E-Ticaret

2021 Güncel Ebay’de Satış Yapma ve Ebay’de Mağaza Açma Rehberi


Ebay’de ürün satmak birçok kişinin merak ettiği bir konu. Bu yazımızda Ebay’de nasıl satış yapılır sorusuna adım adım ve görselleriyle sizin için açıkladık.

Ebay işletmenizi uluslararası kulvara taşımak için tercih edebileceğiniz köklü e-ticaret sitelerinden biridir. 181 milyon potansiyel müşteriye sahip olan Ebay’de satış yapmak ve mağaza açmak birkaç temel adımla mümkün. Şimdi bunu nasıl yapacağınızı adım adım keşfedelim.

Bu yazımızda bulabileceklerinizin listesi şu şekildedir:

  • A. Önce Siteyi Tanıyın
    B. Hesap İsminizi İsabetli Seçin
    C. Kayıt Oluşturun
    D. Size En Uygun Ödeme Yöntemini Belirleyin
    E. Hesabınızda Olumlu Yorum İçin Birkaç Ürün Alın
    F. Profilinizi Güvenilir Şekilde Düzenleyin
    G. Satışa Başlarken…
    H. Ebay’de Ürün Girmek
    I. Ödeme Planı Belirleyin
    İ. Ebay’de Kargo Aşaması
    J. Ebay’de Komisyon Oranları & Ücretin Hesabınıza Aktarılması
    K. Ebay’de Mağaza Açmak
    L. Ebay’de Daha Kolay  Satış Yapmak İçin…

A. Önce Siteyi Tanıyın

Ebay’de ürün satmak için sitenin nasıl çalıştığını ve hangi kıstaslara göre listeleme yaptığını anlamanız oldukça önemlidir. Bu nedenle, sitede birkaç ürün aratın ve özellikle en başta listelenen ürünleri dikkatli bir şekilde inceleyin. Çünkü en üstte çıkan aramalar, en çok teklif alan ürünlerdir.

Ebayde, mağaza, açmak
Ebay’de satış yapmak

B. Hesap İsminizi İsabetli Seçin

Ebay’de ne satılır diye düşünmeden önce isabetli bir mağaza ismi seçmeniz oldukça önemlidir. En az 2 karakterden oluşan mağaza isminiz, potansiyel müşterilerinizi rencide etmemeli ve size ait olmayan bir markanın ismini taşımamalıdır.

C. Kayıt Oluşturun

Ebay’de satış yapmak için izlemeniz gereken bir sonraki adım, ana sayfanın üst kısmında konumlanmış “kayıt ol” ya da ingilizce adıyla “register” linkine tıklamaktır. Bu adımlarda site sizi yönlendirecektir. Doğru bir e-posta ve akılda kalması kolay bir şifre yazmayı unutmayın. Kayıt işleminden sonra yazmış olduğunuz mail adresine bir onaylama maili atılır. Ebay’de satış yapmak için bu maildeki talimatları izlemeniz gerekmektir.

Arzu ederseniz iş adresinizle de Ebay’e kayıt yapabilmektesiniz. ”Kayıt ol” sayfasının üst kısmında konumlanmış ” iş hesabı aç ” yazısına tıklayıp, Ebay’in yönlendirmelerini izlemeniz yeterli olacaktır. 

Bunun dışında, Propars’ın size sağlayacağı e- ihracat çözümü ile Ebay mağazanız Propars güvencesi ile açılır. Mağaza kurulumu için ayrıca vakit ayırmanıza gerek kalmadan, Propars’ın yurtdışı pazaryerlerinde size sağlayacağı avantajları öğrenmek için hemen tıklayın.

D. Size En Uygun Ödeme Yöntemini Belirleyin

Ebay’de mağaza açmak ve satış yapmak için size uygun bir ödeme yöntemi belirlemeniz gerek. Birçok seçeneğiniz var lakin başlangıç için genellikle PayPal tercih ediliyor. Ne yazık ki Türkiye’de PayPal kapalı gözükmektedir. Bu durumda yararlanabileceğiniz oldukça popüler bir ödeme yöntemi olan Payoneer devreye giriyor. 

Payoneer, dünyaca bilinen markaların da kendi platformlarında kullandıkları ve çokça talep gören bir ödeme yöntemidir. Peki rakiplerine kıyasla Payoneer bu başarısını neye borçlu?

Payoneer, 70’den fazla para birimini algılayabilen ve 200’den fazla ülkeye para transferi yapabilmenize imkan veren bir algoritmaya sahip. Üstelik, rakiplerine kıyasla çok daha hızlı ve işlevsel bir platform. Ayrıca düşük komisyon oranları, 150’den fazla algıladığı yerel para birimi, sınır ötesi ödeme sistemleri ve dil desteği gibi sağladığı hizmetlerle kendini bu alanda kanıtlamış bir online ödeme sistemidir. 

Eğer siz de, bir Payoneer kullanıcısı olmak istiyorsanız Payoneer’in resmî internet sitesine giderek yeni bir hesap oluşturabilirsiniz. Ayrıca, Payoneer ile ilgili daha fazla detaylı bilgiye  Payoneer Nedir? Komisyon Oranları Nelerdir? yazımızdan ulaşabilirsiniz.

E. Hesabınızda Olumlu Yorum İçin Birkaç Ürün Alın

Ebay’de nasıl satış yapılır? sorusunun akla gelen ilk cevaplarından birisi için ” Alıcı ve satıcı geri bildirimlerine bakarak” desek yalan söylemiş olmayız sanırım. Bunun dışında, hesabınıza olumlu yorum eklemek için bazı kullanıcılardan birkaç ürün satın alabilir ve yorum bırakmalarını rica edebilirsiniz. Böylece, Ebay’de satış yapmak için dolaylı olarak ihtiyaç duyacağınız gerçek yorumları profilinizde bulundurmuş olursunuz.

F.  Profilinizi Güvenilir Şekilde Düzenleyin

Her şeyden önce, internet üzerinden satış yapmanın en önemli püf noktası güvenilir olmaktır. Siz de Ebay’de satış yapmak için güvenilir bir profil sayfası oluşturmalı; olabildiğince ayrıntılı ve doğru bilgi paylaşmalısınız. Bu güvenilirliği sağlamak için Propars uzman ekibi yanınızda olacak ve size sağlıklı bir mağaza deneyimi sunmak için danışmanlık hizmeti sağlayacaktır.

E-ihracat süreciniz ile alakalı Propars’ın size sağlayacağı faydalara göz atmak için size özel hazırlanan e-kitabı buradan indirebilirsiniz.

G. Satışa Başlarken…

Ebay’de ne satılır diye düşünmeden evvel, nasıl satacağınıza dikkat etmeniz gerekmektedir. Her ürünün depolama ve kargolama masrafı olacaktır. Satışa çıkarmadan önce gerekli ön çalışmalar iyi yapmalı. Aynı zamanda, Ebay’in komisyon oranlarını da göz önünde bulundurmalısınız. Bu konularla ilgili Propars’ın e-ihracat danışmanlarından ücretsiz destek alabilirsiniz.

Yazımızın ilerleyen kısımlarında ürün girmek, mağaza açmak ve Ebay’in komisyon oranları gibi konulara değineceğiz.

H. Ebay’de Ürün Girmek

Ebay’de ürün girmek için ana sayfanın üst kısmındaki My Ebay kısmına gelip, Selling yazısına tıklamanız gerekmektedir. Burada yapmanız gereken ise, karşınıza çıkan ekranda ürününüzün başlığını girmektir. Ebay’de satış yapmak için kullanıcıların aratacağı kelimeleri başlıkta kullanmak ve ucuz satıcı numaralarından uzak durmakta yarar var. Yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi, ürün listelerinde en üstte çıkan sonuçları örnek alın.

Akabinde karşımıza fotoğraf aşaması çıkacaktır. Ebay gibi platformlar telif konusunda hassastır ve çalıntı fotoğraflara sıcak bakmazlar. Bu nedenle, fotoğraf yüklerken ürününüzün gerçek fotoğraflarını kaliteli bir şekilde eklemenizde yarar var. Bu adımdan sonra karşınıza ürün bilgilerini girmenizi isteyen bir ekran gelecektir. Ebay’de satış yapmak için dikkat etmeniz gereken şeylerden belki de en önemlisi, ayrıntılı ve doğru bilgi vermenizdir. Burada gireceğiniz bilgiler aynı zamanda alıcıların arattığı kelimeleri de içermelidir. Burada mümkün olduğunca işi tadında bırakmaya çalışın. Ne gereksiz bilgiyle okuyucuyu bunaltın, ne de gereğinden az bilgi vererek alıcıyı kuşkuya düşürün. Bunlara dikkat ederek ayrıntılı bilgileri girdikten sonra, gönül rahatlığıyla bir sonraki adıma geçebilirsiniz.

Ebay, mağaza, açmak
Ebay’de ürün satmak

I. Ödeme Planı Belirleyin

Ebay’de satış yapmak için doğru ödeme planını tercih etmek son derece önemlidir. Tercih edebileceğiniz satış yöntemleri şu şekildedir:

Online açık arttırma: 1 günden 10 güne kadar sürebilen açık arttırmalar, rekabetçi alıcılar aracılığıyla Ebay’de satış yapmak için sık tercih edilen bir yöntemdir. Bu yöntemde dikkat etmeniz gerekenler:

  • Ender bulunan parçalar için en ideal ücretlendirme yöntemidir. 
  • Ürüne ne kadar fiyat gireceğinizi kestiremiyorsanız, bu yöntem uzun vadede de fiyat belirlemeniz için size yardımcı olacaktır.
  • Şimdi al ürünler:  Klasik bir fiyatlandırma şeklidir. Alıcı ücretini ödeyerek ürünü alır.

İ. Ebay’de Kargo Aşaması

Ebay’de satış yapmak için ürününüzü sağlıklı bir şekilde alıcıya ulaştırmanız son derece önemlidir. Bu noktada doğru kargo metodunu seçmek gerekiyor. En güvenilir çözüm için, Propars’ın anlaşmalı olduğu kargo firmalarından faydalanabilir veya yurt dışı depo çözümlerini değerlendirebilirsiniz. Kargo ücretleri seçtiğiniz metoda, gönderdiğiniz ülkeye, aynı zamanda kargonuzun ağırlığına göre değişiklik göstermektedir.

İndirimli kargo fiyatlarından yararlanmak için Propars ile iletişime geçebilirsiniz.

J. Ebay’de Komisyon Oranları & Ücretin Hesabınıza Aktarılması

Alıcı ürünü aldığında ve onayladığında, ödenen ücret gerekli komisyonu kesilerek sizin hesabınıza aktarılacaktır. Ebay’de komisyon oranları ürün kategorisine ve tercih ettiğiniz kargo metoduna göre değişiklik gösterebilmektedir. Ebay komisyon olarak temelde iki aşamada sizi ücretlendirir. Bunlardan birincisi, eklediğiniz kategoriye göre ödeyeceğiniz ürün başı ücrettir. Yani aslında, girdiğiniz her ürün için, kategorisine göre bir  “ürün girdi ödemesi” yaparsınız. Ürünlerinizi toplu olarak ya da tek tek girmeniz bu ücreti etkilemez.

Ek olarak bilmeniz gereken önemli bir avantaj var. Ebay, açık arttırma ile konulan ürünlerden de ürün girdi ödemesi alır. Fakat açık arttırmadaki ürün satıldığında, size bir de Ebay komisyon kredisi verir; bu krediyle de bir ürünü ücretsiz olarak girebilirsiniz. Satıcılar, Ebay’in düzenlediği ücretsiz ürün girdisi yapılabilecek yerler listesini, aylık olarak alabilmektedir. 

Ebay’de Satış Yapmak İçin Komisyon Oranları

Ebay komisyon oranları ne kadar ?.. ” sorusunun cevabı bununla bitmiyor. Ebay’de satış yapmak için ödemeniz gereken ikinci bir komisyon ise, “satış komisyonu” olarak bilinen kesintidir.

Satış komisyonu, ürünün satışında satıcı vergisi hariç ödenen ücretin tümü üzerinden hesaplanmaktadır. Eğer satış açık arttırmadan yapıldıysa, Ebay komisyon oranları açık arttırmanın başlangıç fiyatından, minimum satış fiyatından ya da satıcı ile alıcı arasında anlaşılan fiyat üzerinden (hangisi daha yüksek ise) hesaplanır. Fakat bu komisyon, Ebay Motors (araçların satıldığı Ebay kategorisi) ve Ebay Real Estate (Ebay gayrimenkul kategorisi) için daha farklı hesaplanmaktadır. Daha ayrıntılı bilgi için bu linke tıklayarak, İngilizce olan sayfaya bakabilirsiniz.

Ebay'de, komisyon, oranları
Ebay’de komisyon oranları

Önemli Not:

Ebay’de satış yaparken potansiyel alıcıya iletişim adresinizi verirseniz ya da karşı tarafın iletişim adresini isterseniz, sistem bunu algılayabilmektedir. Bu durumda Ebay, belirlediği komisyonu otomatik olarak sizden tahsil eder.

Bunlara ek olarak, Ebay’de mağaza açmak ve satış olasılığını arttıran hizmetler almak isterseniz ödemeniz gereken bazı komisyonlar bulunmaktadır.  Bu komisyonlar da aldığınız hizmete ve kategoriye göre değişiklik göstermektedir.

Ebay, komisyon, oranı
Ebay’de Satış Yapmak

K. Ebay’de Mağaza Açmak

Ebay’de mağaza açmak için takip etmeniz gereken birkaç basit adım ve karşılamanız gereken temel şartlar bulunmaktadır.

Propars’ın Ebay mağazanızı firmanız adına ücretsiz olarak açacağını unutmayın. Mağaza kurulumları ile ilgili destek almak için hemen şimdi bize ulaşabilirsiniz.

Ebay’de mağaza açmak için takip etmeniz gereken adımlar ise;

  • Ebay’e satıcı hesabı başvurusunda bulunmak,
  • Hesabınızda kredi kartınızın tanımlı olması
  • PayPal onaylı olmanız gerekmektedir. Paypal onayı ile alakalı ayrıntılı bilgiyi buraya tıklayarak alabilirsiniz.
  • Bu şartları karşılıyorsanız, Ebay’de satış yapmak için mağaza açabilirsiniz. 3 çeşit mağaza türü bulunmaktadır ve her birinin aylık veya yıllık olarak iki farklı şekilde ödeyebileceğiniz ücretlendirmeleri bulunmaktadır.
Ebay'de, mağaza, açmak
Ebay’de mağaza açmak

Basic, Premium ve Anchor olarak isimlendirilen bu üç mağaza tipinin her ay ücretsiz ürün girme hakları bulunmaktadır. Ücretsiz ürün girdi hakları bittiğinde ise, yeni ürün girme ücreti normale oranla daha düşüktür.
Bunları aşağıdaki görselde inceleyebilirsiniz.

Ebay'de, satış, yapmak
Ebay’de Mağaza Avantajları

Bunlara Ek Olarak Ebay’de Mağaza Açmak İçin…

Ebay’de satış yaparken mağazaların, satış olasılığını arttırıcı çeşitli özellikleri satın alma şansları da daha fazladır.
Çünkü daha ucuzdur. Normal bir satıcı ürününü öne çıkartmak ve daha çok dikkat çekmek için mağazalı bir satıcıya oranla daha çok ücret ödemek zorundadır. 

Propars, ürünlerinizin öne çıkması ve mağazanızın satış potansiyelini artırmak için size yardımcı olacak ve bu konuda sizlere danışmanlık hizmeti sağlayacaktır. Ayrıca e-ihracat sürecinde tüm merak ettikleriniz için ücretsiz webinar yayınlarımıza katılım sağlayabilirsiniz. 

Webinar için şimdi kayıt olun.

Ebayde, mağaza, açmak

Ebay’de mağaza açmak

L. Ebay’de Daha Kolay Satış Yapmak

Ebay dünyanın en büyük e-ticaret siteleri arasında yer almaktadır. Sunduğu çeşitli hizmet seçenekleri kullanıcıların kafasını karıştırmakla beraber, aslında oldukça sofistikedir. Ebay’de satış yapmak için ürünün girdisi ve en uygun fiyatının belirlenmesinden, fatura kesilmesine kadar tüm adımları kontrol edebileceğiniz bir program olduğunu biliyor muydunuz? Türkçe ara yüze sahip Propars ile tüm süreçleri son derece kolay bir şekilde yönetebilirsiniz. Propars’ın bu süreçlerde size nasıl yardımcı olacağı ile ilgili bilgi almak için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Propars’ta neler var?

  • Ücretsiz Ebay Mağaza Kurulumu
  • Ebay.com Entegrasyonu
  • Amazon.com Entegrasyonu
  • Etsy.com Entegrasyonu
  • Stok Yönetimi
  • E-Ücretsiz E-fatura
  • Gittigidiyor Entegrasyonu
  • N11 Entegrasyonu
  • Hepsiburada Entegrasyonu
  • Trendyol Entegrasyonu
  • Müşteri Yönetimi
  • Sipariş Yönetimi
  • Ve daha ticaret yapmak için lazım olan birçok özellik,
    Propars’ta bir arada.

İlgili yazılar:

Yurt Dışına Nasıl Satış Yapılır?

PROPARS’I KEŞFET >>

E-Ticaret
E-ticarette Ürün Açıklamaları ve Ürün İsimleri Nasıl Olmalı?
E-İhracat
Covid-19 Salgını E-Ticareti Nasıl Etkiledi?
E-Ticaret
İnternetten Ne Satacağınıza Karar Vermeden Önce Bu Yazıyı Okuyun