E-Ticaret

2022 Güncel Amazon’da Satış Yapma ve Amazon’da Mağaza Açma Rehberi


Dünyanın en büyük e-ticaret platformlarından birisi olan Amazon’da satış yapmak için bu yazımızdaki adımları izlemeniz yeterli.

Dünyanın En Büyük E-Ticaret Platformu; Amazon

Amazon.com tüm dünyada  başarısını kanıtlamış uluslararası çalışan bir e-ticaret sitesidir. E-ticaretin başarı hikayelerinde her zaman ilk beşe giren Amazon.com, yatırım yapmak için oldukça isabetli bir sitedir. Amazon’da satış yapmak birçok açıdan mantıklıdır. Kısaca sıralarsak:

Amazon.com e-ticaret sitelerinde dünya sıralamasında en başta gelmektedir.

Amazon’da mağaza açmak, en yakın rakip e-ticaret sitesinden 5 kat daha popüler bir pazarda mağaza açmak demektir.

Amazon’da satış yapmak son derece kolaydır.

Burada satıcı olmak o kadar verimli ve güvenlidir ki, dünyanın birçok yerinde ürün zenginliği ve güvenilirliği açısından ilk bakılan site Amazon.com’dur.

Komisyon oranları verdiği hizmet düşünüldüğünde oldukça makuldür.

Amazon’un Satış Verileri

Sadece Amerika’da 100 milyon Amazon Prime kullanıcı var. Amazon Prime kullanıcıları yılda ortalama 1400$ dolar harcıyor. Bu da sadece Amazon Prime üyeleri tarafından yılda 1,4 milyar $ değerinde alışveriş yapıldığı anlamına gelmektedir.

2017 yılında Amazon dünya genelinde 5 milyar ürün gönderimi gerçekleştirmiştir.

Amazon satışlarının %50’den fazlası 3. Parti satıcılar tarafından yapılmaktadır.

Amazon satıcılarının %80’i farklı pazaryerlerinde de satış yapmaktadır.

Tüketicilerin 10’da 9’u fiyat karşılaştırması yapmak için Amazon’u kullanmaktadır. Bu da online alışveriş yapmak isteyen tüketicilerin %90’nın yolunun öyle ya da böyle Amazon’la kesiştiğini gösterir.

2018 Temmuzundaki 36 saatlik Amazon Prime gününde 100 milyon ürün satılmıştır.

2019 Amazon Prime gününde 175 milyondan fazla ürün 17 farklı ülkedeki prime üyeleri tarafından satın alınmıştır.

Amazon, 2019 senesinde E-ticaret Amerikan Müşteri Memnuniyeti Endeksinde 1. Seçildi. Son 11 senedir de ilk 10’a girmektedir.

2020 senesinde İngiltere’de Müşteri Hizmetleri Enstitüsü Amazon’u son 10 yılın en iyi müşteri hizmeti sağlayan şirket olarak seçti. Bu da müşterilerin satın almak için neden Amazon’a güvendiğinin ve onu tercih ettiğinin kanıtı niteliğindedir.

Amazon, sırasıyla Apple, Google, Microsoft ve Facebook’tan sonra dünyanın en değerli 5. Markasıdır.

Amazon, dünyanın en büyük internet şirketi. 8. Sırada ise eBay var. Örneğin hepimizin hayatına giren Netflix ise 9. Sırayla eBay’in arkasında yer almaktadır.

2019 Global Amazon Prime gününde Amazon üzerinden toplam 7,16 milyar $ değerinde satış yapılmıştır.

Amazon günlük ortalama 1,6 milyon gönderim yapmaktadır.

2019 Kasım’da mobil ve web üzerinden Amazon’a toplam 2,15 milyar ziyaret gerçekleşmiştir.

Feedvisor tarafından yapılan bir araştırmada müşterilerin %89’u online alışveriş yapmak için başka e-ticaret sitelerindense Amazon’u tercih ettiklerini dile getirmiştir. Ayrıca müşterilerin %98’i Amazon’a güvendiklerini dile getirmiştir.

Yapılan anket ve araştırmalarda müşteriler en uygun fiyatların Amazon’da olduğunu söylemektedir.

Küçük ve orta ölçekli satıcılar Amazon’da dakikada yaklaşık 4000 ürün satmaktadır.

Size yardımcı olacak başucu kitabınıza buradan ulaşın!

Amazon’da Satış Yapmak İçin Ne Yapmalı

Satış yapmak için izlemeniz gereken birkaç adım var. Öncelikle belirtmekte fayda var ki yaygın bilinenin aksine Amazon’da satış yapmak için İngilizce bilmek gerekmez. Propars mağaza açma işlemlerini üstlenir, ve otomatik çeviri sistemi sayesinde İngilizce bilmeden Amazon’da satış yapmanızı sağlar. Şimdi ürün satmak için Amazon’da izlemeniz gereken adımlara kısaca göz atalım:

  1. Ürününüzü Amazon.com‘un envanter listesine ekleyin. Site bu süreçte sizi yönlendirecektir.
  2. Ürününüz için isabetli anahtar kelime saptaması yapın. Amazon’da satış yapmak için; örneğin kullanıcıların aramalarda kullanacağı kelimeleri kestirmeli ve bunları anahtar kelime olarak girmelisiniz.
  3. Ürününüzün satılmasını bekleyin. Ürün satıldığında Amazon size bununla alakalı bilgilendirme yapacaktır.
  4. Ürününüzü alım yapmış kişiye kargo ile ulaştırın.
  5. Alıcı onay verdiğinde, Amazon belirlediği komisyonu keser ve kalan ücreti hesabınıza yatırır.

Ana hatlarıyla Amazon’da satış yapmak için takip etmeniz gerekenler bunlardır. Fakat Amazon’da mal satmak  ve Amazon’da mağaza açmak  için daha ayrıntılı bilgiye ihtiyaç duyabilirsiniz. Yazımızın devamında bu bilgileri görselleriyle sizin için hazırladık.

Amazon’da Mağaza Açmak

Amazon’da profesyonel olarak satış yapmak için yapmanız gereken ilk şey, bir satıcı hesabı oluşturmaktır.
Hesap açma işlemlerinize Amazon.com adresine giderek başlayabilirsiniz. Bu noktada Amazon, diğer platformlara nazaran sizden biraz daha fazla belge ve bilgi istemektedir. Satıcılar, Amazon mağaza açma süreçlerine dair yanlış bilinen birçok doğruya sahip. Bu nedenle, Amazon mağazanızı açarken hazırlamanız gereken evraklara oldukça dikkat etmelisiniz.


Mağazanız için gereken başlıca evraklar :

– Faaliyet Belgesi (180 günden daha eski olmamalı)
– Sicil Gazetesi (Şahıs şirketlerinde bulunmaz)
– İmza Sirküsü 
– Vergi Levhası ( 180 günden daha eski olmamalı)
– Pay Defteri (Şahıs şirketlerinde bulunmayabilir. Eğer yok ise, aynı bilgiyi gösteren farklı bir belge olabilir).
– Marka Tescil Belgesi ( Eğer Amazon’da satacağı ürün için bir marka kaydı var ise)
– Hesap Cüzdanı (1. Alternatif) ya da Kart Ekstresi (2. Alternatif) (Amazon’un aylık olarak çekeceği 39 Euro’yu hangi karttan çekmesini istiyorsanız o karta ait)

Şirkette %25’ten fazla pay sahibi olan herkes için :

 – Kişilerin önlün arkalı kimlik ya da Pasaport fotokopisi ( Taranmış ve PDF olarak bilgisayara yüklenmiş olmalı. Tüm belgeler güncel belgeler olmalı, örneğin eski tip kimlik ya da eski pasaport olmamalı)
– İkametgah belgeleri ( Taranmış ve PDF olarak bilgisayara yüklenmiş olmalı)
– Online Nüfus Kayıt Örneği
– Eğer mevcut ise 4B Hizmet Dökümü, yok ise 4A Hizmet Dökümü




Seller Central aracılığı ile ürünlerinizin listelenmesi, siparişlerinizin yönetilmesi, alıcılar ile iletişime geçilmesi, satıcı performansının raporlanması gibi çeşitli işlemler gerçekleştirebilirsiniz. Hesaba giriş yaptıktan sonra Seller Central arayüzündeki sekmeleri keşfetmeniz sizin için yararlı olacaktır. Başlangıçta dil farkı ve çeşitlilik olarak karışık gözükebilir fakat bu arayüzün birçok özelliğini kullanmayacaksınız. Üstelik, temeli öğrendiğiniz zaman, Amazon’da satış yapmak için çok da fazla bilgiye ihtiyaç olmadığını siz de göreceksiniz. Amazon’da mal satmak için işinizi kolaylaştıracak bir yazılım mevcut: Türkiye’nin tek, dünyanın sayılı Amazon entegrasyon sağlayıcısı Propars’ın geniş özellik yelpazesinden faydalanabilirsiniz. Bunu yazımızın sonunda işleyeceğiz. Seller Central’a üye olduktan sonraki adım, isabetli bir satış planı belirlemektir.

Amazon’da Satış Yapmak için Satış Planı

Satıcı üyeliği sırasında Amazon size iki seçenek sunar. Bunlar Professional ve Indivudial şeklindedir yani Profesyonel ve Bireysel. Profesyonel hesapta sattığınız ürün sayısından bağımsız olarak aylık 39.99 USD sabit ücret ödersiniz. Geniş bir ürün yelpazeniz varsa bu satış yöntemi çok daha mantıklıdır.

Bireysel hesapta ise herhangi bir abonelik ücreti yoktur lakin satış başı 0.99 USD komisyon ödersiniz. Son olarak profesyonel hesapta, satış ve kargolama ile alakalı çeşitli ayrıcalıklara sahip olacağınızı bilmekte yarar var. Peki bu ürünleri nasıl kargolayacaksınız?

Amazon’dan Ödemelerimi Nasıl Alabilirim?

Hyperwallet ve Amazon’un partnerliklerinin sona ermesinden sonra Amazon’dan ödeme almak isteyen kullanıcılar için hangi ödeme yöntemini kullanacakları büyük bir soru işareti haline geldi. İşte bu noktada gözler, birçok marka tarafından da tercih edilen Payoneer‘e çevrildi.

Payoneer, 150’den fazla para birimini algılayarak kullanıcılarına dil desteği, düşük komisyon oranları ve Payoneer Mastercard avantajları sunmaktadır. Ayrıca, detaylı bilgi için Payoneer Nedir? Komisyon Oranları Nelerdir?  yazımızı inceleyebilirsiniz.

Payoneer Hesabınızı Amazon Hesabınıza Nasıl Bağlarsınız?

Aktif bir Payoneer hesabına sahip olduktan sonra Amazon hesabınızın Deposit method (banka bilgileri) bölümüne girerek atamak istediğiniz ülkenin yanındaki ”assign” butonuna tıklayıp karşınıza çıkan sayfada Banka Hesap Numarası, Routing Numarası ve Lehtar Adı gibi bilgileri girebilir ve bu sayede Payoneer hesabınızı Amazon mağazanıza bağlayabilirsiniz.

Amazon’da Mal Satmak İçin Kargolama Seçenekleri

Amazon.com’da satış yapmak ve kargolamak için tercih edebileceğiniz çeşitli kulvarlar var. Bunları kısaca açıklarsak:

  • a) FBA: Bu yöntemde ürünlerinizin alıcıya ulaştırılması tamamen Amazon’a aittir. Amazon’dan satış yapmak için kargo sürecini dert etmeden ilerleyebilirsiniz. Aynı zamanda Amazon Prime üyelerine ulaşarak daha sadık ve özel bir müşteri portföyü elde edebilirsiniz. Bu seçeneğin ücretlendirilmesi işgal ettiğiniz depo alanına ve yaptığınız satışlara göre değişmektedir. FBA ile ayrıntılı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.
Amazon, ürün, satmak, dükkan, açmak
Amazon’da ürün satmak
  • b) Merchant Fulfill:  Amazon’da satış yapmak için bu yöntemi tercih ederseniz, FBA için ödediğiniz ekstra ücretlendirmeleri ödemezsiniz fakat taahhüt ettiğiniz zaman içerisinde ürünü alıcıya kargolamak sizin sorumluluğunuzda olur.
  • c) SFP: Gönderim yapacağınız ülkede Amazon depolarından farklı depolar kullanarak Amazon’un belirttiği kargo firmalarıyla gönderim yapmayı tercih edebilirsiniz. SFP yani Seller Fulfilled Prime denilen bu yöntem sayesinde FBA yapmadan Amazon Prime abonelerine ulaşabilir, hızlı gönderim seçeneklerine sahip olabilirsiniz. Daha detaylı bilgi almak için linke tıklayabilirsiniz.

Amazon’da Mal Satmak için Doping: Amazon Exclusives Programı

Amazon.com ücret karşılığında satıcıların bilinirlik, pazarlama ve satış olarak yararlanabileceği çeşitli hizmetler sunmaktadır. Bu hizmetleri Amazon Exclusives yani Amazon Seçkinleri olarak adlandıran Amazon.com’un, bu serviste verdiği hizmetleri şöyle sıralayabiliriz:

  •  Ürününüzün keşfedilebilir olmasına olanak verir.
  • Amazon’un özel olarak sunduğu e-mailing, promosyon, video, content marketing gibi pazarlamada öne çıkartacak özelliklerine erişim sağlar.
  • Markanızın daha titiz bir şekilde korunmasını garanti altına alır.
  • FBA yöntemini aktif olarak kullanmanıza olanak verir.

Amazon’da mal satmak için Exclusive üye olmak isterseniz, kategori başı %5 komisyon ödersiniz. Amazon Exclusives ile alakalı ayrıntılı bilgiyi bu linke tıklayarak edinebilirsiniz.

amazonda satış yapmak
Amazon’da satış yapmak

Amazon Komisyon Oranları

Çeşitli satış stratejileri izleyebileceğiniz Amazon’da komisyon oranları da sattığınız ürüne ve tercih ettiğiniz stratejiye göre değişmektedir.

Amazon’da Satış Yapmak İçin Eğitim Almak

Amazon.com, bünyesinde satış yapmak isteyen satıcılara ve tedarikçilere ücretsiz eğitim verebilmektedir. Tek başınıza anlamak için İngilizce bilmeniz ve çaba göstermeniz gerektiğinden Propars, Amazon’da satış yapmak ve başarılı bir satıcı olmak  gibi konularda eğitimler vermektedir. Ayrıca, Webinar’ımıza kayıt olarak ihtiyacınız olan bilgilere ulaşabilirsiniz.

amazonda, satış, yapmak
Amazon’da mal satmak

Ücretsiz eğitim sayfasına bu linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Türkçe Arayüz İle Amazon’da Daha Kolay Satış Yapabilirsiniz

Tüm Bu Serüvene Propars ile Adım Atın!

Türkiye’nin tek, dünyanın sayılı e-ihracat çözümlerinden Propars ile tek tuşla satışa başlamaya hazır olun!

Amazon.com üzerinden satış yapmak için iyi bir İngilizce bilgisine ve temel düzeyde de olsa teknik bilgiye ihtiyaç vardır. Fakat bu noktada size destek olacak ve ürünün girilmesinden faturanın kesilmesine kadar her adımda Türkçe destek verebilecek bir program var: Propars.

Propars’ın tecrübeli kadrosu ile e-ihracata adım atmaktan korkmayın. Propars’ın satış ekibi ile tüm pazaryerleri hakkında detaylı bilgiler alıp, kurulum ekibi ile seçtiğiniz ülkede, en popüler pazaryerlerinde mağazalarınızı açabilir, aynı zamanda eğitim ekibi sayesinde Propars panelinden tek tuş yardımıyla ürünlerinizi tüm pazaryerlerinizde aynı anda satışa çıkarabilirsiniz. E-fatura işlemlerinizi tek bir panelden yürütüp, stok takibinizi otomatik olarak yapabilme ayrıcalığının yanı sıra, Propars’ın özel çeviri sistemiyle dil bariyerine takılmadan tüm ülkeler için işlemlerinize devam edebilirsiniz.

Propars ile Nerelere Satış Yapabilirsiniz?

Global Pazaryerleri

– Amazon.com(Amerika, Kanada, Meksika)
-Amazon.eu (İngiltere, Fransa, Almanya, İspanya, İtalya)
-Amazon Arabistan
-Amazon Japonya
-eBay
-Allegro
-Etsy

Türkiye Pazaryerleri

-Amazon TR
-Trendyol
-Hepsiburada
-N11
-Gittigidiyor

İlgili Yazılar:

-Amazon’da Satış Yapmaya Başlamak İçin Geç Kalmak Üzeresiniz!
Amazon Avrupa’da Satış Yapmak
– Amazon FBA Nedir? Avantajları Nelerdir?
– Amazon Hyperwallet Nedir? Nasıl Kullanılır?
– Ebay’de Satış Yapma ve Mağaza Açma Rehberi
– Etsy’de Satış Yapmak ve Mağaza Açmak İçin Yol Haritanız

E-Ticaret
İnternetin nimetlerinden faydalanın: Ücretsiz kullanabileceğiniz dijital pazarlama araçları
E-Ticaret
Tam Kapanma Sonrası E-ticaret Yapanlar Sokağa Çıkma Yasağından Muaf mı?
E-Ticaret
Sosyal Medyanın Gücünü Kullanın