E-Ticaret

E-ticaret Siteniz Akıllı Telefonlara Uyumlu mu?


 

Yakın zamana kadar internetten alışveriş dendiğinde akla masaüstü ve dizüstü bilgisayarlardan yapılan alışverişler gelirdi. Web siteleri bilgisayar ekranları tarafından görüntülenmek üzere tasarlanırdı. Görsellik ve fonksiyonellik açısından bilgisayar kullanıcılarının ihtiyaçları ve beklentileri dikkate alınırdı. Oysa mobil cihazların yaygınlaşması, mekana bağlı kalmadan gün boyu kullanılması ve özellikle sanal alışverişlerde tercih edilmesi ile e-ticaret siteleri tasarımlarını mobil cihazlara uyarlamak zorunda kaldılar.

 

Sitenizin henüz bir mobil versiyonu yoksa, siz farketmemiş olsanız bile, satışlarınız mutlaka olumsuz etkileniyordur. Mobil versiyon demek mobil cihazlar için özel tasarlanmış demektir, yani masaüstü bilgisayarlar için tasarlanmış bir sitenin mobil cihazlar tarafından görüntülenebilmesi yetmez. Mobil cihaz dostu bir site tasarımı için dikkat etmeniz gereken önemli unsurlardan bahsedelim.

 

Başparmağınız kısadır

 

Akıllı telefonların çoğunlukla sağ elde tutulduğunu ve tek elle kontrol edildiğini unutmayın. Çoğu telefon kullanıcısı ekrana başparmağıyla hükmetmeye alışmıştır. Tıklanması gereken butonları ekranın başparmakla kolaylıkla erişilebilecek bölümlerine yerleştirin. Akıllı telefonunuzun ekranı büyüdükçe başparmağınızın ulaşabildiği alanın küçüleceğini dikkate alın.

 

Sanal klavye miniktir

 

Mobil cihazlardan bağlanan ziyaretçilerin emrinde küçük bir ekran ve eksik bir klavye olduğunu hatırlayın. Sitenizde klavyeden giriş yapılması gereken bölümleri mümkün olduğu kadar azaltın.

 

Hayat kolaysa güzeldir

 

Mobil cihazların kısıtlamalarını dikkate alarak sitenizde bir noktadan diğerine ulaşmayı kolaylaştırın. Özellikle kasa ve ödeme işlemlerini hızlandırın. Müşterilerin alışveriş yapmak için kaydolma mecburiyetini kaldırın. Facebook gibi başka hesaplarını kullanarak oturum açmalarına izin verin.

 

Mobil versiyon küçük kardeştir

 

Aynı ziyaretçilerin farklı zamanlarda sitenizin hem masaüstü, hem de mobil versiyonunu kullanabileceklerini göz önünde bulundurun. Sitenizin tasarımını mobil cihazlar için uygun hale getirirken masaüstü tasarımından fazla uzaklaşmayın. Bir sitenin işleyişine alıştığımız zaman daha hızlı ve verimli kullanırız.

 

Prova yararlıdır

 

Web sitelerindeki her bölüm site devreye alınmadan önce test edilmelidir. Aynı kural sitelerin mobil versiyonları için de geçerlidir. Bilgisayar ekranında sorunsuz çalışan veya mükemmel görünen bir detay mobil cihaz ekranında sorun çıkarabilir. Sitenizin sorunsuz çalıştığından emin olmadan devreye almayın.

 

İlk izlenimler önemlidir

 

Sitenize akıllı telefonlardan bağlanan müşterilerin aynı anda başka şeyler (yürümek gibi) yapıyor olmaları ihtimalini ve ellerindeki minik ekrana uzun süre odaklanamayacaklarını dikkate alın. Açılış sayfanız bir bakışta firmanızı, ürünlerinizi ve üstünlüklerinizi anlatabilecek bir tasarıma sahip olsun.

 

Hız bazen güzeldir

 

Bilgisayarın başındayken yavaş yüklenen ve açılırken takılan sayfalar bir siteye uğramaktan vazgeçmemize sebep olurken, mobil cihazlarda daha sabırlı olmamız beklenemez. Ana sayfanız başta olmak üzere tüm sayfalarınızın çabuk ve sorunsuz açıldığından emin olun.

 

Hafızamız kısıtlıdır

 

Mobil cihazlarda yatay ekran alanı kısıtlı olduğu için sayfalar aşağıya doğru uzar. Sayfanın en altına geldiğimizde üstte gördüklerimizi unutma ihtimalimiz yüksektir. Sayfalarınızı çok uzun tutmayın.

 

Az ve öz iyidir

 

Küçük ekranlara bir sürü ürün bilgisi doldurmak ziyaretçilerin karar vermesini zorlaştırır. Ürün tanıtım sayfalarınızı basitleştirin; ürünlerin birçok özelliğinin görülebildiği, açıklayıcı, büyütüldüğünde netliği bozulmayacak çözünürlükte fotoğraflar tercih edin.

 

Güvenlik esastır

 

Akıllı telefon kullanıcıları internet üzerinden alışveriş yapacakları zaman veri güvenliği konusunda titiz davranırlar. Müşterilerinizin veri güvenliği için gerekli tüm önlemleri aldığınızdan emin olun. Bu konuda piyasadaki en yeni ve etkili teknolojileri tercih edin. Güvenlik sertifikalarınızı ödeme sayfanızda sergileyin.

 

Taklit en büyük övgüdür

 

Tekerleği yeniden icat etmenize gerek yok. Başarılı e-ticaret sitelerinin mobil versiyonlarını inceleyin. Beğendiğiniz özellikleri kendi ihtiyaçlarınıza uyarlayın.

E-Ticaret
E-Ticarette Başarı İçin Dikkat Edilmesi Gereken 18 Altın Kural
Genel
E-Ticaret Trendleri 2021
E-Ticaret
32 Adımda CRO