E-İhracat

Almanya’ya İhracat Nasıl Yapılır?


Fiziki mağazada satılan ürünleri başka bir şehre hatta başka bir ülkeye satmak, artık her işletmenin gerçekleştirebileceği bir işlem.

E-Ticaret size internet üzerinden milyonlarca potansiyel müşteriye ulaşabilme imkânı sunuyor. Ancak, ticaret ağımızı sadece kendi ülkemizle sınırlandırmak bu imkândan yeteri kadar faydalanmamak anlamına geliyor.

Aslında e-ticaret ile yurt dışına satış yapmak, yurt içinde olduğu kadar kolay.

Bu yazımızda, dünyanın en güçlü ekonomilerinden biri olan Almanya’ya nasıl ihracat yapabileceğinizden bahsettik.

Konu Başlıkları

a. Almanya’nın Ticaret Hacmi

b. Almanya’ya En Fazla İhraç Ettiğimiz Ürünler

c. Almanya’ya İhracat Nasıl Yapılır?

d. Kur Farkını Avantaja Çevirmek

e. Almanya’ya İhracatta Kargo İşlemleri

f. Kargo Maliyetini Düşürme Yolları

g. Gümrük İşlemleri

h. Vergi Usulü Nasıldır?

i. Propars E-İhracat

a. Almanya’nın E-Ticaret Hacmi

Dünyanın en büyük ekonomileri arasında bulunan Almanya, aynı zamanda e-ticaret alanında da öncü ülkeler arasında.

Almanya’da toplamda 50 milyondan fazla e-ticaret kullanıcısı var ve 2018 yılında e-ticaret hacimleri 65 milyar doları aştı.

Üstelik, yapılan bu alışverişin %25’ini sınır ötesi alışverişler oluşturuyor. Yani Almanya’daki e-ticaret müşterileri her yıl başka ülkelerden milyarlarca dolar ürün sipariş ediyor. Ayrıca, Alman müşterilerin talep ettikleri ürünler ile Türk işletmelerin yurt dışına ihraç ettiği ürünler büyük ölçüde benzerlik gösteriyor. Bu da, devasa büyüklükte bir pazarın ürünleriniz için hazır durumda sizi beklediği anlamına geliyor.

b. Almanya’ya En Fazla İhraç Ettiğimiz Ürünler

Başarılı bir ticari ilişkiye sahip olduğumuz Almanya, en fazla ihracat yaptığımız ülke konumunda.

TÜİK verilerine göre, 2018 yılında Almanya’ya perakende kategorisi bazında en fazla ihraç ettiğimiz ürünler ise şöyle:

– Hazır Giyim ve Tekstil= 2.851.924.420 $

– Ev Aletleri= 516.967.054 $

– Kuyumculuk ve İlgili Maddeler= 299.461.655 $

– Televizyon= 284.304.944 $

– Seramik= 144.818.929 $

– Mobilya= 192.193.041 $

– Çatal-Bıçak Takımı, El Aletleri ve Hırdavat Malzemeleri= 102.482.692 $

– Ayakkabı= 61.024.412 $

– Kozmetik= 46.796.288 $

– Bavul ve Çanta= 10.851.534 $

– Zeytin ve Zeytin Yağları = 6.233.387 $

– Bisiklet= 6.217.258 $

– Müzik Aletleri= 4.594.803 $

– Spor Malzemeleri= 1.612.238 $

-Şarap= 745.774 $

c. Almanya’ya İhracat Nasıl Yapılır?

Geçmişte, bir işletmenin ürünlerini yurt dışına ihraç etmesi ve ticaretini uluslararası pazara açması hiç kolay değildi.

Yurt dışında bir pazar oluşturmak ve yönetmek, özellikle küçük bir işletme için neredeyse hayaldi. Bunu başarabilen işletmeler de ürünlerini yurt dışındaki diğer işletmelere toptan fiyatı ile satmak zorundaydı.

Ancak, e-ticaret ile tüm bu sorunlar ortadan kalktı. Artık üreticiler de ürünlerini perakende fiyatıyla nihai tüketiciye satabiliyor. Bunu yapmanın yolu da tabi ki ticaretinizi internete taşımaktan geçiyor.

Amazon.de, Ebay.de ve Etsy.de gibi online pazar yerleriyle, ürünlerinizi dakikalar içerisinde tüm Almanya’da satışa açabilir ve potansiyel müşterilerinize doğrudan ulaşabilirsiniz.

Üstelik, bu adreslerde ilanını açtığınız ürünler yine aynı adres üzerinden alışveriş yapan Avusturya, Lihtenştayn, İsviçre ve Lüksemburg gibi ülke pazarlarında da satışa çıkıyor.

Bu platformlarda yer almak ve tüm dünyaya hızlı ve kolay şekilde satış yapmaksa Propars ile yalnızca dakikalarınızı alıyor. Ürünlerinizi toplu olarak Propars’a aktarabilir ve bu ürünleri tek bir tuşa basarak dilediğiniz ülkede satışa çıkartabilirsiniz.

Propars’ı Keşfet

d. Kur Farkını Avantaja Çevirmek – Almanya’ya İhracat

Türkiye’de son yıllarda artış gösteren kur oranları ülke ekonomisinde bazı problemler yarattı. Ancak, artan döviz kurunu lehinize çevirmek için yapmanız gereken tek şey ise ihracata başlamak.

Türkiye’de 50 liraya sattığınız bir ürünü, Almanya’da 50 euroya yani bugünün kur oranları ile 700 liradan fazla bir fiyata satmanız mümkün. Yurt içinde ise böyle bir fiyat yakalamanız olanaksız. Türkiye’de sattığınız ürünün aynısını, Almanya’ya euro bazında 6 kat daha pahalıya satabileceğinizi unutmayın.

Buradaki bir başka önemli nokta da potansiyel müşterilerinizin sayısı. Almanya’daki e-ticaret kullanıcılarının sayısı, Türkiye’dekinin neredeyse on katı. Ve online alışveriş ile yaptıkları harcama Türkiye’deki rakamlara göre çok daha fazla.

Almanya’da geçtiğimiz yıl yalnızca Moda kategorisinde 17 milyar dolardan fazla alışveriş yapıldı. Bu tutar, Türkiye’deki toplam perakende e-ticaretin 3 katından fazla.

e. Almanya’ya İhracat Kargo İşlemleri

almanya'ya ihracat kargo işlemleri - Propars
Hamburg Limanı

E-İhracatla ilgili akla ilk gelen sorulardan biri de kargo işlemleri. Yurt dışına kargo gönderimi yapmak hem fiyat hem de takip açısından işletmelere biraz korkutucu gelebiliyor ancak durum hiç de öyle değil.

Başta, uluslararası büyük firmalar olmak üzere pek çok lojistik şirketi bu işlemleri kolaylıkla gerçekleştirebiliyor. Üstelik, teslimat süreleri de çok kısa.

Bu noktada size en büyük avantaj sağlayacak şey ise Türkiye’nin coğrafi konumu. Asya ve Avrupa’yı bağlayan köprü konumundaki Türkiye, dünyanın pek çok yeri için kolay ulaşılabilir durumda.

Türkiye’den Almanya’ya gönderdiğiniz ayakkabı kutusu büyüklüğündeki bir kargonuz, 11-12 euro gibi bir ücret karşılığında 2-3 gün içerisinde müşterilerinize teslim ediliyor.

Özellikle ticaret hayatındaki büyük rakip Çin ile mukayese edildiğinde Türk işletmeler bu konuda çok avantajlı. Almanya, İngiltere ve A.B.D gibi ülkelerdeki e-ticaret müşterilerinin alışveriş tercihlerinde en önemli etken teslimat süreleri. Özellikle Amazon gibi platformlarda daha hızlı teslimat sağlayan mağazaların her zaman bir adım önde olduğu tartışılmaz bir gerçek.

Ancak burada unutmamanız gereken bir detay daha bulunuyor. Kargo uçaklarına ağırlığı 30 kilogramdan fazla olan ürünler alınmıyor. Bu tipteki ürünler kara veya deniz yoluyla ulaştırılıyor. Bu da uçakla kıyaslandığında ürününüzün biraz daha yavaş teslim edilebileceği anlamına geliyor. Fakat, kargo şirketleri bu konuda da önemli çözümler üretmiş durumda. Ancak yine de kargo sürelerinizi doğru saptamak ve müşterilerinizi bu durumdan haberdar etmek size fayda sağlayacaktır.

f. Kargo Maliyetini Düşürme yolları

Siparişleriniz ve gönderim sayılarınız arttıkça, kargo şirketlerine ödediğiniz ücret ciddi oranda düşüyor.

Ama siz yine de bu ücretleri daha aşağı bir seviyeye çekmek isteyebilirsiniz. Bunun için izleyebileceğiniz bir alternatif yol daha var: Özellikle son yıllarda çok sık kullanılan bir yöntem olan depo kiralamak, beklentilerinizi karşılayabilir.

Almanya’da bir depo kiralayarak ürünlerinizin gönderimini bizzat buradan gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca, Propars’ın anlaşmalı olduğu depolarda %30’a kadar varan indirimlerden faydalanabilirsiniz.

g. Almanya’ya İhracat Gümrük İşlemleri

E-İhracata başlarken öncelikle mikro ihracat kavramını ve faydalarını öğrenmelisiniz.

Ağırlığı 150 kilogramı ve fatura tutarı 7500 euroyu aşmayan ürünlerinizi mikro ihracat kapsamında yurt dışına gönderebilirsiniz.

Mikro ihracat yapabilmek için bir gümrük müşavirliği firmasıyla anlaşmanıza veya İhracatçılar Birliği’ne kayıt olmanıza gerek yok. Ayrıca, gerçekleştirdiğiniz satışlar için taşıyıcı firmanızın elektronik ortamda hazırladığı ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı) sizin için yeterli.

Bu yüzden, aslında İstanbul’dan Ankara’ya kargo göndermek ile Berlin’e göndermek arasında yasal prosedürler anlamında bir fark bulunmuyor.

h. Vergi Usulü Nasıldır?

E-İhracata teşvik kapsamında pek çok devlet desteği bulunuyor. Bunlardan biri de vergi muafiyeti. Yurt dışı için oluşturduğunuz faturaları KDV tutarı olmadan hazırlayabilir ve KDV iadesinden faydalanabilirsiniz.

Eğer, Almanya’ya yaptığınız gönderimlerin fatura tutarı 22 euroyu aşmıyorsa, yurt dışında da herhangi bir KDV veya gümrük vergisi ödemeniz gerekmiyor.

Bu ücretin üstündeki tutarlarda ise %19’luk bir vergi uygulanıyor.

Fakat yukarıda da bahsettiğimiz gibi Türkiye’de vergiden muaf olduğunuz için bu durumun gözünüzü korkutmasına gerek yok.

Propars’ı Keşfet

i. Propars E-İhracat

Çağımızın teknolojik ve ekonomik şartları gereği e-ticarete başlamak ve ticaret ağını genişletmek işletmeler için bir mecburiyet halini aldı.

Ancak bunu yapmak düşünüldüğü kadar zor değil. Propars E-İhracat ile tüm ürünlerinizi online dünyaya taşımak sadece dakikalarınızı alıyor. Üstelik, yüklediğiniz ürünleri Amazon, Ebay ve Etsy gibi dünyanın en popüler pazar yerlerinde satışa çıkarmaksa yalnızca tek butona basarak gerçekleştirdiğiniz bir işlem.

Üstelik, Propars satışta olan bu ürünleri sizin yerinize takip ediyor. Bir ürün sattığınızda mağazalarınızdaki stoklarınız otomatik olarak güncelleniyor.

Siparişlerinizi tek bir ekranda topluyor ve size sadece e-faturanızı oluşturmak kalıyor.

Ayrıca, Propars E-İhracat çeviri desteğiyle de sizin yanınızda oluyor. Türkçe olarak oluşturduğunuz ürün isimleri ve açıklamaları pazar yerlerinde istediğiniz dilde yayınlanıyor. Üstelik, size yabancı dilde gelen mesajlar Türkçeye çevriliyor ve sizin Türkçe olarak gönderdiğiniz mesajlar da yine çevirisi yapılarak gönderiliyor.

Üstelik, tüm bunları gerçekleştirdiğiniz Propars panelinizde n11.com, hepsiburada.com, gittigidiyor.com gibi yerli pazar yerlerindeki mağazalarınızı da yönetebilirsiniz.

Otto ve Zalando’da Satış Yapmak

Almanya’ya satış yapmak için Amazon ve Ebay çok iyi iki opsiyondur. Ancak bu ülkenin yerel pazaryerlerinin de son derece kuvvetli olduğunu unutmayın.

Bunlardan ilk ikisi ise kuşkusuz Otto ve Zalando. Almanya’nın bu iki büyük pazaryeri Almanya’ya ve çevre ülkelere hizmet ediyor ve milyarlarca ciroluk bir ciroya ulaşıyor.

Bu platformlarda satış yapmak içinse tek ihtiyacınız Propars. Propars’ın uluslararası entegrasyonları ile kolayca yurt dışına satış yapabilirsiniz.

Üstelik, Türkçe olarak yaptığınız işlemler pazaryerlerine Almanca olarak çevrilir.

İlgili yazılar:

E-Ticaret
E-ticarette Ürün Açıklamaları ve Ürün İsimleri Nasıl Olmalı?
E-İhracat
Amazon Avrupa’da Nasıl Satış Yapılır?
E-İhracat
Covid-19 Salgını E-Ticareti Nasıl Etkiledi?