E-İhracat

İspanya’ya E-ihracat Nasıl Yapılır?


Ülkelere e-ihracat yapmanın detaylarını ve avantajlarını anlattığımız blog serimizde bugün sizlere İspanya’ya e-ihracat yapmaktan bahsedeceğiz.

İspanya pazarından İspanyolların online alışveriş tercihlerine kadar birçok konuyu sizlere rehber olması amacıyla ele aldığımız yazımızda değineceğimiz başlıklar;

  • İspanya E-ticaret Hacmi
  • İspanya’da En Çok Tercih Edilen E-Ticaret Platformları
  • İspanya’da En çok Tercih Edilen Ödeme Yöntemleri
  • İspanya’ya Ne Satabilirim?
  • E-ticaret Platformlarında Satış Yapmak İçin Gerekli Evraklar
  • İspanya’ya E-ihracat: Gümrük Süreci
  • İspanya’ya E-ihracat: Kargo Süreci
  • İspanya’ya E-ihracat: Vergi Süreci
  • Propars ile E-ihracat

İspanya E-ticaret Hacmi

İspanya’da e-ticaret pazarı, Avrupa bölgesinde en hızlı büyüyen pazarlar arasındadır. İspanya, Uluslararası Para Fonu (IMF) yayınladığı dünyanın en büyük ekonomileri sıralamasını içeren raporda, 1.427,533 trilyon dolar ile 13. Sırada bulunmaktadır. Avrupa’nın ise en büyük 5. ekonomisidir.

Pek çok İspanyol müşteri, eşyalarını e-ticaret siteleri aracılığıyla satın almakta ve  47 milyon olan ülke nüfusunun %59’u aktif internet kullanmaktadır.  Geçtiğimiz sene alışveriş yapmak için  tercihlerini e-ticaret platformlarından yana kullanan İspanyolların; %40’ı Çin’in e-ticaret platformalarından alışverişlerini gerçekleştirmişlerdir. Bu oran Avrupa ortalamasından %11 daha yüksektir.

Ülkede hızla gelişmekte olan e-ticaret pazarının ve sınır ötesi alışverişe artan ilginin farkında olan Aliexpress’in; 2019 yılında ilk fiziksel mağazasının test pazarı olarak İspanya’yı tercih etmesi şaşırtıcı bir durum değildir.

Kişi başı yıllık ortalama sepet tutarının 921 Euro olduğu İspanya’da; ‘Ecommerce Foundation’ tarafından yayınlanan rapora göre 2018 yılında online satışlardan 28 milyar Euro gelir elde edilmiştir.

Her 2 İspanyoldan 1’i haftada en az bir kez internetten alışveriş yapmaktadır.

‘Ipsos Digital’ tarafından yapılan bir ankette; her iki İspanyoldan birinin haftatada en az bir kez alışveriş yaptığı sonucu ortaya çıkmıştır.

Yapılan çalışma aynı zamanda İspanya’da %66’lık oranla akıllı telefonların online alışveriş için en popüler cihaz olduğunu göstermektedir. Akıllı telefonları %50 ile bilgisayar ve dizüstü bilgisayarlar, %6 ile ise tabletler takip etmektedir.

‘İspanyolların % 76’sı pandemiden öncesine göre internetten daha fazla alışveriş yapmaktadır.’

Ecommerce New sitesinde yer alan habere göre İspanyol tüketicilerin dörtte üçünden fazlası; koronavirüs salgını öncesine kıyasla şu anda daha fazla çevrimiçi alışveriş yaptıklarını söylemektedir. Hatta İspanyolların yarısı haftada en az bir kez çevrimiçi alışveriş yapıyor.

Bu durum bizlere çevrimiçi alışveriş yapmanın İspanyol toplumunda; korona virüs salgınında etkisiyle birlikte alışkanlık haline geldiğini göstermektedir.

İspanya’da En Çok Tercih Edilen E-Ticaret Platformları

  • Amazon
  • Elcorteingles.es
  • Ebay

Yukarıda yer alan platformlar dışında, eBay, Mil Anunacios, Segunda Mano, Lets Bonus, Groupon, Zalando ve Groupalia’ da İspanya’da popüler ve kullanıcı sayısı fazla olan platformalar arasındadır.

İspanya’da En çok Tercih Edilen Ödeme Yöntemleri

2019 yılında İspanya’daki 26 milyon e-ticaret kullanıcısı, çevrimiçi sipariş ettikleri ürünler için ödeme işlemlerinde %77 ile ilk sırada dijital ödeme yöntemlerini tercih etmiştir.

Dijital ödeme yöntemlerini %50 ile banka ve kredi kartları, en son sırada ise %6’lık bir oranla fatura takip etmektedir.

Türkiye’den küresel alanda satış yapmak istiyorsanız, Payoneer ödeme sistemi Türk vatandaşlar için diğer dijital ödeme sistemlerinden çok daha avantajlıdır.

Payoneer’in ne olduğunu, yurt dışına satış yapanlar için ne gibi avantajlar sunduğunu daha detaylı öğrenmek için ‘Payoneer Nedir?’ konulu blog yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz.

İspanya’ya Ne Satabilirim? İspanya’ya E-İhracat

IAB İspanya’nın verilerine göre 16 ila 55 yaş arasındaki İspanyol İnternet kullanıcılarının% 44’ü tekrar tekrar çevrimiçi alışveriş yapıyor.

E-ihracat ile ister kendi internet sitenizde isterseniz de e-ticaret platformlarında hali hazırda satışını yaptığınız bütün ürünleri küreselde de satmanız mümkündür. Bunu için pazar araştırmanızı iyi yapmak ve hangi ülkede veya e-ticaret platformunda potansiyel müşterilerinizin fazla olduğunu araştırmak yeterlidir.

İspanya’da online alışverişte en çok satılan ürün kategorileri;

  1. Tekstil ve Ayakkabı = %63 oranında
  2. Ev Elektronik malzeme= %59 oranında
  3. Spor ve Eğlence Ürünleri= %49 oranında
  4. Kitap ve Sesli Kitaplar= %39 oranında
  5. Kozmetik ve Cilt Bakımı= %34 oranında
  6. Bakkal Ürünleri= %36 oranında
  7. Ev dekorasyonları= %29 oranında
  8. Oyuncak= %29 oranında

İspanya’ya E-ticaret Platformları Aracılığıyla Satış Yapmak İçin Gerekli Evraklar

Satışlarınızı gerçekleştirmek istediğiniz e-ticaret platformuna göre sizden talep ettiği evraklar değişiklik göstermektedir.

Genel olarak aşağıdaki belgeler üzerinden işlemler gerçekleştirilse de platformların sizden isteyeceği evrakların farklılık gösterebileceğini unutmayın. Mutlaka evrak listenizi oluşturun ve belgelerin güncel olmasına dikkat edin.

  1. Faaliyet belgesi
  2. Vergi Levhası
  3. Sicil Gazetesi
  4. İmza Sirküsü
  5. Pay Defteri
  6. Marka Tescil Belgesi
  7. 1. Alternatif: Para akışı için kullanılacak kart bilgileri ve hesaba ait hesap cüzdanı / 2. Alternatif: Hesap ekstresi

Şirkette  %25’ten fazla pay sahibi olan herkes için;

  1. Kişilerin yeni nesil kimlik ya da pasaport fotokopisi
  2. İkametgah belgeleri
  3. Online Nüfus Kayıt Örneği
  4. 4B Hizmet Dökümü

Önemli Not: İmza Sirküsü, Faaliyet Belgesi, Vergi Levhası ve Sicil Gazetesindeki adres bilgileri ve diğer bilgiler harfi harfine aynı olmak zorundadır.

İspanya’ya E-ihracat: Gümrük Süreci

Mikro ihracat kapsamında yurt dışına gönderdiğiniz ürünün veya ürünlerin ağırlığı 300 kg’ın altında ve 1500 Euro’nun altında bir fiyata satacaksanız, satışlarınız mikro ihracattan sayılmaktadır.

 Mikro ihracat çerçevesinde sayılan bir ürün için gümrük beyannamesi, gümrük masrafı vb. ekstra ücret talep edilmemektedir.

 Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı da gümrük müşavirlerine gereksinim duymaksızın ekspres taşıyıcılar ile anlaşarak elektronik ortamda düzenlenen bir beyan aracılığıyla yapılan satışlarda gümrükte herhangi bir sorun yaşamaz, kargo şirketleriyle elektronik ortamda hızlıca beyanname oluşturarak ürünlerinizi hızlıca müşterinize ulaştırabilirsiniz. Bu konu hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için ‘E-ihracat Nedir? Nasıl Yapılır?’ başlıklı blog yazımızı okuyabilirsiniz.

İspanya’ya E-ihracat:Kargo Süreci

İspanya’ya e-ihracat sürecinizde mikro ihracat kapsamında olan kargolarınızı müşterilerinize gönderirken çekinmenize gerek yok. Mikro ihracat kapsamında olan kargolar için %18 KDV iadesi alınabilmektedir.

Propars ile e-ihracat yaparak, Propars’ın anlaşmalı olduğu kargo firmaları aracılığıyla  ürünlerinizi çok daha cüzi fiyatlarla müşterilerinizle buluşturabilirsiniz.

İspanya’ya E-ihracat: Vergi Süreci

E-İhracata teşvik kapsamında pek çok devlet desteği bulunuyor. Bunlardan biri de vergi muafiyetidir. Yurt dışı için oluşturduğunuz faturaları KDV tutarı olmadan hazırlayabilir, yani 0 KDV ile 150 euroya kadar vergiden muaf olabilirsiniz. Aynı zamanda KDV iadesinden faydalanabilirsiniz.

Propars İle E-ihracat

Propars ile E-ihracat yaparak tüm ürünlerinizi kısa süre içerisinde dijital dünyaya taşıyabilir, dünyada e-ticaret hacmi en geniş ve müşteri sayısı en fazla olan ülkelerde ürünlerinizi satabilirsiniz.

2020 yılı itibariyle dünya genelinde 24 milyondan fazla e-ticaret sitesi var. Propars ile Amazon, eBay, Etsy, Allegro gibi dünyanın önde gelen ve en fazla kullanıcı sayısına sahip olan e-ticaret platformlarında yer alın.

Propars, sizin yerinize pazar yerlerindeki mağazalarını açar ve satışta olan ürünlerinizin takibini yapar. Stoklarınızın güncellemeleri otomatik olarak yapılır. Bütün siparişlerinizi tek bir ekrandan yönetme şansını size verir. E-faturalarınızı ise aynı ekran üzerinden dakikalar içerisinde oluşturabilirsiniz.

Türkçe arayüze sahip Propars ile kategori ve ürün özelliklerinizi Türkçe olarak seçebilirsiniz. Ürün bilgileriniz, ürünlerinizi satışa açtığınız ülkelerin dillerine göre sistem üzerinden otomatik olarak çevrilir.

Müşterilerinizden aldığınız mesajlar ve sizin gönderdiğiniz mesajlar yine otomatik çevirisi yapılarak size ulaşır ve gönderilir.

İspanya’ya e-ihracat yapmanın en kolay yolu Propars’tan geçiyor!

İlgili yazılar:

Almanya’ya E-İhracat Nasıl Yapılır?

E-İhracat
İngiltere’ye E-ihracat Nasıl Yapılır?
E-İhracat
Fransa’ya E-ihracat Nasıl Yapılır?
E-İhracat
Allegro’da Nasıl Satış Yapılır?