Genel

E-Ticaret Trendleri 2021


Bir işletme sahibi olarak, e-ticaretin geleceğini şekillendiren en son trendlere ayak uydurmak çok önemli. 

Bu nedenle, şirketinizi daha büyük noktalara taşıyabilmenize yardımcı olacak, en önemli 5 e-ticaret trendini sizler için listeledik. Son zamanlarda yayınlanan bazı istatistiklerden yola çıkarak oluşturduğumuz bu liste, e-ticarette sizi diğerlerinden birkaç adım öne çıkarabilir.

Ana Başlıklar

1) Günümüzde En Çok Tercih Edilen Tüketim Cihazı : Mobil
2) Özgün ve İlgi Çekici İçerik 
3) Müşteri Deneyimi Her Zamankinden Daha Önemli 
4) Hızlı, Esnek ve Ücretsiz Teslimat Seçenekleri Artıyor 
5) Müşteriler Ürünlerini Takip Etmek İstiyor

Günümüzde En Çok Tercih Edilen Tüketim Cihazı : Mobil

Günümüz tüketicilerinin akıllı telefonları üzerinden yaptığı alışveriş sayısı, bilgisayarları aracılığıyla yaptıklarından daha fazla. Ve aradaki farkı her geçen yıl daha da açılıyor. Son açıklanan raporlara göre, 2018’de dünya nüfusunun %23’ü telefon üzerinden alışveriş yaparken, 2019’da bu oran %24’e yükselmiş durumda.

  • PwC’nin küresel raporuna göre nüfusun % 24’ü haftalık alışveriş yapmak için cep telefonu kullanıyor
  • Nüfusun % 23’ü haftalık alışveriş yapmak için bilgisayar kullanıyor
  • Nüfusun % 16’sı haftalık alışveriş yapmak için tablet kullanıyor

Mobil alışverişinin gittikçe daha da popüler hale gelmesinin en önemli sebeplerinden biri de,müşterilerin içinde olduğu interaktif bir platform sunuyor olması. Ayrıca, mobil üzerinden online olarak alışveriş yaptığınızda, karşınıza hiçbir fiziksel engel çıkmaz. Örneğin ; otoparklar ya da ilgisiz mağaza çalışanları.

Episerver tarafından yapılan ek araştırmalara göre İngiltere’de online alışveriş yapanların üçte biri (% 34), haftada 3-4 kez mobil üzerinden çevrim içi olarak alışveriş yapıyor.

Hatta mobil üzerinden işlem yapmak o kadar popüler hale gelmiş ki, İngiltere’de internet üzerinden alış veriş yapanların markalardan en büyük talebi, tek tıkla alışveriş yapılabilen bir sistem sunmaları.

Mobil alışverişin en büyük avantajlarından biri, tüketicilerin istedikleri zaman ürünlere göz atma ve satın alma özgürlüğüne sahip olmalarıdır.

Aslında, bilgisayarlar online ticaret için ilk tercih edilen cihazlar olmasına rağmen, akıllı telefonların tüketicilere daha hızlı ve güvenilir bir hizmet sunduğu aşikar.

Mobil Alışveriş Oranları;

  • Nüfusun % 74’ü evdeyken mobil üzerinden alışveriş yapıyor.
  • İş yerindeyken mobil üzerinden alışveriş yapanların oranı %16.
  • %14’ü hareket halindeyken mobil üzerinden alışveriş yapıyor.
  • %34’ü ise uyumadan önce, yatakta uzanırken alışveriş yapmayı tercih ediyor.

Bununla birlikte, Global Web Index’in bir araştırmasına göre, internet üzerinden alış veriş yapan 45 yaş üzerindeki insanların hala daha büyük ekranlı cihazları tercih ettikleri görülüyor. Bu nedenle, özellikle Avrupa’da online alışverişin büyük çoğunluğu hala bilgisayarlar ya da laptoplar üzerinden yapılıyor. 

Ancak bütün bunlar, mobil alışverişin sorunsuz bir şekilde gerçekleşeceği anlamına gelmiyor. Üzerinde durulması gereken en önemli noktalardan biri de, müşterilerin mobil üzerinden alışveriş yaparken yaşadığı sorunları tespit etmek ve bu sorunları ortadan kaldırmaya uğraşmak.

KPMG’ye göre, tüketicilerin % 30’u telefonlarıyla çevrim içi alışveriş yaparken bazı sorunlar yaşıyor :

  • Kitlenin % 27’si cihaz ekranlarının çok küçük olduğunu söylüyor.
  • % 26’sı pek çok web sitesinin mobil ile uyumlu olmadığından şikayet ediyor.
  • % 24’ü giriş bilgilerini hatırlamak zorunda olmaktan pek hoşlanmıyor.
  • Bağlantı hızının yavaşlığından yakınanların oranı %18.
  • % 17’si ödeme bilgilerini uzun uzun girmek istemiyor.
  • % 17’si çok fazla kişisel bilgi ve iletişim bilgisi girmek zorunda kaldığından şikayet ediyor.
  • %12’si, masaüstü bilgisayar üzerinde alış veriş yapmaktan daha kötü bir deneyim olduğunu söylüyor.
  • % 10’u mobil üzerinden ödeme yapmanın çok karmaşık olduğundan bahsediyor.
  • Mobil alışverişin güvenli olmadığını düşünenlerin oranı %9.
  • % 8’i çevrim içi ortamda mağazada olduğundan daha az erişilebilirlik olduğunu söylüyor.

Bu verilere bakıldığında, mobil cihazlar için daha geliştirilmesi gereken birçok nokta var. En önemlilerinden biri de, mobil cihazlarda sorunsuz çalışabilen web siteleri. Örneğin, İngiltere’deki küçük işletmelerin sadece
% 17’sinde mobil cihazlar için iyi çalışan bir web sitesi var. İnsanların çevrim içi olarak geçirdiği zamanın %75’ini mobil cihazları kullanarak geçirdiğini düşünürsek; mobil uyumlu bir web sitenizin olmaması; size büyük dezavantajlar yaratabilir.

Dikkat Etmeniz Gereken Sonraki Adımlar

– Web sitenizin mobil cihazlar ile uyumlu olduğundan emin olmalısınız.
– Web sitenizi farklı cihazlarda test etmelisiniz.
– Müşteri kitlenizin ne kadarının mobil cihazları kullanarak size ulaştığını analiz etmelisiniz.

Özgün ve İlgi Çekici İçerik

Ürünlerinizin kalitesinin yanı sıra; ilgi çekici içerikler üretmek müşteri ilişkilerini geliştirmek adına çok önemli rol oynayabilir.

Şaşırtıcı gelebilir ancak çevrim içi alış veriş yapanların çok büyük bir kısmı bir markanın web sitesini ilk ziyaret ettiklerinde, satın alma işlemi yapmaktan çok, sitede gezinmek ya da dikkatlerini çeken bir içeriğe göz atmak niyetinde oluyorlar.

Özgün ve ilgi çekici içerikler üretmek, müşterilerin markayla ve perakendecilerle ilişki kurmalarını ve sürekli markayla etkileşim içerisinde kalmalarını sağlıyor.

Dikkat Etmeniz Gerekenler

– İçeriklerinizin doğru, güncel ve müşterilerinizin ihtiyaçlarına uygun olup olmadığını kontrol etmelisiniz.
– Web sitenizde düzenli olarak içerik denetimi yapmalısınız.
– Kullanıcı personelinizi ve içeriklerinizi geliştirebilmek adına daha sık ve daha nitelikli pazar araştırmaları yapmalısınız.

Ayrıca, yanlış ya da verimsiz içerik çok kötü sonuçlar doğurabiliyor.
Örneğin :  
Episerver tarafından yapılan son araştırmalar , çevrim içi alış veriş yapanların % 98’inin markaların web sitelerindeki yanlış veya eksik içerik nedeniyle satın alma işlemini tamamlamadığını belirtti. 

Global Web Index tarafından yapılan bir başka araştırmaya göre, internet kullanıcılarının %15’i, en sevdikleri markaların kendileri ile bağlantıda olmasından hoşlanıyor. Tüketiciler, markalar ile sürekli iletişim halinde olarak, moda ve trendler hakkında bilgi edinmek istediklerini belirtiyorlar. Doğru içerik oluşturabilmek, müşterileriniz için bunu gerçekleştirebilmenin bir yolu.
Zengin ve ilgi çekici içerikler, tüketicilerin markalar hakkındaki fikirlerini pozitif anlamda etkileyen önemli faktörler. Özellikle markaların web siteleri için oluşturulan özgün içerikler, tüketicinin takdirini kazanma anlamında oldukça önemli rol oynuyor.

Markalar ve perakendecilerin, içerik pazarlama stratejilerini belirlerken göz önünde bulundurmaları gereken öncelikli konular şu şekilde :

  • Online alış veriş yapan kişinin kişisel ihtiyaçları
  • Alışveriş yapan kişinin, web siteyi ilk ziyaret ettiğindeki amacı
  • Online alış veriş yapan kişinin satın alma döngüsündeki konumu 

    Bu maddelere dikkat etmek, kişiye özgü ve farklı ilgi alanlarına hitap edebilecek içerikler üretebilmek açışından büyük fayda sağlıyor.

Müşteri Deneyimi Her Zamankinden Daha Önemli 

Adobe tarafından yapılan son araştırmalar , müşteri deneyimini optimize etmenin önümüzdeki yıllarda e-ticaret alanındaki satıcılar için en önemli faktörlerden biri olacağını söylüyor.

Aynı araştırma, müşteri deneyimlerine odaklanmanın satıcılar arasında rekabeti farklılaştırmanın bir yolu olduğuna dikkat çekiyor.

Ankete katılanların %26’sı, müşteri deneyimini kolay, eğlenceli ve değerli kılmanın müşteri hizmetleri ve hizmet kalitesi anlamında öne çıkmak için en temel yol olduğundan bahsediyor.

Tüketiciler en iyi fiyatı sunan ya da en iyi teslimat seçeneklerine sahip olan markayı değil, en sorunsuz ve akılda kalıcı deneyimi yaşayabilecekleri markayı tercih ediyor.

PwC tarafından yapılan bir başka araştırma ise, müşteri deneyiminin satın alma kararlarında önemli bir faktör olduğunu söylüyor. Buna karşılık, günümüzde online satıcıların sadece %49’u müşterilerine iyi bir deneyim sağladığını düşünüyor. Her üç çevrim içi müşteriden birinin, kötü bir deneyimden sonra sevdikleri bir markadan uzaklaşabileceğini belirttiğini düşünürsek, müşterilerinize iyi bir deneyim sunmak, e-ticaret alanında başarılı olabilmek için oldukça mühim.

Müşterilerin markalar ile ilgili deneyimlerinde en önem verdikleri 5 faktör şu şekilde : 

  • Verimlilik
  • Kolaylık
  • Güler yüzlü hizmet
  • Bilgili hizmet
  • Kolay ödeme seçenekleri

Ayrıca, tüketicilerin % 43’ü daha fazla rahatlık için, % 42’si ise daha samimi ve dostane bir deneyim için fazladan para ödeyebileceklerini belirtiyor.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Müşterilerinizden markanıza dair deneyimleri hakkında düzenli olarak geri dönüşler almalı ve eksiklerini gidermeye odaklanmalısınız.
  • Satış, pazarlama ve müşteri ilişkileri alanlarına önem vermelisiniz.
  • İyileştirilecek alanları belirlemek için daha fazla pazar araştırması yapmalısınız.

Hızlı, Esnek ve Ücretsiz Teslimat Seçenekleri Artıyor 

Dikkat edilmesi gereken bir başka e-ticaret trendi ise, teslimat seçenekleri. Teslimat işlemleri gün geçtikçe daha da kullanışlı hale gelmeye başlıyor.
Hızlı, ücretsiz ya da çok uygun fiyatlara teslimat gerçekleştirmek eskisinden çok daha kolay hale geliyor.

Dünya genelindeki verilere göre, tüketicilerin çok büyük bir kısmı daha hızlı teslimat ya da birden fazla teslimat seçeneğini için daha fazla ödeme yapmayı tercih ediyor.

Müşteriler ürünlerini hızlı, ücretsiz ve güvenilir bir şekilde teslim almak istiyor.

Üstelik, müşterilerin teslimat konusundaki istekleri her geçen gün artıyor :

  • Çevrim içi tüketicilerin büyük bir çoğunluğu, ücretsiz teslimat yapan markaların özellikle yoğun satış dönemlerinde çok daha fazla ilgi göreceğini söylüyor.
  • Tüketiciler, ücretsiz teslimat seçeneğinden faydalanmak için daha fazla ürün almaya sıcak bakıyorlar.
  • İnsanlar, ücretsiz teslimat seçeneğini sunmayan markaların ürünlerinden uzaklaşma eğilimi gösteriyorlar. 

Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Teslimat sürelerinin piyasadaki işleyişini araştırmalısınız.
  • Müşterileriniz için çoklu teslimat seçenekleri sunmalısınız.

Müşteriler Ürünlerini Takip Etmek İstiyor

Çevrim içi tüketicilerin % 62’si, satın aldıkları ürünü teslimat süresi boyunca takip etmek istediklerini belirtiyor. Tüketiciler, ürün ellerine ulaşana kadar geçen süreci bilmek ve güncel olarak bilgi almaktan hoşlanıyorlar.

Ürün teslimatı hakkında konum bilgisi vermek, müşterilerinizin hoşuna gidebilir.

Ayrıca :

  • Online alış veriş yapan kişiler, genellikle teslimat onayını talep ediyor.
  • Tüketiciler, satın aldıklarını ürünü ne zaman teslim alacaklarını detaylı olarak bilmek istiyor.
  • Online alış veriş yapan kişiler, teslimatta herhangi bir gecikme olduğunda bu durumdan anında haberdar olmak istediklerini söylüyor.
  • Online tüketiciler, ürünlerinin teslimat durumu hakkında güncel mailler almanın faydalı olabileceğini belirtiyor.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Tüketicilerinize, siparişlerini takip etme fırsatı vermelisiniz.
  • Ürünlerin teslimatını gerçekleştirirken, müşterilerinize mümkün olduğunca konum bilgisi vermelisiniz.
  • Müşterilerinizi bilgilendirmek için mobil bildirimleri kullanabilirsiniz.

Propars ile E-ticaret

Günümüzde e-ticaret, büyümek isteyen işletmelerin mutlaka içinde bulunmaları gereken bir sektör. Ürünlerinizi online dünyada satmak, standart satış yöntemlerinden çok daha hızlı,pratik ve kârlı.
Siz de, Propars ile ürünlerinizi Amazon, Ebay, Gittigidiyor gibi büyük platformda satışa açabilir ve e-ticaretin avantajlarından faydalanabilirsiniz. Propars ile e-ticaret sandığınızdan çok daha kolay.

Stok Yönetimi

Ürünlerinizi Propars’a yükleyerek, aynı anda tüm mağazalarınızdaki ürünlerinizi tek bir panel üzerinden kontrol edebilirsiniz. Propars’ın stok yönetimi özelliği sayesinde, ürünlerinizin stok durumu anbean kontrol edebilir ve bu sayede stokta olmayan bir ürünü satma endişesi yaşamazsınız.

Mesaj Yönetimi

Mesaj yönetimi özelliği , mağazalarınızdaki müşterilerinizden gelen tüm mesajları aynı ekranda toplar ve hepsine tek bir sayfa üzerinden cevap verebilme imkanı sağlar. Böylece, hiçbir müşterinizin soru ve taleplerini kaçırmaz, müşteri memnuniyetini her zaman en üst seviyede tutmuş olursunuz.

Sipariş Takibi

Propars’ın kategori eşleştirme özelliğini kullanarak, siparişlerinizi ‘teslimatta’, ‘beklemede’, ‘teslim edildi‘ gibi kategorilere ayırarak, siparişlerinizi kolayca takip edebilirsiniz. Bu sayede, ürünlerinizi müşterilerinize tam zamanında, sorunsuz bir şekilde ulaştırabilirsiniz.

Propars E-İhracat

Şüphesiz e-ticaret trendleri arasında en ülkemizde en fazla dikkat çeken başlık “e-ihracat”. Son yıllarda önemi daha da anlaşılan ve talebin ciddi oranda yoğunlaştığı e-ihracat fırsatlarından siz de faydalanabilirsiniz.

Propars’ın iş ortaklığını yürüttüğü global platformlar ile bir e-ihracatçı olmak için hemen şimdi bize ulaşın!



İlgili Yazılar;

E-ticarete Yeni Başlayacaklar İçin 10 Altın Tavsiye
Türkiye’den Almanya’ya Nasıl E-ihracat Yaparsınız?
Amazon’da Satış Yapmak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
KOBİ’ler İçin E-ticaret Rehberi
Küçük İşletmeler İçin En İyi 12 Uygulama

E-Ticaret
İnternet Satışlarınızı Videolarla Katlayın
Genel
Wish Platformunda Nasıl Satış Yapılır?
E-Ticaret
E-ticaret rehberi 4: 2022 yılında e-ticaret sektöründe beklenen gelişmeler neler?