E-Ticaret

Yeni Başlayanlar için E-ticaret Anahtar Kelime Araştırması Nasıl Yapılır?


Genel olarak e-ticaret dünyası veya dijital pazarlamaya yeni başlıyorsanız, arama motoru optimizasyonu (SEO) hakkında bir şeyler duymuşsundur.

 

Genel olarak e-ticaret dünyası veya dijital pazarlamaya yeni başlıyorsanız, arama motoru optimizasyonu (SEO) hakkında bir şeyler duymuşsundur. Online trafiğin çoğunun bir arama kutusu içine yazılan bir metin dizesinden kaynaklandığı bir dünyada, arama motoru optimizasyonu işinizin kaderinde belirleyici bir faktör olabilir.

SEO birçok taktikleri içerir ancak temel ilke, Google’a ve diğer arama motorlarına, e-ticaret sitenizin neyle alakalı olduğunu ve ne sattığınızı en iyi şekilde anlatmaktır. Bunun karşılığında, potansiyel müşterilerin sattığınız ürünleri ararken arama motorlarının arama sonuçlarında sitenizi listeleme şansını artırarak görünürlük sağlarsınız.

SEO’nun temel taktiklerinden biri anahtar kelime araştırmasıdır. Anahtar kelime araştırması, potansiyel müşterilerinizin satmakta olduğunuz ürünleri bulmak için kullandığı terminolojiyi daha iyi anlamanın basit bir uygulamasıdır ve web sitenizi ve pazarlama terminolojinizi eşleştirir.

Bu yazımızda, e-ticaret için anahtar kelime araştırmasının temellerini ele alacağız. Nihai hedef, sitenizi oluştururken ve optimize ederken, ürün açıklamanızı yazarken ve blog yayınlarınızı hazırlarken kullanabileceğiniz ilgili anahtar kelime listesini oluşturmaktır.

Zamanla, arama motorlarının sitenizin ne hakkında olduğunu daha iyi anlamasını sağlayarak, trafik ve satışların artmasına nasıl yardımcı olduğunu görebilirsiniz.

 

 

Anahtar Kelime Araştırma Neden Önemlidir?

Bir arama yapıldığında arama motoru, yüzlerce olası sayfadan hangi sonuçların gösterileceğine karar verir. Her arama için en iyi ve en alakalı eşleşmeleri belirlemek arama motoru algoritmalarına bağlıdır. Bu nedenle, anahtar kelimelerinizi dikkatle seçmeniz çok önemlidir, böylece arama motorları, sitenizi arama sonuçlarında en alakalı anahtar kelimeler aramalarıyla eşleştirebilir ve görüntüleyebilir.

Alakalı arama terimleri için bir arama motoru sonuç sayfasının ilk sayfasında yer almak bile bazen yetmez, aynı zamanda ilk sayfanın en üst sıralarında yer almak önem kazanır. Farklı konumun ne kadar büyük olabileceğini anlamak için aşağıdaki sonuçların konumunu ve ortalama trafik paylaşımını gösteren grafiği inceleyelim:

 

Screen Shot 2018-01-11 at 02.16.24

Grafikten, arama sonuçlarının ilk sayfasının trafik paylaşımının% 90’ından fazlasını aldığını ve ilk üç arama sonucunun trafiğin% 60’ından fazlasını aldığını görüyoruz. En önemlisi, on (ilk sayfa) ve konum 11 (ikinci sayfa) arasındaki fark, söz konusu arama teriminden% 100’ün üzerindeki trafikte bir azalma anlamına gelir.

Kısacası, alakalı arama terimleri için Google’ın tepesine ne kadar yakın olursanız, o kadar çok trafik (ve potansiyel satış) alırsınız. Söz konusu arama terimi için arama terimine ve aylık aramaların hacmine bağlı olarak, sadece birkaç konumdaki fark uzun vadede önemli bir gelir kaybı oluşturabilir.

 

 

Anahtar Kelimeler nelerdir?

Online mağazanız için anahtar kelime araştırması yapmaya başlamadan önce, karşılaşmanız gereken, tanımak ve anlamanız için önemli olan birkaç temel terim var:

Bu terimler şunları içerir:

Anahtar Kelimeler:

Bir web sayfasının veya sitenin içeriğini açıklayan belirli bir kelimedir. Anahtar kelimeler, bir sayfanın veya sitenin içeriğini özetlemek için kısayol görevi görür. Anahtar kelimeler, arama motorlarının bir sayfayı uygun bir arama sorgusuyla eşleştirmesine yardımcı olan bir web sayfasının meta verilerinin bir parçasıdır.

Longtail Anahtar Kelimeler:

Üç veya daha fazla kelime içeren uzun anahtar kelimelerdir. Longtail anahtar kelimeleri önemlidir (dolayısıyla kendi adlarına sahip olurlar) çünkü online aramaların % 70’ini oluştururlar ve ayrıca satın alma döngüsünde kullanıcıları yakalarken daha iyi dönüştürme eğilimindedirler. “Saç ekleme” arayan biri muhtemelen erken bilgi toplama aşamasındayken, “20 inç kahverengi saç uzatma fiyatını” arayan biri muhtemelen satın alma işlemine çok daha yakındır.

Arama Hacmi (Ort. Aylık Arama Sayısı)

Genellikle aylık ortalama arama sayısıyla ölçülür. Bu, her belirli arama için her ay yapılan toplam arama sayısını belirtir. İdeal olarak, en yüksek arama hacmine sahip anahtar kelimeleri arıyorsunuz demektir. Arama hacmi yüksek olan arama terimleri için yüksek sıralama, sizin ve mağazanızın potansiyel trafiği ve dönüşüm potansiyeli anlamına gelir.

Ne yazık ki, herkes için mükemmel arama hacmini temsil eden sihirli bir sayı yok. “Doğru” arama hacmini oluşturan şey, her site için farklıdır.

 

 

Rekabet

Rekabet, her belirli bir anahtar kelime için sıralamanın zorluğunu ifade eder. İdeal bir durumda, seçtiğiniz anahtar kelimelerin yüksek arama hacmi ve düşük rekabetli olmasını isteriz ancak bulmak için biraz sıkı çalışma, sabır ve belki biraz şans gerekir.

Google’ın Anahtar Kelime Planlayıcı Aracı’ndaki rekabetin organik arama rekabeti yerine anahtar kelimelerin ücretli reklamcılık rekabet gücünden kaynaklandığını unutmamak gerekir. Genellikle de organik arama rekabetini de doğru bir şekilde temsil eder.

Anahtar Kelime Listesi Hazırlama

Anahtar kelime araştırmasının neden önemli olduğunu ve bazı temel terminolojiyi özetlediğimize göre şimdi kendi anahtar kelime araştırmalarınızı yapmanın zamanı geldi. Başlamak için, müşterilerinizin dükkanınızı ve sattığınız ürünleri bulmak için arayacaklarını düşündüğünüz bir başlangıç arama terimleri listesi çıkarmanız gerekir. Sadece bir kalem ve kağıt alıp kullandığınız arama terimlerinin bir listesini hazırlamaya başlayın. En azından her bir anahtar kelimenin beyin fırtınası ile oluşturulmuş listesi iki kelime olmalıdır, ancak uzun kelimeli anahtar kelimeleri de düşünebilirsiniz, dört ila beş kelime veya daha fazla kelime.

Önceden beyin fırtınası yaptığınızda ne kadar çok sözcük varsa, yeni arama terimlerini ortaya çıkarmak için bir o kadar çok çalışmanız gerekecek. Mümkün olduğunca alakalı anahtar kelimeler içeren bir liste oluşturmaya çalışın.

Arkadaşlarınıza ve ailenize de sorabilirsiniz, ancak onlara neyi arayacaklarını sormaktan kaçının ve onları bir bilgisayarın önüne getirip markanız / ürünleriniz için arama yapmalarını isteyin. Aradıklarını ve tıkladıkları bağlantıları izleyin. Bu, ortalama bir kişinin neyi aradığına dair gerçek dünya görüşlerini sunabilir.

Listenizi Genişletmek için Araçlar

İlk beyin fırtınası yaptıktan sonra listenizi genişletmeye yardımcı olacak birkaç araç düşünebilirsiniz. En basit araçlardan biri, Google’ın kendi öneri özelliğidir. Google’ın önerilerinin bir kısmını görmek için, basitçe bir Google araması yapın ve sayfanın altına gidin ve ilgili önerilere bakın.

“Nasıl yapılır” veya “nerede bulabilirim” gibi anahtar kelime değiştiricilerini de göz önünde bulundurmayı unutmayın. Örneğin, birileri “saç ekleme” yerine “dolgun ve uzun saçların nasıl alınacağı”nı arıyor olabilir.

Google Anahtar Kelime Planlayıcı Aracını Kullanarak Anahtar Kelime Araştırma

Beyin fırtınası yaarak anahtar kelimelerin başlangıç listesine sahip olduğunuza göre, online araçları kullanarak daha fazla anahtar kelime bulmak için bu anahtar kelimeleri kullanabilirsiniz. Anahtar kelime araştırmalarınızı yürütmek için kullanabileceğiniz birçok araç var, ancak ücretli ve ücretsiz, anahtar kelime araştırmalarını gerçekleştirmek için en popüler araçlardan biri Google’ın Anahtar Kelime Planlayıcı Aracı. Google Anahtar Kelime Planlayıcı Aracı, söz konusu terim için ayda kaç arama yapılacağını, bunun için ne kadar rekabet ettiğini ve ilgili arama terimlerini belirlemek için anahtar kelimeler aramanıza izin verir.

İlgili arama terimleri, sizi benzer ama daha fazla aramaya, daha az rekabete veya her ikisinin kombinasyonuna sahip olabilecek diğer anahtar kelimelere götüreceğinden önemlidir.

Google Anahtar Kelime Planlayıcı Aracı’nı kullanmak için, ücretsiz olan ve yalnızca kurulum için birkaç dakikanızı ayıran bir Google Adwords hesabına ihtiyacınız olacaktır.

Bir Google Adwords hesabınız olduğunda, hesabınıza giriş yapmanız ve en üstteki menüden Araçlar’ı seçmeniz ve ardından Anahtar Kelime Planlayıcı’yı seçmeniz gerekir.

Ardından, önceki bölümden beyin fırtınası yaptığınız anahtar kelimeleri, her birini bir virgülle ayırarak bir kerede veya birkaç seferde girin. İşleri basit tutmak için birer birer başlamanızı öneriyoruz.

Sizinle alakalı arama bilgilerini görüntülediğinizden emin olmak için Hedefleme altındaki ayarlarınızı kontrol edin. Örneğin, Türkiye merkezliyseniz ve Kanada’ya gönderiyorsanız, Türkiye ve Kanada için bilgi sonuçlarına bakmalısınız.

Anahtar kelime seçenekleriniz bölümünde yalnızca Arama terimlerimle yakından alakalı fikirleri göster seçeneğini açmalısınız. Bununla birlikte, daha alakalı anahtar kelimeler sağlayacaktır, ancak, anahtar kelimelerin çok yakından alakalı olduğunu düşünüyorsanız veya aramanızı genişletmenizi isterseniz bu seçeneği kapattığınızda bir arama deneyin.

İlk sütunda, aradığınız orijinal anahtar kelimeleri ve yakından alakalı anahtar kelimeleri listeler. İkinci sütunda, belirttiğiniz coğrafi bölgede her ay yapılan arama sayısı gösterilir. Üçüncü sütun, her bir anahtar kelime için rekabet seviyesidir.

Anahtar kelime listenizi oluşturmaya başlamanız için artık el ile incelemeye başlamanız gereken bu bilgiler. Ekranın sol tarafındaki Anahtar Kelime filtrelerini, yalnızca düşük ve orta rekabet anahtar kelimelerini göstermek ve muhtemelen rekabet etmesi çok zor olanları filtrelemek için kullanabilirsiniz.

Bu listeyle, sitenizi, sayfalarınızı ve ürünü açıklayan en iyi terimleri bulabilir, arama hacmini ve rekabeti göz önünde bulundurarak son hallerini bir tabloya kaydedebilirsiniz.

 

 

Google ve Bing’de anahtar kelimelerinizi arayın

Google Keyword Planner’daki rekabet gücünü daha önce incelediniz, ancak daha önce belirtildiği gibi bu seviyeler, her zaman organik aramaya dönüşmeyen ücretli arama rekabetini temsil ediyor. Hangi web sitelerinin zaten anahtar kelimeniz için sıralandığını anlamak, rekabete değerli bir bakış açısı kazandırır ve verilen terim için sıralamanın ne kadar zor olacağına karar verir. En iyi sonuçlar büyük ve iyi kurulmuş markalar için bulunuyorsa, anahtar kelimeniz için yüksek derecede rütbelenmesi daha zor olacaktır.

Toplanan tüm anahtar kelime bilgileri derlenince; listenizi parlatmak isteyeceksiniz. Başlamak için bir avuç anahtar kelimeye (5-7) odaklanmak yerinde olur, ancak seçeneklerinizi açık tutmak ve uzun vadede çalışmak için biraz daha geniş bir liste (15-20) tutmanız iyi fikir.

Sonuç

İyi haber şu ki, anahtar kelime araştırmalarınızı tamamladıktan ve seçtiğiniz anahtar kelimeleri yavaş yavaş sitenizde uyguladıktan sonra, Google, mağazanızın neyle ilgili olduğunu daha iyi anlayabilecek, böylece sizi doğru aramalarla daha uyumlu hale getirecek.

SEO ve anahtar kelime araştırması devam eden bir süreçtir, nerede ise hiç bitmez 🙂

En önemlisi, zamanla, SEO değişiklikleri, arama motoru algoritmaları değişir ve müşterilerinizin kullandığı terimler değişir; bu nedenle, güncel ve doğru olduğundan emin olmak için rutin olarak anahtar kelime araştırmalarınızı gözden geçirdiğinizden emin olun.

 

İlgili yazılar

– Yerel SEO ve önemi

– Kobiler için e-ticaret rehberi -II-

– Kobiler için e-ticaret rehberi -I-

– SEO nedir, nasıl kullanılır?

– Kobiler için teknoloji trendleri

E-Ticaret
2022 Yılında KOBİ’lerin Hayatını Etkileyecek Teknoloji Trendleri
E-Ticaret
2021 Güncel Ebay’de Satış Yapma ve Ebay’de Mağaza Açma Rehberi
E-Ticaret
E-ticarette Etkili Bir Satış Stratejisi 2 – Cross-selling