Genel

Wish Platformunda Nasıl Satış Yapılır?


ABD’den Avrupa’ya kadar dünyanın en büyük sınır ötesi e-ticaret pazarlarından biri olan Wish platformunda satış yapabilmeniz için bilmeniz gerekenleri anlattığımız blog yazımızda ele aldığımız konular;

  • Wish Nedir?
  • Wish Platformunun Satıcılara Sundukları
  • Satış Yapmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
  • Wish’de Nasıl Satıcı Hesabı Oluşturabilirsiniz?
  • Propars ile Wish’de Satış Yapmanın Avantajları

Wish Nedir?

Wish 80’den fazla ülkede, aylık 100 milyondan fazla aktif kullanıcı sayısıyla birçok kategoride ürün satışı yapabileceğiniz Amerika merkezli dünyanın önde gelen mobil e-ticaret platformudur. Mevcut 150 milyon ürün bulunan pazaryerinde, her gün yaklaşık 1,8 milyon ürün satışı gerçekleşmektedir.

  • Aylık Aktif Kullanıcı Sayısı: 100 milyon+
  • Her gün satılan ürün sayısı: 1,8 milyon
  • Satıcılar: 500.000+
  • 2019 Geliri: 2 Milyar $
  • Mevcut Ürün: 150 milyın
  • Varış Ülkeleri: 100+

‘Google Play ve App Store üzerinde uygulama puanı en yüksek olan e-ticaret platformu’

2019 yılı verilerine göre, mobil uygulamada yapılan alımlar küresel e-ticaretin %63’ünü oluşturmuştur.  Bu sayı her geçen gün artmaktadır. 2024 yılına kadar mobil uygulama üzerinden satın alımların oranının %71’e çıkması beklenmektedir.  

Geçtiğimiz son dört yılın üçünde (2017-2019) Wish, dünyanın en çok indirilen alışveriş uygulaması olmuştur. Yaklaşık 42 ülkede 1 numaralı alışveriş uygulaması olmakla birlikte, en başarılı e-ticaret platformları arasında, Google Play ve App Store üzerinde uygulama puanı en yüksek olan platformdur;

  • Wish: 4.5
  • eBay:4,4
  • Aliexpress: 4,4
  • Amazon: 4,3

Wish Platformunun Satıcılara Sundukları

Wish satıcılarına mağazalarına özel atanmış hesap yöneticisi, geniş kapsamlı destek, pazarlama araçlarına erişim, ürünleri ücretsiz öne çıkarma ve ilk 3 ay boyunca indirimli komisyon oranı sunmaktadır. Bütün bunların yanı sıra satıcılar, mobil alışveriş yapan geniş müşteri tabanına ulaşabilir ve kendisi için bir uygulama oluşturmadan mobil uygulamayı kullanabilir.

Wish Pazarlama Araçları

Wish ürünlerinizin görünürlüğünü artırmak için etkili ve kullanımı kolay araçlar sunmaktadır. ‘Collection Boos’ ve ‘Product Boost’ araçlarından faydalanarak ürünlerinizin %62 oranında daha fazla gösterim almasını ve buna bağlı olarak daha hızlı satış yapılmasını sağlayabilirsiniz.

Collection Boost;

Özel koleksiyonlardaki ürünleri tanıtarak Wish üzerindeki gösterimleri artırmak için önerilir. Görünürlüğünü artırmak istediğiniz ürünler için koleksiyon oluşturmanız gereklidir.

Product Boost;

ProductBoost, mağazanızdaki en iyi ürünlerinizi tanıtır. Ürünlerinizin gösterimini artırır ve onları satın alma olasılığı en yüksek olan müşterilerin önüne çıkarır.

CollectionBoost ve ProductBoost özellikleri dışında, wish reklam amaçlı her hafta Google Shopping’e ürün eklemektedir. Böylece ürünleriniz Wish dışındaki potansiyel müşterilerinize de ulaşmaktadır. En güzel yanı ise Wish bunu yaparken satıcılardaan herhangi bir ücret talep etmemektedir.

Wish Platformunda En Çok  Satan Kategoriler

Ne satmak istediğiniz fark etmez, Wish’te muhtemelen ürünlerinize uygun kategori mevcuttur. Eşsiz müşteri arama algoritması sayesinde Wish, satıcıların en çok satan ürünlerini, bu ürünleri satın alması en olası kişilere ulaşmasını kolaylaştırır. Aynı zamanda platformda yeni veya ‘yenilenmiş’ ürünleri listeleyebilirsiniz. Bu konu hakkında detaylı bilgiye yazımızın ‘Wish Platformunda Satış Yapmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler’ bölümünden ulaşabilirsiniz.

E-ticaret platformlarının küresel lideri olan Wish’te 2019 verilerine göre en çok satan kategoriler:

  1. Moda: %25.2
  2. Moda Aksesuarları: %16.3
  3. Ev Dekorasyonu: %11.7
  4. Ayakkabı: %11.1
  5. Elektronik: %10.7
  6. Sağlık: %7.5
  7. Otomativ: %5.4
  8. Oyuncak ve Hobi: %4.7
  9. Bebek ve Çocuk: %4.4
  10. Makyaj ve Güzellik: %3

Satış Yapmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

1)Yeni ve markalı yenilenmiş ürünleri listeleyebilirsiniz: Wish pazarının politikasına göre, Wish’te sattığınız ürün yeni veya yenilenmiş olabilir. Wish pazaryerinde yalnızca kullanılmış elektronik ve markalı yenilenmiş ürünlerin listelenebileceğini unutmayın. Fakat markalı bir ürünü platformda satmak istiyorsanız, marka adının, orjinal olup olmadığını ve satmaya yetkinizin olup olmadığını bildirmeniz gerekli. Bunun için fatura yeterli olmaktadır.

2) Uygun fiyatlandırma: Yüksek kaliteli, pahalı ürünlerle uğraşıyorsanız, Wish sizin için çok uygun olmayabilir, çünkü Wish pazaryerinin, kullanıcıların memnun olduğu üstün kaliteli ürünleri uygun fiyatlara sunduğu bilinmektedir.

3) Bir markanın ‘Yetkili Satıcısı’ olmanız gerekir: Markalı ürünler Wish’te listelendiğinde, pazar yeri sizin o markanın yetkili satıcısı olduğunuzdan emin olmalıdır. Hem satıcıyı hem de marka sahibini korumak için Wish’in ticari marka, lisans vb. şeklinde yetkilendirmeye ihtiyacı vardır.

Wish‘de Nasıl Satıcı Hesabı Oluşturabilirsiniz?

Aşağıdaki adımları takip ederek Wish’de satıcı hesabı oluşturabilirsiniz;

  1. Buraya tıklayarak Wish Merchant Hesap Kaydı (Merchant Account Registration) sayfasına gidin
  2. Mağaza Adınızı girin (Benzersiz hale getirmeye çalışın).
  3. E-posta adresinizi girin ve mağazanızın bulunduğu ülkeyi seçin.
  4. Oluştur Düğmesine tıklayın ve mağazanız oluşturulacaktır.
  5. Hesabınızı e-posta ile doğrulayarak onaylayın.
  6. Mağaza kurulumu için gerekli ek bilgileri girin.
  7. İlgili kategorileri atayarak Ürünlerinizi Yüklemeye başlayın.
  8. Ödeme bilgilerini girin ve istediğiniz ödeme ağ geçidini/ağ geçitlerini seçin
  9. Şartlar ve koşulları kabul edin.
  10. Ürünleriniz onaylandıktan sonra yayında olacaktır. 

Wish’de Satış Yapmanın Ücreti Ne Kadar?

Wish, satıcılardan yalnızca siz satış yaptığınızda ödeme alan, satıcı dostu e-ticaret pazarlarından biridir. Kayıt ücreti, aylık veya yıllık abonelik ücreti ve ürün listeleme ücreti yoktur. %15’e kadar olan satış komisyonu ise sipariş ve kargo ücretleri ile birlikte hesaplanmaktadır. Ayrıca ilk 3 ay boyunca indirimli komisyon oranından faydalanabilirsiniz. Satışlarınızdan alacağınız ‘Gelir Payınızı’ öğrenmek için:

Hesap >Ayarlar’ı ziyaret edin veya Satıcı Kontrol Panelinin sağ üst köşesini kontrol edin.

Satış komisyonunu anlamak için satıcı merkezinde bahsedilen örneği alalım:

Bir ürünün satış fiyatının 8,00 TL olduğunu ve kargo ücretinin 2,00 TL olduğunu belirttiniz. Wish’in 85/15’lik bir gelir payına sahip olduğunu varsayalım. Bu durumda Wish, toplam fiyatın %85’i yani 10$ olan bu ürünün satışı için size toplam 8.50$ ödeyecektir. (10 Doların %85’i)

Wish’in Propars kullanıcılarına özel olarak oluşturduğu fiyatlandırma ve kampanyalardan yararlanmak için bağlantı linkimiz ile hesap açılışlarınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Propars ile Wish Pazaryerinde Satış Yapmanın Avantajları

Propars’ın yerelleştirme özelliği ile;

  • Satıcıların Türkçe yazdığı ürün bilgileri, ürünlerini satışa açtıkları pazaryerinin bulunduğu ülkenin diline otomatik olarak çevrilmektedir.
  • Ürünlerinizi hangi ülkenin pazaryerinde satışa açmak isterseniz o ülkenin kategorilerini Türkçe olarak görür ve seçersiniz.
  • Pazaryerlerinde ürünlerinizin öne çıkmasını sağlayan ‘ürün filtrelerini’ Türkçe olarak görüp kendi ürün filtreleriniz ile eşleştirerek satışa açabilirsiniz. Örneğin: ürün filtrenizde olan ‘yeşil’ renk, İngiltere’de ‘green’ olarak, Türkiye’de 40 numara olarak sattığınız bir ayakkabı, İngilterede 6,5, Amerika’da ise 9 olarak görünmektedir. Böylece doğru ürün satışı yapar ve yüksek müşteri memnuniyeti yakalarsınız.

Stok Yönetimi;

  • İşletmene ait tüm stok bilgilerini Propars’ta buluşturup ve yönetebilirsin. Herhangi bir mağazanda satış yaptığında, tüm stok bilgilerin otomatik olarak güncellenir.
  • Bir ürününün stoğu tükendiğinde Propars ürünün ilanını pasif konuma alır. Stoklarında olmayan bir ürünü satma riskin ortadan kalkar.

Sipariş Yönetimi;

  • Hem kendi internet sitenden hem de satış yaptığın pazaryerlerinden gelen tüm siparişlerin hiç gecikmeden Propars paneline ulaşır.
  • Tüm siparişlerini tek bir ekrandan kolaylıkla yönetebilirsin.

E-fatura;

Nerede olursan ol siparişinin faturasını kolaylıkla e-fatura olarak oluşturabilirsin.

Propars’ın e-ihracat sürecinizde sizlere sunduğu bütün avantajları öğrenmek için https://propars.net/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Blog Yazıları;

E-İhracat
Barkod Nedir? Barkod Muafiyeti Nasıl Alınır?
E-Ticaret
İnternetten Satışlarda Kazandıran 10 Hareket
E-Ticaret
Pazarlamada E-Postayı Doğru Kullanmanın 9 Altın Kuralı