E-Ticaret

Pazarlamada E-Postayı Doğru Kullanmanın 9 Altın Kuralı


 

E-posta göndermenin hem eski, hem de potansiyel müşterilerinize markanızı ve ürünlerinizi tanıtmak için hızlı ve maliyetsiz bir yöntem olduğu aşikar. Ziyaret ettiğiniz hemen her web sitesinin e-posta adresinizi elde etmek için çaba gösterdiğini düşünürseniz, e-postanın doğru kullanıldığında etkili bir pazarlama yöntemi olduğunu tahmin etmek zor olmaz. Gelin e-postayı doğru kullanmanın 9 altın kuralına bir göz atalım.

 

  1. Zamanlamanıza dikkat edin

 

Günün ve gecenin her saatinde cep telefonunuza gelen ve engellemek için hakkında yasalar çıkarılan reklam SMS’leri kadar olmasa da, bir firmadan sürekli e-posta almak can sıkıcı olabilir. E-postayı düzenli olarak, ama mesajlarınız okunmadan silinmeyecek veya spam klasörüne gönderilmeyecek sıklıkta kullanın.

 

  1. Kişiye özel mesaj yazın

 

Yüzlerce hatta binlerce kişiye aynı anda gönderildiği belli olan bir mesajın bize kendimizi özel hissettirmesi veya içeriğini okuma isteği uyandırması mümkün mü? E-posta mesajlarında alıcının adını kullanın. Mesajı gönderdiğiniz kişi hakkında bilgi sahibiyseniz mesajın içeriğinde bu bilgiden bahsederek alıcıyı tanıdığınızı ve mesajın ona özel gönderildiğini belli edecek ifadelere yer verin. Sevdikleri müzikleri, okudukları yazarları, tercih ettikleri deterjan markasını hatırlıyor olmanız sizi diğer firmalardan farklı kılar.

 

  1. Doğru hedef kitleye odaklanın

 

E-posta adresine sahip olduğunuz herkese her şeyi haber vermek zorunda değilsiniz. Hatta vermeseniz iyi olur. Gönderim listenizi farklı kriterlere göre gruplara ayırın. Belli bir grubun ilgisini çekeceğinden emin olduğunuz haberleri veya fırsatları sadece o gruba gönderin. Sizden gelecek mesajlar hakkında olumlu bir beklentileri olursa alıcıların okuma ihtimali artar.

 

  1. Yazmaya değecek bir sebep bulun

 

Müşterilerinizin ilgisini çekecek veya faydalı bulacakları bir konuda e-posta göndermeniz halinde satışa çevrilebilecek mesajlar iletmeniz daha kolay olacaktır. Arabalarının bakım zamanının yaklaştığını, sigorta poliçelerinin sona ermek üzere olduğunu, klimalarını temizletmeleri gerektiğini, satın aldıkları aletin garanti süresinin yakında biteceğini hatırlattığınız; sektörlerini yakından ilgilendiren bir yeniliği veya değişen mevzuatı haber verdiğiniz bir e-postanın devamında onlara sunduğunuz özel fırsatlardan bahsetmek hedefine ulaşan bir mesaj olacaktır.

 

  1. Kazandıran e-postalar gönderin

 

Kimse küçük bir hediyeye veya bir indirim kuponuna hayır demez. Müşterilerinizi kaçırılmayacak indirimlerden haberdar edin, bir sonraki alışverişlerinde kullanabilecekleri bir indirim kodu gönderin, uygun koşullu kampanyalarınızı duyurun, yapacakları alımlarda bir promosyon teklif edin. Mesajlarınızı müşterilerinizin ihtiyaç veya ilgi duyacağını bildiğiniz ürünlerde kazanç fırsatları sunmak için kullandığınızda e-postalarınız merakla beklenir hale gelecektir.

 

  1. Kelimelerinizi iyi seçin

 

E-postayı madem bir pazarlama aracı olarak kullanacaksınız, tasarımına ve içeriğine reklamlarınıza gösterdiğiniz özeni göstermelisiniz. Kısa, özgün, ilginç bir metin ve özenli bir tasarım hem mesajınızın okunma ihtimalini, hem de markanızın değerini artırır. Mesajın içeriğini iyi anlatan ve merak uyandıran bir konu satırı seçin. Önizlemede görülecek olan bölümde mesajın can alıcı noktalarından bahsedin veya bir görsel kullanın. Okunmaya değer mesajlar göndermekte ısrar etmeniz halinde, er geç okunursunuz.

 

  1. “I Just Called to Say I Love You” sadece bir şarkı değildir

 

Yakın çevremizden gelenler dışındaki e-postalarda bize bir şeyler satılmaya çalışılmasına alışığız. Bazen bize hiçbir şey satmaya çalışmayan, sadece hatırımızı soran, doğum günümüzü veya evlilik yıldönümümüzü hatırlayan bir e-posta yüreğimizi ısıtabilir. Bir süredir sizden alışveriş etmeyen bir müşteriye bir memnuniyetsizliği olup olmadığını nazikçe sormak ve müşteriniz olmaya devam etmesinden mutlu olacağınızı hatırlatmak yazacağınız en etkili mesaj olabilir.

 

  1. Alıcılara gönderim listenizden çıkma seçeneğini sunun

 

İster tanımadıkları bir firmadan, ister daha önce alışveriş ettikleri bir mağazadan gelsin, alıcılar e-postalardan bunaldığında veya artık o tür ürün ve hizmetlerle ilgilenmediğinde, gönderim listesinden kendi istekleriyle çıkartılmak seçeneğini takdir ederler. Hatta e-postayı ilk gördüklerindeki olumsuz duygular bu seçeneği görünce azalır. Bu seçeneği tercih eden müşterilerin isteklerine saygı gösterin ve gönderim listenizden hemen çıkarın.  Onları kaybınız olarak görmeyin, ürünlerinize tekrar ihtiyaç duyduklarında sizi hatırlayacaklardır.

 

  1. Klasik postayı ihmal etmeyin

 

E-posta hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelmiş ve birçok açıdan işimizi kolaylaştırmış olabilir. Artık azaldığı için olsa gerek, gerçek posta kutumuzda gerçek bir zarf bulmak eskisinden daha çok keyif veriyor. Özel günlerde veya önemli bildirimlerde zaman zaman klasik postayı tercih edin. Alıcılar sizinle farklı bir iletişim tecrübe etmiş olsunlar. Tebrik kartı gibi nostaljik jestler firmanız hakkında köklü ve güvenilir olduğu izlenimini yaratır.

E-Ticaret
E-ticarette Etkili Bir Satış Stratejisi 3 – Bundling
Genel
Amazon’da Satış Yapmak İçin Geç Kalmak Üzeresiniz!
E-Ticaret
Girişimcilere Destek Sağlayan Kurum ve Kuruluşlar