E-İhracat

Amazon Live: Canlı Yayında Satış


Amazon Live isim olarak bilinmese de konsept olarak neredeyse herkesin bildiği bir uygulama. Televizyon kanallarında da gördüğümüz canlı yayında yapılan satışların Amazon’da yapıldığını düşünün.

E-ticaret platformlarında satış yapıyorsanız, ürünlerinizi tanıtmanız için yeniliklere açık olmalı ve dijital pazarlama alanında yapılan yeniliklere ayak uydurmalısınız.

Covid-19 salgınıyla birlikte internetten yapılan alışveriş ve online video izleme oranları bir hayli artış gösterdi. Bu nedenle, kullanıcılar için hem alışveriş yapabilecekleri hem de video izleyebilecekleri yeni bir konsept geliştirildi. Kullanıcılar online platformlar üzerinden gerçekleştirilen yayınlara katılarak ürün tanıtımlarını izlerken, satın alma işlemlerini gerçekleştirebiliyorlar. Satıcılar ise binlerce potansiyel müşteriye ulaşma ve satışlarını arttırma imkânı buluyorlar.

Bu alanda lider olan Çin’de, canlı yayın üzerinden alışveriş yapan kullanıcı sayısı 300 milyona ulaştı. Taobao Live’ı  son 3 yılda %150 oranında büyümesi canlı yayında satış alanında çok büyük bir potansiyel olduğunu göstermektedir. Bu alanın potansiyeline en güzel örneklerden biri Çin’in ‘ruj kralı’ olarak bilinen Li Jiaqi canlı yayınında 5 dakikada 15 bin adet ruj satışı gerçekleştirmesidir.

Bu büyük potansiyelin farkında olup aksiyon alan Amazon, Amazon Live konseptini kullanıcılarıyla buluşturuyor. 

Peki Amazon’un sunduğu Amazon Live nedir? Avantajları nelerdir? Nasıl kullanılır? Bütün bu soruların cevabından bu yazımızda bahsedeceğiz.

İÇERİK

1. Amazon Live Nedir?

2. Amazon Live Avantajları

3. Amazon Live Nasıl Kullanılır?

4. Amazon Live Seviyeleri

1. Amazon Live Nedir?

Amazon Live, satıcıların ürünlerinin keşfedilme sürecini hızlandıran ve kullanıcıların ürünleri detaylıca incelemesine olanak tanıyan bir canlı yayın hizmetidir.

Canlı yayınlar, ürün tanıtımının alternatif bir yoludur. Bu sayede, kullanıcıların satın almayı düşündüğü veya satın alacağı ürünler hakkında direkt ve detaylı olarak bilgi sahibi olmasına olanak tanır. Aynı zamanda online alışveriş sırasında satın alımdan önce ürünleri detaylı görememe ve deneyimleyememe boşluğunu doldurmaktadır. Bu şekilde, kullanıcıların alışveriş deneyimini yani müşteri deneyimini farklı bir boyuta taşır.

Yapılan bu canlı yayınlar sayesinde satıcılar, müşterilerle gerçek zamanlı olarak etkileşim kurabilirler. Canlı yayınlarda binlerce potansiyel alıcının önünde hiçbir ücret ödemeden ürünlerinizi tanıtabilirsiniz.

Amazon’da canlı yayın oluşturmak, ürünlerinizi benzersiz ve güçlü bir şekilde sergilemenizi sağlayan basit bir sürece sahiptir.

2. Amazon Live Avantajları

Binlerce potansiyel müşteri tarafından en kolay yoldan keşfedilin!

Canlı yayın yapmak, ürünlerinizi yüzlerce hatta binlerce potansiyel müşteriye sergilemek için size eşsiz bir fırsat sunar. Bu da mağazanızın ve ürünlerinizin keşfedilme potansiyelini ve marka bilinirliğini arttırmaktadır.

Bir tüketici olduğunuzu varsayın, ürün satın alımlarında o ürüne ait bir canlı yayın görmek hem ne alacağınıza dair bilgi sahibi olmanızı hem de kafanızdaki tüm soru işaretlerinizi gidermenizi sağlamanıza neden olur.

Ürününüzü Amazona normal bir listeleme süreci yaparak yüklediğinizde rakip firmalardan sıyrılmanız daha zordur. Fakat, Amazon’un bu sistemi ile ürünlerinize ait canlı yayınlar oluşturmak sizi, rakiplerinizden bir adım önde tutacaktır.

Canlı yayın izleyicilerine ait özel indirimler!   

Canlı yayınınız sırasında, yalnızca sizi anlık olarak izleyenlerin yararlanabileceği özel bir teklif, indirim ya da promosyon yapabilirsiniz. Teklifiniz sınırlı bir süre için geçerli olacağından, izleyicilerde ürünü yaptığınız kampanya dahilinde satın alabilmeleri için aciliyet hissi yaratır. Bu sayede, belki ürünü almayı düşünmeyen bir tüketici, indirimlerin cazip fiyatlarından yararlanmak isteyip o ürünü satın alabilir.

Canlı yayınlarınızda yaptığınız indirim, kampanya vb. sayesinde izleyicileri değerli hissettirerek, mağazanız ile aralarında bağ kurmasına yardımcı olabilirsiniz. Yaptığınız indirimlerle hem satışlarınızı arttırabilir hem de müşterilerinize kendini özel hissettirebilirsiniz.

Amazon Live Müşterilerinizle Etkileşim

Anlık etkileşimin en iyi yolu!

Canlı yayında satış yapmanın diğer bir avantajı ise, izleyicilerinizle etkileşim kurarak sohbet edebilmenizdir. Yayın akışınız sırasında insanların ürününüz hakkında soru sormasına olanak tanıyan bir canlı sohbet özelliği mevcuttur. Bu size, tan

Canlı yayında satış yapmanın diğer bir avantajı ise, izleyicilerinizle etkileşim kurarak sohbet edebilmenizdir. Yayın akışınız sırasında insanların ürününüz hakkında soru sormasına olanak tanıyan bir canlı sohbet özelliği mevcuttur.

Amazon’un bu sistemi sayesinde, ürünleriniz hakkında aldığınız yorumlarla ürünlerinizde sorun analizlerini erkenden yapabilirsiniz. Bu size, tanıttığınız ürünlerin özelliklerini ve avantajlarını detaylı anlatmanızı sağlayarak satışlarınızın artmasına fırsat tanır.

Buna ek olarak ürünü detaylı anlatma, kullanılışını gösterme ve kullanım deneyiminin nasıl olacağı konusunda öngörü yaratarak müşterileriniz ile marka ve ürünleriniz arasındaki güveni arttırabilirsiniz.

Markanızın Popülerliğini Artırın!

Canlı yayınlarla normalde ulaşabileceğinizden çok daha fazla potansiyel müşteriye ulaşabilirsiniz. Bu sayede, müşterilerinizi mağazanızı takip etmeye teşvik edebilirsiniz. Böylece, takipçileriniz, siz her canlı yayın açtığınızda bilgilendirilir. Bu durum, yeni satışa açtığınız ürünleri tanıtmanın ve ilk satışlarınızı gerçekleştirmenin harika bir yoludur.

Canlı Yayınlarınız Listeleme Sayfasında!

Amazon’da canlı yayına başladığınız zaman, listelenen ürününüz canlı yayınızın altında tüm özellikleriyle yer alıyor. Bu durumda, canlı yayınızı izleyen ve ürünü incelemek isteyen müşterileriniz ürünü tekrar aratmak zorunda kalmadan direkt olarak ulaşabilecekler.

Canlı Yayınlarınızı Satışlarınızın En Yoğun Olduğu Güne Göre Ayarlayın!

Amazon’da istediğiniz zaman istediğiniz yerde canlı yayına başlayın. En çok satış yapma eğiliminizde olduğunuz gün ve saatte canlı yayın yaparak mağaza trafiğinizi arttırabilir ve daha fazla dönüşüm elde edebilirsiniz.

3. Amazon Live Nasıl Kullanılır?

Amazon üzerinden canlı yayın yapmak herkesin yapabileceği basit bir işlemdir. Amazon’un bu özelliğinden yararlanmak için öncelikle bir Amazon satıcı hesabınız olması gerekir. Amazon hesabınızı nasıl açacağınızı bilmiyorsanız ‘’ Amazon Avrupa’da Nasıl Mağaza Açılır’’ yazımızı okuyabilirsiniz.

Daha sonra, Amazon Live Creator uygulamasını indirip, uygulamayı satıcı hesabınız ile bağlamanız gerekmektedir. Bundan sonraki adımda markanızı seçmeniz ve profil isminizi girmeniz gerekmektedir. Sonrasında, akışınıza eklemek istediğiniz ürünü belirleyin ve artık yayınızı kurmaya hazırsınız!

Hangi konulardan bahsetmek istediğinizi hazırlamak için ve müşterilerin sorabileceği sorulara hazırlıklı olmak için Amazon’un sunduğu alıştırma modunda vakit geçirerek pratik yapabilirsiniz.

Amazon Live kullanımının tamamen ücretsiz olduğundan bahsetmiştik. Fakat Amazon reklamlarını kullanarak canlı yayınlarınız da potansiyel müşterilerinizin sayısını arttırabileceğinizi unutmayın.

Ayrıca, Amazon Live Creator uygulamasıyla, canlı yayınlarınız ile ilgili tüm analizlerinizi doğrudan uygulamanın ana sayfasından görüntüleyebilir ve analizleriniz doğrultusunda stratejilerinizin planlamasını yapabilirsiniz.

4. Amazon Live Seviyeleri

Canlı yayın sırasında videonuz, Amazon Live seviyenize bağlı olarak Amazon çevresindeki çeşitli yerleşimlerde görünebilir. Yeni başlıyorsanız, Yükselen Yıldız seviyesi olacaksınız ve canlı yayınınız yalnızca Amazon.com/live üzerinde gerçekleşecek. Amazon Live’da seviye atladıkça akışlarınız, Amazon.com ana sayfası da dahil olmak üzere Amazon.com’da daha fazla yerleşimde görünmeye uygun hale gelir.

Amazon Live hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olan üç seviyeden oluşmaktadır. Akışınızda canlı yayınlara daha fazla yer verdikçe ve satışlarınızı arttırdıkça Amazon, mağazanıza daha fazla trafik sağlamak ve satışlarınızı arttırmak için size bazı avantajlar verir. Her seviye için sahip olmanız gereken minimum gereksinimleri gerçekleştirdiğinizde, bir sonraki seviyeye geçmek için başvuru yapmanız gerekmektedir.

Amazon Live Seviye Atlamak

Seviye 1: Rising Star (Yükselen Yıldız)

İlk seviye Amazon Live hesabı oluşturduğunuz ve ilk kullanım aşamanızdaki seviyedir. Bu seviyede yapabilecekleriniz;

  • Amazon Live Creator uygulamasını kullanarak canlı yayınlarınızın bağlantılarını paylaşın.
  • Amazon takipçileriniz, canlı yayına başladığınızda Amazon Alışveriş uygulamasından (Amazon Shopping App) bildirim alabilir.
  • Canlı yayınlarınız otomatik olarak ‘Amazon Live’ sitesinde hem alakalı ürün kategorisinde hem de ‘şimdi canlı’ sayfalarında görünür.

Seviye 2: Insider

  • ‘Insider’ seviyesinde, ‘yükselen yıldız’ seviyesinin bütün avantajlarına sahip oluyorsunuz. Bu seviyeye ulaşmak için 30 gün içinde en az 90 dakika yayın yapmalısınız.
  • Bu seviyeye geldiğinizde canlı yayınlarınız otomatik olarak ‘Amazon Live’ sayfasının en üst sıralarında kullanıcılara gösterilir.

Seviye 3: A-List (A Listesi)

  • Son aşama olan Seviye 3 de ilk iki seviyenin tüm haklarına sahipsiniz. ‘A Listesi’ seviyesine ulaşmak için 30 gün içinde 1.000 dakika canlı yayın yapmalısınız. Bunların yanı sıra, 5.000 satış yapmalı veya 30 günde 100 birim satmalısınız.
  • Bu seviyeye geldiğinizde, Amazon Live etkinliklerine ve fırsatlarına özel erişim hakkınız, Amazon Live Creator ekibinden öncelikli sırada destek alma hakkına sahip olursunuz.

Canlı yayınlarınız otomatik olarak ilk iki seviyenin canlı yayınlarının gösterildiği yerde ve buna ek olarak ‘Amazon.com’ ana sayfasında gösterilir.

Amazon’da Canlı Yayına Başlamak İçin Zaman Kaybetmeyin!

Canlı yayında satış yapmanın ve Amazon Live’ın satıcılara ve kullanıcılara sunduklarını toparlarsak;

  • Binlerce potansiyel müşteriye ulaşmak
  • Ürünlerinizi detaylı şekilde anlatmak
  • Dönüşüm oranlarınızı arttırmak
  • Satışlarınızı arttırmak
  • Marka bilinirliğinizi arttırmak

Bütün bunlar ve daha fazlası için Amazon’da mağaza sahibiyseniz Amazon Live ile canlı yayına başlamak için zaman kaybetmeyin ve online platformların size sunduğu bütün avantajlardan faydalanın.

Eğer Amazon mağazasına sahip olmayı ve satışlarınızı dijitale taşımayı düşünüyorsanız Propars ile Amazon, Ebay, Etsy, Allegro gibi dünyanın önde gelen e-ticaret platformlarında yer alabilir, satışlarınızı ve gelirlerinizi katlayabilirsiniz.

Propars hakkında detaylı bilgi almak ve demo talebinde bulunmak için tıklayın.

İlgili Yazılarımız;

Amazon FBA Nedir? Avantajları Nelerdir?

Amazon Prime Day: Satıcılara Yönelik İpuçları

E-İhracat
Polonya’ya E-ihracat Nasıl Yapılır?
E-Ticaret
E-Ticarette Bilgiye Hükmetmek
E-Ticaret
2022 Güncel Amazon’da Satış Yapma ve Amazon’da Mağaza Açma Rehberi