomatik olarak yapılır. Ayrıca, bütün siparişlerinizi tek bir ekrandan yönetme şansını size verir. E-faturalarınızı ise aynı ekran üzerinden dakikalar içerisinde oluşturabilirsiniz.

Dünyaya açılmak isteyen satıcıların çekindiği konular arasında olan dil bariyerini ise sizin yerinize halleder. Üstelik Türkçe arayüze sahip Propars ile kategori ve ürün özelliklerinizi Türkçe olarak seçebilirsiniz. Ürün bilgileriniz, ürünlerinizi satışa açtığınız ülkelerin dillerine göre sistem üzerinden otomatik olarak çevrilir.

Müşterilerinizden aldığınız mesajlar ve sizin gönderdiğiniz mesajlar yine otomatik çevirisi yapılarak size ulaşır ve gönderilir. Ayrıca; Propars’ın e-ihracat sürecinde sağladığı kolaylıkları ve avantajları propars.net adresinden detaylı olarak inceleyebilirsiniz.

Ayrıca unutmayın; Propars İngiltere’ye satış yapabilmeniz için size onlarca çözüm sunar!

E-İhracat
Etsy Satışlarını Nasıl Artırırsın?
E-İhracat
Polonya’ya E-ihracat Nasıl Yapılır?
Genel
Meksika’ya E-ihracat Nasıl Yapılır?