E-Ticaret

Sosyal Medyanın Gücünü Kullanın


 

Sosyal medya çoktan hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Üstelik kısa sürede çok sayıda insana dokunabilme potansiyeli; benzer ilgi, meslek ve hobilere sahip insanlara toplu halde ulaşabilme imkanı; insanların yanlarından ayırmadıkları cihazlara doğrudan içerik gönderebilme kolaylığı “sosyal” medyayı ticari bir imkana dönüştürdü. İşin en güzel yanı Facebook, Twitter, Instagram veya Pinterest’in bedava olması. Sosyal medyayı kullanmak bedava olabilir, ama bu bir strateji geliştirmeniz gerekmediği anlamına gelmez.

 

Sosyal medyayı aktif ve etkili bir pazarlama aracı olarak kullanmayı başarabilmeniz halinde, web sitenizin veya sanal mağazanızın ziyaretçi trafiğini artırabilir; ziyaretçilerin satın alma oranını yükseltebilir; markanızın tanınırlığını ve saygınlığını artırabilir; hedef kitlenizle doğrudan iletişim kurarak ilgi, ihtiyaç ve beklentilerini doğrudan öğrenebilirsiniz.

 

Sosyal medyanın tartışmasız gücünden ve etkisinden yararlanabilmek için önce sosyal medyada var olmanız gerekiyor. İyi tasarlanmış ve profesyonelce idare edilen sosyal medya hesapları hem şirketinizin adının duyulmasına, hem de ürünlerinizin kitlelere ulaşmasına yardımcı olur. Sosyal medyada var olmanın birinci kuralı mümkün olduğu kadar çok insana, doğru içerikle ulaşmaktır. Bunun için yapmanız gerekenlere şöyle bir göz atalım.

 

  1. İşiniz için doğru olan platformları seçin. Facebook, LinkedIn veya Twitter iş dünyasının aktif olduğu mecralar olabilir, ama daha farklı bir kitleye iyi tasarlanmış bir Tumblr veya Pinterest hesabıyla ulaşmanız da mümkündür.

 

  1. Sosyal medya hesaplarınızı her platformun sunduğu avantajları ve o platformun kullanıcılarının beklentilerini düşünerek tasarlayın. Aynı içerik tüm sosyal medya platformlarında aynı etkiyi göstermeyebilir. Farklı platformlar için farklı içerik, farklı kitleler için farklı hitap biçimleri geliştirin.

 

  1. Sektörünüzde söz sahibi yayınları, blog yazarlarını, hesapları takip edin. Güncel konulardan ve başlıklardan haberdar olun. İlginç bulduğunuz içeriği paylaşın.

 

  1. Mümkün olduğunca tartışmalara, sohbetlere dahil olun. İnsanlar sattığınız ürünü tanımadan önce sizi tanısın, varlığınızdan haberdar olsun.

 

  1. Hesabınızı sadece kendi ürünlerinizi tanıtmak veya reklamınızı yapmak için kullanma hatasına düşmeyin. Daha çok hedef kitlenizin ilgi duyacağı, faydalı bulacağı bilgiler paylaşın.

 

  1. Size özel bir ilgi alanı belirleyin. Her konuda fikir sahibi olmaya çalışmak ve fazla genel yorumlar yapmak yerine, insanların iyi bildiğiniz bir konuda başvurduğu bir kaynak olmaya çalışın.

 

  1. Paylaştığınız içeriğin mümkün olduğu kadar özgün, ilginç, kaliteli ve yararlı olmasına özen gösterin. Takipçileriniz sizin paylaştıklarınızı kendi sosyal medya hesaplarında veya bloglarında her paylaştıklarında sosyal medyadaki görünürlüğünüz ve etkiniz katlanarak artar. Arama motoru sonuçlarındaki sıranız yükselir.

 

  1. İş hayatında size telefonla veya e-postayla ulaşan kişilere cevap vermeniz ne kadar gerekliyse, aynı şey sosyal medyada size ulaşan kişiler için de geçerlidir. Soruları en kısa zamanda cevaplayın. Sosyal medyadan ulaşan şikayetleri vakit geçirmeden çözmeye ve sorun sahiplerine geri dönmeye çalışın.

 

  1. Sosyal medyadaki varlığınız ve faal olmanız konusunda istikrarlı davranın. Düzenli olarak kaliteli içerik paylaşmaya özen gösterin. Yokluğunuzun yarattığı boşluk başkaları tarafından hızla doldurulur, ortadan yok olmayın.

 

  1. İçeriğiniz metinlerle sınırlı olmasın. Fotoğraflar, çizimler, videolar, infografikler kullanın. Takip etmesi zevkli olduğu kadar eğitici hesaplara sahip olmaya çalışın.

 

  1. Rakiplerinizin sosyal medyadaki aktivitelerini takip edin. Başarılı bulduğunuz uygulamaları varsa ilham alın, kendi pazarlama stratejilerinize uyarlayın.

 

  1. Sosyal medyadaki başarınızı ölçmek için Google Analytics’i kullanın. İşe yaramayan uygulamaları değiştirin veya sonlandırın.

 

  1. Sosyal medya tepkisini hemen ve saklamaya gerek duymadan gösterir. Yeni fikirlerinizi, ürünlerinizi, uygulamalarınızı hayata geçirmeden önce sosyal medyadaki tepkileri ölçmek sizi gereksiz masraftan veya yanlış bir adım atmaktan koruyabilir.

 

  1. Sosyal medya platformlarının sunduğu ücretli reklam/pazarlama/tanıtım imkanlarından faydalanın.

 

  1. Acele etmeyin. Takipçi sayısı her şey demek değildir. Yine de takipçi sayınızı yükseltmek için kullanabileceğiniz bazı yöntemler var.

 

  • Müşterilerinizi, sitenize abone olanları takipçiniz olmaları için davet edin.
  • Web sitenizde Bize Ulaşın veya İletişim gibi sayfalardan sosyal medya hesaplarınıza kolayca ulaşma imkanı sağlayın.
  • Sosyal medyadaki mesajlarınızı beğenenler veya hesaplarınızı takip edenler arasında çekilişler düzenleyin.
  • Takipçilerinize indirim kuponları, numuneler, fırsatlar, hediyeler sunun.
  • Ödüllü yarışmalar düzenleyin.
  • Hedef kitlenize hitap eden sitelere konuk yazar olarak katkıda bulunun.
E-Ticaret
E-ticarette Etkili Bir Satış Stratejisi 2 – Cross-selling
E-Ticaret
İdeasoft E-Ticaret Altyapısı Nasıldır?
E-Ticaret
Bounce Rate’i (hemen çıkma oranı) düşürmenin yolları