E-Ticaret

E-ticarette Etkili Bir Satış Stratejisi 3 – Bundling


Bundling, yani paket satış, en etkili satış taktiklerinden biridir. Birden fazla ürünün bir paket oluşturularak ve çoğunlukla indirimli fiyata satışa sunulması anlamına gelir. Paketler genellikle birbirini tamamlayan veya birbirine benzeyen ürünlerden oluşur. Ürün sayısı ve çeşidinin yüksek olduğu, dijital ortam sayesinde müşterilerin tercihlerinin bire bir takip edilebildiği e-ticarette gittikçe daha yaygın olarak kullanılmaktadır. Ürün veya hizmetlerin paketler halinde satılması hem satıcılar, hem de tüketiciler açısından avantajlıdır.

 

Müşterilerin;

 

  • Memnuniyeti artar – Zevklerine ve ihtiyaçlarına uyan paket seçenekleri uygun fiyatlarla sunulduğunda müşteriler memnun olurlar.

 

  • Karar vermeleri kolaylaşır – Tüketiciler seçim yapabilmekten hoşlanır, ama ilgilerini çekmeyen veya ihtiyaçları olmayan binlerce seçenek arasından seçim yapmanın stresini istemezler. Akıllıca paketlenmiş ürünler seçim yapmalarını kolaylaştırır.

 

  • Seveceklerl ürünlerden haberdar olurlar – Popüler bir yazarın tüm eserlerini paket halinde alabilmek, üstelik pakete yazarın ünlü olmadan yazdığı kısa hikayelerin de dahil olduğunu görmek tatlı bir sürpriz olur.

 

  • Sadakatleri artar – Sitenizden aldığı paketin içeriğinden memnun kalan bir müşteri, uygun fiyatlar, yerinde tavsiyeler ve alışveriş kolaylığı sağladığınız için sitenize güven duyar. Tekrar alışveriş yapma ihtimali yükselir.

 

Satıcıların ise müşteri başına satış toplamları artar; az satılan ürünlerin popüler ürünlerle birlikte paketlenmesi satılmalarına yardımcı olur; paket satışlarda müşterinin diğer sitelerdeki fiyatlarla doğrudan karşılaştırma yapması zorlaşır. Paket satış seçenekleri sunan siteler, aynı ürünü tek başına satan sitelerden daha fazla tercih edilir.

 

İki ayrı paket satış uygulaması vardır. Saf paket satışta paketin içeriğindeki ürünler tek başına satılmaz, sadece paket kapsamında satın alınabilir. Paket alınmasını zorunlu kılan bu uygulama hem müşteri memnnuniyeti açısından, hem de satışları artırmak bakımından karışık paket satış kadar etkili değildir. Adından anlaşılabileceği gibi karışık paket satış yapıyorsanız aynı ürünleri tek başına veya paket kapsamında satıyorsunuz demektir.

 

Başarılı paket satış için yedi noktaya dikkat etmenizde yarar var:

 

  • Karışık paket uygulamasını tercih edin, yani aynı ürünleri hem tek başına hem de paket kapsamında satışa sunun.

 

  • Paketlerinizin en az %5 kazançlı olmasına özen gösterin.

 

  • Paketteki ürünler arasındaki fiyat farkı fazla olduğunda, paketteki ucuz ürünlerin pahalıya geldiği gibi bir izlenim yaratılacağı için, aynı pakete dahll olacak ürünleri seçerken fiyatlarına dikkat edin.

 

  • Müşterilere kendi paketlerini oluşturabilme imkanı verin. Önerilen listeden istedikleri beş kitabı seçebilmek gibi.

 

  • Aynı popüler ürünü farklı fiyata ve içeriğe sahip birden fazla paket içerisinde sunun.

 

  • Upselling ve cross-selling‘de geçerli olanın aksine paket satış seçeneklerini duyurmanın ideal yeri kasa değil, ürün sayfalarıdır.

 

  • Paket satışlarda -tüm indirim ve fırsatlarda olduğu gibi- fırsatın kısıtlı bir süre için geçerli olması halinde müşterilerin çabuk ve olumlu karar verme olasılığı yüksektir.

 

E-Ticaret
E-ticaret rehberi 4: 2022 yılında e-ticaret sektöründe beklenen gelişmeler neler?
E-Ticaret
E-Ticaret Yeni Başlayacaklar İçin 10 Altın Tavsiye
E-Ticaret
Girişimcilere Destek Sağlayan Kurum ve Kuruluşlar